Šta je novo?

Pismo za Neobee.net povodom ocajne usluge

Evo ja skidam torrente upravo brzinom od 49 kb/s (512k paket). Napominjem da mi je zadnjih par dana jako slabo radio net ali se od sinoc ponovo stabilizovao.

Da ostavim i ja svoj feedback. :)
Kod neobee-ja sam od pre 6 meseci. I sada su mi pomesana osecanja.
Po prelasku sa dial-up na ADSL 256/64 nisam ni mario da li mi je protok konstantan, dovoljno je bilo da u dl manageru ugledam "26 kb/s" i moj mozak bi izlucio dovoljno endorfina za taj dan. Medjutim, kako je vreme proslo, upoznao sam se sa drazima p2p-a, tako da sam sada isfrustriran sto primecujem isto sto i vecina koristnika neobee-ja. Negde posle ponoci p2p protok se penje na 25-26kb/s i tu ostaje do 9, eventualno 10 casova izjutra. Onda pada na prosek od 4-5kb/s u toku dana. Razumem se koliko-toliko u sve ovo i znam da je svaki provajder u mogucnosti da filtrira saobracaj, pa tako je neoboriva cinjenica da neobee preko dana, daje prioritet http-u, ispred p2p i ftp-a. Ne verujem da bi prelazak na drugog provajdera bitno promenio stvar, a sumnjam da ce neki zadovoljni korisnik drugog provajdera doci na ovaj, ili bilo koji drugi forum(temu) namenjen/u ovakvim raspravama. Ti "zadovoljni korisnici" verovatno su, kako kazete, "insajderi". Dakle, ne verujem da je kod drugih bolja situacija, a postupak promene provajdera ume da bude !&#$%*.
E sad, sto se tice zalbi raznim APOS-ima ili kako se vec zovu. U redu je sve to, zastita potrosackih prava i to, ali zaboravljamo da mi svi krsimo necija prava (npr. autorska) samim tim sto koristimo p2p. Ja stvarno ne znam da li postoji nesto sto je legalno a da se razmenjuje p2p-om. Nek mi neko kaze sta je to, ako zna. (da zanemarimo besplatne Linux distribucije i slicno, a i nemoj neko da mi kaze da to skida preko neta). Tako da, kada kod nas bude moguce da neko zastiti svoja potrosacka prava, p2p cemo smeti da koristimo za razmenu privatnih snimaka i klasicne muzike.
Summa summarum, manite se mlacenja prazne slame. Sta god neko od nas da uradi, provajderi ce moci da rade sta im je volja, a tek cekajte da Telekom prosudi da je dovoljan broj korisnika presao kod njih, pa cete da vidite sta je monopol.
Dobar savet je: drzite p2p klijente ukljucene stalno, a preko dana ukljucite i jos neki dl manager, + skidajte nesto i direktno preko browsera, i eto magije. Protok ce vam biti 2GB dnevno. Zar mozete da trazite nesto vise?
A do izliva endorfina ponovo dolazi kada ugledate nesto ovako(pogledajte attachment, ne znam da li ce biti displayovano).

Pozdrav svima.

Prilozi

• protok1.JPG
    protok1.JPG
    15.4 KB · Pregleda: 101
Navukla se masa da 200-300din manje mesechno :) Koliko para toliko muzike :)
Tako ispade. Ali nije baš bilo 200-300, kod Neobee je 512 bio 200-300 din (ili tako nešto) jefitniji nego 256 kod Sezama. To je bila tada prilična razlika.

U redu je sve to, zastita potrosackih prava i to, ali zaboravljamo da mi svi krsimo necija prava (npr. autorska) samim tim sto koristimo p2p.

Netacno,p2p sam po sebi kao protokol nije ilegalan.

Obavezan softwer koji treba instalirati pri downoadu preko p2p pored jakog firewalla je PeerGardian2 koji blokira pakete tj organizacija koje se predstavljaju kao peer a ustvari love podatke o ljudima koji skidaju stvari.Iznenadili bi se koliko ih blokira.

Dobar savet je: drzite p2p klijente ukljucene stalno, a preko dana ukljucite i jos neki dl manager, + skidajte nesto i direktno preko browsera, i eto magije. Protok ce vam biti 2GB dnevno. Zar mozete da trazite nesto vise?
Ne znam da li ti citas temu kako treba ili sta je vec u pitanju ali ja sam popizdeo na neobee zbog kresanja p2p-a. DL manageri me ne zanimaju. I da, mogu da trazim nesto vise kao sto i trazim. Trazim da za moje pare JA odlucujem sta cu koristiti a ne neka debilchina.

Ja sam srecan jer sam ipak zadrzao moj ptt kabl...jeste skup, ali radi brate :)

Inace, mala napomena : ljudi koji se zale da torrenti idu sporo, neka provere koliko ima seedera/cega vec za taj fajl pre nego sto se zale. Meni neke torente skida sa 2 kb/sec, neke full brzinom...mislim ja nisam iz vasih postova skapirao da li p2p NE RADI na neobee ili radi lose.
Ako ne radi to nije lepo od njih :)

@stator : hoho rekli ti da si n00b :)

Evo jednog parceta hardwera koji radi p2p throttling,garant su kupili nesto sicno:
http://www.xroadsnetworks.com/products/TSmain.xos
a evo i teoriski kako to rade:
Port analiza(to je bilo ranije)a sada>

Protocol analysis
Despite the poor results found using simple port matching, an administrator has another choice: application layer protocol analysis.

With this approach, an application or piece of equipment monitors traffic passing through the network and inspects the data payload of the packets according to some previously defined P2P application signatures. Many of today's commercial and open source P2P application identification solutions are based on this approach, and include the L7-filter, Cisco's PDML, Juniper's netscreen-IDP, Alteon Application Switches, Microsoft common application signatures, and NetScout. They each do their detection work by doing regular expression matches on the application layer data, in order to determine whether a special P2P application is being used.

Because protocol analysis focuses on the packet payload and raises alerts only on a definite match, any client-side tricks that use non-default or dynamic ports to avoid detection by P2P applications will fail. Using this approach, the result is normally more accurate and believable, but it still has some shortcomings. Here are some points to remember with protocol analysis of P2P networks:

* P2P applications are evolving continuously, and therefore signatures can change. Static signature based matching requires new signatures to be effective when these changes occur.
* With more and more P2P identification and control products on the market, P2P developers tend to tunnel around any controls placed in their way. They could easily achieve this by encrypting the traffic, such as by using SSL, making protocol analysis much more difficult.
* Signature-based identification means that the product should read and process all network traffic, which brings up the issue of how to maintain network stability in a large network. The product may burden network equipment heavily or even cause network failures. If it works inline, what will you do when the product fails?
* Signature-based identification at the application level (L7) is also highly resource- intensive. The higher bandwidth network, the more cost and resources you need to inspect it. Suppose you inspect a 1Gbit or even 10Gbit network link, how much investment must you make to get an appropriate product?

Most importantly, if your organization cannot afford the special appliances or applications that perform protocol analysis, is port matching your only alternative? Fortunately, the answer is no. An approach based on traffic behavior patterns proves to be both functional and cost-effective.

Poslednja izmena:
Ja slabo koristim P2P, sve sto skidam je sa ostalih izvora. :D
Za P2P se u ovoj diskusiji ogradjujem, i moram da primetim da mi sve ostale usluge potpuno odgovaraju. Osim tih par pucanja veze u poslednje vreme, nemam nekih drugih zamerki, cak mi i ono slanje Kaspersky kljuca vrlo odgovara nakon iznenadnog pojavljivanja black liste. ;)

I kada bi hteo da ga menjam, zbog potencijalnog gubljenja ADSL porta bi mi bila velika frka, ipak mi posao dosta zavisi od brze konekcije.

Tako daaa, podrzavam samo P2P deo peticije za sada.

Prvo evo jos jedne slicice, drugo zaista je tako da torenti na Neobee.net-u rade ocajno preko dana, preko noci u ksanim satima je OK, ali kako je vec neko spomenuo, svi mi palcamo FLAT, a imamo samo 1/3 od FLAT-a, IKOM nudi nesto ovako za kablovski net ali je to naglaseno i zna se da je posle 18h protok duplo veci do 7h. Treca stvar posto dosta koristim SKYPE, cesto sece, tj kao da neko mixuje razgovor, razumem svaku desetu rec. Prvo sam mislio da je problem sto mi je paket 256/64 pa sam presao na 512/128, ali naravno nista od toga, ako slucajno ukljucim WEB CAM preko SKYPE-a obavezno pocinje da kasni i prekida vezu nakon 30-ak sekundi. Cetvrto agregacija je 1:16 sto je ocajno, jer telekom nema agregacije za njihov ADSL znaci 1:1, a malo je skuplji od neobee.net-a. Sada cak ni neobee nedaje besplatan setup i modem vec se placa min 2000din.

