Šta je novo?

PHP ili ASP???

• Začetnik teme Začetnik teme Marvin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Marvin

Čuven
Učlanjen(a)
26.09.2002
Poena
620
Hocu da pocnem da ucim neki od jezika za web programiranje, i imam dilemu da li da uzmem PHP ili ASP.
Moje vidjenje za i protiv:

PHP
*besplatan
*platformski nezavisan

ASP
*Deluje jednostavniji
*Ucim ga na faksu dogodine

Ono sto me ustvari najvise vuce ASPu je sto cu ga sledece godine uciti na faksu. GLupo mi je da ucim i PHP i ASP pa da i jedno i drugo naucim kilavo. Trenutno sam blago na strani ASPa, ali me brine to sto nije besplatan.
Hajde neko ko ima iskustva da mi preporuci jedan od ova dva posto ja ne znam osnove na kojima jedan i drugi funkcionisu.
U principu, pitanje je jednostavno:
Koji je po vama bolji, i zasto

po meni asp. licno mi je bio uvek blizi zbog sintakse koja je bliza basic-u, koji sam oduvek pisao i preferirao. mislim da neces puno pogresiti ako budes ucio i php, ali jednostavno meni recimo ne lezi sintaksa php-a, mada je to sve vrlo slicno kada udjes u semu, tj. brzo ces moci da se prebacis sa jednog na drugi kada jedan od ova dva savladas solidno...ne treba da iskljucujes niti jedan niti drugi.....

Zavisi da li imas i kakvo predznanje 😉
Ako ti C/C++ nije stran lakse ces se snaci u PHP-u. Na stranu to, mislim da je PHP ipak malo laksi od ASP-a, pa ga voli Apache, pa ima dosta drugih prednosti koje ako se ne vodi dovoljno racuna mogu istovremeno biti i mane, pa se cesto pojavljuju rupe u PHP-u...

Ako ce ti vec trebati za fax, ASP ces silom prilika morati da naucis, pa onda uzmi PHP da ucis sam 😀

Ucio sam C i C++ . Nisam znao da C ima slicnosti sa PHPom. Planiram da na saj,u kupim neku do jaja skupu knjigu za PHP ili ASP. Svidela mi se PHP+MySQL knjiga, mislim da izdaje mikro. Da li znas nesto o njoj?

Kratko i jasno php.
Salim se, sto neko gore rece bilo koji da znas znacice ti, ja licno ASP neznam.
Ono zasto ti predlazem PHP, je zato sto je besplatan, i zato sto ga mnogo ljud znaju, svaki host ga podrzava...
Inace bilo koji da ucis nece ti skoditi, mada bi ja izabrao php da sam na tvom mestu, jer ces php nauciti sam, a asp na faxu, a koliko jezika znas, toliko vredis. (bilo jezika za komunikaciju ili programskih) 😀

Poz.

Poslednja izmena:
Mislis obrnuto - PHP je pljunuti C/Perl :] Ako si ucio C, naucices i PHP bez ikakvih problema prema tome, odluci se za PHP. ASP je dosta ogranicen svojom "cenom", kao i cenom dodatnih modula koji ce ti uvek biti neophodni i neizostavno ces doci u situaciju da zavisis od webhosta tj. od toga da li su kupili licencu ili ne. Mada, ima gomile okej ASP hostova, sta ja *****m. U svakom slucaju, uci oba, evo ja znam i jedan i drugi i mogu ti reci da nemam neki osecaj da mi se znanje rasplinjava zbog toga :]

Vi ste svi streberi, idem ja da ucim Basic 🙂
Za sada glasovi idu ka PHPu...

Ako ces mene da slusas - nemoj uciti ni jedno ni drugo... Odmah se baci na ucenje ASP.NET-a koji pruza zaista fantasticne mogucnosti u odnosu na PHP/ASP.

Ako si bas zapeo za jedan od ta dva, ioako radim iskljucivo u M$ alatima, pre bih ti preporucio da ucis PHP -> cini mi se da mocniji i da je zastupljeniji na netu... plus uzmi u obzir da ASP (za razliku od PHPa) definitivno nema komercijalnu buducnost (zbog ASP.NETa), te je jedino koristan za ucenje koncepata i kasnije lakse shaltovanje na .NET.

Nisam pravio razliku izmedju ASP i ASP.NET. Koliko znam, mi radimo ASP.NET u kombinaciji sa C#. Tako da ranije verzije ASP ne bih ni ucio

Nazad
Vrh Dno