Šta je novo?

Pitanje oko omaze auto zvucnika.

bruyoni

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2002
Poena
620
Dali moze da ima katastrofalne posledice kacenje zvucnika od 8 oma na radio od 4 oma (na kojem vec ima 4 zvucnika od 4 oma) Ako posledice nisu bas katastrofalne koje bi one bile?

Ne bi trebalo da se jave posledice, samo nemoj da divljas.

A oce li zvuk na njima biti tisi ili iste glasnoce? A oce ona 4 od 4 oma biti uskracena nekog dela snage radija (mislim zbog vece omaze ova dva komada od 8 oma)

Kako ćeš da spojiš 6 zvučnika na nešto što ima 4 izlaza? Možeš samo na red sa nekim od 4 oma a onda gubiš na snazi. Paralelno ne smeš jer ćeš da oboriš impedansu zvučnika i spalićeš pojačalo. Taj se problem jedino može ispravno rešiti ugradnjom dodatnog pojačala, a sumnjam da imaš "vremena" za tako nešto :)

OK malo sam vas i ja zezno sa mojim pitanjem.Na kas koji je u kolima i dalje su vezana 4 zvucnika ali prednja dva su totalno propala jer mi je neki mamlaz drpio sofersajbnu pre tri noci (po onoj kisi) tako ta su membrane na prednjim totalno gotove. Pa ocu da umesto ta 2 stavim ova 2 od 8 oma

PS @ heinz: "Vremena" se uvek nadje ;)

Sve ce to da radi, samo sto ce za istu snagu da vuce vecu struju, pa kao sto neko gore rece, pazi da ne sprzis pojacalo! Uostalom, skoro sam na auto pijaci gledao prednje zvucnike za razne vrste automobila 500-1000 din par!

deka je napisao(la):
Sve ce to da radi, samo sto ce za istu snagu da vuce vecu struju, pa kao sto neko gore rece, pazi da ne sprzis pojacalo! Uostalom, skoro sam na auto pijaci gledao prednje zvucnike za razne vrste automobila 500-1000 din par!

Sto da placam kad vec imam.Ako je samo do pojacala ne brinite se nisam od onih koji obozavaju preglasnu muziku u kolima (za moje usi zvuk lepo nastelovanog motora je prava sinfonija)

deka je napisao(la):
Sve ce to da radi, samo sto ce za istu snagu da vuce vecu struju, pa kao sto neko gore rece, pazi da ne sprzis pojacalo!

Veći otpor - manja struja, a samim tim manja i snaga.

Heinz je napisao(la):
...
Veći otpor - manja struja, a samim tim manja i snaga.
Mislio sam na ZVUCNU snagu a ne elektricnu, tj, da bi se ti zvucnici culi glasno kao oni od 4 oma, treba im jaca struja cheers

Poenta je da ne mogu da povuku toliko struje koliko vuku oni od 4 oma, odnosno da bude lakše za razumevanje: pojačalo neće moći da isporuči recimo 45W u 8 oma zvučnik. A koliko će glasno da se čuju određuje osetljivost (u dB).

OK shvatio sam!!

Hvala momci cheers

Heinz je napisao(la):
Poenta je da ne mogu da povuku toliko struje koliko vuku oni od 4 oma, odnosno da bude lakše za razumevanje: pojačalo neće moći da isporuči recimo 45W u 8 oma zvučnik. A koliko će glasno da se čuju određuje osetljivost (u dB).

Ne slazem se ... ctp;

Heinz je napisao(la):
A koliko će glasno da se čuju određuje osetljivost (u dB).

Na istoj snazi da, ali ako imas zvucnik od 50W i 91db i zvucnik od 250W i 89db, sta mislis koji ce da se jace cuje u vezi sa nekim 150+W pojacalom?

Nađi kas za kola od 150W i skidam kapu :)

Heinz je napisao(la):
Nađi kas za kola od 150W i skidam kapu :)

Ma sigurno je mislio na dodatno pojacalo :)

Imas pravo nek slobodno stavi te zvucnike od 8ohma, nece nista biti pojacalu, jedino nece moci tako glasno da slusa.

:)

Moja poenta je da snaga zavisi samo od otpora potrošača. Veći otpor, manja snaga iz pojačala.

Vrh Dno