Šta je novo?

PIO rezim Hard Diska

MajorGashpar

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2004
Poena
304
Zna li ko zasto mi primarni IDE radi u PIO rezimu a sekundarni u ultra DMA2 i kako da prebacim iz PIO rezima u DMA , da nije do kabla ?

Nije do kabla, do Win-a je :) Ponekad, kada ti se drajv muci da procita neki disk Xp ume sam da prebacio u PIO mod a da ti to i ne znas. Tek kad ti CPU poleti u nebesa provalis da nesto nije u redu. OS tako stiti podatke, pa ih salje preko CPU-a kako bi proveravao tzv. Checksum. Nisi napisao koji OS koristis, a ako je XP onda uradi sledece:

Idi na Start, pa Run, kucaj regedit pa OK
Nadji:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\
{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Na njemu imas sub-keys 0000, 0001, 0002. Obicno je 0001 Primary a 0002 Secondary IDE channel.
Potrazi s desne strane: MasterIdDataChecksum i SlaveIdDataChecksum i obrisi ih. Resetuj masinu i reseno. Mana je sto ovo nije trajno resenje pa ce ukoliko zagusti, Win ponovo da se 'osigura' prebacivanjem u PIO mod

Poz.

Ma nema potrebe za prckanjem po registry bazi. Iz device managera unistaliraj primary IDE granu i restartuj masinu. Sve ce biti u redu posle toga. Provereno.

Ili mozda da u Device Manager-u u opcijama za IDE ATA/ATAPI Controllers na odredjene diskove rucno namesti koji mod zeli. Ima posebno za primaru, slave... za svaki od uredjaja.

kalimero je napisao(la):
Ili mozda da u Device Manager-u u opcijama za IDE ATA/ATAPI Controllers na odredjene diskove rucno namesti koji mod zeli. Ima posebno za primaru, slave... za svaki od uredjaja.

To ne moze. :)

Maul je napisao(la):

e kod nekih ploca moze :d (NForce)
samo 'major' nije napisao koji os ima i koju plocu
majore ne ulazi u registry poslusaj igora :)

Probao sam u registriju nista se nije popravilo situacija je ista . OS je winXP a ploca gigabyte via cipset

Mitrovski Igor je napisao(la):
Ma nema potrebe za prckanjem po registry bazi. Iz device managera unistaliraj primary IDE granu i restartuj masinu. Sve ce biti u redu posle toga. Provereno.

Poslusaj coveka, ovo radi provereno.

Bata Igore alaj ti k....

Probo sam deinstalaciju primari chanela i sada fircam na ultra dma 6 Svaka cast i hvala

Vrh Dno