Šta je novo?

Pitanje o DAC-ovima

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Zainteresovan sam za kupovinu DAC-a (imam tri komada, ali nesto starija). U uzem izboru mi se nasao i Violectric V800. Citao sam strane review-e, ali me zanimaju ovdasnja iskustva, pogotovo u odnosu na uredjaje kao sto su Cambridge Audio 840C, Hegel HD10 (11) i Stello.

On ima za mene bitnu osobinu promenljivog output-a, sto vecina gore navedenih nema.

Hvala unapred za svako podeljeno iskustvo.

Ćao druže.
Možda bi mogao na listu da dodaš i Matrix mini-i Pro 3, s obzirom da zadovoljava uslov da ima balansirani i nebalansirani output.
Plus, u pitanju je odličan headphone preamp (može da tera praktično sve tipove slušalica, čak i one najzahtevnije, do 600 oma), ima ugrađen i strimer (doduše, radi samo Roon), a možeš da ga povežeš i preko mreže (bežično ili žičano).
Ima ga kod nas kod ovlašćenog distributera za oko 1K evra, tako da dobijaš i 2 godine garancije, a možda će Sima da ti ga da na probu (ili neko od kolega).

Puno pozdrava, nisam hteo da te cimam direktno :).

Matrix mi je za sada iznad budzeta, projektovao sam 600 EUR za polovnu komponentu. Ovi drugi navedeni su jeftiniji, ovaj Violectric može da se nadje za 600, ima XLR i promenljivi output i AES/EBU.

XLR je obavezan uslov.

U principu bih hteo da kupim nesto kao sto je taj Violectric + nesto kao Nuprime STA-9 (snagas). Zato bi mi bio potreban volume control na DAC-u. Gledao sam i TEAC UD-501, ali on ima volume control samo za slusalice.

Razmisljao sam o Acoustic Invader-u kao snagasu, ali mi je on daleko i kao polovan.

Ova dva bih mogao da uzmem za ispod 1100 EUR, sto je, cini mi se OK...

Realno Hegel HD10, ali malo odskace od buzdeta rekao bih :)

U kom smislu "realno", mislis da je zvucno najbolji?

On je polovan na oglasima oko 420 EUR, njega bih i lakse mogao da kupim, samo nema promenljiv izlaz. Pitam za njega u smislu poredjenja, posto je svojevremeno bio popularan, inace mi ne radi posao...

A Acoustic Invader mk1 kao polovan?
Odličan DAC, slušao sam ga, a ako ga nađeš mislim da bi ti se uklopio u cifru, gidjga je od starta radio sve komponente u balansiranoj topologiji.
Postavi oglas, možda neko poželi da ga otuđi.

To je interesantna ideja, mada ne znam koliko izvodljiva.

U poslednje vreme sam vise puta davao na KP oglase za kupovinu DAC-a i snagasa, na nekoliko oglasa javio se jedan covek da ponudi PA snagas.

Na HF forum ne bih da se vracam, ovde iz nekog razloga na uspevam da postavim oglas (podrska ne odgovara na pitanje "Zasto?").

Mislim da ljudi slabo prate takve oglase, obicno ako imaju nesto da prodaju sami daju oglas, a ne gledaju aktivno tudje, ili misle da je taj sto daje oglas neko ko otkupljuje, pa hoce da dobije predmet za 50% cene...

Plasim se da je ponuda tako slaba da mogu na kraju da ostanem i bez ovoga.

Sa Gidjga sam imao i direktan kontakt, ali mislim da se nismo nas najbolje razumeli...

Budi uporan, postavi oglas sa jasnom naznakom da nisi preprodavac, da hoćeš da kupiš taj i taj DAC i da ćeš da ga platiš onoliko koliko realno i vredi, bez namere da ubijaš cenu za dalju preprodaju.
Ovde moraš da imaš minimum 250 postova + 6-mesečni staž da bi mogao da postaviš oglas, tako da si kratak za oko 70-ak postova.
Na kraju, ti odlučuješ šta je za tebe najbolje, pa proceni da li/koliko možeš da čekaš ili preseci i uzmi taj Violectric, možda da pogledaš i na pinkfish forumu, ako razmišljaš o opciji kupovine "na daljinu", ja sam tako kupio svojevremeno Chord Qute HD, ispalo sve okay, a platio sam kudikamo manje para nego što se ovde tražilo za neke mnogo lošije DAC-ove.

Sad mi je bar jasnije zasto ne mogu da postavim oglas :). OK, post-ove ne mogu da nabijam na silu...

Pogledacu pinkfish, a ponovicu i oglas kad prodju odmori...

Dobar savet :).

