Šta je novo?

Pitanje u vezi voltaze za intel e8500?

• Začetnik teme Začetnik teme bojke1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bojke1

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2006
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 3600XT/COOLER SilentiumPC FORTIS 3 HE1425
Matična ploča
MSI B550 GAMING PLUS
RAM
KINGSTON FURY RGB 2X8GB DDR4 3600MHZ
GPU
ASUS ROG STRIX-GTX1060-O6G-GAMING
Storage
KINGSTON 500GB M2 SA2000M8 ,WD RED PLUS 4TB,WD 2TB GREEN,EXTERNI 2,5 INCHA TOSHIBA 1TB
Zvuk
JAMO D450 FRONT,JAMO D4CEN,JAMO D400 SURAUND,JBL SUB ES250PW,MARANTZ AVR SR7010,SONY BDP-S6200
PSU
SEASONIX PRIME GX1000 GOLD
Kućište
COOLER MASTER 690 II ADVANCED
Monitor
DELL S3220DGF 165HZ,SONY KDL55X8509C 120HZ,BENQ W1070+ FULL HD PROJEKTOR
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER 3S,LOGITECH K360
Mobilni telefon
Samsung s24 ultra 12/256gb titanium black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Imam jedan mali problem u vezi pomenutog procesora.Interesuje me koja je maksimalna dozvoljena voltaza prilikom klokovanja ovog procesora?
Konf. mi je sledeca-mat.ploca -asus p5q-e,proc,-intel e8500,mem,-kingston hyper x 2x2 giga ddr2 na 1066 hard wd 750 gb i napajanje chieftec cft 650w i grafa saphire hd 5850.
Bez dizanja voltaze ovaj procesor je klokovan na 3,8 ghz i radio je stabilno.Sada ga je drugar ubrzao jos malo tacnije digao ga je na 4,1 ghz i podigao je voltazu na 1,375v ali ne radi stabilno.Tacnije radi par sati pa slika samo zaledi i pomaze samo restart.Moje pitanje je do koliko moze da se ide sa podizanjem voltaze da nije stetno po ovaj procesor?Inace kuler koji ga hladi je coler master hyper tx2.
3dmark 06 i 05 su prosli bez problema a 3dmark 03 prijavljuje gresku i izbacuje.
Operativni sistem je windows 7 64 bit.

Mislim da je za 4.1 ghz dovoljno nekih 1.425 mada sve za visi od primerka, a bezbedna voltaza za taj proc bi bila do 1.45 na vazduhu.

Ok hvala na brzom odgovoru.Na koliko bi mogao da ide ovaj procesor ali da je stabilan ono sto se kaze za svaki dan?Na koliko ghz-a i sa kojom voltazom?

Preko 1.4V sa TX2 nikako ti ne preporučujem da ideš, ipak nije to neki vrhunski kuler. Pošto si sa 1.375 skoro stabilan na 4.1GHz, preporučujem ti da zadržiš voltažu ali spustiš klok na 4GHz, rekao bih da mu je tu negde sweet spot.

Imaj u vidu da ćeš na leto verovatno morati da vrati na 3.8GHz zbog više temperature okoline...

Ok hvala na odgovoru.Posto je drugar klokovao procesor sacekacu njega da dodje.Ja sam mu u medjuvremenu podigao voltazu na 1,4v cisto da vidim kako ce se ponasati na 4,1 ghz.

Gledaj temperaturu da ne ide preko 70 stepeni. To ti je bitnije od napona.

Gledaj temperaturu da ne ide preko 70 stepeni. To ti je bitnije od napona.

Auu, ti ga savetujes da spali procesor. Intelovi procesori imaju ugradjen "throttling" sistem zastite od pregrevanja, ali dugorocni rad procesora na visokim dozvoljenim temperaturama ce unistiti procesor. Prevelika voltaza u drugu ruku unistava procesor jako brzo bez obzira na temperaturu, tako da ostani u granicama normale, a to bi bilo do 1.45v uz jako dobro vodeno hladjenje.
E8500 treba da izvuce nekih 4GHz-a uz 1.34v, na toj voltazi ce se manje grejati, dok sve preko 4GHz-a trazi voltazu od 1.4+v. Tako recimo za 4.2GHz ce ti traziti voltazu od 1.42v a temperatura ce ti biti znatno visa u odnosu na klok od 4GHz-a, a razlika u brzini ce biti jedva primetljiva.

