Šta je novo?

PIII Tualatin o/c

Vocko

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
679
Juce sam prokleo GigaByte-a :rocket: i lemilicu i Intel i sve zive i mrtve :cuss:
Znaci sa cuvenim volt-modom (lemljenje 4pina socket-a ploce tj ispod socket-a) Celeron Tualatin ima 1.65v (umesto 1.5), ali P3-T umesto 1.475 (default) ima 1.45v ?!?!? Probao sam jedno 10ak razlicitih varijanti kako da prelemim, ali sam uvek dobijao 1.45v :(
Posle takvog neuspeha, bio sam malo razocaran posto komp, naravno u sled nedostatka napona, nije hteo da se boot-uje na 200MHz FSB-u. Probam ja na 166MHz FSB-u upali se komp uredno, krene da se boot-uje, krene da ucitava w2k i tu pukne, opet zbog nedostatka napona :whip
Tu ja malo smanjim kriterijum :) Stavi 150MHz FSB umesto 133 i sve radi super na default naponu. Mem transfer po sandri je 1100/1200 mb/s, memorija je ncp na nekim sugavim setovanjima, posto na 2-2-2 nije htela da se boot-uje. Cpu arithmetic benchmark je dao 3200+ poena, multimedia sam zaboravio koliko...
Sva dalja testiranja su morala da budu prekinuta, posto je moja sestra zajedno sa bejzbol palicom :whip zahtevala da izadjem iz njene :rtfm: sobe i ostavim njen :rtfm: kompjuter dok jos radi :beat:

Trazi se dobrovoljac sa plocom koja prima Tualatina za dalje testiranje, po mogucstvu 6oxt, posto kod nje cpu moze da radi na 200mhz fsb-u, a pci da bude oko 33MHz. Nacin za povecavanje napona cemo naci ,)

A da probas sa akumulatorom i 12v :) :) Nisam siguran da ce ti ta ploca i mod napona puno pomoci da dostignes 200FSB ili mozda nisam upucen.

Zaboravio je da kaže da je tog tualatina platio koliko bi platio P4 i da je sestra 2 godine mlađa od njega i da ga ne tera palicom, nego on sam izađe iz sobe kako oseti da se ona približava zgradi :D :beat:

Bane® je napisao(la):
...da je sestra 2 godine mlađa od njega i da ga ne tera palicom, nego on sam izađe iz sobe kako oseti da se ona približava zgradi :D :beat:

Ajde ne preteruj, ne plasim je se vise toliko :)
Mala je O:) licno :)

Alexandar je napisao(la):
A da probas sa akumulatorom i 12v :) :) Nisam siguran da ce ti ta ploca i mod napona puno pomoci da dostignes 200FSB ili mozda nisam upucen.

Previse si ti otisao severno da bi hladio tog AMD-a :)
Misha(r) je p3-t 1133 podigao na 203MHz FSB na Tusl2-c, ali problem mu je bio previsok pci clock. Ga 6oxt-a je bolja sto se tice toga, jer ima PLL chip kojim FSB moze da se podigne na 200MHz, a PCI da bude na/oko 33MHz. Inace najveci moguci FSB za ovu plocu je 200MHz, eh kada bi moglo vise, onda bi bilo :hump:

Vocko je napisao(la):
Previse si ti otisao severno da bi hladio tog AMD-a :)
Misha(r) je p3-t 1133 podigao na 203MHz FSB na Tusl2-c, ali problem mu je bio previsok pci clock. Ga 6oxt-a je bolja sto se tice toga, jer ima PLL chip kojim FSB moze da se podigne na 200MHz, a PCI da bude na/oko 33MHz. Inace najveci moguci FSB za ovu plocu je 200MHz, eh kada bi moglo vise, onda bi bilo :hump:

Jedva cekam to cudo da vidim :sceptic:

Evo imas u Pakomu
Intel PentiumIII 1,26GHz 512k BOX... 200EUR :D

Nego kazi mi prijatelju sta se zezas sa tim Tualatinima kad je to propala stvar, kao i i815EPT.

Ono sta najvise zameram i815 chipsetu :

1) Ne podrzava fsb 100, a memorija asihrono na 133
dok recimo podrzava fsb 66 a memorija na 100
ili recimo fsb 133 i memorija na 100

2) Podrzava max. 512 Mb memorije....

