Šta je novo?

Pipeline / shader processor / texturing unit / ROP konfuzija...

• Začetnik teme Začetnik teme topuz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa drago mi je sto sebi mozes da priustis da imas najnoviji hardver, ali to konstantno ulaganje u redovnim intervalima koje se nikome ne isplati sem ljudima koji se profesionalno bave poslovima koji zahtevaju jak racunar. Po mom misljenju to sto ti radis je cist bes, ali ima se - moze se. Opet konstantna kupovina lowend grafike je takodje bes... treba naci sredinu, svako prema svojim potrebama

Ni kupovina koka-kole ili trećeg para farmerki se nikome ne isplati nego je po principu ima se - može se. To nije nikakav kriterijum.

Uh, kakva zemlja...
Ti smatras da je treci par farmerki ima se-može se?!?!
Pa pobogu, covece, valjda je sasvim normalno i skromno da imas tri para farmerki, a ne onaj princip jedne perem-druge nosim...

Valjalo bi da se vratimo na topic, ili ako niko vise nema nista da kaze ([]

Fora je sto kad jednom kupis high end gpu posle ga uvek mozes imati uz doplatu za svaku novu generaciju jednaku ceni tada novog mid end gpu-a. Tipa sad ako neko ima 7800gt mislim da je realno da ceka g80, ne verujem da ce g71 opravdavati razliku u ceni, a kad g80 izadje, proda g70 i doplati ~200 eura kolko bi tada dao za neku mid end novu seriju i opet im najjacu karticu. Treba samo jednom ultetei sa parama, posle je lakse. A i garancije visu nisu po godinu, vec 2,3.

topuz je napisao(la):
Uh, kakva zemlja...
Ti smatras da je treci par farmerki ima se-može se?!?!
Pa pobogu, covece, valjda je sasvim normalno i skromno da imas tri para farmerki, a ne onaj princip jedne perem-druge nosim...

Valjalo bi da se vratimo na topic, ili ako niko vise nema nista da kaze ([]
Pa ne smatram ja to luksuzom, samo naglašavam da se teorijama o kojekakvom luksuzu može do toga doći. Uostalom, dosta ti je da nosiš jedan par farmerki dok druge ne opereš, zar ne? :d

Isto tako nekome je sasvim ok da da 200+ evra za grafičku, a oni koji ne žele da daju preko 80 evra ne treba to da doživljavaju kao lični atak ili bahatost nego jednostavno ili treba lepo da kažu kako ne žele da daju te pare ili kako ih nemaju. Ali ne i da osuđuju druge zato što bi dali te pare.

Inače, potpisujem face-ov post! I sam sam to primenjivao (dok sam imao para 😀 )

Pazi, OK je da imas 10 pari farmerki, ali sta ce ti koj moj da kupis josh 5? To je samo moja logika 😀 Ja i kad imam i kad nemam para se ne ponasam tako

MrSa je napisao(la):
Pa drago mi je sto sebi mozes da priustis da imas najnoviji hardver, ali to konstantno ulaganje u redovnim intervalima koje se nikome ne isplati sem ljudima koji se profesionalno bave poslovima koji zahtevaju jak racunar.

To je pogresan rezon, razmisli malo. Ja sam zakljucio da mi se vise isplati da prodam neku komponentu u garantnom roku za 1/2 do 2/3 novca za koji sam je kupio umesto da cekam da istekne garancija, da komponenta crkne ili na neki drugi nacin (npr. zastarevanjem) postane neupotrebljiva i da onda ne povratim nista od ulozenog novca. Drugim recima, za godinu dana ovaj GT ce sigurno vredeti bar 150-200 EUR nekome, a ja cu dodati jos toliko i kupiti opet nesto dobro. Taj princip koristim za sav hardver i masina mi je stalno glanc nova uz mnogo manje ulaganja nego kad bih kupovao nove delove tek kad stari crknu.

