Šta je novo?

pinacle tv tjuner i capture u PAL rezoluciji?

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Dakle pitanje je sledece. Koliko sam procitao informacije na netu o pinacle pctv tv kartici (ne rage, ne pro, vec ona "srednja", sa daljincem), ona moze da radi capture u maksimalnoj rezolucuji 320x240. Ono sto mene zanima je da li moguce istu karticu naterati da skida u PAL rezoluciji sa kvalitetom slike snimka dovoljnim da se taj snimak pusta na TV-u bez nekih deformacija piksela ili cega vec?

Hvala,
đ

Naravno da je moguce :)))
i to odlican kavlitet u mjpegu.....

Kol'ko sam upućen radi se o drajverskom ograničenju, jer sam čip koji koristi je u stanju da kepčeruje u punoj rezoluciji. Nisam siguran ali mislim da sa third party aplikacijama možeš da kepčeruješ i u punoj rezoluciji.

Ipak, suprotno rasprostranjenom mišljenju, nije sve u višoj rezoluciji. Kvalitet analognog dela kartice ( ulaza ), interkonekcija i korišćeni fileri mogu igrati mnogo veću ulogu u kvalitetu slike neko viša razolucija. Ja sam sa 352x288 više nego zadovoljan, a tako grebovan materijal i na TV-u izgleda besprekorno. Doduše ja koristim Matrox Rainbow Runner koji je ipak kvalitetnija karta od PCTV-a.

magick je napisao(la):
Kol'ko sam upućen radi se o drajverskom ograničenju, jer sam čip koji koristi je u stanju da kepčeruje u punoj rezoluciji...

Mislim da je upravo to u pitanju ... Problem je nastao kad MS nije htjeo
dati na uvid svoj skupocijeni kod i chip koji je mnogo obecavao je prosao znatno losije na trzistu ...

pozdrav!

pa ok, ako rezolucija nije bitna vec ti parametri koje si naveo, da li znas da li pinnacle pctv kartica moze u svojoj "drajverski ogranicenoj rezoluciji" capturea da napravi kvalitetan snimak koji bi mogao da se baci na TV bez problema. Sve ovo me zanima jer bih kupio tv karticu koja nije profi, a da opet moze da bude od neke koristi za televizijsku montazu.

hvala,
đ

pal

ja sam probao da snimam u 640 * 480 ako se ne varam za ovaj drugi broj , sa drajver verzijom 5.10 (30 Mb) koji koristi mpeg kompresiju .. i slika je sasvim ok . Na tjuneru imas samo tv ulaz , a na kartici je jos i kompozit video in i svideo in ..
mozda da probas da nades miro dc 10 karticu ona ima analogne ulaze , pci je i mislim da radi ipak bolje od ove pctv , mada je ona u svojoj klasi najbolja .
Poz .

Softver za PCTV verzije 5.xx (isporucuje se uz nove kartice) omogucava grebovanje u 720x576 u MPEG2 pri cemu imas slobodu izbora bit-ratea. Ovo u attachmentu ti je DVD specifikacija, a VHS (ne S-VHS) kvalitet podrazumeva 384x288 rezoluciju. Inace na TV-u ce slika perfektno izgledati i 384x288, ako je nije kompresovao neki kaspin pa je ubio losim codecom. U principu TV je mnogo tolerantniji na nekvalitetnu sliku pa ono sto ti na monitoru izgleda zrnasto i ubrljano (govorim o MPEG/DivX kompresiji) na TV-u izgleda kao - kaseta iz video kluba :D

delimir je napisao(la):
Softver za PCTV verzije 5.xx (isporucuje se uz nove kartice) omogucava grebovanje u 720x576 u MPEG2 pri cemu imas slobodu izbora bit-ratea.

Baš sam sad pogledao ovo što si rekao i videh da ima ova podešavanja ali sva su mi zatamljena? Instalirao sam klasični 5.10 software koji se skida sa pinnacle sitea.
btw: Stalno zaboravim da te pitam. Otkad sam zamenio ploču (prešao sa Abita Kt7A na MSI Kt3 Ultru) JTV neće da mi radi pod win2k i XP-om odnosno stratuješ ga i on lepo radi ali kad pokušaš opet da ga stratuješ mašina pukne i izbaci plavi ekran. Probao sam različite verzije drivera različite verzije JTV-a i uvek se isto dešava. Čak sam i "ubo" katicu u drugi slot. Sa druge strane u Win ME-u radi savršeno.

Stevs je napisao(la):
Baš sam sad pogledao ovo što si rekao i videh da ima ova podešavanja ali sva su mi zatamljena? Instalirao sam klasični 5.10 software koji se skida sa pinnacle sitea.
btw: Stalno zaboravim da te pitam. Otkad sam zamenio ploču (prešao sa Abita Kt7A na MSI Kt3 Ultru) JTV neće da mi radi pod win2k i XP-om odnosno stratuješ ga i on lepo radi ali kad pokušaš opet da ga stratuješ mašina pukne i izbaci plavi ekran. Probao sam različite verzije drivera različite verzije JTV-a i uvek se isto dešava. Čak sam i "ubo" katicu u drugi slot. Sa druge strane u Win ME-u radi savršeno.

Softver je iz pakovanja kartice. Znaci prerezao sam sa CD-a koji ide uz novije kartice. Softver sa Pinnacle sajta je osiromasena varijanta, a full verzija (ova kao moja) se kupuje u Pinnacle On-Line prodavnici :)

JTV vise ne radi ni meni. Isto tako, posle izvesnog vremena izbaci plavi ekran i posle nece da se startuje PCTV kartica nikako (samo reset). Takodje koristim KT333 plocu i WinXP. Nisam pokusavao da to "popravim" jer mi je ovaj novi Vision ipak bolji...

Djuradj je napisao(la):
pa ok, ako rezolucija nije bitna vec ti parametri koje si naveo, da li znas da li pinnacle pctv kartica moze u svojoj "drajverski ogranicenoj rezoluciji" capturea da napravi kvalitetan snimak koji bi mogao da se baci na TV bez problema.
Baš kako što Delimir reče i 354x288 ili 364x288 može da izgleda sasvim lepo. Još jednom bih istakao da tip interkonekcije ( comp ili S-video ) i kvalitet korišćenih kablova, kao i sam capture kodek, mogu da imaju veći uticaj na kvalitet slike od same rezolucije.

Inače MPEG2 je kodek razvijen za arhiviranje video zapisa, pa je za to i dobar, ali kada je reč o kepčeru tu treba potražiti neko bolje rešenje. Sa istim ili manjim opterećenjem procesora MJPEG će dati dosta bolji kvalitet slike, ali će i imati dosta veći bitrate.

Za maksimalan kvalitet treba ići na Huffyuv kodek u YUV kolor prostoru, a posle to natenane rekomprimovati u MPEG2 sa "quality" setingom.
Sve ovo me zanima jer bih kupio tv karticu koja nije profi, a da opet moze da bude od neke koristi za televizijsku montazu.

hvala,
đ
Šta podrazumevaš pod "televizijskom montražom"? Verovatno montažu materijala skinutog iz etra, odnosno TV programa. Moja preporuka je neka karta sa BT878A čipom.

Vrh Dno