Šta je novo?

Pitanje u vezi MPEG2 i framerate-a

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
Da li je moguce napraviti MPEG2 po standardu na 1-2 fps (1-2 kadra u sekundi)?
Znaci da bude legalan i da se dekodira preko standardnih DVD dekodera - npr. kucnih DVD plejera, ali da sadrzi svega frejm-dva u sekundi umesto uobicajenih 24-30..
Ako jeste sa kojim programom?

Potrebno je zbog generisanja nekih test signala.

bojim se da ne, mora da bude po pal standardu, verovatno...
a sta te sprecava da imas 10 istih frejmova?

U principu sve može, ali ne i ako hoćeš da bude po standardu i da se normalno dekodira na opremi koja ih poštuje.

Složio bih se sa Danijelovom primedbom. Zašto jednostavno ne kopiraš frejmove. Dobićeš 25 frejmova u sekundi, ali će sadržaj svih 25 biti isti. Tako ćeš dobiti slajdšou od jedne slike po sekundi.

Da li smo te dobro razumeli i da li ti to rešava problem?

Mozda.. poenta je sto treba da ide kroz veoma mali propusni opseg, tj. da bude malo Kbs. Ne znam kako se to slaze sa standardima, doduse ne dekodira bas standardna oprema. Pretpostavljam da ako imas zaista 10-20 istih frejmova, da ce diferencijalni frejmovi biti prakticno zanemarljive velicine.
E sad, posto je ulaz analogni test signal, pitanje je kako ga digitalizovati (grebovati, prebaciti u MPEG2) tako da se koderu kaze da radi samo 1fps. Znaci da skenira jedan frejm i da ga iskopira jos 24 puta?!

Dakle, svodi se na to sto ste rekli, samo to ne smeju biti I frejmovi (jel se tako zovu key?), vec oni sto se diferencijalno kodiraju, pa tako da budu prakticno velicine blizu 0.

Dobro si shvatio suštinu, a sada da nešto razjasimo...

Šta će ti uopšte analogni test signal u MPEG2 formatu? Šta sa tim nameravaš da uradiš? Ako je u pitanju test patern za merenje video rezolucije, onda zaboravi na to, jer ćeš pri kepčeru i MPEG kompresiji uneti dovoljno šuma da krajnji rezultat ne bude merodavan. Ako se pak radi o signalu za kalibraciju, onda to još i može da prođe, ali ćeš naići na niz poteškoća sa overskenom i pravilnim izborom parametara kolor prostora, subsamplinga i kompresije, pogotovo ako to treba da se verno reprodukuje na nekoj stand-alone opremi.

Mislim da je iz gore navedenih razloga mnogo bolje da nabaviš neki od postojećih (DVD) diskova za kalibraciju. Recimo Avidov.

Što se tiče tvoje brige oko interfrejm kompresije i strukture strima, to nije nikakav problem. Šta više... mnogi programi za grafičku obradu slika imaju mogućnost eksportovanju u .gif ili .avi, a to pak možeš posle lako prebaciti u mpeg. Šta više, Premier ti može bilo koju sliku direktno renderovati u MPEG stream, a od instaliranog kodeka vec zavisi moć kontrolisanja bitrejta i drugih detalja.

Kažem ti, sve zavisi šta si naumio. Ako su neke ozbiljne stvari upitanju, koje zahtevaju veliku preciznost i vernost reprodukcije (detalji, boja, geometrija, oversken...), onda to i nije tako lak posao. Ajde malo pojasni šta si naumio, pa da vidimo da li to pije vodu.

Ako je ulazni analogni signal staticna slika, stvar se da jednostavno odraditi. Capture odradi najbolje sa huffyuv codecom, mada nije neophodno. Bitno je da se capt. materijal obradi sa nekim noise filterom kao sto je Temporal Smoother. Imas gomilu slicnih filtera za AVISynth. Nakon toga ces imati gomilu prakticno identicnih frejmova. Dalje je stvar podeshavanja Mpeg2 enkodera, kako bi dobio malu bitratu.
Naravno sa AVISynth se lako odradi i ponavljanje jedog frejma. Nije mi pri kompu manual, ali ide ovako nekako:
SelectEvery(25,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1,1....)- ovo bira 1 frame od svakih 25 i ponavlja ga 25 puta - naravno upishi 25 puta 1...

