Šta je novo?

Pijana Appe alu-wired tastatura

Vlada>>>

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2007
Poena
425
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD RYZEN™ 9 7900
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI
RAM
64GB KINGSTON FURY BEAST DDR5 5600 MHZ
GPU
AMD RADEON RX 7700 XT SAPPHIRE PULSE
Kućište
FRACTAL DESIGN DEFINE R5
Monitor
LG 27GN850-B ULTRAGEAR™ QHD NANO IPS
Pristup internetu
  1. Optički internet
Danas sam nepažnjom dobro zalio pivom svoju Apple alu-wired tastaturu, koja je naravno odmah prestala da radi. :d

Zanima me dal se možda nekome to već desilo i kakav je bio epilog!

Čitam da bi kao trebalo da proradi kada se osuši. Inače najviše tečnosti je prešlo preko numeričke tastature i dela gde su del i enter dugmići. Povadio sam i nekoliko dugmića (drugo i ne može pošto je Apple to zatvorio samo tako) da vidim kakva je situacija ispod i u principu sve je prilično čisto, osim što naravno ima malo vlage oko ovih gumica za kontakt.

Takođe vidim da neki savetuju da se tastatura opere destilovanom vodom kada se zalije sokom ili pivom zbog lepljivosti koja može da napravi problem, pa sam tako i napravio jer to mi nekako ima logike, a obzirom da ionako ne radi u ovom momentu nemam šta da izgubim pa ko velim nek ide... :smoke:

Elem dajte da čujem vaše mišljenje i predloge ako ih uopšte ima... :trust:

Prilozi

• DSC06289.jpg
    DSC06289.jpg
    272.4 KB · Pregleda: 256
  • DSC06291.jpg
    DSC06291.jpg
    254 KB · Pregleda: 246
Poslednja izmena:
Meni su vinom zalili tastaturu, moju prvu ms natural i nikako da je prezalim, otisla joj num tastatura i par slova, uglavnom da je odmah izvadjena i da na njoj nije kucano dobrih sat vremena posle toga i danas bi radila :)

Ako si je odmah izvadio trebala bi da ti radi bez problema kad se osusi, jos si je oprao destilatom pa mislim da neces imati problema

taman dobar izgovor da uzmes wireless :D trebalo bi da proradi kad se osusi, ajd bas javi da znam da i dalje da pazim gde stavljam pivo :)

Teško da će to da se desi. Uzeo bi je ja, ali koliko vidim wireless keyboard nema delete dugmence ili možda grešim?!

Teško da će to da se desi. Uzeo bi je ja, ali koliko vidim wireless keyboard nema delete dugmence ili možda grešim?!
Delete je FN + Backspace
Posle nekog vremena se naviknes na osakacenu tastaturu - jedino ako kucas puno brojeva nemoj uzimati wireless.

Elem, ja sam svojevremeno zalio macbook sa pivo - preziveo je.
Drugi put je bio zaliven sa penusavim vinom - to nije preziveo. Morao sam da zamenim tastaturu i neki deo oko napajanja. Tastatura se ulepila, mozda sam i mogao da je spasim sa temeljnim ispiranjem i susenjem ali nisam imao vremena.

Elektroniku mozes oprati bez problema, bitno je samo da se dobro osusi. Ja je ostavljam par dana na suncu (dva tri dana, po ceo dan).

Edit: sad mi je palo na pamet - sta bi se desilo ako bi je stavio u supersonicnu kadicu?? Da li bi se raspala?

Javi kako se sve zavrsilo, bas me interesuje

:wave:

Poslednja izmena:
Celu tastaturu uroni u kadicu sa destilovanom vodom, ostavi tako ceo dan, a onda još jednom isperi pod mlazom destilovane, pa je ostavi da se osuši potpuno.
Ovo bi trebalo da sredi tastaturu, ako je odmah po prolivanju ištekana iz usb porta.

