Šta je novo?

Pioneer 109 Problem

Markosmi

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2004
Poena
725
Dakle, problem tece ovako...
Uredjaj ima debele probleme sa citanjem diskova, zaglavljuje se dok radi spin up, zapucava sistem. Diskove cesce ne cita nego sto cita, onako, po slobodnoj volji. Jedan isti disk (vise njih) jednom procita, a odmah potom nece, i zablokira sistem. Isto radi sa vise tipova (proizvodjaca) medija. Cak i kada je prilikom dizanja Windowsa disk u uredjaju, dizanje Windowsa se blokira (crvic ide u nedogled) Situaciju ne resava ni izbacivanje DVDa iz uredjaja, sistem ostaje zakovan i pomaze samo reset na dugme.
Konfa: AMD 1700, A7V8X, DVD je na secondary master, a sa njim je i Sony CDRW. Stavio sam i 80-o pinski kabl ali ne pomaze. Firmware nisam menjao.
U cemu je stvar?
Da li bi problem resilo menjanje firmwarea, ili da vracam prodavcu?

Vracaj!

Upravo o tome pricam sve vreme svima koji hoce da kupe Pioneer kod mene... Jednostavno, necu vise da ga prodajem.

Od nekih 80 komada koje sam prodao pre nove godine, 30-tak se vratilo na reklamaciju sa veoma slicnim, ako ne i gorim problemima.

Moj savet: vrati ga i uzmi NEC 3520 ili Benq 1610/1620

Pozdrav!

sikili je napisao(la):
Promeni dobavljaca ;)

He... Firma sa kojom saradjujemo nabavlja od drugog... I ne bi verovao, ali oni su imali jos vise eklamacija, tako da smo mi jos i dobri :D

Vrlo čudno.
Poslednjih mesec dana prodali smo nešto malo preko 200 komada. Ni jedan nije vraćen na reklamaciju.
Da ne bude zabune ne favorizujem ni jednog proizvođača (koristim NEC i Pioneer 108).
Baš me zanima ko je to i gde nabavljao toliko neispravnih 109-ki.
Inače, Supernova je pominjao probleme koje su prestali fleshovanjem na verziju 1.07, proverite i to.

Ovo su bas gadni problemi koje imam, uredjaj je bukvalno neupotrebljiv. Nisu neki mali glitchevi koji bi nestali tek tako sa firmwareom. Znaci Nec je najbolja zamena

Braca je napisao(la):
Baš me zanima ko je to i gde nabavljao toliko neispravnih 109-ki.

108-ice su bile u pitanju... 109-ke necu ni da radim...

Pozdrav!

Pitanje za kraj. Da li da se zadovoljim sa ispravnom 109-kom, ili da insistiram na NEC-u?

Insistiraj na NEC-u... jedva cekam da stigne tura da pokupim jedan 3520 sebi...

Markosmi je napisao(la):
Pitanje za kraj. Da li da se zadovoljim sa ispravnom 109-kom, ili da insistiram na NEC-u?

Nec je jeftiniji jedno 20-tak evara. Da li si siguran da ti je isplativa zamena?
Ja bih insistirao na ispravnoj 109-ki.

Pazi kad mogu da se kladim da su se problemi javljali vecinom na AMD chipsetovima. :D..ma zez. (VIA i NForce).

Verovatno ce nov firmware da reshi probleme.
Ako nije tako onda je neko bash blesav shto ih je i uvezao. Mislim na 109-tke..:D

Cekajte, ako sam dobro shvatio Pioniri 109 ne valjaju jer je bilo dosta reklamacija na, kako se ispostavilo, Pionir 108, dok Pioniri 109 rade savrseno, no te nepostojece probleme sa 109-kama ce ispraviti nov firmver ? :) I kao slag na tortu markosmi pita da li da se zadovolji potpuno ispravnim Pionirom 109 ili da insistira da mu daju Nec ? :d Auuu...

Vule je napisao(la):
Pa i AMD je jeftiniji od Intela :eyebrows:

Pa ono jeste...
Samo nekako mi glupa zamena u garantnom roku za neki jeftiniji proizvod. Ima čovek potpuno pravo da traži ispravan model koji je platio. To što je opisao nikako ne može biti "normalnan" rad nekog uređaja.
Pokvario vam se novi pasat? Ne brinite imamo škodu fabiu koja je na nekim testovima i bolja...
Ovo mi deluje tačnije od Intel/AMD razlike koju si pomenuo :)
Ne bih da kritikujem ali kad na forumu krenu ubeđivanja tipa "ma uzmi ovo ili ono" pomalo se osetim prozvan. Sasvim je normalno da kupac očekuje da mu uređaj normalno radi. Male razlike u performansama OK, ali da neće da radi polovinu poslova ili da blokira ceo računar, to mi stvarno de deluje normalno. Ovde je postalo moderno da se kao zamena za neispravan uređaj dobije/traži neki sasvim drugi. Ne znam da li i ko od vas radi u odeljenju reklamacija neke iole veće firme. Postoji posebna kategorija kupaca, slučajno "stručnjaci", koji na ime neke neispravnosti izmenjaju ceo spektar proizvoda. Znate ono: pri kupovini insistiraju na određenom modelu, koriste ga mesec dana pa primete da ima neko zatamnjenje u uglu monitora, zamene za neki drugi model (zašto ne za isti ako već misle da je njihov neispravan?). Posle nekog perioda, koji nikad nije dan-dva već mnogo duži, donesu i taj koji su dobili u zamenu i traže treći. Kad potroše sve koje smatraju zanimljivim, traže novac natrag.
Sve to spada u prava kupaca i treba ih koristiti u izvesnoj meri ali malo nervira. Naročito me izbaci iz takta kad traže zamene po spisku koji sam video da je neko savetovao na forumu.
Da se sa filozofije vratim na temu. Ja bih isnistirao na ispravnoj 109-ki. Siguran sam da prodavac nije rekao: "znate ovaj rezač se malo čudno ponaša...". Ako ti preporučuju NEC traži kusur. Ovo naravno, ne važi ako sam insistiraš na NEC-u.
Baš volim da se raspišem rano ujutru.... :type:

A sada za kraj kao slag na torti, cisto iz dosade probao sam da petljam sa kablovima i Pioneera i CDRW prebacio na Primary granu, a Hard diskove stavio na Secundary i uredjaj radi... What the f**k. U cemu je tu stvar? Sad nemam predstavu da li je drajv stvarno ******, ili mi ploca odlepljuje. Na toj secundary grani su bez problema radili CD rezac i citac!

Ignorisacu zlurade komentare

Markosmi je napisao(la):
A sada za kraj kao slag na torti, cisto iz dosade probao sam da petljam sa kablovima i Pioneera i CDRW prebacio na Primary granu, a Hard diskove stavio na Secundary i uredjaj radi... What the f**k. U cemu je tu stvar? Sad nemam predstavu da li je drajv stvarno ******, ili mi ploca odlepljuje. Na toj secundary grani su bez problema radili CD rezac i citac!

Ignorisacu zlurade komentare

Lepo ja rekoh chipset... :D
Vidi da li su ti ukljucheni 32-tni transveri i DMA modovi i sl...probaj obe varijante.

Uvek kachi HDD na jednu granu a CD/DVD na drugu...nikad nemoj da meshash...HDD i CD na istoj grani. Negde prolazi al' bolje je ovako.

Mozda se lako desi da ti se i IDE kabal zaj.bao negde pa zato nije htelo da sa dva uredjaja na grani a sa jednim npr. HDD-om oce. Oce da se sjebu ako chesto chupash i bodesh. Popucaju pinovi i nastane ..zazancija..mislish da je uredjaj a ono kablovi gube spoj i sl.

Ako ti DVD ima podshku za jache DMA transfere a od 108-ce chini mi se da i DVD-RWovi traze 80-pincki kabal...jer podrzavaju udma-4 mod..ovo zadnje nisam siguran 100%.

Meni je teac 40x cd-rw zadavao glavopolje jer ako bilo shta zakachim zajedno sa njim na istu granu ..npr. hdd onda je istom obarao transver na multi-word 2 sho je rezultovalo jako sporom radu hdd-a..pri transveru podataka. Sad na svu srecu vishe ne pravi taj problem. Jednostavno mu nije "pasovao" drugi uredjaj(HDD) na toj grani...ili je neka zeznacija i nekompatibilnost sa ICH5R juznjakom poshto je taj rezach ipak mator a ovo relativno novo.

Nije uspelo ni menjanje grana na kraju. Radio je kako treba pola sata a onda nista. Menjam drajv.

Hard diskovi su na jednoj grani a optika je na drugoj, tako da ono...
Ukljucen je Udma 4, a kao sto sam napisao ranije stavljen je 80pin kabl. Isprtoveravao sam sve kontakte, kablovi su ispravni, tako da je definitivno los drajv
P.S. Hvala svima na pomoci

Offtopic, da ne palamudim sa novom temom: Jeli postoji neki DVD-RW uredjaj koji NIJE na IDE kablove, nego koji radi na S-ATA? Meni su IDE kablovi pojeli zivce...