MrSa je napisao(la):
Po mom misljenju to sto ti radis je cist bes, ali ima se - moze se. Opet konstantna kupovina lowend grafike je takodje bes... treba naci sredinu, svako prema svojim potrebama

Sigurno si cuo izreku "ko ima para taj moze da stedi"? Ovde se radi upravo o tome. Ako ti npr. nemas para da kupis veliki frizider, u stanu nemas ostavu, nemas automobil, a pritom zivis u centru osudjen si da namirnice kupujes u maloj kolicini u lokalnim radnjama po mnogo vecim cenama gubeci pritom svaki dan dragoceno vreme na odlazak u kupovinu umesto da lepo jednom mesecno sednes u auto, odvezes se do Metroa i da napunis gepek (a samim tim i frizider i ostavu) i da si posle toga miran.

Ma slazem se ja sa tobom, ali lepo kazes, prodas platis koliko, verovatno oko 450e za taj gt iz primera, za godinu dana dobijes 200e, dodas josh toliko i imas glanc novu karticu... a to je samo grafika, po istoj logici to radis i sa procesorom i ostalim komponentama... to mnogo para koje godisnje ide, evo sta sam ja radio i sta mislim da je prosecnom igracu najpametnije: kupio sam pre 2,5 godine polovan radeon 9500pro za 140e, prodao ga skoro za 80, kupio nvidiu 6600gt za 160e... gubitak za grafiku u intervalu od skoro 3 godine = 80e... a nijednom mi se nije desilo da ne mogu da pokrenem igru da radi perfektno u 1024 rezoluciji... najiskrenije, sad nisam mogao nove igre, i odresio kesu 🙂 Imam para i da vishe trosim, ali mi je zao 😀. Nije mi bilo zao recimo, uzeo sam nov tft monitor, 970p, ali to je dugorocna investicija.

Hehe, pustam ja malopre chaletu Colina 05 da vidi kako mi sljaka novi komp i da mu objasnim razliku izmedju graficke od 10Eura i 120,eee i tako namestim sve high na 1280*1024,provozam malo,sve glatko lepo, i kazem mu e sad ces da vidis kako je to kad se smanje detalji i rezolucija,kao u fazonu na slabijim kartama,spustim na 640*480 low,on gleda i kaze "Ja ne vidim neku razliku" :zgran: :d
Mislim sta rechi!
Neko mora da ima 7800Gt a nekom je dosta i mx440!Svako zadovoljan! 😉

MrSa je napisao(la):
verovatno oko 450e za taj gt iz primera

Ja sam ovaj e-GeForce 7800 GT nabavio za 395€. :banana:

MrSa je napisao(la):
to je samo grafika, po istoj logici to radis i sa procesorom i ostalim komponentama...

Nema smisla raditi to bas sa svim komponentama. Na primer, nema smisla menjati monitor, memoriju i plocu svaki cas, kao ni zvucnu ili HDD. Sve ostalo je "potrosna" roba.

MrSa je napisao(la):
to mnogo para koje godisnje ide

To nije neki argument. Koliko para godisnje neko trosi na automobil i to ne racunajuci gorivo, a cesto se desava da njemu automobil mnogo manje posla zavrsava u odnosu na ulozen novac nego meni racunar.

MrSa je napisao(la):
polovan radeon 9500pro za 140e, prodao ga skoro za 80, kupio nvidiu 6600gt za 160e... gubitak za grafiku u intervalu od skoro 3 godine = 80e...

Pocetak price kod mene je slican. Ja sam od 2003 pa do decembra 2004 imao 9600 Pro koji je otisao za 80€. Kupio sam prvo Club3D 6600 za 125€ pa posto je zezao uzeo sam Prolink 6600GT dodavsi razliku do 160€. To se sve desavalo u decembru 2004. Da ta kartica nije crkla ja bih je verovatno imao i dan danas jer i sam smatram da nema smisla "pratiti" sve generacije redom, a 6600GT jos uvek lepo zavrsava posao u skoro svim novim igrama.

