Šta je novo?

PHP i Perl pod Linuxom

• Začetnik teme Začetnik teme Filo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Filo

Čuven
Učlanjen(a)
28.12.2001
Poena
710
Znaci,imam Mandrake Linux 8 i malo bih cackao perl i php.
Stra mi sve treba?Saveti?Linkovi?Konfigurisanje?
Jel ima neko neke literature a da nije PHP manual sa njihovog sajta?
Hvala

Od softvera, ne treba ti nista, sve se vec dobija u paketu. Proveri samo da li su instalirani Perl, PHP i Apache. Sto se literature tice, PHP manual je nezaobilazan. Ako se malo potrudis, naci ces na netu PDF izdanje nekoliko knjiga o Perlu i PHP-u, a ja ti preporucujem sajt www.devshed.com za izuzetno korisne tutorijale i primere programiranja u istim.

mikis je napisao(la):
Od softvera, ne treba ti nista, sve se vec dobija u paketu. Proveri samo da li su instalirani Perl, PHP i Apache..
E pa to mi treba.Znaci kako se to proverava?Kad otkucam nesto u PHPu kako da to pokrenem i sl.Ajmo malo saveta.Totalni sam pocetnik!

Sta kako da proveris ? Pa preko web browsera, brate - vidis da su, recimo, i benchove strane kodirane u php-u.

silverglider je napisao(la):
Sta kako da proveris ? Pa preko web browsera, brate - vidis da su, recimo, i benchove strane kodirane u php-u.

ma znam ali mi se u Windowsu sa PHPTriadom(koji je ,kao, podesen da radi odma' posle instalacije-sa startovanim Apacheom i mySqlom) desavalo da ja otkucam nesto tipa <?php echo "Zdravo" ?> (ako sam pogodio-to je bilo copy-?paste iz manuala) i sacuvam kao nesto.php,a kad 2x kliknem na to on mi u Exploreru samo ispise sve to isto sa sve <?php ?>.
Znaci treba mi malo saveta!

pa ne treba 2x da kliknes na taj fajl vec da ga otvoris iz web browsera, kako bi web server mogao da ga "parsuje", tj. da dobijes zeljeni rezultat

nadam se da shvatas. znaci kad 2x kliknes na njega, web server i ne zna sta si ti uradio, pa tako dobijes samo source kod. kao recimo da koristis ftp klijent, konektujes se na tvoj server i tamo kliknes na taj fajl, opet dobijes source..

opet se nadam da si shvatio 🙂

Vidi ovako: PROCITAJ PRVO DOKUMENTACIJU koja ide uz Web server i PHP. Idi na onaj www.devshed.com, imaš tutorijale baš za početnike, sve objašnjeno korak po korak. E sad, pročitaj dokumentaciju od tog PHPTriada, pa vidi koji je default direktorijum za html dokumente. Recimo da je to c:\www\htdocs. E onda u taj direktorijum snimi taj probni php fajl, pa otvori browser i kao adresu kucaj: http://localhost/nesto.php. Ako je sve dobro podeseno, prikazaće se rezultat izvršenja PHP skripta.

PHP fajlove ne možeš otvarati dvoklikom iz Explorera, oni su u principu skriptovi (programi) koji se moraju izvršiti preko web servera.

mikis je napisao(la):
Vidi ovako: PROCITAJ PRVO DOKUMENTACIJU koja ide uz Web server i PHP. Idi na onaj www.devshed.com, imaš tutorijale baš za početnike, sve objašnjeno korak po korak. E sad, pročitaj dokumentaciju od tog PHPTriada, pa vidi koji je default direktorijum za html dokumente. Recimo da je to c:\www\htdocs. E onda u taj direktorijum snimi taj probni php fajl, pa otvori browser i kao adresu kucaj: http://localhost/nesto.php. Ako je sve dobro podeseno, prikazaće se rezultat izvršenja PHP skripta.

PHP fajlove ne možeš otvarati dvoklikom iz Explorera, oni su u principu skriptovi (programi) koji se moraju izvršiti preko web servera.
I to sam pokusao i isti rezultat!
Znaci moracu da citam uputstvo! 🙁

Pazi, ja ne znam [a bezuspeno sam pokusavao] kako to radi u LInux i kad i gde se tu pokrece apache server, ali imam PHPTRiad i znam te tu gore.
Prvo po default-u ti je namesten php u c:\apache
A dobio si i u start menu phptriad u kome imas ikone start apache i start mysql [sto ti je potebno jedino ako radis sa mysql-om] to pokrenes.
Posle samo otvoris explorer i kucas
http://localhost/
[to ti je inache htdocs dir u apache direktorijumu, nadji taj dir [ja se ne secam gde je tachno]]
tu ubaci taj fajl nesto.php i napises
http://localhost/nesto.php
btw apache server MORA biti pokrenut

Mislim da sam sve rekao do detalja. Srecno!

Nazad
Vrh Dno