Ja recimo nikad ne bi uzeo tu plocu (i815 trenutno msi 6337ept pro) i Tualatina nego bilo povoljno da zamenim BX i Celreon i jos da mi ostane viska 256 Kingston memorije ;)

Pozdrav,

Evo, moj ortak je takodje Tualatin-freak, danas bi trebao da navrati da izaberemo jedan primerak celerona 1.2,ima TUSL2-c, zivi na NBG u Gandijevoj, pa bi mogao da vas povezem, pa modujte i klokujte dok ga ne naterate na 1.8 :D.

koma je napisao(la):
Evo imas u Pakomu

Nego kazi mi prijatelju sta se zezas sa tim Tualatinima kad je to propala stvar, kao i i815EPT.

...

Sto mi nisi ranije rekao za taj ??? Dao bih 200e, ali sada propala stvar :(

Ko je rekao da ovaj Tualatin ide u i815 ??? :)

koma je napisao(la):
Evo, moj ortak je takodje Tualatin-freak, danas bi trebao da navrati da izaberemo jedan primerak celerona 1.2,ima TUSL2-c, zivi na NBG u Gandijevoj, pa bi mogao da vas povezem, pa modujte i klokujte dok ga ne naterate na 1.8 .
Pa i ja sam u Gandijevoj :) Pazi kada se ispostavi da znam lika, ali iz vidjenja :)

<Mancha> je napisao(la):
Evo, moj ortak je takodje Tualatin-freak, danas bi trebao da navrati da izaberemo jedan primerak celerona 1.2,ima TUSL2-c, zivi na NBG u Gandijevoj, pa bi mogao da vas povezem, pa modujte i klokujte dok ga ne naterate na 1.8 :D.
Ma lepo ti njih dvojicu da vodiš u Banovce kod Makija, da se malo provedu ljudi, ne samo da overklokuju :D :sceptic:

Ma kakav Maki bolje je onda da ih vodi u Pazovu Novu ili Staru zaboravih gde tacno, u CAT club... ako jos uvek radi za klasu je bolji od Makija :beat:

Pa po prici da se radi o GA 6oxt zakljucih da se radi o i815...

Nego nije valjda da si uspeo na BX da nabudzis tog Tualatina ?

Pozdrav,

koma je napisao(la):
Ma kakav Maki bolje je onda da ih vodi u Pazovu Novu ili Staru zaboravih gde tacno, u CAT club... ako jos uvek radi za klasu je bolji od Makija :beat:

Pa po prici da se radi o GA 6oxt zakljucih da se radi o i815...

Nego nije valjda da si uspeo na BX da nabudzis tog Tualatina ?

Pozdrav,

Cim stigne ploca budzim je, nasao sam bas uputstvo za CUBX i jos par zgodnih trikova + par modifikovanih BIOS-a bas za CUBX+Tualatin, ma milina ako sve proradi kako treba :)

Vocko je napisao(la):
Cim stigne ploca budzim je, nasao sam bas uputstvo za CUBX i jos par zgodnih trikova + par modifikovanih BIOS-a bas za CUBX+Tualatin, ma milina ako sve proradi kako treba :)

E ovo je vec druga prica cheers
To sve ako uspes da nabudzis ima da oduva dosta novih procesora da ne kazem XP-a :D

Pozdrav,

Imam osecaj da ce se lista spaljenih komponenti za signature nekome produziti, a onda sledi i sestrina masnica pod okom zbog pozajmljivanja komponenti :D

koma je napisao(la):
To sve ako uspes da nabudzis ima da oduva dosta novih procesora da ne kazem XP-a :D

Pozdrav,

E bas bi voleo i to cudo da vidim. :beat: :sceptic:

koma je napisao(la):
Evo imas u Pakomu

Ono sta najvise zameram i815 chipsetu :

1) Ne podrzava fsb 100, a memorija asihrono na 133
dok recimo podrzava fsb 66 a memorija na 100
ili recimo fsb 133 i memorija na 100

2) Podrzava max. 512 Mb memorije....

Ja recimo nikad ne bi uzeo tu plocu (i815 trenutno msi 6337ept pro) i Tualatina nego bilo povoljno da zamenim BX i Celreon i jos da mi ostane viska 256 Kingston memorije ;)

Pozdrav,

Asus je resio asinhroni problem dodavanjem ASIC modula, i moguce je 100:133.