Medjutim, Prolink je crkao letos i dodao sam 35€ za Leadtek 6600GT Extreme Version. Iako uvezen direktno iz Amerike za mene ispostavilo se da ni on nije 100% ispravan (ili je mene terao maler sa tim cipovima, ili je Kuzmanovic bio u pravu kad je rekao da 6600GT crkava kao blesav :d) pa posto nije hteo da radi na deklarisanoj brzini (550MHz/1100MHz) vracen je (priznata je puna cena odnosno 195€) pa posto mi se posao vezan za GPGPU intenzivirao, odlucio sam da "presecem" i dodam 200€ za 3x brzu karticu.

Naravno, nimalo mi nije zao tih 200€ doplate, daj Boze da moze uvek takva extra kombinacija da ispadne na kraju, ali da sam morao da dam odjednom 395€ sigurno to ne bih uradio nego bih bio primoran da uzmem neki 6800GS ili nesto slicno posto me 6600GT izgleda bas "nije hteo".

Somilic je napisao(la):
Hehe, pustam ja malopre chaletu Colina 05 da vidi kako mi sljaka novi komp i da mu objasnim razliku izmedju graficke od 10Eura i 120,eee i tako namestim sve high na 1280*1024,provozam malo,sve glatko lepo, i kazem mu e sad ces da vidis kako je to kad se smanje detalji i rezolucija,kao u fazonu na slabijim kartama,spustim na 640*480 low,on gleda i kaze "Ja ne vidim neku razliku" :zgran: :d
Mislim sta rechi!
Neko mora da ima 7800Gt a nekom je dosta i mx440!Svako zadovoljan! 😉

Ubaci 7800GTX u SLI pa pusti F.E.A.R. na max sa 4xAA i 16xAF na tome, a onda stavi sve na LOW. Cak i neko ko ima minus dioptriju ce da primeti razliku.

Pa mislim da je i ono bilo dovoljno da se primeti razlika ali ok,stavicu sutra tako kako kazes pa cu da pozovem chaleta,samo da nabavim FEAR! 😛

moj isto ne bi primetio razliku, ali cak i kad bih mu objasnio o cemu je rec rekao bi mi da sam lud sta sam dao 200e za graficku da bih video neke "efekte". razni ljudi ralicito razmisljaju.

sale prdez je napisao(la):
moj isto ne bi primetio razliku, ali cak i kad bih mu objasnio o cemu je rec rekao bi mi da sam lud sta sam dao 200e za graficku da bih video neke "efekte". razni ljudi ralicito razmisljaju.
Potpisujem ovo...a kao primer navodim:

Igram ja PES5 na kompu (1024, high) i baba (koja je oko ovih slava došla u goste) upadne u sobu da vidi šta ja to radim sa tim kompijuterima. :type: "A pa ti gledaš fudbal na njemu. Pa što kada imaš televizor?!" :trust: Objasnim ja njoj da je ovo igra a ne fudbal, ali baba ko baba, misli da je opet nešto zezam i ode iz sobe da mi "ne smeta" (onako uvređeno) :S: . Posle pola sata eto je ona sa kafom "izmirenja". Ne budem lenj, prekinem utakmicu, smanjim sve na minimum i počnem da igram dok je još tu... kada ona će "e sada se igraš... pa nije baba od juče" :zgran: . Mislim...oduševila me je. Pa moji matorci ne primećuju razliku, sve im je isto. A moja cool bakica (sa sve naočarima) zna da su igrice malo "kockastije". Mislim šta reći...
Poenta priče:
Isplati se dati 200+€ kada imaš cool bakicu. 😀 😛 :d
Pozdrav. :wave:

