Šta je novo?

Pitanje o rezoluciji i refresh rate-u

Lappy

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2005
Poena
675
Do pre neki dan nisam na to obracao paznju, znao sam da je maksimalni refresh za 1280 x 1024 na monitoru koji sam koristio 85Hz i tako je i bilo.

Uzeo sam ovih dana 21" trinitron monitore, po fabrickim podacima, max. refresh je 1280 x 1024 110Hz, 1600 x 1200 95Hz itd.

Imam ATI 9600XT graficku, ATI drajvere, ne znam, predpostavljam najnovije..
Problem je sto kada mi stoji "hide modes that this monitor cannot display" maksimalno mogu da stavim na 85Hz, pri svim rezolucijma. Na onim najvisim ne moze ni toliko. Kada uklonim to "Hide modes.. " prvo posle 85 je 100Hz..

Da ne bih nesto unistio.. ne znam, eto priznajem.. nisam se igrao sa tim pre.. KAKO da izvucem maksimum koji monitor moze ?? Znaci da postavim 1600 x 1200 / 95Hz ???

:wave:

Trebaju ti i driveri (nisu pravi driver-i, vec samo lista podrzanih modova) za monitor, posto oni odredjuju max dozvoljeni refresh...

p.s. Driver mozes i sam da napravis uz pomoc PowerStrip-a, posto on moze da detektuje max.

Hvala.
Naisao sam pretragom na neke slicne, ali neobjasnjene skroz savete, pa zato i pitah, da ne bih :crash: novi monitor.

Moze neko blize objasnjenje :) Shvatam poentu naravno, ali :p glup sam shta ces. Gde na primer da skinem drajver/listu podrzanih modova za Sony E530 FD trinitron ? Kada imam, sta onda : monitor - update driver predpostavljam ??

Da ne komplikujemo, slobodno ukljuci i nedokumentovane modove i stavi onaj za koji si 100% siguran da podrzava.

Ili lepo izguglaj PowerStrip i procesljaj ga malo. Snacices se! ;)

@Lappy

A da skokneš do Sonijevog sajta i skineš drajvere za dotični model.

a mislim i da nishta ne bi zeznuo i da stavish veci refresh rate nego shto je predvidjeno. napisao bi samo out of range ili tako neshto... ja probao na ovom mom

potpisnik ovih redova ne snosi nikakvu odgovornost :D :smoke:

Hvala svima.
Probao PowerStrip i uh, resetovao mi sva podesavanja monitora sto sam se dva sata davio da podesim :p crk'o dabogda. Mojom greskom doduse :) Ali svejedno, nisam ukapirao verovatno kako se koristi jos uvek, pa sam ga zapostavio trenutno.
Dobra ideja za Sony sajt. Videcu. Kako si se toga setio ,)
Mozda sam previse vezan za svoj novac ili sta vec, ali nekako ne bih hteo da probam sa vecim refresh-om od predvidjenog :D

@vladabgd:
Zavisi od monitora, neki mozes tako i da utepas.

Poslednja izmena:
Skinuo sam drajver sa nekog sajta, ucitao ga i jos gore, nudi mi max refresh 75Hz na 1600 x 1200 ?

Napravio sam custom drajver, taj .inf fajl sa PowerStripom gde sam uneo max. rezoluciju i vertikalnu i horizontalnu frekvenciju.. i nista isto kao sa windows drajverima. ?? 1600 x 1200/85Hz i 1280x1024 isto 85Hz, sto je krajnje besmisleno za ovaj monitor.

Gde gresim ??

Evo gde gresis :)

1. greska: nisi odmah naveo model monitora
2. greska: nisi probao RefreshForce (ReForce za lakse trazenje na netu)
3. greska: nisi okrenuo ekran monitora prema Zemlji Izlazeceg Sunca (istoku)

"The earth's magnetic field may interfere with the magnetic field generated by the monitor ... To get the best alignment, orient the monitor so that the face of the screen faces east..." ,)

Poslednja izmena:
Da ispravim greske :)

1. Sony E530
2. pogledacu to
3. :d zar je ovo stvarno ?? uh, nikad' cuo

Cestitam pocetak raspusta svima :p

Kakva bre zemla izlaczeceg sunca .gde je smjli pod 3 ??

Vrh Dno