Šta je novo?

Pinnacle Studio ver. 7

Jovica

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2002
Poena
604
Jedan moj poznanik radi na lokalnoj eksperimentalnoj TV i koristi Pinnacle studio ver 7, za video editing.
Poslije apgrejda na Win XP više nije u stanju da ubacuje tekst title sa YU karakterima č i ć, iako je instalirao multilanguage support.

Navodno sa Win 98 nije imao problema.

Da li neko zna rješenje?

Pretpostavljam da su verzije 8.x bolje prilagodjene XP-u. Nek proba da li sa npr. 8.5 verzijom ima isti problem.

Za video editing se u civilizovanom svetu koristi PREMIERE 6.X ili EDIUS 3.0, a poneko i Vegas 5.0

morpheous je napisao(la):
Za video editing se u civilizovanom svetu koristi PREMIERE 6.X ili EDIUS 3.0, a poneko i Vegas 5.0

totalno netacno. Radio sam testiranja vise programa za video obradu i pinnacle se pokazao kao odlican.

Neka lepo kupi pinnacle studio plus 9.3 i nema problema. Verzija 7 je matora.

pozdrav

Upravo tako Serbianboss.Pinnacle je jednostavan ali daje ok.rezultate.Ne vidim potrebu da se za osnovni editing koristi premiere,kad istu stvar odradis i sa pinnacleom naravno jednostavnije.

Pinnacle je neozbiljan program i za "experimentalnu" televiziju.On je u nivou Premiere elements-a.A uz Premiere pro,Canopus edius,Vegas nema sta da trazi.Meni lično nije dovoljan ni za home video.

ako imas vremena i ako imas digitalnu kameru prebaci preko pinnacla i renderuj kao mpeg2.

kasnije isto to uradi u premiere i ako vidis razliku u slici javi

pozdrav

Premiere je dobar ako imaš profesionalnu karticu koja ga podržava.
Ali sitne intervencije će vrlo često bolje i brže uraditi mali i jednostavni programi. I ako kažete da je nešto bolje dajte neki argument.

Premiere je dobar i bez profesionalne kartice,ali ako zeliš udoban rad hardverski je zahtevan.Koliko mi se čini ovde je reč o video obradi u tv studiju a ne o prebacivanju iz dv u mpeg2.I ja prebacujem vhs preko Pinnacle-a, ali to nije video obrada,to je samo početak obrade.Premiere poseduje više alata koji olakšavaju ili ubrzavaju rad, i koliko god rad bio sitan,premiere je brži i bolji.Sumnjam da iko ko poznaje premiere otvara Pinnacle,ako postoji neka me demantuje.To je moj argument.

Au pa sabor u Guci je zavrsen pre dva dana :d
Jovice, to sto je tvoj prijatelj radio u eksperimentalnoj televiziji to zanci da je i on eksperimentalni majstor za montazu. Kakve veze ima koji je Win. koristio i koju verziju PREMIERE ( Valek ).
PREMIJERE je uradio ADOBE cuvena firma jos po Photoshopu i Corel Drow-u!!!
Dakle Premiere se koristi iskljucivo za video montazu i tu je kraj. A sta moze da uradi to ne moze ni jedan program koji ste naveli.
Kakvi YU fontovi kakvi bakraci. Da bi se kajroni ispisali doboljno je uci u Photoshop i tamo uraditi lajer sa textom kakav volis. A Premiere obozava lajere od istog gazde. Naravno mozes to i u Korelu sta ti je lakse. Pa onda uradis border npr. zelene boje oko ivice ekrana pa takav uvuces u Premijere koji ce ga dodati na svaki frejm ili slicicu. Pa to ste mogli videti na profi televizijama bezbroj puta. Kakvih sve efekata moze da se postigne sa ovim programima recimo da vam sliku pretvori u crno - belu pa vrati u boji. Sta kazete za taj efekat!!!
Necu vise da pisem da ne dobijem zvale. :D
Premijere odlicno radi i sa zvukom. Miksuje ga visekanalno pa samo otkida. Gde imate da utisavate ton ( muzicka numera ) a da naredni se lagano pojacava. A o tranzicijama idt.itd....
Ostalo rade hardverske kartice sa kodekom koji mi nije poznat i ne mozete ga skinuti na komp. Ustvari mozete ali ga bez tog parceta hardvera ne mozete pustiti. KODEK je zakljucan unutar kartice i radi savrseno.
Inace sto se zahtevnosti tice ( taner ) nista nije manje zahtevan od grebovanja video materijala. Malo jaci kom odradi ce posao samo tako.
Ovo sto ste navodili Vegas i ostalo drustvo jesu programi za video editing u kucnim uslovima i za kucnu upotrebu i dobro rade posao i nisu tako losi kao sto taner navodi.
Inace Premiere moze da se koristi i u kucnim uslovima ( trazi mnogo vremena za montazu ) pa se snimi bez rekompresije i onda u neki od programa za autoring ili editing do finalne verzije odnosno DVD-a, VCD-a ...
Tanere jedno si sigurno u pravo. Ko' nauci rad u Premiere i Photoshopu taj nece traziti za montazu nijedan drugi program, jer mu nije ni do kolena.
Mada ovde ljudi pisu o laksem postupku sa manje djakonija i jednostavnijom obradom pa u tom smislu svi navedeni programi mogu adekvatno da posluze.
Pozdrav svima od mene zamornog tipa :D

