Šta je novo?

Pistanje i pregrevanje ATI 4850 Gainward

mrtaaaaa

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.01.2009
Poena
154
Zdravo imam problem sa ati 4850, kad ukljucim neku igricu cuje se pistanje, naizmenicno, sto je igra zahtevnija jece se cuje, ima li leka za to ,strasno iritira,i primetio sam da se kondezatori i elektroliti i ploca ponekad toliko greju da moram da iskljucim igricu , sigurno bi se zapalila graficka, graficka je stara 3 meseca Hvala,

Poslednja izmena:
Kolike su ti temperature? probaj da ukljucis v-sinc.

Malopre mi je za 5 minuta igranja shifta na maksimumu dostigla 68c, na primer kada ukljucim dirt i ako ostavim igricu na uvodu , dez startovanja igre temperatura samo raste za dva minuta je dostigla 77c nesmem da isprobavam dalje kartica bi se sigurno zapalila , na kondezatore i posebno elektrolite skoro da nesmem da tvim prst,dali mozda neko zna koliko oni mogu da izdrze temperaturu a da necrknu, Hvala

Poslednja izmena:
Pise ti na kondenzu max radna temperatura.

Meni kartica ide do 80 stepeni kad je max opterecena (furmark) pa se ne zapali :smoke:. Doduse, tada proizvodi neki tih, piskutav zvuk koji se naizmenico menja (kao neka sirena), ali radi stabilno...

Iskreno, i da crkne, imam garanciju tri godine... dok garancija istekne, ta kartica ce biti igracki neupotrebljiva ;)

ako imas garanciju najbolje bi bilo da je zamenis, za dva min da dostigne 70c bez opterecenja nije bas normalno.

Ako imas garanciju (a verujem da imas), poteraj furmark i vidi dokle ce temperature da dodju. Ako se ne pojavljuju artefakti ili kompjuter ne blokira, onda temperatura nije nesto sto bi trebalo da te brine (ako redovno cistis karticu od prasine). Ima ljudi na forumu kojima pasivne kartice dostizu i preko 100 stepeni pa rade stabilno. Kolike su ti idle temperature?

Poslednja izmena:
Čudno, čitam iskustva ovde i nije mi jasno kako moja Gainward 4850 (ona koja je bila pre par meseci na akciji za 7200,00 din u jednoj domaćoj firmi), ne dostiže više od 55-60 stepeni?! Baš da probam i ja Furmark.

Evo dostigla mi je sa furmarkom 61c za gpu,nije puno , ali meni se kondezatori i elektroliti greju mnogo vise , neznam koliko oni mogu da izdrze , na njima nepise nista, i samo da pitam za cega tacno sluzi v-sinc. Hvala

Poslednja izmena:
Ta temperatura je ok. U principu, kondez moze da izdrzi nekih 80 stepeni (oni oklopljeni mogu i vise).

v-sync sluzi da sinhronizuje iscrtavanje slike na monitoru tako da ne dodje do "lomljenja" slike.

Poslednja izmena:
Imam oklopljene kondezatore, dali mozda neko zna koliku temperaturu mogu da izdrze elektroliti , i zbog cega mi pisi graficka pri ulasku u 3d igre,hvala

Poslednja izmena:
Meni je na gigabyte 4850 pasivnoj dostizalo 120 kad pustim fur mark i u nekim zahtevnijim igrama i gasio mi se komp, sad sam stavio ventilator sa strane (na kucistu) i dostigne negde oko 98 max!

Kake pasivne?! Moja Sapphire aktivno hladjena kartica ladno u FurMarku zakuca na 100~105*C :d

Zameni joj termalnu pastu, dobices par stepeni nizu temperaturu sigurno. Kakva ti ventilacija u kucistu, nesto mi se to mnogo greje :trust:

Imam oklopljene kondezatore, dali mozda neko zna koliku temperaturu mogu da izdrze elektroliti , i zbog cega mi pisi graficka pri ulasku u 3d igre,hvala

Pisti ti zbog prevelikog frame rate-a, zato ukljuci v-sinc ;), koji ga ogranici na 60, ako ti bas smeta to pistanje pri ulasku u igru, znaci nista lose u globalu.Prati temperaturu gpu-a, ako se on ne greje previse, ovo resto ce da izdrzi sigurno.

Catalyst> 3D > all settings > Wait for vertical refresh >quality.

Zameni joj termalnu pastu, dobices par stepeni nizu temperaturu sigurno. Kakva ti ventilacija u kucistu, nesto mi se to mnogo greje :trust:
Ma otvorim kuciste. U ovom kinezu sa zatvorenim kucistem ne bih se usudio da pustim FurMark :S:
Opet isto, stavio sam jednu osmicu ispod kartice da tuce vazduh u nju. Kuler je ociscen pre jedno mesec dana.
Ah da, kuler je single-slot :wall:
Malo bolje pozicioniran vent koji gruva u karticu, kuciste zatvoreno temp.= 94*C :S:

Prilozi

• roshtilj.JPG
    roshtilj.JPG
    175.4 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Jedini spas ti je promena kulera, ako planiras duze da se druzis sa tom kartom izdvoj 25 eura za accelero i resices se svih muka.

U igrama karta nije presla 70 iz razloga sto je CPU ogranicava. Kada je bila u konfi sa 3000+ @ 2.4GHz u Crysis-u je przila na 89*C letos :wall:
A kad rikne karta, ide nov komp :D

Poslednja izmena:
Evo ukljucio sam v-sinc 20 minuta temperatura je kao u idle modu

A pistanje?

Pistanje imam u igricama, jedino sam primetio da nemam pistanje samo u shiftu

Poslednja izmena:
graf. kartice mogu da izdrze vecu temp nego procesori bar po mom iskustvu bez kulera i pasivnog hladjena mi je radila jedna stara ati graf. ja sam bio odusevljen i 90 stepeni i radila. poz

Evo ja proverio moju sa Furmarkom. Ide do 65 stepeni. Meni je sve OK.

Sto se tice temp. za kondenzatore mogu da izdrze 110c, standardni ne durable :d

Da li je GoldenSemple ili ne?
Naime, određene revizije GS kartica ( sa dva ventilatora na hladnjaku ) su imale mali problem da drugi ventilator ne dostiže svi 100% (BIOS), što možeš i vizuelno utvrditi.
Rešenje - uglavnom putem riva tunera.

Moja gigabyte jima temperaturu 80 stepeni ci mupalim komp, a u igricama ide i do 100.samo mi je u borderland-u pravila problem gasio mi se komp.ali posle ciscenja ventilatora na grafici(nisam ga skidao).sad je bolje!!

Ti singleslot kuleri su totalno neadekvatni za taj rang kartica. Malo prasine i kartica pocinje da pregreva. Iskreno, pocinje da me izludjuje to stekanje proizvodjaca, pa zar ih mnogo vise kosta da ugrade malo bolje hladjenje? :wall:

Jedini spas ti je promena kulera, ako planiras duze da se druzis sa tom kartom izdvoj 25 eura za accelero i resices se svih muka.

Ako zelis da graficku postedis daljeg znojenja :exploder:, ja bih na tvom mestu poslusao ovaj savet.:rtfm:
cheers
:wave:

Nazad
Vrh Dno