Šta je novo?

Pioneer 109 setanje bafera

nebomilo

Čuven
Učlanjen(a)
07.10.2002
Poena
609
Naime bilo da rezem DVD ili CD bafer jedno 20 puta padne sa 97% na 10% da bi se odmah vratio na 97%. Rezao sam na Verbatim i Princo DVD-ima i na Verbatim i Maxell CD-ima. Nosio sam kod prodavca na reklamaciju koji mi je nakon stavljanja novog firmware-a 1.50 rekao da je sasvim normalno da kod Pioneer-a 109 bafer ovako seta. Interesuje me kakva su vasa iskustva po ovom pitanju i da li se navedeni problem moze odkloniti.
Inace na Primary IDE kanalu je hard disk (UDMA mode 5) a na Secondary IDE kanalu navedeni rezac (UDMA mode 2).
Da li bi nesto pomoglo ako bi instalirao ASPI drajvere 4.71 i kako se oni instaliraju.

nebomilo je napisao(la):
Inace na Primary IDE kanalu je hard disk (UDMA mode 5) a na Secondary IDE kanalu navedeni rezac (UDMA mode 2).

Ja imam 108 i kod mene je u udma4 modu. Najvjerovatnije ti je problem u toma.

Što ga ne odvojiš na zasebnu granu?

Meni na ASUS-u DRW 1608P isto to radi, a on je derivat Pioneer-a 109. Mislim da je to feature iako me jako nervira :(

Probajte sa flashovanjem rezaca, uglavnom ima na sajtu proizvodjaca imate flasher i uputstvo.

Na 2 Pioneera 109 probanih kod mene ( jedan je bio sa upgrade-ovanim firmware-om, drugi sa starijim sa kojim je i kupljen) se desava ista stvar. Kupio sam uredjaj kada se pojavio i redovno flesujem najnoviji firmware cim se pojavi. Buffer padne na 10% u jednoj sekundi i posle se vrati na neku standardnu vrednost izmedju 90 i 100%. Mislim da je tako sa svim 109-kama i da se to ne moze otkloniti. I ne pravi greske pri rezanju i ako se to desava, tako da mislim da nema razloga za brigu.

Evo upravo sam instalirao ASPI drajvere 4.71 ali nista nije pomoglo.

mojo_jojo je napisao(la):
Ja imam 108 i kod mene je u udma4 modu. Najvjerovatnije ti je problem u toma.

Što ga ne odvojiš na zasebnu granu?

Neznam da li sam te najbolje razumeo ali na prvom 80 zicnom kablu (Primary IDE Channel) mi je hard disk, a na drugom 40 zicnom kablu (Secondary IDE Channel ) mi je DVD rezac.

Dešavalo se i meni na 108, a sada i na NEC 3540 i to baš u trenucima kad HDD krene nešto da drlja za potrebe drugih programa. Nije imalo nikakve posledice po kvalitet snimka.

Inače, izmerio sam Nerom da mi sistem omogućava rezanje do 35x speed ako su u pitanju krupni nefragmentirani fajlovi, a samo 15x za mnogo sitnih fajlova. Režem i na 12x i na 16x bez problema, HDD je WD 1200JB, sa Maxtorom sam dobio za oko 10% bolje rezultate prenosa na istoj konfiguraciji ali je on toliko bučniji i neprijatnog tonaliteta ;) da sam ipak zadržao WD koji prede kao mače.

Ne shvatam zasto je problem sto bafer oscilira, on je i napravljen za to... Bitno je samo da ne padne na nulu, onda se unistava disk.

nebomilo je napisao(la):
Neznam da li sam te najbolje razumeo ali na prvom 80 zicnom kablu (Primary IDE Channel) mi je hard disk, a na drugom 40 zicnom kablu (Secondary IDE Channel ) mi je DVD rezac.

Stavi i drugi kabl ATA100/133.

BokiPK je napisao(la):
Stavi i drugi kabl ATA100/133.

Evo upravo sam Secondary IDE connector i rezac povezao sa kablom ATA 100/133. Pogledam u Device Menager i vidim da mi je rezac sada u UDMA 4 modu. Pocnem da rezem CD i opet isto. Bafer u toku rezanja 20 puta padne sa 97% na 10% da bi se odmah vratio na 97%. Izgleda da je sasvim normalno da se ovaj uredjaj ovako ponasa. :mad:
Dalje probao sam da uradim Quality Test u Nero CD-DVD Speedu medjutim moguce je testiranje samo CD-a ali ne i DVD-a.

Isti slucaj i kod mene, flashovan uredjaj, svi diskovi ispravni. Nije mi jasno u cemu je problem

Ma ljudi to je izgleda totalno standardna stvar. Nikakve probleme ne pravi. Sad sto buffer padne ***. Ne moramo da gledamo:))

Ako bafer samo na kratko padne pa se opet vrati = > normalna pojava

Kod nF2 ploca je bila standardna pojava da CD-RW uredjajima
(posebno kod Teac CD-W540E) pada bafer ali postepeno do npr. 10%,
zatim postepeno raste i tako sara + pa -.
To je bio bug izmedju nForce2 ide kontrolera/drajvera i optickih uredjaja
a resenje je bilo da se u Device manager-u Secondary IDE grana
uninstalira, a kada je Win sam pronadje normalno sve proradi.
Mozda nekome ovo pomogne
Pozdrav

Tarmi Ricmi je napisao(la):
To je bio bug izmedju nForce2 ide kontrolera/drajvera i optickih uredjaja
a resenje je bilo da se u Device manager-u Secondary IDE grana
uninstalira, a kada je Win sam pronadje normalno sve proradi.