Ako se svi sloze, da se lepo dogovorimo i posaljemo pismo koje je predmet ovog threda, ali naravno prvo da damo svi svoje podatke kao nezadovoljni korisnici i pokusamo da resimo taj problem na lep nacin, ako oni to neuvaze menjacemo provajder. Neka se okrenu i pogledaju gde se nalaze, jer ako izgube npr jednog trenutnog korisnika izgubice barem jos potencijalnih 5 ili vise, a da bi pridobili kojeg novog, moraju se zaista potruditi i potrositi dosta novca u marketing. Jeste ovo Srbija i tacno je da cena ima veliki uticaj, ali za neku sitnu kintu, masa korisnika ce preci kod provajdera koji nudi dosta bolji kvalitet usluge, jedino sto ce neko vreme biti bez neta jer ce trenutni provajder zadrzati port, tj nece moci odmah dobiti drugi.

Samo da naomenem da je na slici upload ogranicen na 7kb/s sa NetLimiter 2.0 PRO.

Prilozi

• Neobee.netDec.JPG
    Neobee.netDec.JPG
    264.2 KB · Pregleda: 65
Poslednja izmena:
Pa ***, cena je takva da moraju da ogranicavaju. Pa pobogu ljudi, oni su jeftiniji od telekoma.
Ja sam na beotelu 6 god. Vec godinu dana sam na adsl, i da kucnem u drvo nemam problema i nikad nisam imao. Mozda je zato sto je beotel malo skuplji od njih. Mozda gresim, ali da sam imao neki problem sigurno ne bih bio njihov korisnik 6 god.

Da NEOBEE.NET je malo jeftiniji od TELEKOM-a ali kod telekoma nedelis link nisakim pa i nemas agregaciju. Jedini je problem ako budem raskinuo ugovor to sto ce mi zadrzati port, tj necu imati slobodan port neko vrme da predjem kod drugog korisnika. To uglavnom provajderi rade namerno da bi se na neki nacin svetili ili sta vec nisam siguran. Zauzmu port pa te posle maltretiraju to sto si raskinuo ugovora sa njima. To je nasa "DEMOKRATIJA", karta za ulazak u Evropu.

Šta je to stepen agregacije i koliko on iznosi kod ADSL usluge Telekom Srbija?

Stepen agregacije predstavlja broj korisika koji dele zajednički 1 Mb/s link za pristup Internetu. Telekom Srbija ne koristi agregaciju, već su svi naši ADSL korisnici priključeni direktno na Internet link Telekoma Srbija.

http://www.telekom.nadlanu.com/adsl/Podrska.aspx?ac=solo&br=2#4338

Ovo gore je text sa telekomove prezentacije kao i drektni link, a ovo ispod je link ka Neobee.net-u

http://adsl.neobee.net/paketi.htm

Da li vi stvarno verujete da kod Telekoma nema agregacije? (nisam sarkastican, samo pitam). Meni se to nekako ne cini realno. Ili pak, Telekom hoce da upropasti ostale dobavljace pa onda da snizi kvalitet usluge?
Sto se tice "zadrzavanja" porta mislim da je to cista baljezgarija. Ja sam raskinuo ugovor u petak a vec u ponedeljak ili utorak su me otkacili.

Uredu je to sto su te otkacili, nego me interesuje kada ces se prikljuciti kod drugog provajdera. Posto sam letos raskinuo ugovor kod Neobee.net-a i hteo da predjem kod Beotel-a cekao mesec dana i nisam dobio port, onda sam ponovo podneo zahtev kod Neobee-a za reaktivaciju i dobio net za nepuna 2 dana. To mi nije jasno sta se tu desava, jer Beotel je rekao da se ceka na port, pa posto je proslo mesec dana pozvao sam Beotel i odustao.

Ja sam se prijavio na ptt i rekose da nema slobodnih prikljucaka. Onda sam se prijavio na neobee opet tek da vidim sta ce mi reci. I rekose mi isto sto i ptt-ovci. Sledeci je telekom na redu.

O tome sam i pricao, a kada odes u neobee i uplatis naprsno dobiju slobodan port, tj onaj koji si i imao jer ga zadrze bez obzira sto ti je adsl prikljucak ukinut. I onda kada neko od drugih provajdera proba da te prikljuci onda bude ono nema slobodnog porta jer ga neobee nije vratio. U sustini neradi to samo neobee vec svi provajderi. Zasto ovo kazem? Jer sam roditeljima u Krusevcu hteo da obezbedim ADSL i podneo zahtev kod telekoma da bih sto brze realizovali prikljucak, kasnije otisao do neobee-a da platim uslugu za moj nalog i pitao ih kakva je procedura da kasnije i roditelej prebacim kod njih, e onda su mi i oni rekli isto sto sam ovde ja rekao. Kao ako telekom izvrsi prikljucak na ADSL, pa raskinem ugovor sa njima i hocu kod drugog provajdera, onda stvari dosta tesko idu jer kao telekom nece tek tako da oslobodi port i da ga drugom na koriscenje.

Nazad
Vrh Dno