Inace podrzava 768Mb memorije, pod uslovom da imas 64x8 memorije jednostrane.
To sto je Vocko zamislio je odlicna stvar, ako dotera na ~1900MHz, to je odprilike kao AMD na 2050MHz, samo sto je Intel :rtfm:
Steta se Asus nije izdao reviziju TUSL2-C ploce sa PLL-om sa 6OXT-A.

Intel R 815EP Chipset Family:
82815EP Memory Controller Hub
(MCH)
Datasheet
November 2000

Table 1. Supported System Bus and System Memory Bus Frequencies
Front Side Bus Frequency/System Memory Bus Frequency/ Display Cache Interface Frequency

66 MHz 100 MHz 133 MHz or DVMT
100 MHz 100 MHz 133 MHz or DVMT
133 MHz 100 MHz 133 MHz or DVMT
133 MHz 133 MHz 133 MHz or DVMT

Integrated SDRAM Controller
32 MB to 512 using 16Mb/64Mb/128Mb/256Mb technology

Proucis ove dve stvari gore pa zakljucis da nisi u pravu.
Inace i na MSI i815ept pro ima opcija da se stavi memorija na 133 MHz bez obzira koliki je FSB, ali po dizanju sistema vraca na 100 MHz ako je FSB 100 MHz.
Takodje na Abitu SA-6 imas odnos CPU:SDRAM:pCI 3:3:1, 4:3:1 i 4:4:1 kada je FSB (97-140 MHz) jednostavnom racunicom opet se dolazi do zakljucka da nikako ne moze FSB da bude 100 MHz a memorija na 133 MHz.

BTW da ne bude da nisi nista u pravu, ovo za AMIGU si u pravu 100%, e to su bila vremena cheers

Pozdrav,

koma je napisao(la):
Intel R 815EP Chipset Family:
82815EP Memory Controller Hub
(MCH)
Datasheet
November 2000

Table 1. Supported System Bus and System Memory Bus Frequencies
Front Side Bus Frequency/System Memory Bus Frequency/ Display Cache Interface Frequency

66 MHz 100 MHz 133 MHz or DVMT
100 MHz 100 MHz 133 MHz or DVMT
133 MHz 100 MHz 133 MHz or DVMT
133 MHz 133 MHz 133 MHz or DVMT

Integrated SDRAM Controller
32 MB to 512 using 16Mb/64Mb/128Mb/256Mb technology

Proucis ove dve stvari gore pa zakljucis da nisi u pravu.
Inace i na MSI i815ept pro ima opcija da se stavi memorija na 133 MHz bez obzira koliki je FSB, ali po dizanju sistema vraca na 100 MHz ako je FSB 100 MHz.
Takodje na Abitu SA-6 imas odnos CPU:SDRAM:pCI 3:3:1, 4:3:1 i 4:4:1 kada je FSB (97-140 MHz) jednostavnom racunicom opet se dolazi do zakljucka da nikako ne moze FSB da bude 100 MHz a memorija na 133 MHz.

BTW da ne bude da nisi nista u pravu, ovo za AMIGU si u pravu 100%, e to su bila vremena cheers

Pozdrav,

Ja sam na TUSL2-C ploci ubacio 3 x 256MB NCP jednostrane memorije i video je 768Mb.
Podrzavam to sto pise na Intel spec-u, mada isto tako pise i da moraju da se stave dva modula EDO memorije na pentium plocu da bi radila, mada imas FIC model ploce koji koristi neki hibridan cip i koristi samo JEDAN EDO modul.
U ovom svetu nista nije konacno i finalno, mesta za modifikaciju uvek ima.
To je Abit isto znao kada je pravio BP6, iako u intelom spec-u pise da BX nije cipset za dual cpu rezim rada, Abit je opet napravio presedan, i napravio plocu koja to moze.
Posle toga su doziveli posledice, ali to je neka prosla prica.
Ne veruj slepo dokumentaciji i novinama, iza texta su ipak pixeli i atomi koji se krecu....