Probao sam i ovo ali ne pomaze.

mmilovan je napisao(la):
Ne shvatam zasto je problem sto bafer oscilira, on je i napravljen za to... Bitno je samo da ne padne na nulu, onda se unistava disk.
Pa nije baš tako...onda se aktivira under run( više i ne znam kako se piše) protection, a snimanje se nastavlja kada se bafer popuni!
Na NEC-u 3500ag mi se dešava da bafer padne na 7%, a zatim se vrati na preko 95%! U početku sam taj prikaz bafera u neru pratio do kraja rezanja jer mi je smetalo! Onda sam skontao da se to dešava i na 2.4x i na 4x i na 6x i da ne utiče na snimak! Međutim takođe sam primetio da nekad pri kratkom padu bafera lampica na NEC-u prestane da svetli, a to je prestanak snimanja, a zatim se nastavlja! Kad je kratkotrajni pad bafera uvek mi nero prikaže 7%, ali ne gasi se uvek lampica na NEC-u...što znači da prikaz bafera kasni za samim uređajem...pretpostavljam da radi na nekom principu usrednjavanja kao kod prikaza brzine downloada( u operi se vidi da transferred stoji, a brzina downloada postepeno opada iako je u suštini nula)
Takođe kada hard podivlja i krene da drlja bafer padne na nulu i tako se zadrži skoro 5 sekundi, i kad već pomislim da od diska nema ništa on bude savršeno čitljiv!
E sad, taj protection ima različito ime kod različitih proizvođača, jer su u pitanju različiti algoritmi koji svi treba da, manje ili više uspešno, sačuvaju disk od pucanja pri rezanju!

Kod mene ne "oscilira" bafer, desilo mi se samo jednom, kada sam slučajno pokrenuo kopiranje sa drugog DVD roma, a uređaji su bili na istoj grani ;) Takođe ponekad mi malo opada kada kopiram sa drugog uređaja fajlove na HDD, a sa 109kom režem nešto.

Ako si citao POST DVD- RW pusta blanco disk, video si da i ja imam pioneer 109, moj problem je istina drugaciji, ali prilikom rezanja bafer je takodje samaro gore-dole. To naravno ne mora da bude problem, ali ukoliko oces stabilan bafer prilikom rezanja, uzmi Plekstora.

Dali znam neko zasto Pioneer 109D ne moze da u Quality Testu u Nero CD-DVD Speedu testira DVD?

@nolfnbg
Regularno skeniranje Pioneerom nije podržano u CD-DVD Speed-u.
Postoji i registry hack koji omogućava sken sa Pioneer-om ali on ne daje ništa pametno.

Probaj DVDinfo Pro koji jedini regularno podržava Pioneer rezače, ali imaj u vidu da su Pioneer uređaji jako loši za skeniranje medija.

Kod 3540-tke buffer pada na 10%, pa se vraca na 96-97% prilikom "saltanja brzina", tj. kada rezac ubrzava snimanje... i to je sasvim normalna stvar.
Tako je bar prilikom snimanja na 12x i 16x (rezanja manjim brzinama nisam probao).

Laser se prilagodjava, rekalibracija, bla bla...

I meni na 108ci (ASUS 1604 mod) isto tako pada buffer, ali nisam primetio da utice ikako na kvalitet rezanja. Najcesce se desava prilikom pokretanja nekog drugog programa za vreme rezanja isl. Rezac mi je pr.slave sa ATA33 kablom.
Apsolvirajuci sve navedeno dolazi se do zakljucka da je to sasvim normalna pojava, znaci Nebomilo nemoj se cimati.

Pomocu DVDInfoPro 3.52 odradio sam PI/PO test dva Verbatima DVD-R 8x narezana Pionirom 109. Rezultati testa:
http://img83.imageshack.us/img83/5650/malena3mc.jpg
http://img384.imageshack.us/img384/6827/anastasia8an.jpg

Molim vas da prokomentarisete ove rezultate posto se ne razumem bas najbolje ali predpostavljam da oni pikovi drugog testiranog diska ne znace nista dobro. :S:

Jos jedna interesantna stvar sto se tice setanja bafera je da kada se reze na Verbatim DVD-R 16x pri brzini rezanja od 16x setanja bafera prakticno i nema (od 91% do 98%).

Imam isti problem kod ASUS-a DRW-0402p/d.. Ajde ako kazete da ne smeta. Ali kad rezem na 2x sve je normalno.. Ali na 4x mi pada buffer, e sad meni to ne smeta ALI mi ne reze disk za 13-14 min. vec za 25-26 :(

Jel si pogledao na kraju da li ti je rezac u PIO ili UDMA modu..?

Kao sto sam u prosloj temi rekao nisam nasao u propertiesu nikakve modove.. Ako moze neki screenshoot ili tako nesto..

p.s - I ti si TUNING FANATIC..?! :)

Ides u Device Manager. I otvoris properties za IDE ATA/ATAPI Devices..Tu ces videti na sta ti je podesen rezac.
Malo za off....Jesam. Radim i u jednom domacem casopisu koji je vezan za tuning. Pisi na PM ako te nesto zanima....Poz

Bio je na PIO modu, prebacio sam ga na UDMA ali opet isto.. Na 4x mi brljavi, tj. reze za vise od 20minuta.. Da ne poverujes! :(

Ljudi i kod mene je poceo da brljavi, ide 95%-98%, a na svakih 10 sek padne bafer na 8% i trt... CDovi mi rade normalno (princo), ali kada sam probao da rezem neke DivX flimove na DVD, disk je imao greske :S: ....

Koliko su vam stari ti vasi rezaci, i koliko ste otprilike narezali DVD-a, moj jos uvek radi ali ima manje od 100 narezanih DVD-a a obicne diskove nikad nije ni rezao za to koristim Combo.

Vrh Dno