Šta je novo?

PIII procesori - Slot1 ???

notax je napisao(la):
Ali, ako nema PCI kartica, onda samo ostaje da li ce da prezivi HDD.
Da li bi onda radilo na 44 Mhz??
Uostalom, dosao sam do zakljucka da je bolje juriti Cely 566 koji radi na 100 ili chak na 112 FSB.

Jedini diskovi koji mogu da izdrze visok klok PCI magistrale je IBM GXP serija. Najbolje bi bilo da od nekog zajmis taj HDD pa da probas.

Kod mene je na Quantum Fireball AS pucala particija u dva navrata kada mi je PCI radio na 42 MHz (tj. 41.5 MHz...).

Alexandar je napisao(la):
Jedini diskovi koji mogu da izdrze visok klok PCI magistrale je IBM GXP serija. Najbolje bi bilo da od nekog zajmis taj HDD pa da probas.

Jos se bolje pokazo Maxtor.

Sta je ovo, jel su ovde sve neki novopeceni hardverasi ?
Niko od vas nije imao BX i neki bolji procesor ? :)

Da vam objasnim neke stvari... ;)

Pre pojave Socket-a A i VIA KT ekipe, svaki ozbiljan "kompjuteras" sa dovoljno love za dobar hadrver je imao upravo BX i to upravo na taktu od 133 MHz i više MHz.

To je bilo vreme Celerona na 66 MHz i PII i P3 procesora na 100 MHz, EB Coopermine niko nije gotivo jer su po defaultu radili na 133 MHz, dakle nije ih bilo moguće o/c previše. Kao ni sada, Intelovim procesori su imali zakljucan mnozioc.

Dakle, namerno su kupovani bas E Copperi ili Katmai procesori i terani na sto vise MHz dizanjem magistrale.

A za Coppere EB, sta mislite da se kupovalo i820 ? :) Da vazi. :D
Zasto i820, pa zato sto je on oni pored VIA-inih 693 i 694X bili jedino legalno resenja, tj. ubacivali su prave mnozioce u igru kada se predje na 133 MHz FSB. VIA je tada jos uvek bila krsh firma, a taj Intel je previse kostao.

Dakle, kupovao se BX.
Ko nije imao kesa kupovao je njegovu Pro ili Cell verziju. Ko se seca, shvatice :D

I niko nije brinuo za PCI, jer je on na FSB 133MHz skidan na 1/4 magistrale. Problem je bio AGP jer za njega nije postojao 1/2 delioc(mnozioc).

Ali, ma koliko da se napregnem, ne mogu da se setim kartice koja nije htela da radi na 89 Mhz. A jesu htele i740, TNT, TNT2 i Voodoo 3. Mozda S3 Savage, za njega znam da je bio nesto problematican.

Dakle, opusteno vozite BX-a na 133 MHz, a gratis cete dobiti 33% brzi AGP.

Nije dzaba BX najbolji cip-set ikada :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
.

I niko nije brinuo za PCI, jer je on na FSB 133MHz skidan na 1/4 magistrale. Problem je bio AGP jer za njega nije postojao 1/2 delioc(mnozioc).

Pozdrav!

Izgleda da nisi bas sve procitao.
U pitanju je ploca Abit BH6, jedna od prvih BX ploca, koja ima magistrale na 66, 75, 83, 100, 112, 124 i 133 Mhz. Poenta je sto na tih max. 133 Mhz ima samo delilac 3 sa PCI, ali ne i 4.

Ne znam za svaki konkretan model BX ploce, ali siguran sam da BX poseduje mogucnost da pri taktu magistrale od 133 MHz PCI radi na standardnih 33 MHz. Ako to neko od proizvodjaca nije iskoristio... izvini :)

Pozdrav!

Uzmes i iskopas neki PCI Promise kontroler sa TX2 oznakom (npr Ultra100TX2) i prebacis diskove na njega. Ovaj kontroler trpi do 66MHz na PCI magistrali, posto podrzava mod rada potreban za pojedine serverske poslove, tipa 64-bit PCI na 66MHz. Tako sam ja resio moj problem PCI magistrale. S obzirom da takav polovnjak moze da se nadje za 20-30 eura, te da ne resava samo PCI, nego ozivljava celu masinu (u odnosu na UATA-33) i probija granicu velicine diskova od 137GB, mislim da vredi investirati toliko.

Pa bas ako nekoga interesuje ima toga jos na lageru: PIII Slot-1 1GHz/FSB133 i to sve sa pasivnim bakarnim hladnjakom i u orginalnom IBM pakovanju. Cena? Kao i uvek kada je IBM u pitanju...sitnica :)

Sasa je napisao(la):
Ali, ma koliko da se napregnem, ne mogu da se setim kartice koja nije htela da radi na 89 Mhz. A jesu htele i740, TNT, TNT2 i Voodoo 3. Mozda S3 Savage, za njega znam da je bio nesto problematican.

Radio je i Savage3D (onaj pravi:D, NE Savage4)!. Bez ikakvih problema.
A sto se tice BX ploce, najbolji izbor su bile Soyo BA+ 100(eventualno BA IV), ABIT BEII- rev.2.0, ili MSI BX Master ako vam NE zapadne problematican primerak(60-80%:D njih)

silverglider je napisao(la):
Uzmes i iskopas neki PCI Promise kontroler sa TX2 oznakom (npr Ultra100TX2) i prebacis diskove na njega. Ovaj kontroler trpi do 66MHz na PCI magistrali, posto podrzava mod rada potreban za pojedine serverske poslove, tipa 64-bit PCI na 66MHz. Tako sam ja resio moj problem PCI magistrale. S obzirom da takav polovnjak moze da se nadje za 20-30 eura, te da ne resava samo PCI, nego ozivljava celu masinu (u odnosu na UATA-33) i probija granicu velicine diskova od 137GB, mislim da vredi investirati toliko.

Hvala na predlogu. Razmotrit cu. Svidja mi se ideja.
Ova ploca jeste matora, ali je odlicno uradjena. Tako to uvek bude kada se rade prve serije neke nove tehnologije (chipseta), urade ih grom, a tek posle ih rashcherupaju, sto se tice kvaliteta kondenzatora etc.
Sa tim kontrolerom i externim modemom, vise nikakvih problema sa magistralom ne bi bilo.

Notax mozda se sam delioc prebaci na 1/4 kad se prdje na 133 Mhz-a bus, bar tako rade ovi novi Abiti :D. Sta ti pise u Sandri za PCi i AGP taktove, jes da nije relevantna ali opet.

Sasa je napisao(la):
Ne znam za svaki konkretan model BX ploce, ali siguran sam da BX poseduje mogucnost da pri taktu magistrale od 133 MHz PCI radi na standardnih 33 MHz. Ako to neko od proizvodjaca nije iskoristio... izvini :)

Pozdrav!

Sale kod Abita je tek BX133-Raid imao 1/4 množilac. Ja sam vozio upravo kombinaciju koju si opisao gore (PIII-650 @ 866 - FSB133 - BX čip set). Jedino je AGP bio povišen, ali ako mi je Eagle radio na tom taktu i TNT2 M64 (doduše Creative)...

Nazad
Vrh Dno