Šta je novo?

PIO to DMA mode...Nece nikako

face

Čuven
Učlanjen(a)
06.05.2002
Poena
650
Mislim pisao sam o ovome glupo mi da opet pishem al sta cu.
Sistem je XP + sp1.Problem je posle slinih peripetija i popravka hdd-a naterao ga da radi u udma 5 i sve je lepo shljakalo i onda odjednom ugasim rachunar,uveche se vratim kuchi i on se digne u pio modu.Proverim hdd snjim je sve u redu,prverim kablove u tu je sve u redu.
iDEM NA REMOVE PRIMARNE GRANE ON JE OPET NADJE U PIO MODU?
Mislim vec dizem ruke od svega uopshte ne znam shta da radim chak sam pokushao i de-install sp1 i nishta.Reinstalirao via4in1 i nishta.skida i primary i secondary ide channel i nishta.

jesi li ranije disk particionisao ili uopste koristio partition magic?

Miroslav je napisao(la):
jesi li ranije disk particionisao ili uopste koristio partition magic?
a kakve to veze ima??? ili si promasio topik?? :)

kada uradis remove primarne grane (recimo da je hdd zakacen za nju) i xp je ponovo instalira prilikom sledeceg podizanja sistema mora da postoji opcija za DMA if available - da li ti je onaj jezicak sa opcijama beli ili sivi (auto detection, none)...

do sada se takav slucaj resavao sa uklanjanjem i ponovnim instaliranjem grane - kao sto si i ti uradio... stvarno ne znam sta jos mozse da bude zackoljica (ata 66/100 kabl)
probaj da ti hdd bude jedini uredjaj na toj grani

D-KEE je napisao(la):
ima velike veze. ako 2-3 puta menjas nesto sa partition magicom (ja sam radio resize) on ti sjebe transfer rate. mod padne sa udma5 na pio, pa ti gledaj

probano na ibm-u i maxtoru, na seagate-u nisam probao, tj. ne nameravam, vise me ne zanima nista u vezi pm-a

Miroslav je napisao(la):
ima velike veze. ako 2-3 puta menjas nesto sa partition magicom (ja sam radio resize) on ti sjebe transfer rate. mod padne sa udma5 na pio, pa ti gledaj

probano na ibm-u i maxtoru, na seagate-u nisam probao, tj. ne nameravam, vise me ne zanima nista u vezi pm-a

Prvi put chujem za tako nesto, ali u svakom sluchaju se slazem sa tobom u vezi pm-a

D-KEE je napisao(la):

...probaj da ti hdd bude jedini uredjaj na toj grani
pa uradi add/remove te grane i sve ce biti k`o novo:wave;

Hdd mi i jeste jedini na tor grani,cdrw je na secondary master i ond radi u udma 2 modu.
Disk nije bio particionisan,i nisam koristio pm.Problem je bio sto prvo kad sam prvi put otishao na remove primary ide chanell nije hteo nikako da nadje driver za njega sam ali disk je radio u udma 5 sto se dalo videti iz testova i benchova (a najlakshe se vidi kad pustite winamp i ako upalite bilo sta drugo gde hdd drlja zvuk secka) i radilo je ok sem sto je prilikom svakog dizanja sistema nalazio new hardwer za koji nije mogo sam da nadje drajvere pa je primary i secondary ide chanell prikazivao kao unknown device.Posle sam se dosetio da i windows/servicepackfiles/ nadjem taj drajver (mislim da je atapy sys) i to sam mu podmetnuo dodsuhe upozorio me je da drajver nije digitally signed.Ok instaliram ja to i pri sledecem dizanju sistema nadje i primary i secondary ide channel ja sav srecan.Trazi mi da rebutujem opet ja rebutujem ono sve divno radi u udma 5.Ja ga chackam malo tesitiram,rebutujem par puta sve ql.Posle noci ja upalim komp kad ono vidim sve sporije mnogo_Odem kad on i PIO modu.ODem opet na remove primary ide channel rebutujem,sada nadje drajvere sam iz prve ali opet i pio modu.
Sada mozda sam ja mogo chim mi se to desilo da idem na alt+f4 prilikom boota pa na last known good configuration ali se nisam toga setio iz prve.Sada jel ima fora u xp-u ko u 98 da vracam stanje sistemapo datumima tj. da vratim sistem na konfiguraciju iz 29.10?
Mislim to mi pada na pamet poshto nishta drugo sem reinstalacije Wina mi ne pada na pamet a to nema shanse da radim.
Znachi ponavljam disk nije particionisan niti je korishcen PM.

gladiac je napisao(la):
Prvi put chujem za tako nesto, ali u svakom sluchaju se slazem sa tobom u vezi pm-a
znam da je cudno, ja sam razbijao 2 meseca glavu misleci da mi je hard nesto crko...