Moj savet za svakodnevnu upotrebu: 4GHz-a na 1.31v (ako je moguce a ako ne onda 1.32/3v) Temperatura: ispod 60 stepeni, Multiplier: 9 / FSB: 445, ili Multiplier: 9.5 / FSB: 421.
Ako overklokujes i memoriju opusti malo latencije na memoriji, podigni joj malo voltazu, da bi postigao zeljene rezultate i stabilnost.
Nemoj da zaboravis da zakljucas PCI-E na 100MHz, takodje iskljuci: "spread spectrum"

Pokusaj sledece u BIOS-u i nakon toga testiraj stabilnost nekih 24 sata...

CPU Ratio Setting: Auto
FSB Frequency: 425
PCI-E Frequency: 100
FSB Strap to North Bridge: Auto
DRAM Frequency: DDR2 1066
DRAM Timing Control: Auto

CPU Voltage: 1.31250
CPU GTL Voltage Reference (0/2): Auto
CPU GTL Voltage Reference (1/3): Auto
CPU PLL Voltage: 1.52
FSB Termination Voltage: 1.22
DRAM Voltage: 2.02
NB Voltage: 1.24
NB GTL Reference: Auto
SB Voltage: Auto
PCI-E Voltage: Auto

Load-Line Calibration: Auto
CPU Spread Spectrum: Disabled
PCI-E Spread Spectrum: Disabled
C1E: Enabled
Speedstep: Disabled (verujem da "Enabled" nece praviti problem)

Poslednja izmena:
Hmmm...vidi se da si ceo post bazirao na sopstvenom slucaju. Totalno si iskljucio to da :

1. Verovatno nemate istu plocu ?
2. Nije isti primerak procesora.
3. Verujem da ni hladjenje kao ni ambient nije isti ?

Ti si okvirno dao neku OK sliku ali to da ce njemu na tim setovanjima i voltazama raditi isto kako i tebi to bi vec morala da bude velika koincidencija.

P.S nema potebe za testiranjem 24h. Nekih 75 prolaza u LinXu ili IBTu je sasvim dovoljno za neku "moderate" proverenost.

Hmmm...vidi se da si ceo post bazirao na sopstvenom slucaju. Totalno si iskljucio to da :

1. Verovatno nemate istu plocu ?
2. Nije isti primerak procesora.
3. Verujem da ni hladjenje kao ni ambient nije isti ?

Ti si okvirno dao neku OK sliku ali to da ce njemu na tim setovanjima i voltazama raditi isto kako i tebi to bi vec morala da bude velika koincidencija.

P.S nema potebe za testiranjem 24h. Nekih 75 prolaza u LinXu ili IBTu je sasvim dovoljno za neku "moderate" proverenost.

Nemam isti procesor/plocu/memoriju. Dao sam mu neki prosecni paket opcija za njegovu plocu na koju moze logikom da utvrdi sta i kako dalje. Naravno, od procesora zavisi mnogo toga jer je u sustini procesor lutrija i ako mu je primerak iole dobar izvucice iz njega jako lep overclock.

Sto se tice testiranja nakon overklokovanja, overklokovanja i ostalih stvarcica; svako ima neki svoj metod i princip rada. Da li je dovoljno 75 prolaza u LinXu ili IBTu ili u mom slucaju 24 sata u Prime-u, to je na korisniku da odluci.

Pozdrav!

p.s. Dodao sam spec. za "Moju mašinu"

Poslednja izmena:
pitanje voltaze je sasvim relativno...
za moje komponente mi se voltaza za 4.1GHz od 1.4 cini prevelikom....
ja sam moj E8400 cepao na 3.9 sa voltazom od 1.28 i radio je stabilno (nemam sad shoot, ali licno garantujem). Dalje nisam isao jer sam tada imao samo BOX. Mada temperature su isle 35c/58c na BOX-u. Btw, meni je kuciste lepo provetreno pa se verovatno zbog toga nije grejao mnogo.
Svejedno, voltaze su veoma relativne i zavise od dosta faktora. Najbolje je da sam to proveri, ali ja licno mislim da bi bio stabilan i sa malo manjom voltazom...

Pustio sam malo program orthos da testiram intel e-8500 posto sam voltazu u biosu podigao na 1,4 i temperatura procesora ne prelazi 74 stepena.Testirao sam deset minuta.Temperatura se krece od 68 stepeni do maksimalno 74 stepena.U vecini testa se krece oko 70 stepeni.Inace procesor je kloknut na 4,1 ghz.Da li je ovo ok temperatura ili ne?Inace hladi ga kuler master hyper tx2.Imam u planu ovih dana da pazarim ocz vendetu 2 pa me interesuje koliko je bolja vendeta 2 od tx2?Inace temperatura procesora u idle se krece u rasponu od 40 stepeni pa do maksimalno 45 stepeni sa tx 2.Koje bih trebao temperature da ocekujem sa vendetom 2 u idle i u loadu?

