Popokatepetl
Čuven
- Učlanjen(a)
- 10.12.2002
- Poena
- 604
Ovako, imam sajt kome ce se moci pristupati iskljucivo uz korisnicko ime i lozniku. Svaki clan mora popuniti pristupnicu kojom obezbjedjuje sljedece podatke:
http://user0403.else-hosting.net/adresar/prijavnica.htm
Tu ima nekih 7 stavki i sve su obavezne.
Kasnije, korisnik moze da pozeli da se upise u nas adresar.
Adresar mozete pogledati ovdje:
http://user0403.else-hosting.net/adresar/adresar.htm
Kao sto vidite, pristupnica i adresar sadrza 6 zajednickih polja koja su kod obe forme obavezna, i plus neka dodatna za adresar koja nisu obavezna.
Ja bih sada htjela da user ne bi ponovo ispisivao i slao u bazu iste podatke on vec dobije popunjeno tih prvih 6 polja.
Posto je ionako logovan na stranicu sa korisnickim imenom, ima svoj ID i zna se o kom je korisniku rijec. Ovim takodje sprijecavam da neko da drugom licu sifru, pa da se drugo lice dodje upisati u adresar sa svojim podacima.
E sad, ovo ne zelim napravit kao hidden polja, jednostavno zbog toga jer hocu da korisnik vidi koje je podatke upisao pri regstraciji i da mu se stavi do znanja da ce ti podaci pritiskom na dugme upisi me u adresar postati dostupni i drugim clanovima. Zato sam napravila ta polja kao read only. Mozda ne moraju cak niti biti polja, moze obicna tabela, ali mi je ovako prakticnije.
Ono sto me zanima jeste kako iz baze da selektujem vrijednosti za value u tim poljima i kako da se ispisu. Umjesto ovoga npr ime Petar (nekom ce stajati Sasa, nekom Milica itd)
Mislim cak da nema potreba da u adresar.php skriptu definisem ta polja i saljem ih u bazu, jer su vec jednom poslana (pri registraciji) i nema potrebe da se dva puta insertuju. Samo ce se bazi pridodati ove cetiri stavke ICQ, MSN, Yahoo, interesovanja ako su naravno ispunjene.
Moja originalna baza za registraciju je glasila:
CREATE TABLE users (
userid SMALLINT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
prezime VARCHAR(25) NOT NULL DEFAULT '',
ime VARCHAR(25) NOT NULL DEFAULT '',
godiste SMALLINT NOT NULL DEFAULT '',
grad VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '',
zemlja CHAR(2) NOT NULL DEFAULT '',
email_address VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '',
username VARCHAR(25) NOT NULL DEFAULT '',
password VARCHAR(255) NOT NULL DEFAULT '',
user_level enum('0','1','2','3') NOT NULL DEFAULT '0',
signup_date DATETIME NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
last_login DATETIME NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
activated enum('0','1') NOT NULL DEFAULT '0',
PRIMARY KEY (userid)
) TYPE=MyISAM COMMENT='Membership Information';
Ona ne sadrzi ta dodatna polja iz adresara. Zanima me sta je bolje.
Da napravim novu tabelu za ove cetiri stavke ICQ, MSN, Yahoo, interesovanja, pa povezem adresar tabelu sa registracija tabelom putem ID usera – PRIMAR KEY
ili, a nisam sigurna da to moze, dodam odmah u startu ovoj takva cetiri polja mada znam da se ona nece popunjavati pri registraciji.
Moze li neko na osnovu prilozenog da mi predlozi neko rjesenje.
Kako da organizujem bazu?
Pretpostavljam da mi jos treba u formi za adresar kao hidden polje userID koje ce se slati bazi da identifikuje usera.
Znaci pitanja su kako pozivam za value vrednost iz baze za odrenjenog usera ovih prvih 6 polja (nekako preko selecta) i kako je najpamentije da organizujem bazu, uzimajuci u obzir da ove dvije stavke (adresar i pristupnica/registracija) dijele neka polja i podatke.