Ili se bakica pravila da vidi razliku da bi se izmirila sa tobom? 😀 😀

I kolika joj je dioptrija? 😀
Ovo sto @Audio freak prica o konstantnim zamenana-ja to isto radim sa plocama i procesorima i to kapiram...najmanje gubis ako stalno menjas...ja menjam plocu i cpu na 3-4 meseca ako verujete...ali graficke mi idu na nerve..ispade graficka skuplja i od procesora i ploce u nekim slucajevima...pihhhh :trust:

DARK SIDE je napisao(la):
ali graficke mi idu na nerve..ispade graficka skuplja i od procesora i ploce u nekim slucajevima...pihhhh :trust:

Veruj mi da ove nove vrede te pare sto se za nove procesore iz oba tabora ne bi moglo reci.

audiofreak je napisao(la):
Veruj mi da ove nove vrede te pare sto se za nove procesore iz oba tabora ne bi moglo reci.

Ok, pazi ovako. Imam X800se. Verovatno znaš njene specifikacije (ogoljena je "samo" po pitanju pipova). Za neku od tih ala ja bih morao da doplatim minimum 200€. Po tebi to se isplati? Zar je razlika baš toliko očigledna? Pazi, ovo nije prozivka ili kontraargument, već samo me interesuje iz prve ruke (imao si 6600gt koja je tu negde sa mojom kartom). Ako ti nije teško daj par primera gde se ta prednost najviše uočava...pa ko voli (ko ima šuške) nek izvoli. Čisto da ne prežvakavamo jednu te istu temu po stoti put. 😉
Unapred hvala i...
Pozdrav. :wave:

PS. Nemo baku mi dirate :d . Ta je žena emancipovana maximalno za ove naše lokalne. Već 40 godina živi u Swisse a mobilni koristi već nekih 7/8 godina. Prvi Laptop sam dobio od nje kao poklon-iznenađenje kada sam upisao 3. godinu faxa (1999.) Pa vi vidite. 😀
PPS. Kafa je bila extra...mada smo se nešto dugo nakon toga svi po sobi smejali. :cigar:

X800 nije samo ogoljena na pajpovima. Cela ta serija (pa i prethodna) pati od 24-bitne preciznosti u pixel shaderima zbog cega je neupotrebljiva u GPGPU projektima. Sa druge strane, cak i GeForce FX 5xxxx serija ima 32bit preciznost. Tebi to ne znaci puno, ali nekome je to bas razlog zasto ce da kupi NV, a ne ATI.
Ima tu jos nekih sitnih, ali bitnih razlika. Npr.. NVidia podrzava asinhroni transfer textura a ATI ne. Koriscenjem ovog feature-a na NV karticama moze se postici transfer od ~1.8GB/s, dok je tu ATI bar 5x sporiji (ovo vazi i za X1K seriju).

DARK SIDE je napisao(la):
I kolika joj je dioptrija? 😀
Ovo sto @Audio freak prica o konstantnim zamenana-ja to isto radim sa plocama i procesorima i to kapiram...najmanje gubis ako stalno menjas...ja menjam plocu i cpu na 3-4 meseca ako verujete...ali graficke mi idu na nerve..ispade graficka skuplja i od procesora i ploce u nekim slucajevima...pihhhh :trust:
Pa meni se desilo da mi GF3 izgubi nekih 93% vrednosti posto sam je dugo drzao, ali sa druge strane ona je tako posteno odradila svoje da mi nije zao, zapravo u tom slucaju jedina geska je bila uzeti tu kartu 1.5 godinu pre prve pixel shader igre, sve ostalo je bilo extra.

Tako da ne mora da znaci da hardware mora da se menja bas odmah kad se pojavi nesto novo, jos manje da se upgrade radi na svaka 3 meseca, moze to i na 3 godine pa cak i malo jace ako je covek svestan da zadnje godine nece bas sve igrati na high, a ni sa aa ili jakim af, bar je tako bilo sa ovom kartom.

Mada mnogo je bolje uzeti sad neku mid range za pola para pa za godinu ipo jos jednu za jos toliko, nego odmah high end pa cekati 3 godine...

Nazad
Vrh Dno