Sto se tice FSB : SDRAM odnosa u pravu si, nisam dobro citao, tek sto sam ustao posle burne noci...
:shock: :shock:

Nego vidim da ste doktorirali tog Tulija pa da vas nesto pitam
Imam jednu msi 694D Pro2 dual plocu za trojku pa posto mi i onako stoji
i zauzima prostor mislio sam da se poigram sa njom i da stavim dva tualatina u nju pa me interesuje postoji li mogucnost da se to nekako izvede posto ova ploca po specifikacijama ne podrzava tulija
Ako neko zna neku semu neka rece
Hvala
cheers

Ali, u svakoj specifikaciji proizvodjaca Abit, MSI, GA, Asus sa i815 pise da podrzava 32 - 512 Mb... i jos nisam nikoga cuo ko ima plocu sa i815 da ima vise od 512 Mb uredno instaliranih na masini, pa makar to bila i TUSL2C !

A to sto pricaju jednostrane i dvostrane to se preskace pri citanju :)

Naravno da su uvek moguce modifikacije tako je BX doterao od standardnih 100 do 150 MHz, Celeron postao Dual procesor itd. uvek ima izuzetaka, ali neke stvari su takve kakve jesu pa se ne mogu menjati.

Nije ekipa u Asus-u bas toliko pametnija od ekipe koje se nalaze u firmama kao sto su Abit, MSI, GA da oni ne znaju da odrade 768 Mb i vise mem. Ipak je to nacin adresiranja koji je odradjen u samom Chip setu i tu ne moze nista da se uradi...

Tako da verujem da si i tada ustao posle burne noci :beat:

Pozdrav,

Darkmatter je napisao(la):
Nego vidim da ste doktorirali tog Tulija pa da vas nesto pitam
Imam jednu msi 694D Pro2 dual plocu za trojku pa posto mi i onako stoji
i zauzima prostor mislio sam da se poigram sa njom i da stavim dva tualatina u nju pa me interesuje postoji li mogucnost da se to nekako izvede posto ova ploca po specifikacijama ne podrzava tulija
Ako neko zna neku semu neka rece
Hvala
cheers

Ako je slot1 trebao bi da uzmes da modifikujes adaptere, ako je socket ploca, onda uzmes i modifikujes slotove.
http://www.froggy.com.au/frogge/pepper/tua/tuareport1.html
http://www.tomshardware.com.tr/howto/02q2/020626/index.html
http://digilander.libero.it/grandecigno/Tua_BX_41.htm
To ti je par linkova, ali mislim da to nema smisla raditi, jer koliko sam upoznat P3-T procesora vise nema :(, meni su obezbedili poslednji :). Celeron Tualatin ne mozes da koristis u Dual modu, a jedan P3-T kosta oko 140e, a P3-S (tualatin serverska verzija, koja radi u smp-u) kosta oko 200e, ako ih ima igde...

Ceo ovaj thread me podseća na društvo iz cigan male kad počnu da budže fiću :D :D

Ma cak su se i oni opametili, samo Vocko nije. :S Umesto da uci i zavrsava skolu, traci vreme na gluposti. :cuss:

Aca je napisao(la):
Ma cak su se i oni opametili, samo Vocko nije. :S Umesto da uci i zavrsava skolu, traci vreme na gluposti. :cuss:

Najsmesnije u ovom postu je to sto mi je cale stajao iznad ramena i citao u isto vreme kad i ja :)
Aco upropastices me :)

Vocko je napisao(la):
Najsmesnije u ovom postu je to sto mi je cale stajao iznad ramena i citao u isto vreme kad i ja :)
Aco upropastices me :)

Pa kad nece cale da te vaspitava izgleda da cu morati ja. :D :D

Aca je napisao(la):

Podseti mi nikada da vas ne upoznam, naje*acu ko zuti :)

Vocko je napisao(la):
Ako je slot1 trebao bi da uzmes da modifikujes adaptere, ako je socket ploca, onda uzmes i modifikujes slotove.
http://www.froggy.com.au/frogge/pepper/tua/tuareport1.html
http://www.tomshardware.com.tr/howto/02q2/020626/index.html
http://digilander.libero.it/grandecigno/Tua_BX_41.htm
To ti je par linkova, ali mislim da to nema smisla raditi, jer koliko sam upoznat P3-T procesora vise nema :(, meni su obezbedili poslednji :). Celeron Tualatin ne mozes da koristis u Dual modu, a jedan P3-T kosta oko 140e, a P3-S (tualatin serverska verzija, koja radi u smp-u) kosta oko 200e, ako ih ima igde...

Hvala

Aca je napisao(la):

Je l' na renou ?

:hump:

Sve neki francuzi, zbog mekših amortizera?

Vrh Dno