Šta je novo?

pitanje u vezi linuxa

Speckman

Čuven
Učlanjen(a)
21.07.2002
Poena
601
zelim da instaliram linux na svoj komp, ali ne znam koji. zato me interesuje koji je linux bolji za pocetnike (suse,red hat,...)?

pozdrav

Jedna terminoloska ispravka na pocetku - to nisu razliciti linuxi, nego distribucije, a linux kao OS je samo jedan. Distributeri samo izaberu sta ce da stave od programa u paket, naprave instalacione i konfiguracione programe i to je to. Vecina njih se trudi da stavi sto vise (tj skoro sve), tako da neke velike razlike i nema. Jedini koji se malo ogradjuje od svega toga je Debian distro, gde se ukljucuju samo programi koji su potpuno u saglasnosti sa OpenSource klauzulom (jedan od razloga je i taj sto iza Debiana ne stoji ni jedna komercijalna firma kao RedHat ili SuSE).

Preporuka bi dakle bila jedan od ovih: RedHat, SuSE ili Mandrake - sto noviji, to bolji.

Kada se malo vise upoznas sa okolinom, mozda da se zafrkavas i sa Debianom, Slackwareom ili nekom trecom "manuelnijom" varijantom. No, ako si se do tog momenta upoznao sa nekim od ovih distroa, imaces dovoljno znanja da ga skroz prilagodis sebi.

Ja se mucim sa Red Hatom 7.2 ko niko ziv :) ali vredece nadam se...

reci mi da li ima jos neke razlike izmedju razlicitih distribucija linuxa sem paket programa koji stize uz linux i reci mi koja distribucija linuxa je najbolja za pocetnike.

pozdrav.

Pazi ovako, vecina modernijih distroa stize na 6-7 CD-ova, tako da koji god da uzmes, nema sanse da zaobidjes neki vazniji program ili library. Kada bi morao od svega toga da izdvojis jedan deo i kazes "e, ovo je linux", ispada da je linux samo kernel i nesto shell komandi, bukvalno. A to je isto kod svih. Graficka okolina je ista kod svih, dobices sve browsere, playere, itd.

Ono po cemu se najvise razlikuju distroi su instalacioni i konfiguracioni programi. Znaci, kad turis bootabilni instalacioni CD, koliko ce to biti lako i razumljivo za instaliranje. Najnovije distribucije su jednostavne za instalaciju - na nivou instalacije windowsa, tako da ga bez problema moze instalirati i tetkica sa veterinarskog fakulteta. Druga strana su konfiguracioni programi - promenis zvucnu kartu, pa je treba nastimovati, na primer. Da se razumemo, sve moze da se nastimuje iz svih distroa, tako da se to svodi na ukuse (o kojima ne treba raspravljati). Tri vodece distribucije su RedHat, SuSE i Mandrake - bilo koja od te tri je dobra za pocetak. Sa druge strane, kao pocetnik izbegni Debian, Slackware, Corel, Turbo, Best i ostale distroe. Kod same verzije, gledaj da je sto novija. Vodi samo racuna o nomenklaturi; obicno su verzije x.0 (tj 7.0 , 8.0, itd) prve verzije koje bi generalno trebalo zaobici, zato sto su samo publikovani rc (release candidate). Onda se kroz revizije to procisti -> dakle, radije bih uzeo SuSE 7.3 nego 8.0 verziju, iako je 8.0 "novija". Vecina proizvodjaca (ali ne svi) se obicno vodi filozofijom oznacavanja gde neparne verzije predstavljaju stabilno resenje.

Dakle, RedHat 7.3 ili SuSE 7.3 ili Mandrake 8.1, na primer.

Izaberi Red Hat, SuSe ili Mandrake i neces pogresiti ni u jednom slucaju. Razlike postoje, ali nisu dramaticne. Napr. u Mandrake-u se config fajlovi redjaju u /etc/ (primeri :/etc/modules.conf,/etc/modules.devfs itd) dok su u Red Hat-u i SuSe-u na nekom drugom mestu. SuSe je cuven po yast-u - izuzetnom grafickom instaleru i ogromnoj bazi hardvera koju automatski yast prepoznaje. Sa druge strane napr. Mandrake poseduje bateriju 'drak' alata (menudrake,drakx,xkbdrake,diskdrake itd)i odlican Software Manager za instalaciju/deinstalaciju programa - moguce je point&click tehnikom podesiti gotovo sve, skoro kao na windowsima.
Medjutim, kada se javi neki ozbiljniji problem ne gine ti silazak u konzolu i rucno stelovanje sistema :) A tu je onda internet i benchmark

ne zbunjujte coveka
od svih navedenih jedino vredi SUSE. U principu on je zasnovan na slackware-u sa dodatom podrskom za rpm i pojednostavljenom instalacijom+konfigurisanjem....

U tome i jeste fora.....jednostavna instalacija i konfigurisanje za pocetnika.
Red Hat, SuSe i Mandrake....neka izabere sam.

Krajem avgusta treba da bude zavrsena i prva verzija UnitedLinux distroa, o kojem smo vec pricali.

Vrh Dno