Šta je novo?

Pitanje u vezi Intel dual core i memorije.

Ralex2

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2004
Poena
319
Planiram da uskoro upgradujem sistem na Intel Pentium 4 D805 i Asus P5P800SE. U sadasnjem sistemu mi je trenutno 1x256 DDR 266, 1x256 DDR 333 i 1x512 DDR 400. Zanima me da li bi ova memorija mogla da se stavi da radi asinhrono na novoj platformi, barem dok ne kupim jos jedan modul od 512 DDR 400?

Pentium D ne moze uopste da radi na i865PE chipsetu (koji se nalazi na P5P800SE plocu koju si naveo).

Da bi Pentium D, recimo 805, radio treba mu minimum i945 chipset (955, 975 itd.) ili nForce4 SLI Intel Edition....

A sa tim chipsetovima i plocama baziranim na njima dolaze samo podnozja za DDRII, tako da od te memorije nista.

Na ovoj ploci radi d805 ali samo sa najnovijim biosom.
Evo ti gomile threadova o toj ploci i ovom procesoru.

Jedino ce moci mozda da podigne memoriju na 166 sa malo olabavljenim tajmizima.

swordfin je napisao(la):
Pentium D ne moze uopste da radi na i865PE chipsetu (koji se nalazi na P5P800SE plocu koju si naveo).

Apsolutno netacno!!!!!

uz p4p800 SE Pentium D 805 radi bez ikakvih problema medjutim neophodan je najnoviji bios. Sto se tice 865 cipseta iako je star, daleko je stabiniji i napredniji recimo od 915 cipseta za koji ne bih mogao da garantujem da ce da radi sa ovim procesorom.Bez brige, sto se memorije tice kombinacija koju si naveo stoji mada bi zaista trebao da pedjes na Duall Channel.Ukoliko ne gresim to je ploca sa AGP portom.Ukoliko si u mogucnosti uzmi npr Asus P5ND2-SLI plocu-100 evra medjutim morao bi kompletno da promenis memoriju.Primetio sam da planiras da dokupis modul pa sam zbog toga naveo ovu kombinaciju posto vec planiras ulaganje u memoriju.Ovako bi ulozio malo vise medjutim dobio bi mnogo vise za date pare.

Pozdrav

Neka me neko ispravi ako gresim, posto se ne razumem mnogo u Intela. To Quad Pumped kod 805-ce je 4x133MHz = 533MHz, znaci takt FSB-a bi bio 133MHz, u ovom slucaju DDR266 bi radio sihrono sa procesorom (2x133MHz itd...), odnosno DDR400 bi radio sihrono tek sa procesorom koji radi na 800MHz QP, npr. Pentium D 820. Ako je ovo tacno, onda bi sva tri modula (256MB DDR266, 256MB DDR333 i 512 MB DDR400) mogla da se stave na plocu i da funkcionisu(?), stim sto bi zadnja dva modula radila na 133MHz umesto 166 i 200. Najvece pitanje je da li se ovde moze ostvariti Dual Channel sa ovom memoriskom konfiguracijom s obzirom na simetricne memoriske banke, 2x2 kolko ih ima P5P800 SE?

Ja misim da ovde nema vajde od DC-a i da je najbolje resenje drzati 1x512 DDR400 u SC i kasnije dokupiti jos jedan 512MB DDR400 modul za DC (covek planira da ostane na AGP-u).

Ivice, oglasi se i razjasni nedoumice meni i mLakiju.

Kao prvo swordfin...nije u toku...jer ovo moje u sigu ne da radi neko...dere vecinu nf3 kombinacija..:) Samo nov BIOS 0503 mora da se ufleshuje.... kao shto kaze
pochetnik...jer je on to radio na mojoj mashini...njegov Cely D nam je zavrshio posao.

@Ralex2 & mLaki: S obzirom kakav sarenish od memroije ima...smatram da modul ddr266 moze da bude usko grlo...za neki oc..ako sve proradi. Najme u BIOS-u moze da se fiksira rad memorije na 266MHz. Po meni trebalo bi zameniti te 256MB module za josh jedan 512MB ddr400 i upariti ga sa onim 512MB shto ima i dobiti DC....Ovako....nishta od DC-a.

Inache sama P5P800SE po defaultu tera asinhroni mod...tj. gura memorojiu na ddr333Mhz sa odnosom FSB:DRAM 4:5 tako da modul koji radi na 266MHz ponavljam moze da bude sporan. Trebalo bi da mozesh da zamenish te dve shtangle od 256MB za josh jednu 512MB ddr400 .uz eventualno neku doplaticu ili vez nje...kako se pogodish.

Ako mu proradi svih 1GB i memorija ostane na 266MHz ne verujem da moze da ishta overklokuje..jer plocha je shkatljiva po pitanju fiksiranja memroije...kako sam ja primetio. tj. ako dizesh FSB bez obzira shto si memoriju fiksirao na 266MHz ona ce da predje u FSB:DRAM 1:1 i stvar ima da puca....tj. 266Mhz modul..ako je losh..i ne trpi overklok.
Zato je ddr400 dobra kombinacija jer uvek radi na nizem ili 200MHz taktu....ali zato mogu da mu se pritegnu latencije...Npr. ja radim ovako. U BIOS-u pomerim SAMO(sve ostalo na defaultu..naravno fiksiram AGP/PCI na 66/33) FSB na 140MHz tako da mi mashina ostane u odnosu FSB:DRAM 4:5..ako se pretera preko valjda 160 a mozda i pre.. ode na 1:1 sinhrono....Onda odem u Win Xp..pokrenem Systool koji radi za setovanja P4P800 i prepoznaje clockgen....poteram FSB na 160Mhz a memorija tom prilikom ode na 200Mhz..asinhrono...Ova caka iz biosa ne pali ...Shto je josh dobro..jer ostane asinhrono..a ne 1:1 kad bi to uradio iz bios-a....u Systool-u sam uspeo da ove Geil module poteram na cas 2-3-3-7 na 200MHz iako su setifikovani na cl2,5. Ovo nisam uspeo sa P4P800SE. Ovako dobijam mashinu koja radi na 3,2GHz sa memorijom na 200Mhz (ddr400). Naravno moze i preko 3,2Ghz ali onda je preporuchljivo ici na sinhroni rad..sem u sluchaju kvalitenije memorije...dd466,ddr500 ..ili labavljenja latencija..mada to na mom Geil-u ne pije vodu.

P4P800SE i P5P800SE su slichne plochice...ali po BIOS mogucnostima P4P800SE je bila jacha...Imala je performance mode odeljak..kojim se tera asihnronao sa 3:4 odnosom ako se setuje Turbo.....Na P5 toga nema..pa nema nishta od 3:4 odnosa....Bar ne ako ne bude u nekom narednoj verziji BIOS-a.

Hvala na opsirnom odgovoru!

Ja sam tek skoro video da i to moze.... tj. pre par dana kad sam citao malo vise ovde o njemu... Nisam mogao da verujem da ce i865PE da potera 805icu. I to sa sve DDR1 i AGP-om!

Izvinjavam se zbog sirenja dezinformacija, ali je svuda pisalo da ce Pentium D procesore moci da podrzavaju samo i945 ploce i jace.......

Znaci dobili smo novi BEST BUY!

Vrh Dno