Šta je novo?

pitanje u vezi home network i zashtite

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Recite vi meni ovako,

imam dva kompa, jedan je na netu drugi bi da izlazi na net preko prvog. Jel moram i na drugom da imam firewall i AV, ili ako stavim to dvoje samo na prvi nishta nezheljeno ne moze da prodje na drugi?

Pa ako dobro podesiš komp preko koga izlaziš na net, ništa neće moći da uđe, bilo da je iza tog računara 1 ili 1.000 radnih stanica.

Sta znachi dobro podesim? Gde mogu da vidim ta dobra podeshavanja?

Stho se tiche firewalla, jasno mi je.

Shta je sa antivirusom? Da li njega trebam staviti na drugi komp ako ga imam na prvom? Nelogicno mi je da ovaj sa prvog kompa kontrolishe shta ja radim na drugom pa zato pitam? Da li AV, u mom slucaju kasperski, je dovoljan samo na kompu koji izlazi na net?

Sorry, nisam se lepo izrazio. Mislio sam na Firewall.

Dakle, antivirus bih stavio na oba računara, tim pre što virus može npr. preko maila da uđe do korisnika, a da ga firewall ne vidi.

Možeš i firewall da staviš, ako baš hoćeš da imaš kontrolu nad dolaznim i odlaznim saobraćajem, ali što se tiče dolaznog saobraćaja-ako ga blokiraš fw. na jednoj mašini, onda je to ok. Eventualno ako se zarazi komp koji izlazi na net - e onda može da bude svašta.

Praksa kod mreza je da se na svaki racunar stavi i jedno i drugo ako racunar ide na net,bez obzira na zastite na serveru. Mada su cesto ljudi paranoicni. Moj savet ti je da stavis oboje na oba, ako imas novije racunare. :type:

Poslednja izmena:
Ok, hvala na savetima.

frenky je napisao(la):
Praksa kod mreza je da se na svaki racunar stavi i jedno i drugo ako racunar ide na net,bez obzira na zastite na serveru. Mada su cesto ljudi paranoicni. Moj savet ti je da stavis oboje na oba, ako imas novije racunare. :type:
a ako ima stare racunare onda ne treba? :bottle:

Ma najbolje staviti AV na svaki komp, a NAT-ovati na serveru/ruteru sav saobracaj, otvoriti samo potrebne portove i gotovo.
:guitar:

na 1 FW na oba AVl

Stavi firewall samo na racunaru gatewayu, a na oba stavi antivirusni program, generalno se firewall staqvlja na jednom pc-ju koji je gateway, najednostavnija stvar je da ukljucis windowsow conection sharing firewall i da eventualno otvoris potrebne portove, on ima NAT i stateful inspection paketa tako da ces od upada biti dobro sticen, a AV program izaberi sam
(moja preporuka Kaspersky i Bitdefender, moze i AVG)

Nazad
Vrh Dno