pa de si astrolog nema te 100 godina :d

Pa normalno da je premiere bolje zbog svega navedenog, normalno da i pinnacle ne moze da se meri sa njim po pitanju raznih real time efekata.

Ono sto ja kazem i tvrdim jer sam isprobao da pinnacle uopste nije za baciti. Koristi isto mainconcept mpeg2 kodek kao i premiere i kao vegas. Kada prebacite preko firewire u dvd format i potom se uradi kompresija u mpeg2 u pinnacle slika izgleda perfektno. Tako da premiere nije tu bolji od njega, slika im je prakticno ista. Ovo govorim za KVALITET slike a ne za efekte.

pozdrav

I niko da odgovori čoveku na pitanje.
Verzija 7 provereno radi sa winXP, nek proba da ponovo instalira Pinnacle.
Pošto smo se složili da je Premiere odličan program i da može da izvede neverovatne efekte kao na primer ("recimo da vam sliku pretvori u crno - belu pa vrati u boji") :D ima i on svojih nedostataka. Ko god je uvezao mpeg fajl u Premiere video je da je njegova obrada pravo mučenje. Još nisam čuo da je neko prebacivao film u divx u Premieru. Zbog toga sam rekao da postoje programi koji su brži a bogami ponekad daju i bolje rezultate.
Naravno da premiere može da radi i bez profesionalne kartice, ali ko god je probao da radi sa takvom karticom u kombinaciju sa premierom i betom zna o čemu pričam. Samo da napomenem da za titlovanje i potpise u 99% slučajeva nemora da se koristi Photoshop jel to može da se uradi u samom Premieru.
Kada je reč o Vegasu, daleko da je to program za kućnu primenu. Kuća koja je sigurno poznata po Sound Forge programu za obradu zvuka je napravila odličan program za video obradu, koji je po mom mišljenju malo teži za privikavanje jer se neke komande ne nalaze na mestu na kome ih nisam očekivao.
Astrolog šta si hteo da kažeš kad si napisao "ADOBE cuvena firma jos po Photoshopu i Corel Drow-u". Možda si hteo da kažeš: Adobe je čuvena firma po Photoshopu koja je razbucala Corel. :d

Da,premiere nije namenjen za rad sa mpeg fajlovima,ali zato vegas extra radi sa njima.Za ozbiljan posao u premiere je često neophodan fotoshop,ali je istina da i dosta toga može i sam premiere.Ko zna, zna.Ko nezna pinnacle :)

Merline ocigledno nisi citao moje postove sto bi trebao pre diskusije da uradis. To sto si napisao ja sam vec objasnio da MPEG fajlovi kao i DviX i XviD kodeci nisu za Premiere koji je prvenstveno program za montazu a ne za editing. Sta ti smeta da sve radis u nekompresovanom materijalu ( premiere obozava takav rad ) pa ga posle obrade takodje snimis u nekompresovanom obliku pa onda ga propusti kroz koji hoces kodek u zavisnosti od toga cemu je video materijal namenjen. Da dok nekom ne smrkne drugom ne svane :D
Pa upravo i kazem da covek proba da u photoshopu uradi titlove pa da ih uveze u premiere. Ako ni tada ne radi onda mozemo diskutovati o Win-u.

@Serbianbosse gde si kuco stara. :D :d Znam sta ti pises i sta pokusavas da objasnis. Upravo Pinnacle kartice sa hardverskim encoderom koriste se u TV stanicama. Naravno da i Pinnakle video studio 9 imam, i uopste nije za podcenjivanje kada je editing u pitanju. Uopste ne sumnjam u ono sto si napisao jer ako nista drugo imaju dugu tradiciju u toj oblasti.
Vegas je novijeg datuma i nastao je kupovinom Sound Forgea ( najbolji program za obradu zvuka za PC ) od strane Sony-a i pokazao se i on dobrim. Imam i njega.
Ali i dalje se ne shvata da obrada u profi smislu pripada premiere uz photoshop. Svi ostali jos trebaju da rastu i da se usavrsavaju pod uslovom da premiere ostane u verziji ovakva kakava je.
Uostalom Premiere je koncept za sebe a ostali se mogu medjusobno porediti jer pripadaju istom koceptu.

Nazad
Vrh Dno