P.S. kao sto vidite iz prakticnih razloga value za zamlju su njihove dvokodne oznake:
npr:
<OPTION value="YU">Serbia and Montenegro</OPTION>
Pretpostavljam znaci da mi nece moci vratiti za zemlju bas Serbia and Montenegro vec samo YU ili se to bez mnogo komplikacija moze ispraviti nekako da imam puni naziv?
http://user0403.else-hosting.net/adresar/prijavnica.htm
Tu ima nekih 7 stavki i sve su obavezne.
Kasnije, korisnik moze da pozeli da se upise u nas adresar.
Adresar mozete pogledati ovdje:
http://user0403.else-hosting.net/adresar/adresar.htm
Kao sto vidite, pristupnica i adresar sadrza 6 zajednickih polja koja su kod obe forme obavezna, i plus neka dodatna za adresar koja nisu obavezna.
Ja bih sada htjela da user ne bi ponovo ispisivao i slao u bazu iste podatke on vec dobije popunjeno tih prvih 6 polja.
Posto je ionako logovan na stranicu sa korisnickim imenom, ima svoj ID i zna se o kom je korisniku rijec. Ovim takodje sprijecavam da neko da drugom licu sifru, pa da se drugo lice dodje upisati u adresar sa svojim podacima.
E sad, ovo ne zelim napravit kao hidden polja, jednostavno zbog toga jer hocu da korisnik vidi koje je podatke upisao pri regstraciji i da mu se stavi do znanja da ce ti podaci pritiskom na dugme upisi me u adresar postati dostupni i drugim clanovima. Zato sam napravila ta polja kao read only. Mozda ne moraju cak niti biti polja, moze obicna tabela, ali mi je ovako prakticnije.
Ono sto me zanima jeste kako iz baze da selektujem vrijednosti za value u tim poljima i kako da se ispisu. Umjesto ovoga npr ime Petar (nekom ce stajati Sasa, nekom Milica itd)
Mislim cak da nema potreba da u adresar.php skriptu definisem ta polja i saljem ih u bazu, jer su vec jednom poslana (pri registraciji) i nema potrebe da se dva puta insertuju. Samo ce se bazi pridodati ove cetiri stavke ICQ, MSN, Yahoo, interesovanja ako su naravno ispunjene.
Moja originalna baza za registraciju je glasila:
CREATE TABLE users (
userid SMALLINT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
prezime VARCHAR(25) NOT NULL DEFAULT '',
ime VARCHAR(25) NOT NULL DEFAULT '',
godiste SMALLINT NOT NULL DEFAULT '',
grad VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '',
email_address VARCHAR(50) NOT NULL DEFAULT '',
username VARCHAR(25) NOT NULL DEFAULT '',
password VARCHAR(255) NOT NULL DEFAULT '',
user_level enum('0','1','2','3') NOT NULL DEFAULT '0',
signup_date DATETIME NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
last_login DATETIME NOT NULL DEFAULT '0000-00-00 00:00:00',
activated enum('0','1') NOT NULL DEFAULT '0',
PRIMARY KEY (userid)
) TYPE=MyISAM COMMENT='Membership Information';
Ona ne sadrzi ta dodatna polja iz adresara. Zanima me sta je bolje.
Da napravim novu tabelu za ove cetiri stavke ICQ, MSN, Yahoo, interesovanja, pa povezem adresar tabelu sa registracija tabelom putem ID usera – PRIMAR KEY
ili, a nisam sigurna da to moze, dodam odmah u startu ovoj takva cetiri polja mada znam da se ona nece popunjavati pri registraciji.
Moze li neko na osnovu prilozenog da mi predlozi neko rjesenje.
Kako da organizujem bazu?
Pretpostavljam da mi jos treba u formi za adresar kao hidden polje userID koje ce se slati bazi da identifikuje usera.
Znaci pitanja su kako pozivam za value vrednost iz baze za odrenjenog usera ovih prvih 6 polja (nekako preko selecta) i kako je najpamentije da organizujem bazu, uzimajuci u obzir da ove dvije stavke (adresar i pristupnica/registracija) dijele neka polja i podatke.
P.S. kao sto vidite iz prakticnih razloga value za zamlju su njihove dvokodne oznake:
npr:
<OPTION value="YU">Serbia and Montenegro</OPTION>
Pretpostavljam znaci da mi nece moci vratiti za zemlju bas Serbia and Montenegro vec samo YU ili se to bez mnogo komplikacija moze ispraviti nekako da imam puni naziv?