Šta je novo?

Pitanje u vezi crossfire

Achilles82

Slavan
Učlanjen(a)
01.10.2005
Poena
350
Pricao sam sa nickom genijalcin@23 nesto na pm, i tu je spomenuo da je crossfire smaranje zbog drajvera "i ostalog", tj da ga citiram tacno, rekao je

A te akcije sa CF i ostalo, to je smaranje, zbog drajvera i ostalog.

I ja sad mu odgovorim sto se tice toga, da ja ne vidim kakvo tu smaranje ima, stvar je vrlo jednostavna, a on odgovara da uopste nije tako jednostavvan. Decko inace ima preko 1700 postova, VIP status pa gledam valjda zna nesto.

E sad, posto ja planiram da uzmem crossfire jednoga dana, bilo dve 4870 ili 4890 ili cak 5870 kad izadje, da li treba da izbegavam to ili sta? Ja koliko znam stvar je vrlo jasna i jednostavna. U nekim igrama je ogromno poboljsanje (call of duty), u nekima ne bas neko (crysis), ali u svim je igrama je veci fps manje vise.

Jel ima nekih razloga zbog cega bih trebao da izbegavam crossfire?

Pa naravno da jeste smaranje sa driverima...
Evo user Tarmi Ricmi je imao gomilu problema da netara da mu CF radi na Visti i na kraju je odustao i rasturio CF. Pisao je i tehnichkoj podrshci ATI-ja i dobio je odgovor da njegova plocha nepodrzava CF a on ima plochu sa Intel P45 chipsetom. Toliko o struchnosti tehnichke podrshke :S:

U nekim igrama ima puno boljitka a neke rade gore nego sa jednom karticom... CF ili SLI ako bash mora i to se pravi sa dve high-end kartice i plocha bi trebalo da bude sa X chipsetom ( X38, X48, X58 ) nek CF radi u full 16x a ne na 8x kao shto radi na naprimer na P45 plochama poshto je razlika izmedju X i P kad se koristi CF nekih 30% u korist X chipseta...

Poslednja izmena:
radi cf sve u 16 :) evo meni npr. na prilicno matorom p965 chipset-u :d
treba malo "tweak-a" i ati cf xtension-a ;) ali radi + je skaliranje skroz ok svuda sem u crysis-u

Poslednja izmena:
...CF radi u full 16x a ne na 8x kao shto radi na naprimer na P45 plochama poshto je razlika izmedju X i P kad se koristi CF nekih 30% u korist X chipseta...

Pre ce biti 10%, izuzev Crysis-a. Ne preterujmo :)

Naravno pricam o "razumnim" rezolucijama i efektima. Sto je rezolucija veca, AA i AF na maxu, veca je i razlika u performansama. Mozda i veca od pomenutih 30%.

Poslednja izmena:
Pricao sam sa nickom genijalcin@23 nesto na pm, i tu je spomenuo da je crossfire smaranje zbog drajvera "i ostalog", tj da ga citiram tacno, rekao je

I ja sad mu odgovorim sto se tice toga, da ja ne vidim kakvo tu smaranje ima, stvar je vrlo jednostavna, a on odgovara da uopste nije tako jednostavvan. Decko inace ima preko 1700 postova, VIP status pa gledam valjda zna nesto.

E sad, posto ja planiram da uzmem crossfire jednoga dana, bilo dve 4870 ili 4890 ili cak 5870 kad izadje, da li treba da izbegavam to ili sta? Ja koliko znam stvar je vrlo jasna i jednostavna. U nekim igrama je ogromno poboljsanje (call of duty), u nekima ne bas neko (crysis), ali u svim je igrama je veci fps manje vise.

Jel ima nekih razloga zbog cega bih trebao da izbegavam crossfire?

Bolja tije varianta uzmi X2 karticu nego CF.Imao sam CF sa 4870 pa 4870 X2.CF varianta mije davala svuda losije rezultate,igre,markovi...Bolje su odradeni drajveri za X2 kartice.Jedna X2 kartica manje trosi nego CF.

Problemi su vezani za Vistu x64 i code43 gresku gde se jedna kartica iskljuci a
win prijavi code43 i nista od crossfire-a...
Koliko znam na 32bit sistemima ovoga nema ...
U medjuvremenu su dripci izbacili 9.4 hotfix bas za Vistu i bas za code43,
taman kad sam rasprodao 4830 i 4850 kartice :mad::mad: (ostao samo 4850 ASUS glaciator)

Ima ljudi koji imaju konfiguracije poput moje sa Vistom x64
a da im se ne pojavi code43 ... dok ima i onih koji sa x2 karticama imaju
iskljuceno jedno jezgro isto zbog tripa code43 ...
Nisam siguran da bas ispisuje code43 ali znam da ne radi jedno jezgro na npr. 4870x2
Kod nekih je problem samo u temperaturi zato sto drugo jezgro konstantno radi na
3D klokovima.
Sve u svemu brljotina necija (MS ili ATi) za vistu ... a ja nisam hteo nazad na XP
i necu bas iz principa da igram ili testiram nesto sa 8.11 katalistima.