Taj Hegel je proizveden pre desetak godina. Rekao bih da je su od sve audio tehnike, DAC-ovi napredovali najviše u prethodnih 10 godina.
Ako nemaš predrasuda prema Kinezima, što ne probaš Topping D30Pro, uklapa se u budžet, "meri" se dobro, ima funkciju predpojačala i balanced output...

Једно је коаксијални спдиф а друго оптички спдиф. Гледај да је добро оклопљен коакс. Ако тражиш бољи јави се поруком.

Umm, već imaš USB In, zašto ne povežeš prosto preko - usb porta :D?

Pitao sam ga. Kaze da je vec spojio pc preko usba, ali da hoce da spoji preko hdmi jer ima bolji kvalitet zvuka preko hdmi.

nema :)

Pitao sam ga. Kaze da je vec spojio pc preko usba, ali da hoce da spoji preko hdmi jer ima bolji kvalitet zvuka preko hdmi.
Mislim da to nema nikakve veze. Ovde možeš da pogledaš da ljudi kažu da nema praktično nikakve čujne niti merljive razlike.

Svi preporučuju USB. Uostalom, kako može znati da ima bolji zvuk na HDMI ako ga nije probao?
To je samo subjektivni dojam. Mislim da jednim kablom ništa neće dobiti, važniji je ceo lanac uređaja: dobar izvor -> kablovi -> dac -> pojačalo -> zvučnici.

Mislim da to nema nikakve veze. Ovde možeš da pogledaš da ljudi kažu da nema praktično nikakve čujne niti merljive razlike.

Svi preporučuju USB. Uostalom, kako može znati da ima bolji zvuk na HDMI ako ga nije probao?
To je samo subjektivni dojam. Mislim da jednim kablom ništa neće dobiti, važniji je ceo lanac uređaja: dobar izvor -> kablovi -> dac -> pojačalo -> zvučnici.
Hvala. On uporedjuje , tj poslao mi je specifikaciju za hdmi :
Audio specifikacije
Maks. brzina uzorkovanja po kanalu 192 kHz 192 kHz 192 kHz 192 kHz 192 kHz
Maks agregatna brzina uzorkovanja ? ? 768 kHz 1536 kHz 1536 kHz
Veličina uzorka 16–24 bita 16–24 bita 16–24 bita 16–24 bita 16–24 bita

Ne, prvo mora da zalemi druge Kyoto kondenzatore ulazno-izlaznog spektra na varijabilnoj uprežnoj snazi, pa onda da promeni adapter napajanja sa regulisanim izlazom i mogućnošću greške 0.01% na 99.92% opterećenja. E onda ima smisla hdmi umesto usb-a. :)

Iz iskustva, he's gone too deep sad i nema tu pomoći objasniti da je sve to isto, osim kada nije zbog kvaliteta hardvera. :)

Audio specifikacije
Te brojke nisu rezervisane za HDMI. Moj USB audio interfejs podržava 192kHz/24bit audio (Focusrite Scarlett 2i2).

Nisam audio inženjer, i neka me neko slobodno dopuni, ali: mislim da je tu važnije gledati nivo buke u odnosu na signal, i izobličenje signala (greške u prenosu pulsacije digitalnog signala kroz kabl).
A kao što sam rekao, mislim da se ništa ne dobija drugim kablom. Sem možda nekih ekstremnih situacija u kojem su potrebne minimalne greške, kao što je dzonihsv rekao, a to podrazumeva emitovanje signala tipa na Internacionalnu Svemirsku Stanicu i sl.

Audio specifikacije
Ovo je vrlo informativan i interesantan video o degradaciji i izobličenju digitalnog signala, iz čega ćeš videti zašro nisu samo sample/bit rate važni.

a na kraju se sve to spoji na logitech zvučnike...

audio pravila nisu teška: sistem se pravi oko zvučnika, ne oko kablova...što više para u zvučnike to bolje...

Nisu Logitech zvucnici upitanju. Ima on odlicne zvucnike i sistem. Razume se covek u muziku, svirao je bubnjeve , ali eto nove tehnologije dosle pa stvaraju pometnju.

Nisu to nove tehnologije, već marketinški trikovi prodavanja magle. Kablovi od zlata i koječega koji obećavaju bolji kvalitet zvuka, i onda placebo odradi svoje.
Nek se okane jurenja beskorisnih poboljšanja i nek uživa u zvuku koji već ima :)

Znam tako je to kad kupis nesto. Onda zelis da isprobas, mozda ce biti bolje, ali na kraju zakljucis da nije bolje i dao si pare za nesto sto nisi morao.
Dao sam mu da procita temu.

i, ako koristi Windows, nek' instalira drajvere ako već nije. Windows nema podrazumevanu podršku za USB Audio Class 2.0 (Ubuntu i OS X imaju, npr). ima za Class 1.0 koji je na nivou CD-a

Nazad
Vrh Dno