Postoji: MSI.

Ehh... Je li je javio ASUS ili Pioneer da ce uskoro preci na S-ATA kablove?

Zakasnela pitanja:

Proverio si kabl, menjao si IDE grane -- da li si menjao master/slave podesavanja?

1. Da li ti je BIOS ispravno podesen i da li imas najnoviju verziju za tu plocu, a da nije beta?
2. Da li imas instaliran VIA 4-in-1 drajver i ako imas da li si slucajno instalirao VIA IDE drajver? Znam da to hoce da pravi rsum sa CD i DVD uredjajima.
3. Da li si probao samo Pioneer bez drugog CD uredjaja kao master?
4. Da li si probao samo Pioneer bez drugog CD uredjaja kao slave?
5. Da li master uredjaj vezujes na crni konektor (onaj blize ploci) na IDE kablu?

Primedbe:
Koliko ja znam CD/DVD ide na UDMA-2 modu (osim mozda neki novi?) pa bi i 40-pinski kabl trebao da bude ok.

Mozda ti ovo ustedi neki trud ako i drugi uredjaj koji doneses bude "divljao".

Hvala, obraticu paznju na to, sutra nosim uredjaj na zamenu, ali ranije sam u komp ubacivao NEC 3520 (ista grana, Sec Master) radio je bez problema

Ma ljudi izbegavajte 109-u u sirokom luku.Nec je daleko bolje resenje.Ja licno imam 108-u i nemam problema znam nekoliko ljudi koji imaju 109-u i gomilu problema.

Overkill je napisao(la):
Ma ljudi izbegavajte 109-u u sirokom luku.Nec je daleko bolje resenje.Ja licno imam 108-u i nemam problema znam nekoliko ljudi koji imaju 109-u i gomilu problema.

Sto mrzim ovakve postove.

Ako vec tvrdis nesto obrazlozi zasto. Koje probleme imaju, kakve su im konfiguracije, koja je serija uredjaja, gde je proizvedena itd, a ne samo "izbegavajte ovo ili ono".

Inace, ni Pioneer ni NEC nisu dorasli Plextoru ako cemo posteno ali je plextor mnogo skuplji.

audiofreak je napisao(la):
Inace, ni Pioneer ni NEC nisu dorasli Plextoru ako cemo posteno ali je plextor mnogo skuplji.

Važi...

...Ako vec tvrdis nesto obrazlozi zasto. Koje probleme imaju, kakve su im konfiguracije, koja je serija uredjaja, gde je proizvedena itd, a ne samo "izbegavajte ovo ili ono".

E pa, problemi sa fw-om, kompatibilnoscu, zaglupljivljanje uredjaja...Isti drajv se inace proba na P3(i815EPT/866) i P4(i865PE/3.0HT) i KT600(2500@3200), jedino ne probam na NFoce plocama, nisu za to i tacka.

Naravno, narocito u izbirljivosti i problemima sa firmwerom :p
A da ne pricam o crkavanju isl.
Inace, pricam iz licnog iskustva, dugogodisnjeg i poprilicnog, pa onda informacije prikupljene od nasih kupaca koji imaju mass produkciju :D

Evo ja ga (konacno) dobih i isprobah danas i radi mi perfektno, cak mi cita neke diskove koji se prije nisu mogli procitati, Dvd+RW mi reze 4X za 12 min. a CD 32X za 3-4 min. E sad, na deklaraciji pise da 109.tka moze da reze cd i brzinom 40X al meni te opcijenema no mi je najveca 32X.... Ili je to do nera ?

Plextor... :d Jednom i NIKAD vise... Ultra-katastrofa, dobar je samo za DVD filmove, ali nista specijalno bolji od drugih. Najsporiji i najosetljiviji uredjaj koji sam u zivotu probao... Ma nece ni 30% ostecenih diskova da cita, koje Teac 516D vari kao da su tek narezani...

Probao sam NEC 3520A, jako mi se svideo, brzo cita, perfektno reze sve, ali mi se malo ne svidja sto, kada se poredi sa Benq-om, ima sporiji "odziv" tj. malo mu duze treba da pocne da cita kad krene da vrti... Ostalo je sve vrhunski napravljeno. Imam jedan Pioneer 109 u prodavnici (nazalost, ali prodaje se) pa cu da ga probam sutra da vidim jel cemu... Mada, sumnjam, ali ajde, dacu mu sansu... ;)

Podesi u BIOSu da ide u UDMA-2 modu, stavi ga na secundary master sa klasican IDE kablom (obavezno) i radice sve kako treba. Ako jos uvek zeza, ostavi je da bude sama na toj grani.

Vrh Dno