Šta je novo?

Pitanje iz Excel-a..

nidzoni

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2002
Poena
619
Merdžujem kolonu A na npr. šest redova kolone B. U svih šest redova nalaze se neki podaci. Pitanje je, kako da te podatke iz šest redova kolone B, dodelim merdžovanom polju kolone A ? Odnosno da kad proces ponovim više puta i hoću da sortiram podatke automatski po abecednom redu, da se pripadajući podaci iz redova kolone B rasporede zajedno prema početnom slovu iz kolone A.
Nadam se da sam jasno napisao nejasnoću..Hvala unapred na odgovoru :wave:

Pa bas nesto i nisi, bar meni nije najasnije.
Kako misllis merdzues kolonu A?
To mi nije bas najasnije sta si hteo da kazes bolje da si stavio neku sliku.

Ako hoces sortiranje imas opciju Sort u Data/sort, drugi nacin je sa Auto filterom, isto Data/autofilter.

Mada ako hoces sortiranje ono ce ti raditi samo sa celijama istih velicina tako da od toga nema nista.

Daj sliku da vidimo sta pokusavas da uradis ovako nema sanse da ti pomognemo.

Poslednja izmena:
Evo slike primera..Dakle da sortiram podatke koji pripadaju odeređenom imenu po abecedi. Kad obeležim kolonu sa imenima i kliknem na ikonicu za sortiranje po abecedi, da se pripadajući podaci (podatak2, podatak4, podatak3..) koji pripadaju određenom imenu (goran, dusan, aca..), rasporede po abecednom redu prema prvom slovu imena iz kolone A. Znači da ime iz kolone A, sa sobom povuče grupu podataka iz kolone B kad kliknem na npr. Sort Ascending. Nešto kao kod baza podataka što imaš ključeve (primary key).. Ne znam da li sam sad bio jasniji.

Prilozi

• crop.webp
    crop.webp
    23.3 KB · Pregleda: 74
...

Naveo si pored svakog imena da stoje 3 ista podatka.Ako je to zaista tako onda u sortiranju nema problema jer merdzovanjem kolene B u koj su podaci dobijes da pored svakog imena stoji njegov jedan podatak.Sort ce onda raditi ako su celije identical sized ili iste velicine pa podesi merdzovanje u B koloni isto kao u A i eto.
Ako je pored svakog imena njemu pripadajuci broj razlicitih podataka onda je situacija malo komplikovanija.
Jedno od resenja:
Formiraj dodatnu kolonu C u kojoj ce pored svakog podatka biti ime kojem podatak pripada.Tako dobijes kolone B i C koje su identicne velicine i svakom podatku odgovara ime.Ovo moze jednostavno da se automatizuje (c1=a1 pa u celiji c2=c1 i c3=c2.Onda selektujes od c1 do c3 i "razvuces" na dole dokle imas podataka i dobio si pored svakog podatka njegovo ime.
Skup podataka (kolona B i C) iskopiras u drugi sheet i sortiras po koloni u kojoj su imena.
U trecem sheetu linkujes (paste special - paste link) merdzovana imena sortiras samo kolonu A sa imenima i u koloni B tog istog sheeta pastujes kolonu sa podacima iz drugog sheeta gde si sortirao kolonu B iz prvog sheeta po imenima.Samo vodi racuna da sortiranja kolone A u 3 sheetu i kolone B u drugom sheetu budu sortirane po istom kriterijumu.
Ukoliko koristis i paste special - paste link - eto automatske procedure.
ajd sad na posao!

Poslednja izmena:
hvala exste! radi !

Nazad
Vrh Dno