Pa nisam baš munjevito reagovao kada je iskopčavanje tastature u pitaju. Kako sam prolio punu čašu (i to golemu), tečnost je poletela dole prema štekerima i ispavlajčima na podu. Prvo sam to pokupio krpom kako ne bi riknulo još nešto, a onda sam iskopčao tastaturu. Nisam je pipao odmah, ali kada sam je prosušio i uključio posle jedno pola sata skontao sam da ne radi. Ni danas ništa od nje, premda je windows registrovao da sam zakačio tasturu kada sam testirao, ali dugmići nisu radili. Izgleda da ću morati da uradim baš ovako kako je RingeRaja objasnio...

Što se tiče skraćene tastature, teško da bi se ja navikao na taj Fn manevar s obzirom da je Fn na jednom kraju tastature i to dole, a backspace dijagonalno gore na drugom kraju. Kontam da je tastatura mala, ali ipak je to predaleko za manevar jednom rukom. A i nisam siguran da mi to uopšte igra pošto sam na Hackintoshu... Delete mi je bitan za ulazak u BIOS između ostaog, a to bi ipak voleo da mi neko potvrdi da radi propisno.

A mogli su baš i da ostave to dugmence, bah... ,)

Poslednja izmena:
Nisam je pipao odmah, ali kada sam je prosušio i uključio posle jedno pola sata skontao sam da ne radi.
pola sata susenja nije nista! bez 24h nema sanse da je tecnost isparila!

Što se tiče skraćene tastature, teško da bi se ja navikao na taj Fn manevar s obzirom da je Fn na jednom kraju tastature i to dole, a backspace dijagonalno gore na drugom kraju.
zamena za delete moze da bude SHIFT + RIGHT ARROW pa kad markiras sta hoces da obrises pritisnes BACKSPACE (jeste jedan taster duza operacija ali se naviknes).

Delete mi je bitan za ulazak u BIOS između ostaog, a to bi ipak voleo da mi neko potvrdi da radi propisno.

Ne radi propisno. Moraš da spojiš sa žičanom kada želiš da uđeš u BIOS ili da biraš da li želiš da uđeš u Windows ili Mac (Dual boot).

Što se mog slučaja tiče sada imam samo OS X. Windows i Linux (Ubuntu) više ne koristim tako da mi nije potreban Dual boot.

Što se tiče ulaženja u BIOS kačim žičanu samo kada trebam nakon update-a sa 10.9.x na noviju verziju da ubacim fleš i "-f".

(You will need to boot using your Unibeast USB (eg. F9 at BIOS). Use "-f" to boot the installation on your HDD.)

Možda bih i tu mogao da namestim u BIOS-u da boot-uje sa fleša mada ne znam da li bih nešto zeznuo sa OS X-om?

(usput da kažem da imam žičanu od 500 dinara :p)

Poslednja izmena od urednika:
Pa evo danas je već drugi dan prošao i baš sam je maločas probao, međutim opet ništa. A nema sunca ko za inat ovih dana, već stalno piči kiša pa ne mogu ni da je stavim napolje da se propisno provetri.

Kako stvari stoje, izgleda da ću ipak da naranim Nišavu sa sa jednom alu-jabukom uskoro, heh! ,)

Poslednja izmena:
Taman kada sam se uplašio da je sve gotovo, kad ono... tastura je počela da daje znake života. Naravno tek pošto sam jutros ugrabio malo sunca na prozoru (ništa bez sunca). Nakon jedno sat vremena na suncu, ponovo sam je zakačio i za divno čudo počela je da daje znake života. Upalila se caps-lock lampica i začuo se onaj tupi zvuk kao kada se pritisne više dugmića od jednom. To je tipična anomalija koju sam očekivao, pošto sam pročitao da tastura obično ne radi pošto više dugmića zalepi unutra i onda praktično blokira sa radom. Tekst editor kaže da su zaglavili 3, 8 i ' dugmići, jer to je ono što je odmah samostalno otkucao. Malo sam protresao ove dugmiće i ta-daaaaaa.... proradila je!!!