Eto... Drunk Devil je to ukratko objasnio, s tim što bih se ja ipak odlučio za ovu drugu varijantu, odnosno renderovanje jednog frejma u ceo stream. Ostaje još pitanje kako doći do tog frejma. Ako je izvor signala nestabilan (traka), moglo bi da pomogne i usrednjavanje frejmova (mislim da je baš AVISynth imao takav filter). Što se tiče tipa i redosleda filtara, sve zavisi od konkretnog slučaja i prirode artifekata u slici.

Ali ipak ostaje pitanje šta sa tim treba da se postigne, pošto sigali za kalibraciju i određivanje video rezolucije, zahtevaju veliku preciznost reprodukcije, na šta će uticati mali milion faktora pri digitalizaciji i kompresiji. Ja se na primer, za kalibraciju boje (game) nikada ne bih oslonio na YV12 kolor prostor, već bih išao na 16-bitni YCbCr, mada opet kažem... za tekve stvari služe posebni diskovi za kalibraciju ili pak uređaji koji generišu test signal.

P.S. Aleksandre, da li ti je palo na pamet da stvar svedeš na jednu običnu .gif ili .jpg sliku, ukoliko to uređaj podržava? Znaš da mnogi DVD plejeri i DV kamere podržavaju reprodukciju statičnih slika preko svog video izlaza. Daj više detalja.

Mislim da je izvor profesionalni test generator.
Raspitujem se za brata koji koristi HW MPEG2 koder i dekoder za bezicni prenos signala (Mislim opseg ~2GHz, nisam siguran), tj. za video link koji prenosi digitalni signal.
Pitao me je da li MPEG2 moze ovo da svari i da mu treba tako nesto da bi upakovao test signal u jako mali propusni opseg. Nisam ga pitao za sta mu to tacno treba i da li test moze biti generisan. Generisane digitalne slike imaju svoje probleme kad se pretvaraju u analogni signal, mislim da je problem u suvise visokom frekventnom odzivu i ostrim prelazima . ivice. Verovatno, kad se uradi jak antialiasing je bolje, ne znam, ja se time ne bavim celu deceniju.

Raspitacu se za detalje, ali je poenta da moze. E sad, drugo je pitanje da li se to moze uraditi na terenu i on-the-fly sa nekim HW MPEG2 koderom, to cu pitati takodje.

Hvala za ideje i predloge.

Toga sam se upravo i bojao. :) Pazi, to su ozbiljne stvari i u najmanju ruku je neozbiljno baviti se napamet takvim budženjem. Ako se malo raspitaš, videćeš da postoji profesionalna oprema za generisanje i analizu "validnih" MPEG strimova, čija cena dostiže i petocifrene brojke (naravno u dolarima). Evo ti par korisnih linkova na tu temu, ali imaj u vidu o kojim se ciframa radi. Tektronix DVB.org DTVInteractive

Naravno, većina ove opreme daleko prevazilazi njegove potrebe, ali možda pronađeš i nešto korisno, a u svakom slučaju ćeš steći predstavu o ozbiljnosti materije. Ostaje pitanje šta će mu taj test signal, ali pretpostavljam ne da bi se igrao ili hvalio pred komšijama. :p

Da bi još malo pojasnio dubinu toga o čemu pričam... analogni test signali imaju strogo definisane dužine trajanja (µs) aktivnog dela video linije i blenking intervala, kao i gomilu drugih detalja koji najstrožije moraju da upadnu u definisane standarde. Poduhvat digitalizacije takvog signala zahteva jako mnogo znanja i jako skupu opremu, a mislim da bi sam proces pakovanja u "sertifikovani" MPEG2 strim bio u najmanju ruku izuzetno *****ata stvar. Sve u svemu, to se tako ne radi.

Vidim da imaš neku predstavu o složenosti digitalne obrade signala i kanalskog kodovanja, tako da ti samo mogu potvrditi pretpostavku da to nije baš tek tako. Visoke frekvencije nastale prozoriranjem se peglaju odgovarajućom prozorskom funkcijom (haningovom, blekmanovom, čebiševljevom, hamingovom...) pri čemu svaka ima svoje mane i prednosti. Naravno, veličine prozora su takođe definisane postojećim standardima i prilagođavaju se konkretnoj primeni. Neka vidi sa proizvođačem te opreme šta on nudi kao rešenje za kalibraciju slike i menadžment kodeka i kanalskog kodovanja.