Joj kako se nerviram.Ok probao sam system restore da ga vratim pre 2 dana dok josh nije mogao da nadje drajvere za primary i secondaru ide channel ali je radio lepo.I vratim ga je lepo i opet ne moze da nadje drajvere samo sto je sada u pio modu (disk je prespor,zvuk secka,sve odlike pio moda).Ja mu opet nadjem drajvere za primary i secondary channel, ali nishta i dalje je u pio modu.
Najjchudnije je sto ga odem na unistall primary channela i pre nego sto rebutujem chudo proradi u udma modu ali chim restartujem (sto sam trazi da bi new hardwer radio properly) on ge prebacio u pio mod.

face je napisao(la):
Joj kako se nerviram.Ok probao sam system restore da ga vratim pre 2 dana dok josh nije mogao da nadje drajvere za primary i secondaru ide channel ali je radio lepo.I vratim ga je lepo i opet ne moze da nadje drajvere samo sto je sada u pio modu (disk je prespor,zvuk secka,sve odlike pio moda).Ja mu opet nadjem drajvere za primary i secondary channel, ali nishta i dalje je u pio modu.
Najjchudnije je sto ga odem na unistall primary channela i pre nego sto rebutujem chudo proradi u udma modu ali chim restartujem (sto sam trazi da bi new hardwer radio properly) on ge prebacio u pio mod.

probaj reparaciju instalacije xp

meni isto nije radio u modu 5 dok nisam instalirao Intel Application Accelerator. Idi na njihovu stranu i skini program.

via chipset je tako da to ne bi pomoglo.
inache probao sam re-install xp-a (ali onu upgrade opciju) i nece.Probao sam da stavim hdd na secondary channel ili da bude slave i nece.
Izgleda mi ostaje jedino format c: sa win98 cd-a ili da menjam hard.

Probaj ovo:
Ostavi sve kako je bilo, samo udji u BIOS i umesto auto detekcija harda (AUTO) stavi za p. Master "User type HDD";
Ako je vec User type HDD..... onda neznam.:(
Javi sta se desavalo.

Ajd probacu mada mislim da nema de opcije.Mogu da stavim CHS,LBA i josh neshto.Ali provericu u svakom sluchaju.

mozda ce ti ovo pomoci:

After I enable the DMA mode for IDE drive via "Device Manager" under Windows 2000, the system reboots and the DMA mode for that drive is disabled automatically. What's going on? There isn't VIA BM Ultra ATA driver installed and the hard drive is connected to IDE channel 1 or 2.

There is a tip helps you to enable DMA mode for IDE drives by changing the setting of "Drive Ultra DMA" from default "Auto" to "Disable" in BIOS. Say, the IDE drive is on IDE-1 master,

BIOS setting -> Integrated Peripherals -> Onboard IDE-1 Controller-> Master Drive Ultra DMA -> Disable -> Save & Exit

Whenever the above setting done, Windows 2000 will enable DMA mode as your wish.

Nije pomoglo sa disable sa biosom.Totalno sam pogubio zivce,sad cu uzmem od druga isti hdd samo na 5400 obrtaja,da vidim oce li on da radi u udma,odenti moj kod njega da vidim da nije to ploche )a nije sigurno),reinstalirati hp totalno (format c: sa 98 cd-a) i ako ne bude proradilo uleteti u Imtel i olupati nekom hdd u glavu ako se budu bunili oko reklamacije.Neverovatno ne znam ako ne proradi menjam hdd samo evo da se spremim sta preporuchujete.
Opseg kapaciteta bi bio 60-80 giga,naravno 7200.Kolko sam prochitao vidim dosta ljudi hvali seagate baracuda.IBM i Maxtor ne dolaze u obzir.Ili neki WD?

face je napisao(la):
.Kolko sam prochitao vidim dosta ljudi hvali seagate baracuda.IBM i Maxtor ne dolaze u obzir.Ili neki WD?
---------
Kako to mislis Maxtor ne dolazi u obzir????
Pa on ti je neshto kao Best-Buy trenutno!!!
PS: Citas pogresnu literatutu.

olfrud je napisao(la):
---------
Kako to mislis Maxtor ne dolazi u obzir????
Pa on ti je neshto kao Best-Buy trenutno!!!
PS: Citas pogresnu literatutu.
na tog maxtora ni lud sa barakude ne bi presao

Evo uzeo sam od druga Maxtora 40 giga na 5400,stavio ga na slave i naravno voila...Taj radi u udma 5 modu ko slave.A moj idalje u pio.
Zatim sam ubacio 98SE cd,lepo formatirao ceo disk,instalirao XP opet,i voila----i dalje je u PIO modu.
SHodno tome uz maksimalno korishcenje svojih sivih celija dolazim do zakljuchka da je svo vreme u stvari u pitanju bio hdd FX FX FX FX FX
Posle idem do Imtela da nekog FX .

Ajde da ne otvaram novi thread posto imam slican problem...
Razlika je u tome sto meni i prilikom butovanja ploca prepozna hard kao udma33 a trebalo bi da bude udma100 (ibm120gxp 80GB i VIA kt133a)
U windowsu stoji udma if awailable...
Trenutno stoji udma mode 2 a trebalo bi udma5 (valda)
Sandra kaze da je disk capeable max udma5 a da je trenutno udma2...
Probao sam i u biosu da promenim sa auto->disable, ali nista...
...da sada sam se setio....kada sam kupio disk pre nekih mesec dana particionisao sam ga sa PM-om (na preporuku servisera da je PM najbolji za to, a i nisam mogao drugacije da ga namestim). Kako je to moguce da PM moze da izazove ovakve probleme?
Ima li neko resenje...? Ponovo format ili sta??
Thnx

probaj da odneses HD kod nekog, pa vidi radi li tamo u UDMA modu. To moze da ti resi dilemu oko ispravnosti.

Moram nešto da dodam, verovatno se meni desio sličan problem.
Naime, disk nikako nije hteo da radi u udma, samo u pio, odnosno, kada je instaliran intel aplication accelerator(ono što su kod vie bussmaster driveri) win2000 uopšte neće da se digne, odnosno kad nije instaliran IAA, onda radi lepo ali na PIO, ali vrlo bitno samo na IDE1 grani(na IDE2 grani sve lepo radi). Prvo sam pomislio da je do windowsa, pa reinstal, međutim opet, pa sam pomislio IDE1 grana riknula, al opet da probam sa drugim diskom digo windows, kad ono radi sve super, vratim stari moj disk, opet nece u UDMA. Znači izgleda da je do diska, dobro, bolje da crkne disk nego ploča, aj za svaki slučaj da probam još jednom, ali ovoga puta na mom disku rasturim sve particije(posle ko zna kolko vremena) isformatiram sve lepo, napravim opet particije, instalacija windowsa, IAA instaliran i sve sad radi lepo, znači bio je u pitanju zapušten disk...

Kod mene je problem reshen reklamacijom i dobijanjem novog ( Max 8) diska i sada sve radi ko ludo,benchmark u Sandri 2002 dere 2 ata 66 sidka na raid 0 :) .Do jaja !

Jet Set Willy je napisao(la):
kada sam kupio disk pre nekih mesec dana particionisao sam ga sa PM-om (na preporuku servisera da je PM najbolji za to, a i nisam mogao drugacije da ga namestim). Kako je to moguce da PM moze da izazove ovakve probleme?
Ima li neko resenje...? Ponovo format ili sta??
Thnx

Hm, malo je cudno za servisera da ti preporuci pm (umesto da ima konzervativniji pristup). Mozda ce delovati otrcano, ali mislim da je najbolje nov hd pripremiti onako kako prozvodjac preporucuje (u svojim dummy-proof uputstvima), sa njegovim util. programima. Retko kad ce mu faliti i ako se koristi bilo sta drugo u slicne svrhe, al` kad pocnu problemi onda je najzgodnije sve po default-u (i uputstvima).

Vrh Dno