Doduše malo vrljavi, još uvek znaju da zalepe pojedini dugmići, u i m moram baš dobro da nagazim i ono što me pomalo brine je samostalno aktiviranje shift ili caps-lock dugmića tokom kucanja, ali ipak radi... Nadam se da će se ovo srediti samo od sebe uskoro jer očigledno je ostalo još vlage negde unutra...

Epilog bi bio sledeći. Osim ako nije reč o vodi, obavezno oprati detaljno tasturu destilovanom vodom i ostaviti je na suncu da se suši. Iskustvo kaže da joj je potrebno 2 do 3 dana minimum dok se propisno ne osuši unutra nakon čega bi trebalo da proradi uz malo sreće normalno.

To bi bilo to, pa sad nadam se da će sve biti ok na kraju...

Pozz

Poslednja izmena:
Hm, ipak ima posledica... Nisam odmah primetio, ali numerički tasteri: 1,2,3,7,8,9,=,/ i mislim dugmence za aktiviranje num tastature nažalost ne rade! Ostatak dugmića raspoređenih okolo radi, ukljućjći i 4,5,6. Takođe levi shift u kombinaciji sa i, o , p tasterima ne radi, tj ne mogu da otkucam velika slova. Eh...

A taman sam se ponadao da će sve biti ok.

Ako ovako ostane moći će da posluži, ali pre ili kasnije ću morati da uzmem novu...

Poslednja izmena:
Mnogo si je rano ukljucio cim ti je pistala, kapiram da je ostalo vode negde i prespajalo

biće da je tako... nije mi bilo dosadno da povadim određene problematične dugmiće sa numeričke i kada sam to napravio skontao sam da se ispod plastčnog mehanizma nalazi gumica sa tanackom providnom folijom ispod, gde sam onda mogao jasno da vidim gde ima vlage, tj. koje dugmence je zalepilo i koliko... elem, ostaje mi da vratim u život još 3ku i ovo dugmence iznad 7ce na numeričkoj... sreća pa kada se uključi softverska mini tastatura, vidi se šta je zalepilo... ma zezalica, nema šta...

Poslednja izmena:
"A sve se to ne bi desilo da je..."... Vlada>>> prezalio kintu za kilo pirinca :d

Pirinac odlicna metoda, samo kapiram da bi morao da je rasklapa za pirinac i napravis posle rizoto :D

"A sve se to ne bi desilo da je..."... Vlada>>> prezalio kintu za kilo pirinca :d

Ma prežalio sam kinutu ja još prvog dana pošto sam bio ubeđen da je otišla, premda kako su ovi političari krenuli da kroje stvari, bogami mnogima će i to kilo pirinča koje si pomenuo biti premija koliko već sutra... Što se tiče tastature, kupiću najverovatnije novu uskoro, al sad kad sam napravio ovaj belaj i kad mi je skoro pa sve jedno, zanimljivo mi da proanaliziram mehanizam i da je opravim i vratim u život ako se može, heh... A posle toga naći ću joj već neko mesto.

U međuvremenu sam uspeo i da polomim jedno dugmence. Ojha! :p

Tu je tanacka u izradi pa je i lako lomljiva. Kod ovih plastikanaca za 1000 dindži možeš da čupaš i da vraćaš dugmiće bez problema, ali Apple je to napravio tanko i labavo. Očigledno slaba tačka na na njihovim tastaturama, gde praktično svako vađenje bilo kojeg dugmenceta otvara solidnu šansu da bude fatalno. Verovatno i malo jače i agresivnije pritiskanje dugmadi može da dovede do iste anomalije tj pucanje žabica sa unutrašnje strane. Ovo već ne preporučujem nikome osim ako baš nema druge. Inače caka je da se dugmence vuče s donje strane od sebe naviše, a ne kontra.