U svakom slučaju, to na žalost neće moći da se završi kepčerom test signala sa PCTV karticom. Na kraju krajeva, kada je u pitanju prozoriranje i kanalsko kodovanje, morao bi da ima poseban test stream za svaki bitrate koji hoće da proveri, kao i za različite kanalske uslove (šum). Svako samostalno budženje takve test opreme zahteva poprilične resurse, ogromno poznavanje materije i ima prilično neizvestan ishod. Zato i postoji posebna oprema za takve stvari.

Nadam se da sam bar malo pomogao. Javi čim budeš imao više detalja, pa da probamo da nešto nabudžimo. :p

Edit: Neka ti kaže o kojoj je konkretno opremi radi (HW kodek) pa da vidimo, šta se sa tim može uraditi. Mada bi u svakom slučaju trebalo da se čujemo on i ja jer je ovako teško o tome diskutovati. Za eventualnu pomoć, možeš me kontaktirati na PM.

Poslednja izmena:
Jesi li probao da renderujes nesto ali da mu smanjis brzinu na 1/4 ili 1/8 tako neces imati ostre prelaze

Mr.No je napisao(la):
Jesi li probao da renderujes nesto ali da mu smanjis brzinu na 1/4 ili 1/8 tako neces imati ostre prelaze

Mislim da on nije mislio na takve prelaze. Uoslamo radi se o statičnoj slici (test patern). Ovde je nešto drugo u pitanju.

Kao el. inzenjer razumem dosta toga sto se tice materije.
Moj brat je profesionalac sa dugim stazom sa prof. analognom opremom i pokusava da se prilagodi digitalnom dobu. Naravno, pomenuta skupa oprema ne dolazi u obzir i jeste poenta realizovati nesto prihvatljivo sa manje novca.
Takodje je koristio HW MPEG2 koder karticu sa mislim Fujitsu cipom, pravljenoj u Nemackoj za DATV, i kaze da mu zadovoljava uspesno potrebe. Tj. koristi standardne prof. analogne linkove i transmitere, samo za transport digitalnog signala. Tvrdi veliki dobitak u kvalitetu signala. Neke od tih transmisija ste mogli i da gledate po raznim Srpskim televizijama.
Pokusacu da ga kontaktiram u vezi detalja. Nije mi najjasnije zasto mu to treba.

Npr, dugo me je pitao kako moze da uradi "live" MPEG2 prenos izmedju 2 PC-a, da jedan radi stream MPEG2 kodiranje, a drugi dekodiranje istog.

Da ne zaboravim, hvala jos jednom na komentarima, iscackacu jos detalja preko vikenda.

Poslednja izmena:
Aleksandar je napisao(la):
Kao el. inzenjer razumem dosta toga sto se tice materije.
Moj brat je profesionalac sa dugim stazom sa prof. analognom opremom i pokusava da se prilagodi digitalnom dobu. Naravno, pomenuta skupa oprema ne dolazi u obzir i jeste poenta realizovati nesto prihvatljivo sa manje novca.

To može (i verovatno hoće) iziskivati mnogo pokušaja i neuspeha, ali koliko sam shvatio to je jedino rešenje. Može da proba da nabavi softver za generisanje i analizu mpeg strimova.

Takodje je koristio HW MPEG2 koder karticu sa mislim Fujitsu cipom, pravljenoj u Nemackoj za DATV, i kaze da mu zadovoljava uspesno potrebe. Tj. koristi standardne prof. analogne linkove i transmitere, samo za transport digitalnog signala. Tvrdi veliki dobitak u kvalitetu signala. Neke od tih transmisija ste mogli i da gledate po raznim Srpskim televizijama.
Pokusacu da ga kontaktiram u vezi detalja. Nije mi najjasnije zasto mu to treba.

To je ohrabljujuća vest. :)

Npr, dugo me je pitao kako moze da uradi "live" MPEG2 prenos izmedju 2 PC-a, da jedan radi stream MPEG2 kodiranje, a drugi dekodiranje istog.

To verujem neće biti nikakav problem, ukoliko oba računara imaju instaliran isti kodek. Čak bi mogao i da razmisli o .wmv i quicktime alternativama.

Da ne zaboravim, hvala jos jednom na komentarima, iscackacu jos detalja preko vikenda.

O.K. np :wave:

Nazad
Vrh Dno