Bolja tije varianta uzmi X2 karticu nego CF.Imao sam CF sa 4870 pa 4870 X2.CF varianta mije davala svuda losije rezultate,igre,markovi...Bolje su odradeni drajveri za X2 kartice.Jedna X2 kartica manje trosi nego CF.

Ne radi se o tome. Ja ni ne planiram odma da uzmem dve kartice odmah, vec uzmem sada jednu ATI, i kad zatreba za godinu dve, da ne kupujem novu, kupim jos jednu takvu.

Mada nekada se zaista isplati kupiti crossfire odma. Evo recimo, sada moze da se uzme crossfire sa 4850ticama za 22 000 dinara! Pa to je bruka jeftino, i po testovima koje sam ja gledao radi bolje nego gtx 280 u gotovo svim igrama izuzev crysis-a.

Ili crossfire sa novim 4770ticama za verovatno manje od 200 evra. Mislim da uopste nije losa kombinacija.

terao sam gomilu kombinacija CF-a shto na P45, X48, 790x i X58 chipsetu i nisam imao nikakvih problema ni sa drajverima ni sa vistom 64-bit.
moje iskustvo je pokazalo da je ubedljivo najbolje skaliranje na x58 chipsetu (ne samo moje :)), a razlika izmedju p45 i x48 (2x8 vs 2x16) je gotovo smeshna

@achilles82
ti sad kupi jednu, a za godinu dve ce ti ta tvoj jedna postati takav djubreluk da ce dodavanje josh jednog takvo djubreluka rezultovati da cesh imati djubreluk i po (recimo da je prosechno skaliranje 50% :d ), a da ne prichamo da ce i ostatak mashine za taj vremenski period biti pregazen.
ako mislish da terash CF, teraj to odma, ali imaj u vidu da ti je smeshno isti drzati na monitorima ispod 22" (eventualno 2x4830 ili 2x4770), jer se snaga vidi tek u najvishim rezolucijama i sa ukljuchenim AA i AF.

CF je potpuno besmiselna stvar za rezolucije manje od 1680-1050 ili bez 2-4AA. Isto tako je besmileno praviti CF na bilo cemo osim na X58 cipsetu i i7 platformi, dobitak koji se ostvaruje na nekoj drugoj platformi je 20-30% dodavanjem jos jedne karte dok je sa X58 od 50-80% sa tim da je taj dobitak daleko manji i nizim u rezolucijam od 1680-1050. SLI na X58 ide od +75 do +95% u odnosu na jednu kartu.

Poslednja izmena:
Slazem se sa demiosom,i samo bih dodao da sto se mene tice,danas samo 4890 CF ima nekog smisla,sve ostalo vecinom ima u single varijanti po slicnoj ili nizoj ceni.

terao sam gomilu kombinacija CF-a shto na P45, X48, 790x i X58 chipsetu i nisam imao nikakvih problema ni sa drajverima ni sa vistom 64-bit.
moje iskustvo je pokazalo da je ubedljivo najbolje skaliranje na x58 chipsetu (ne samo moje :)), a razlika izmedju p45 i x48 (2x8 vs 2x16) je gotovo smeshna

@achilles82
ti sad kupi jednu, a za godinu dve ce ti ta tvoj jedna postati takav djubreluk da ce dodavanje josh jednog takvo djubreluka rezultovati da cesh imati djubreluk i po (recimo da je prosechno skaliranje 50% :d ), a da ne prichamo da ce i ostatak mashine za taj vremenski period biti pregazen.
ako mislish da terash CF, teraj to odma, ali imaj u vidu da ti je smeshno isti drzati na monitorima ispod 22" (eventualno 2x4830 ili 2x4770), jer se snaga vidi tek u najvishim rezolucijama i sa ukljuchenim AA i AF.

djubreluk ahahahaha

Slazem se sa tobom, u pravu si ipak. Ali imaju interesantne kombinacije, 2x4850 za 22 000 je odlicna cena. ili cak 2x4770 za manje od 200 evra (verovatno)

Nazad
Vrh Dno