Poslednja izmena:
Tu je tanacka u izradi pa je i lako lomljiva. Kod ovih plastikanaca za 1000 dindži možeš da čupaš i da vraćaš dugmiće bez problema, ali Apple je to napravio tanko i labavo. Očigledno slaba tačka na na njihovim tastaturama, gde praktično svako vađenje bilo kojeg dugmenceta otvara solidnu šansu da bude fatalno. Verovatno i malo jače i agresivnije pritiskanje dugmadi može da dovede do iste anomalije tj pucanje žabica sa unutrašnje strane. Ovo već ne preporučujem nikome osim ako baš nema druge. Inače caka je da se dugmence vuče s donje strane od sebe naviše, a ne kontra.

zato sam i predlozio stavljanje cele tastature u supersonicnu kadicu...

Postoji dosta klipova na YT gde alu keyboard koja pravi probleme peru u masini za sudove bez deterdzenta.
kazu da provereno radi, mozda nije lose da probas i to?

Tesko da sad proradi ako su mu izgoreli kontakti na nekim dugmicima

Ne, ne bih rekao da je bilo šta pregorelo... ili mi to barem tako izgleda sada. Mislim da se desilo nešto drugo, tj da su kontakti zalepili pošto je pivo lepljivo i to bih rekao da je tako u ovom momentu s obzirom da je samo 8ca na numeričkoj ostala zaglavljena. Ostale sam dugmiće osposobio nakon dodatnog pranja jučer, ali 8ca ni da čuje... ne mogu nikako da je odglavim. Znači da ne bude zabune, keyboard viewer prikazuje da je ovo dugmnce u funkciji ali da je zaglavljeno i to se vidi i kada uđem u recimo meni za Clover, pa onda imam kontinuirano skrolovanje nagore koje ne mogu da prekinem, što znači da radi. Dakle ova caka sa potapanjem cele tastature u mašinu za pranje sudova bi sigurno odradila posao propisno. Da bude stvar još gora ja imam takvu mašinu u kući ali mi nije vezana jer smo odustali od nje, pa ne mogu da je upotrebim, a dovoljno veliku kadicu u koju bi mogao da potopim tastaturu pa ko za inat baš nemam. Pokušaću sa pranjem samo tog mesta još jednom, pa ako ni to ne urodi plodom, onda kad budem nabavio kadicu sledi pranje cele tastature i to bi bilo to...

Ovo oštećenje koje sam napravio na nemeričkoj 9ki jučer me ne sekira jer to može da se premosti super lepkom i molim lepo. Sve u svemu ispšće na kraju da bi trebalo bi da može da se sredi, samo kad to je dobro pitanje?

Poslednja izmena:
Pa na kraju je ispalo sve dobro. Iskopao sam iz podruma neki pleh koji je bio dovoljno veliki da u njega ubacim tastaturu i potopim je celu. Naravno potopio sam je u čistu destilovanu vodu bez bilo kakvog deterdženta i tome sl i ostavio jedno 45min da odstoji. Preostalih 15tak minuta sam je potapao kako bi voda prostrujala svuda ravnomerno, nakon čega sam je izvadio i osušio u peškir. Kako sam bio na odmoru tih dana išao mi je na ruku ovaj zahvat. Nakon 7 dana kada sam se vratio sve je proradilo izuzev što se capslock malo bunio i dugmence ~ nešto zeza i dalje teško radi, ali radi kad ga nagazim malo jače. Verovatno je tu ostalo malo prljavštine i nešto nemam nerava da ceo proces ponavljam jer mi to dugmence ionako ne treba, niti ga koristim.

Sve u svemu, nepotrebno je bilo ovo vađenje dugmića koje sam radio. Samo je oprati detaljno (najbolje bi bilo u mašni za sudove) i ostaviti je da se dobro osuši bogami dobrih 7 dana.

Poslednja izmena:
Pa ne, može da se uključi hladno pranje na tim mašinama. Sve to lepo pojašnjeno i demonstrirano ima da se nađe na Youtube-u.

Vrh Dno