Ne znam koliko je bolja Vendeta 2 ali znam da je odlicna. meni hadi Q6600@ 3.4Ghz idle 33c, load ne prelazi 61 pod prime95...

Ok hvala na odgovoru.Pozdrav.Idem danas najverovatnije po vendetu 2.

Pogledaj malo i Hyper 212 plus...Odlican cooler i sto je najbolje podrzava sve socket-e...

Pogledaj malo i Hyper 212 plus...Odlican cooler i sto je najbolje podrzava sve socket-e...

Hvala na preporuci.Ali vec je kasno.Kupio sam danas ocz vendeta 2 u win win-u.Nadam se da nisam pogresio.Trebalo bi u svakom slucaju da je bolji od cooler mastera hyper tx2 koji trenutno koristim.Trebalo bi u sredu da ga montiram pa cu videti kakav je u realnom radu.

Vendeta je dosta bolja od tx2, samo, kao sto rekoh razlika u temperaturi klokovanog na 3.9/4.0 ili 4.1GHz-a je ogromna za razliku u brzini koja prakticno ne postoji.
TX2 bi ti terao nekih 60 stepeni na 3.9GHz-a dok 4.1 i velika voltaza koju klok zahteva tera do 74 stepena.
Vendeta ce ti pomoci da skines odprilike 10 stepeni, sto je opet velika temperatura za procesor koji ce raditi 24/7. Jos ako se nakupi malo prasinice na kuleru...
Razumi da ti radni vek procesora na preko 65 stepeni i voltazi od 1.4 nece biti veci od godinu dana maksimum!

Koliko vidim iz tvoje konfiguracie, procesor ti je i najbrza komponenta bez ikakvog klokovanja. Ne shvatam tvoj cilj.

Srecno

Ma sve ja to razumem.Poenta price je da meni komp nije stalno opterecen.Jedino kad pokrenem neku igricu i tada mi temperatura procesora ide oko 60-65 stepeni sa tx2 kulerom.Pretpostavljam da ce sa vendetom 2 koju sam juce kupio temperature biti nize bar za nekih desetak stepeni.

Vendeta ce ti sigurno oboriti temperaturu znatno, problem je u visokoj voltazi koja ce pre usmrtiti procesor nego temperatura.

Pozdrav!

Pa na koliko bi trebalo smanjiti voltazu?Mislim do koliko je sigurno ici sa voltazom za ovaj procesor?I po tebi koja bi bila gornja granica za brzinu procesora.Na koliko bi ga ti klokova😵n je kod mene radio na 3,8 ghz a voltaza je bila podesena na auto.
Cekam drugara da sutra svrati do mene da namontiramo vendetu 2 pa ako imas jos koji savet tu sam da razmotrim.Ja ipak nisam u ovim vodama oko klokovanja ali gledam ovde na benchmarku dosta clanova koji imaju e8500 pa i tvoj e8400 rade im procesori na preko cetri giga.Pretpostavljam da tu brzinu mogu da dobiju jedino podizanjem voltaze.I nisam cuo da je nekome riknuo procesor zbog dizanja voltaze.Ali svaki savet prihvatam dobronamerno.Zato sam i otvorio ovu temu.

Verovatno imas losiji primerak cim ne mozes da iscupas nekih 4GHZ-a na 1.32v.

Primer crkavanja povecane voltaze: Uzmi obicnu diodu na 1.5v i prikljuci je na recimo 3v. Sijace ko luda mozda nekih mesec dana a nakon toga sve slabije dok se ne ugasi totalno. U procesoru imas milion takvih dioda koje rade na niskoj voltazi...

Ja ti preporucujem da ostanes ispod 1.4v koliki god ti to overklok donelo.

Ok hvala na savetu.Na kojoj bi to voltazi trebao da bude ispod 1,4?Kod moje sestre na intelu e6300 je voltaza 1,375 i dignut je sa 2,8 na 3,5 ghz i za sada radi odlicno.Na koliko bi ti maksimalno stavio voltazu?

oc.jpg

Tvoj cip nije konj za trku, ili nesto pogresno radis tako da bi ga ja ostavio na 1.375v.
Ako ti je cip C0 verzija trebace ti malo vise voltaze za 4.0GHz overklok nego sto je inace potrebno, a iznad 4.0 i da ne pricamo tako da ti je kao sto rece M M 4.0GHz na 1.375v neka optimalna brzina za tvoj procesor.

Pozdrav!

Ok,hvala na brzom odgovoru.
Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno