Šta je novo?

Pitanja oko wireless neta

Black Arrow

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2006
Poena
319
Da,odlucio sam da uvedem wireless net (posto mi je dial-up jako spor,kablovski ne mogu da uvedem a ADSL jos nije stigao).Posto okvirno znam kako ide sistem sa wirelessom,hocu da potvrdim i budem siguran oko nekoliko vaznijih stvari:

1.Koja je sve oprema potrebna za wireless (ako uzimam opciju sa wireless karticom)? Takodje,koji konektori i ostali delovi su potrebni za ova nesto i gde se mogu nabaviti.Mislio sam da kupim svu opremu,podesim sve kako treba i samo provajderu placam mesecni flat rate.Mozda postoji neki sajt gde je to detaljno objasnjeno (pogotovo za nase uslove).

2.Kako mogu da dodjem do antene za wireless? Citao sam da mogu da je sam napravim,znaci na koji nacin i sta mi je sve potrebno za ovako nesto? Pre svega mislim na vrstu materijala i sam princip izrade (cuo sam da se prave od starih limenki od kafe :D)

3.Kako uhvatiti signal ako sve pravilno povezem? Znaci,kako mogu sve to da podesim i probam da li mi net stvarno radi.Ne razumem bas ovaj princip,pa molim da neko strucniji objasni.

4.Koliko ce na kraju (sa svom opremom) izaci uvodjenje wireless-a? Takodje,da li se na necem moze ustedeti u celoj prici?

Moram napomenuti da sa vrha kuce vidim AP (na jednoj visoj zgradi u centru) i rastojanje moje kuce do AP-a je mozda nekih 500 metara.Nije problem da jos vise dignem antenu,ali mislim da nije potrebno.

Hvala unapred na odgovorima,mozda je tema bila pre,ali stvar je hitna i trebaju mi informacije na jednom mestu.

Ljudi ne zale impulse i potrosene sate da bi igrali igre
a ne mogu da potrose 10 minuta da procitaju teme u kojima je
sve objasnjeno na 100 nacina.

Bar ja jesam nasao sve sto me je interesovalo.

Ako nema ovde ima jos > 1K sajtova sa svim potrebnim informacijama.

Procitao sam tu temu,ima dosta informacija.Sad,morao bih da postavim pitanja na koje nisam dobio odgovor.

Znaci,udaljen sam od AP-a nekih 500 metara (mozda i manje) i sa vrha kuce mogu da vidim AP,pa pitam da li bi za tu udaljenost bila dovoljna obicna kantena (od limenke) ili treba da napravim biquad antenu? Mislim,koliko ce obicna kantena da uhvati signal (u procentima) te da li vredi ulagati u nesto bolje i jace.

Koliko sam shvatio meni treba od opreme:

-wireless kartica
-kabl od max. 10 metara (CDF200 ili CDF400,ne znam koji treba)
-kantena (ili biquad,ne znam koja treba)
-2 konektora N tipa "muski" (jedan na kraj kabla koji ide od kartice,drugi koji se ugradjuje u kantenu)
-1 konektor N tipa "zenski" (za spajanje kabla od kartice i kabla iz kantene)
-1 konektor RP-SMA (koji omogucuje da kabl konektujem za karticu)

Mislim da je to sve.Ako nije (ima necega malo ili vise) recite slobodno,jer necu da kupujem stvari koje necu koristiti.

Takodje,kada sve spojim kako treba,kako cu da znam da li mi to sve radi (da li mogu da idem na net)? Znam da ima program za to,ali pitanje je kako se sve to isprobava na kompu (valjda moram da kontaktiram provajdera).

To je to_Odgovorite mi sto pre,jer sam mislio da nabavim potrebnu opremu i to sto pre uvedem,jer mi treba hitno.

Hvala unapred!

Zaboravio sam da kazem,koja je trenutna cena sve opreme koje treba da kupim? Takodje,sta predlazete da kupim od opreme (koje prozvodjace,tipove itd.)

Access point od 45 do 65e (bolje rešenje nego PCI kartica)
HyperLink antena 24db ~70e.
Kablove i ostalo potrebno traži u radnji gde planiraš da kupiš gore navedeno i to je to.

Da,mislio sam da prodjem sto jeftinije.BTW,nacrtao sam na tabli kako ja sve to mislim da treba da izgleda i po mojim proracunima to bi sve zajedno trebalo da bude nekih 50 evra.

Naveo sam ti skuplju, ali i najbolju varijantu, bar po meni.
Ako si vičan alatu, uradi sam, samo ako znaš šta i kako.
Uvek je najlepše kad nešto sam napraviš ;)

Da,tako i ja mislis.

Samo je fora da li ce sve ispravno funkcionalisati i kakve ce biti performanse samog neta.Nadam se da sam na skici sve oznacio kako i treba da bude.

Konkretno,sta treba kupiti? Mislim na marke proizvoda i tipove.

Ako sam praviš antenu uopšte ti nisu potrebni konektori N tipa, jedan kraj kabla u karticu drugi
kraj na glavu antene i gotovo. Trenutno ima stvarno velik izbor PCI wireles adaptera (kartica),
imaš ih od 1300-1400 do 3200-3300. Mada je AP kvalitetnija varijanta i sa karticom se može
imati lepa veza, ja konkretno imam Gigabyte iz potpisa (30e) i zadovoljan sam.
Kabel obavezno Low Los (oko 1e - 1m), a nije problem ni do 15 m kabla.
Proveri samo da li je ta antena koju vidiš usmerena prema tebi, ako nije nećeš se baš ovajditi od
wirelesa.

Jedan savet za kraj: pretpostavljam da će u Subotici posle uvođenja ADSL-a (a već je počelo)
biti dosta polovne opreme povoljno, pa ako imaš nekog ovde zaduži ga da ti nađe nešto.
Razlog za ovo je prost, ADSL je jeftiniji.

Mislis treba mi samo jedan RP-SMA konektor koji ide u karticu i jedan N konektor koji ide za kantenu.Izmedju njih se nalazi taj kabl,samo ne znam sta ti znaci taj Low Los kabl.

Ne znam kako vrste kartica postoje (sigurno po nivoima pojacanja) ali nije problem da izdvojim 30 evra za karticu.Samo,ne bih da uzimam nesto sto ne bih iskoristio.

Da li ce onda moci da posluzi ta najobicnija pravljenja kantena (od limenke) za ovaj moj slucaj? Imam volje,alata i mislim da sam dovoljno precizan da to uradim valjano.

Zaboravio sam da pitam kako spajam krajeve tog kabla na N konektor za antenu i RP-SMA konektor za karticu?

Treba ti konektor koji ide na karticu, njegova montaža je prosta, nešto kao montiranje kabla na onaj konektor koji ide u TV. Drugi kraj kabla, bez ikakvog konektora, staviš tj. zalemiš direktno na glavu antene (deo koji hvata signal). Ovako je i jeftinije i manje se gubi signal.
Low Lost kablovi ( mali gubitak) su H100 i RG 58 LL, bar oni za koje ja znam.
Ako baš želiš, ništa ili jako malo će te koštati da sam napraviš antenu, pa probaj. Ovde i na sličnim sajtovima (pogledaj malo i starije teme) ima dosta nacrta za nekoliko vrsta antena.

Što se kantena tiče, uopšte nisam njihov pobornik. U Subotici ih ima dosta pa su pravile probleme u etru, bar to su tvrdili provajderi... Ako već praviš, pravi Biquad ili Ugaonu.
Sretno! :smash:

Da,tu je potreban N konektor,tako da moram i to kupiti ako nameravam da pravim kantenu.

Cekaj,da probam ovu prvu ili drugu? Za prvu nemam problema,ali kod druge bas nemam pogodnog materijala...

Nemoj da pravis kompromise, nakon kojih mozes da slogiras, pravljenje antene i kabla NIKAKO ne preporucijem. Za 500m rastojanja dovoljna ti je yagi antena od 18dBi koja nije nesto posebno skupa oko 3500din i obavezno kupi fabricki kabl imas to sve u netiksu... Kartica je dovoljan i to bilo koja, ja imam najobicniji Asus, panel antenu od 15dBi kabl od 9m i sve radi odlicno a udaljen sam od AP-a oko 1km, naravno zivim u malom mestu tako da je zakusenje saobracaja (mislim na ostale bezicne veze) minimalna....

Covece,necu ja zbog neta da potrosim 100 evra! Po recima mnogih,retki su slucajevi kada nesto nije radilo sa pravljenom kantenom (naravno,da se napravi malo bolje).

Covece,necu ja zbog neta da potrosim 100 evra! Po recima mnogih,retki su slucajevi kada nesto nije radilo sa pravljenom kantenom (naravno,da se napravi malo bolje).

Uvek je bilo koliko para toliko i muzike. Sta god da napravis, nista nece biti sigurno dok ne probas prakticno. Sad, ukoliko imas los signal provajder moze da te keca kako mu "gusis" AP pa moze da te iskljuci (on od korisnika trazi opremu sa 10ms ping-a a ti sa kantenom imas 50 ms), sta god od tehn. podrske da ti zatreba okrivice tvoju "kantenu"... Savetujem ti da pozoves provajdera ili najbolje svratis kod njih pa lepo izneses sta planiras i ocekujes, vidis sta oni "garantuju" da ce biti i sl.
Posto gledas da ustedis maksimalno, najbolje pozovi provajdera da najpre donese svoju opremu i testira signal i kvalietet veze a ti ces se prakticno uveriti kroz malo surf-a i dl-a sta mozes da ocekujes.
Poz!

