Šta je novo?

Pitanje u vezi Igraonice

MUSTANG

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2001
Poena
649
Dakle treba da otvorim igraonicu te bi izdvojio par pitanja:

Da li mogu da drzim igraonicu i da mi firma bude registrovana za trgovinu IT delovima?

Da li mogu u tom slucaju kao firma da nabavim OEM WindowsXP, i to npr za vec kupljene polovne masine (koje bih uzeo za igraonu), i samim tim da imam dilerske cene za OEM windows.?

I jos jedno pitanjce, da li se mogu kupiti polovne (vec koriscene) Windows licence i da naravno sve bude legalno kada mi dodje inspekcija?

Dakle treba da otvorim igraonicu te bi izdvojio par pitanja:

Da li mogu da drzim igraonicu i da mi firma bude registrovana za trgovinu IT delovima?
Фирма је назив навијача ФК Војводине 😛. Шалу на страну, фирма је назив предузећа или како се то зове по новим правним прописима, назив привредног друштва.
Колико знам да, али као споредна делатност (или како се то већ правилно правно каже) поред главне делатности која је уписана у регистар код АПР-а. Споредна делатност се не уписује у регистар.

Da li mogu u tom slucaju kao firma da nabavim OEM WindowsXP, i to npr za vec kupljene polovne masine (koje bih uzeo za igraonu), i samim tim da imam dilerske cene za OEM windows.?
Колико знам, да. Мајкрософт каже не, али закон дозвољава посебну куповину ОЕМ лиценци тј. да се не мора стриктно куповати уз нов компјутер.

I jos jedno pitanjce, da li se mogu kupiti polovne (vec koriscene) Windows licence i da naravno sve bude legalno kada mi dodje inspekcija?
OEM не. Retail (FPP) да. Нека ме неко исправи ако грешим.

Poslednja izmena:
DukeOfSerbia ti je već rekao, a evo ti link ka spisku svih delatnosti, pa izaberi koja će ti biti primarna, a koja sporedna:

http://www.preduzetnik.co.yu/download/klasifikacija delatnosti L.xls

Nekada, prilikom otvaranja firme, mogao si da staviš sve delatnosti u registar (čiji je izvod onda imao po 4-5 strana), sada to nije moguće, tako da bi bilo najbolje da se raspitaš kod nekoga ko stvarno vodi igraonicu kako je registrovan...

DukeOfSerbia ti je već rekao, a evo ti link ka spisku svih delatnosti, pa izaberi koja će ti biti primarna, a koja sporedna:

http://www.preduzetnik.co.yu/download/klasifikacija delatnosti L.xls

Nekada, prilikom otvaranja firme, mogao si da staviš sve delatnosti u registar (čiji je izvod onda imao po 4-5 strana), sada to nije moguće, tako da bi bilo najbolje da se raspitaš kod nekoga ko stvarno vodi igraonicu kako je registrovan...
Сада нема потребе за тим 😉.

Да ли је могуће да привредно друштво региструје више делатности?

Одговор:

Наиме, Законом о предузећима (престао да важи 30. новембра 2004. године) било је предвиђено да предузеће може да закључује уговоре и обавља друге послове промета и услуга само у оквиру делатности уписаних у регистар. Дакле, предузеће је имало обавезу да у судски регистар упише све делатности које ће обављати у оквиру свог пословања. За разлику од наведеног Закона, одредбом члана 5. став 1. Закона о привредним друштвима, предвиђено је да привредно друштво може обављати све законом дозвољене делатности. Одредбом члана 5. став 2. Закона предвиђено је да се делатности за које је предвиђено да се могу обављати само на основу сагласности, дозволе или другог акта државног органа, могу обављати по добијању те дозволе, сагласности или другог акта државног органа. Обзиром на цитиране одредбе Закона о привредним друштвима, имплицира да привредни субјекти пријављују за упис у Регистар само једну, претежну делатност, док се за све остале делатности подразумева по самом Закону да их привредни субјект може обављати, осим оних за које је потребна сагласност, дозвола или други акт државног органа – накнадна сагласност државног органа.

http://www.apr.gov.rs/Привреднадруштва/Питањаиодговори/tabid/42/Default.aspx

Hm, to je meni malo debilno?! Znači, ja se registrujem za npr. izdavanje zvučnih zapisa ili knjiga, a mogu da prodajem i paradajz na pijaci ili da vršim usluge obuke/auto škole?! Svašta...

Управо тако 😉.
Мој брат од стрица пре две године отворио аутомеханичарску радњу, а радио послове лимарије (за то није потребна сагласност/дозволе неког државног органа).

У Сомбору неке пекаре имају паралелно отворене кафиће (на другим локацијама, ти мислиш кафић, а оно се води као испостава пекаре 🙂) и тако 🙂.

Hvala svima na odgovorima.

Ovih dana cu da odem do te agencije za privredne registre il gde vec, sad cu da pogledam, pa da se lepo raspitam iz prve ruke, pa cu javiti sta sam saznao, mozda jos nekom bude koristilo. A ne bi bilo lose i da u trzisnoj inspekciji vidim sta i kako (jer su oni ti koji ce da me ganjaju ako budem nesto zezno), ako uopste mogu da odem kod njih i pitam.

Nazad
Vrh Dno