Šta je novo?

Picasa2

Angelwp

Slavan
Učlanjen(a)
26.08.2005
Poena
304
e da li ste probali ovaj program???? ja ga instalirao pre 10ak dana i odusevio se ..... definitivno sam zaboravio na ACDsee ..... :D

Ima ok red-eye remover

programce obiluje sitnicama koje da sada nisam znao ni da mi trebaju a tesko da bih mogao sada bez njih .... :D .....

koncept je fenomenalan! mislim na sve one akcije koje mozes da izvedes na slici da bude prijatna za gledanje, bez da ih sacuvas u samoj slici.
al' ima dva velika minusa sto se mene tice: nema klasican folder tree (il' bar ga ja nisam nasao), nego se sve importuje.
i pravi hidden kopije slika. ne svih, al' neznam zasto to radi. ne mislim da je nesto maliciozno u pitanju, samo me nervira. :)

Koristim je takođe neko vreme i mislim da je veoma dobar i zanimljiv programčić (pogotovo za korisnika sa prosečnim ili čak ispodprosečnim nivoom znanja o obradi fotografija i radu na računaru uopšte)...
Najkorisnija osobina je baš to što pretrese ceo računar i sve fotografije postavi na jedno mesto (svojevrsni album) i poređa ih hronološki. Na taj način mi je "pronašla" dosta fotki za koje sam skoro zaboravio i maltene nisam ni znao da ih imam u računaru. Opcije za obradu su odlične - baš one najpotrebnije i najčešće korišćene, i vrlo su jednostavne za upotrebu.
Skrivanje foldera je jedna od korisnih opcija (nije sve za svačije oči, naravno), a ako izmenite neku fotografiju (namerno ili ne), program čuva originale u posebnom "originals" folderu (da nije možda to taj "hidden folder" koji pominješ, Bahati?) pa se uvek možete vratiti u početno stanje.
Dakle, mnogo zgodnih opcija, i sve to za džabe - od mene ovaj program dobija odličnu ocenu!

Poslednja izmena:
Bahati [SiD] je napisao(la):
i pravi hidden kopije slika. ne svih, al' neznam zasto to radi. ne mislim da je nesto maliciozno u pitanju, samo me nervira. :)

Promeni taktiku :smoke:

Odlicnu ocenu kod mene ne moze dobiti jer nema opcije za zumiranje slika sto ima skoro svaki program te vrste. Lepo i jednostavno izgleda, to priznajem.
Sad taj stos sa katalogizacijom slika mi se bas i ne svidja jer ja znam gde i sta snimam a na masini imam vise od 10Gb slika i kada bi pravio bazu fotografija to bi bas potrajalo. Picasa je fin program ali ja sam po odbacivanju ACDSee-a neko vreme koristio CompuPic a sada besplatni XnView koji (po meni) stvarno zasluzuje odlicnu ocenu.

dbaja je napisao(la):
Odlicnu ocenu kod mene ne moze dobiti jer nema opcije za zumiranje slika sto ima skoro svaki program te vrste.

Kako nema, pa upotrebi strelice na tastaturi (gore, dole) i možeš zumirati sliku...

Eto ti sad. :S:
A ja kao i obicno pritiskao + i - na numerickom delu tastature kao sto je uobicajeno. Ko bi rekao da je na gore/dole. A kako mu se onda pomera slika po ekranu, na + i - ;)
Ok, to mu povecava ocenu vec. Super je sto je program free pa mogu njegove korisnike da povuku za :banana: :eyebrows: jednog dana.

e definitivno je strava stvar ... pogotovo kada zivish u svetu gde je sve legalno :D .... jedna od korisnijih opcija je slanje slike direkno na mail pri cemu Picasa sama optimizuje sliku sto u mnogome skracuje vreme .... sto se zuma tice jeste malo nesvakidasnja kombinacija ali vreme je da se neke navike promene ;)

Nema klasican viewer, kad udaris "Open" na .jpg ne pali se Picassa vec moras imati drugi program.

Razlog zasto ne koristim ovaj program, mada stvarno ima gotivne fore.
Faststone Image Viewer je moj izbor.

Sasa je napisao(la):
Nema klasican viewer, kad udaris "Open" na .jpg ne pali se Picassa vec moras imati drugi program.

Razlog zasto ne koristim ovaj program, mada stvarno ima gotivne fore.
Faststone Image Viewer je moj izbor.

Verovatno i nije zamišljen da bude default viewer, već više foto album sa osnovnim funkcijama obrade fotografija (naravno i pregledom) i još nekim zanimljivim opcijama... Baš po meri prosečnog korisnika.
Zato i ja koristim drugi program kao viewer - XnView

Ok, verovatno, ali da gajim 3 programa za slicnu stvar, ne hvala :)

Pozdrav!

Vrh Dno