Fabricki kabl 10m oko 1000din, Antena oko 3500din (yagi naravno), kartica maltene bilo koja moze i polovna oko 2000din. To nije malo ali nije ni 100E, nazalos situacija je takva da ako imas losu opremu i veliki ping sa AP-om (veci od 50ms), pravices i drugim korisnicima prbleme i njima ce internet raditi lose, tako da ce provajder automatski da te iskljuci... Potreban je ping od 1-3ms sa AP-om da sve bilo uredu a to sa pravljenom antenom i kablom sumnjivog kvaliteta koji je samo zalemljen na antenu (cak sam vido i kod jednog lika kome je bilo skupo 300din za SM-a konektor da je zalemio kabl za karticu :wall: ) nece da moze. Dakle nemoj da se nerviras i lepo ulozi 6000-6500din u normalnu opremu i neces imati problema mozes i polovno da kupis sigurno ce biti koju hiljadu jeftinije samo pre kupovine obavezno isprobaj dali sve radi kako treba.... Ako si mislio da prodjes sa 2-3 hiljade za opremu i sve to skarabudzis batali..

Poslednja izmena:
Pazi,provajder (njegov AP) kod kojeg hocu da uzimam net je veoma blizu i ima jako malo korisnika.

Ako je potrebno da ulozim 6000 dinara u sve,onda cu ipak da razmislim.Puno je to u odnosu na kvalitet koji varira za jedan wireless.Imam tu i ADSL koji treba tek da stigne,ali ni on nije nesto spektakularno_O kablovskom ne mogu ni da razmisljam.

Jedino sam mislio da u slucaju wirelessa prodjem jeftinije,da ne bih morao na sugavi dial-up.Ono,da uzmem neku wireless karticu,konektore i kabl,napravim kantenu i sljakam (naravno,u losijem kvalitetu) ali za te pare nema boljeg (3000 dinara).Ali,onda moram rizikovati da t sve nece raditi...

Kazes da kvalitet varira kod wireless-a. Da tako je i u mom veoma malom mestu ima (30-tak korisnika) bilo kada je svako kupovao bilo kakvu opremu i pravio sam antene. Polovina korisnika koja je kupila ljudski opremu nije mogla nikako da ima stabilnu vezu zbog drugih koji su prosli 3000din jeftinije i kada je provajder poceo ladno da iskljucuje svakog ko je unosio sum u signal i ometao ostale, sada sve radi savrseno stabilno 256/256k za 1300din ja sam zadovoljan, torrenti ako imaju vise od 10 seeda idu 30-32mb/s malo li je....
Savet ako nemas bar 6000din batali sve nemoj da se nerviras bezveze.

Poslednja izmena:
Znas kako, antenu uvek mozes da zamenis. Napravi prvo kantenu, ako ti je bas frka da nadjes sve sto ti treba za bikvad (a ne bi trebalo da bude). Probaj jedno mesec dana, pa ako ne bude radilo kako treba pravi bikvad. Ako ni to ne bude OK, kupi gotovu. Rasporedio si troskove na par meseci...

Da,mozda je to dobra opcija.Mozda da prvo probam sa obicnom pravljenom kantenom (od limenka),pa ako ne bude bilo dobro,kupicu odmah gotovu antenu.

Wireless kartica i kabl mi uvek ostaju i svakako ih mogu iskoristiti,zar ne?

Nemoj ni da probaš sa pravljenom antenom i nekim karabudženjem, prvo ću tebe da psujem ako net ode u krasni. :d Lepo skupi još malo para i kupi zglavnu opremu. Ili sačekaj da krene ADSL(samo što nije) pa ćeš imati onda dva izbora, ili da kupiš polovnu opremu koje će sigurno biti na prodaju, ili da i sam uzmeš ADSL.
:wave:

Zemljace,znas kako... Nema se love,a hoce se na net :D

ако хоћеш да направиш антену направи ову
линк прорачуната одлична 18dBi добитак, jednostavna za izradu, и не прави шумове ако се уради по датим димензијама, није уско умерена као јаги, али не баца преко 15 степени.
скини прочитај.
или посети ову страницу па изабери шта ћеш да правиш, кантене нема у понуди.

Mislis li da ce ta antena biti dovoljna (uz neku kvalitetniju karticu) da omoguci malo kvalitetniji net? Upravo citam uputstvo za izradu.

Mislis li da ce ta antena biti dovoljna (uz neku kvalitetniju karticu) da omoguci malo kvalitetniji net? Upravo citam uputstvo za izradu.
pazi sada kako se obračunava cena, a na cenovniku piše za fizička lica 22 evra :D
1.TP-Link TL-WN551G Wireless PCI LAN Adapter 11 / 54 Mb/s 802.11b/g - RP-SMA(ž) konektor za eksternu antenu, eXtended Range (TM) Atheros chip, izlazna snaga 63-80mW - pod MikroTik RouterOS 2.9 do 22 dBm = 158mW
(22 eura + pdv(18%))=26 eura x 82 =2128.72 din x 10%= 2341.592 din
ili
2.TP-Link TL-WN651G Wireless PCI LAN Adapter SuperG 11 / 54 / 108 Mb/s 802.11b/g - RP-SMA(ž) konektor, eXtended Range (TM) Atheros chip
(25 eura + pdv(18%))=29.5 eura x 82 =2419din x 10%=2660.9 din

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno