Šta je novo?

PHP:header, navigation i main strane!?

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Zeleo bih da napravim neki sajtic koji bi izgledao bash kao shto sam gore naveo. Znachi da ima header koji je stalan, navigaciju sa leve strane koja je takodje stalna i main stranu u kojoj se sve uchitava shto se klikne u navigation baru (strani). Ukoliko ima puno da se objachnjava, recite mi gde da prochitam! Samo ne planiram da uchim ceo PHP jer za to ternutno nemam vremena 🙁

Genghis Khan je napisao(la):
Zeleo bih da napravim neki sajtic koji bi izgledao bash kao shto sam gore naveo. Znachi da ima header koji je stalan, navigaciju sa leve strane koja je takodje stalna i main stranu u kojoj se sve uchitava shto se klikne u navigation baru (strani). Ukoliko ima puno da se objachnjava, recite mi gde da prochitam! Samo ne planiram da uchim ceo PHP jer za to ternutno nemam vremena 🙁
Hm, za to ti ne treba php. To da ti header bude stalan kao i navigacija moze da se odradi i iz html-a. Php moze da ti bude potreban za main.

Nema potrebe da ucis ceo php, ovo sto si napisao je bar lako...
Napravis stranicu sa samo gornjim delom, header-om, i snimis je kao header.php, napravis navigaciju koja ce biti levo i snimis je kao main.php...
Sve ostale stranice radis tako sto napravis tabelu za header(gore), tabelu za main(levo), i u tabeli samo dodas
Kod:
<? include("header.php"); ?>
odnosno :
Kod:
<? include("main.php"); ?>

Tako odradis svaku stranicu i to je to...

Nadam se da si me skapirao 🙂

Poz.

@kustera: ok, moze preko frame-ova ali ja ne zelim da ih koriitm jer su me od malena uchili da ne valjaju :d Mozda i nisu toliko loshi?
@Neo: Pazi, ja bih da se header i navi ne uchitavaju na svakoj strani ponovo. Hocu npr. da napravim tabelu, u kojoj ce uvek biti header i navi a da se samo donja desna celija uchitava (i to klikom iz navi-ja). Znachi kaok namestiti da se linkovi iz navija uchitavaju u main strani a da header i navi budu uvek prisutni?
Nadam se da sam bio jasan 😀
Sve ovo znam da odradim sa html-om, tabelama i frame-ovima (iako frame-ove ne volim) ali me interesuje sht aje tu najpametnije?

Genghis Khan je napisao(la):
@kustera: ok, moze preko frame-ova ali ja ne zelim da ih koriitm jer su me od malena uchili da ne valjaju :d Mozda i nisu toliko loshi?
@Neo: Pazi, ja bih da se header i navi ne uchitavaju na svakoj strani ponovo. Hocu npr. da napravim tabelu, u kojoj ce uvek biti header i navi a da se samo donja desna celija uchitava (i to klikom iz navi-ja). Znachi kaok namestiti da se linkovi iz navija uchitavaju u main strani a da header i navi budu uvek prisutni?
Nadam se da sam bio jasan 😀
Sve ovo znam da odradim sa html-om, tabelama i frame-ovima (iako frame-ove ne volim) ali me interesuje sht aje tu najpametnije?
Ako neces da se ucitavaju na svakoj strani onda frames.

To sto te je neko ucio da frejmovi nisu dobri i da ih ne treba koristiti je tacno...
Uradi kao sto sam ti napisao, stranica ce ti se svaki put ucitavati, ti snimi stranice kao main.html i header.html, i stranice ce se ucitavati iz cachea, znaci nece usporavati sajt, tj. imaces onu dobru stranu frejma...

Ovo je po meni najbolja varijanta, a ti probaj i neces se pokajati...

Poz.

Neo_Matrix je napisao(la):
To sto te je neko ucio da frejmovi nisu dobri i da ih ne treba koristiti je tacno...
Uradi kao sto sam ti napisao, stranica ce ti se svaki put ucitavati, ti snimi stranice kao main.html i header.html, i stranice ce se ucitavati iz cachea, znaci nece usporavati sajt, tj. imaces onu dobru stranu frejma...

Ovo je po meni najbolja varijanta, a ti probaj i neces se pokajati...

Poz.
Slazem se u potpunosti...

U stvari najbolje resenje je da uradi kako ste mu napisali, ali da ne koristi tabele već DIV tagove i pomoću njih slaže stranicu, mnogo je kompatibilnije.

violinista je napisao(la):
U stvari najbolje resenje je da uradi kako ste mu napisali, ali da ne koristi tabele već DIV tagove i pomoću njih slaže stranicu, mnogo je kompatibilnije.
Hm, tabele su najbolje resenje za raspored elemenata na stranici. Ne vidim razlog za izbegavanje.

Da ali kad imaš komplikovanu stranicu sa više od nekoliko elemenata, mnogo je praktičnije koristiti DIV-ove. Plus što imaš slaganje jedan preko drugog, i browseri ih svi jednako dobro interpretiraju, što nije slučaj sa tabelama, gde IE uvek zna da zeza.

violinista je napisao(la):
Da ali kad imaš komplikovanu stranicu sa više od nekoliko elemenata, mnogo je praktičnije koristiti DIV-ove. Plus što imaš slaganje jedan preko drugog, i browseri ih svi jednako dobro interpretiraju, što nije slučaj sa tabelama, gde IE uvek zna da zeza.
Tabele interpretira isto svaki browser, a ja sam imao bas uzas iskustva sa div-ovima, tj. moj ortak.

Tvoj ortak očigledno ne zna da radi sa DIV_ovima, jer je meni rad sa njima lakši, jasniji, logičniji... Npr. kada iz PhotoShopa slažeš elemente u stranici mnogo je lakše i jasnije da za svaki element napraviš div sa apsolutnom pozicijom nego tabele sa "procentualnom" širinom.

Evo ti - probaj www.mobilnisvet.com -startuj u Operi, pa pogledaj malo bolje gornju navigaciju i videćeš da nije kako treba. A radi se o običnoj tabeli sa normalnim parametrima.

Nazad
Vrh Dno