Šta je novo?

PHP framework

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Koji PHP fw koristite (ako ih koristite) i zasto?

Recimo, ja sam seo i probao CakePHP i nije mi se nesto narocito dopao. Sada isprobavam CodeIgniter i deluje ok medjutim nervira me sto nema template engine u sebi (a ja preferiram SMarty).

Zend jos nisam probao ali deluje kao najkompleksniji od svih.

CI koristim sada, sa dodatkom Rapyda za neke stvari, Mada sam se malo neckao bas zbog Smartija ali u sustini Smarty ti i ne treba. Jako lepo i brzo se radi i bez njega, alternativna php sintaksa nije nista necitljivija od Smartija.

ZF samo koristio na jednom projektu i bio bas u fazonu da je on strava stvarcica ali... Prvo sto mi se ne svidja je sto je jako spor, ali to je relativna stvar. Ono sto me je konacno odbilo je to sto mi se vise puta desilo da izmedju minor verzija jako izmene funkcionisanje pojedinih komponenti (ja sam imao problem sa paginacijom u vezijama 1.5 i 1.7) i to toliko da moras savim legalan kod da prepisujes da bi sve to nekako ponovo proradilo. U buducnosti verujem da ce biti projekata koji ce traziti ZF pa cemo videti kako i to izgleda sada u v1.9.
Btw tu sam koristio Smarty za View ali Smarty nema mehanizam za pristup iteratorima koje je ta komponenta za paginaciju vracala pa sam tu malo dubio na glavi da napravim sve da radi.

ZF je jako dobro znati je je jedna od novih zvezda u eCommerce domenu Magento napisan u njemu, pa poznavanje ZFa mnoge stvari olaksa.

Ostale nisam ozbiljnije probao, ali uvek trazim bolji (gledao sam ovlas Kohanu, Yii, DooPHP, ranije i Cake i Symphony) ali za sada je CI osnovna stvar za rad.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno