Šta je novo?

Photoshop

• Začetnik teme Začetnik teme drpiga
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

drpiga

Čuven
Učlanjen(a)
25.08.2004
Poena
620
Evo jedno pitanje,verujem da će ga znati neko ko ima malo iskustva sa Photoshopom...
E ovako,uzmem neku sliku u .jpg formatu,i smanjim je recimo duplo ili troduplo,svejedno,e sad ona izgubi na kvalitetu i kad je save-ujem Photoshop mi ponudi opciju JPEG options u kojoj mogu da zadam u kom kvalitetu da sačuvam sliku,ima raspon od 1-10...
Interesuje me gde mogu da pokrenem sam ovu opciju JPEG options,jer jedino što vidim je kad on automatski to ponudi i da li ovako nešto postoji i za ostale formate ,jer kada radim sa .gif formatom nema te opcije da se pojavi...
Vrlo verovatno da odgovor postoji preko guglanja,ali možda treba više vremena..

Ako sam te dobro razumeo ti hoćeš da vidiš sliku kako izgleda pre nego što je sačuvaš. Ako je tako imaš opciju u File > Save for Web, tu možeš da podešavaš kvalitet, veličin, format ... i naravno da je vidiš kako izgleda pre nego što je sačuvaš.

Sto se gif formata tice, on nema nivoe kvaliteta zato sto funkcionise na drugom principu. On je lossles format, a postize male velicine fajlova kod slika koje imaju veliku povrsinu pod jednom istom bojom.

Imam neku sliku,hoću da je smanjim,OK,smanjim je na veličinu koja mi je potrebna,ona je lošijeg kvaliteta od originala,e sad ne idem ja na opciju save,jer lakše mi je kliknem na iksić na prozor gde mi je slika,on pita da li hoću da save,OK,save i onda izbaci automatski okvir JPEG options u kome se nalaze razna podešavanja te slike koju sam sačuvao,znači ništa ja ne potežem...
Ovaj okvir mi ne izlazi kada radim sa .gif formatom,a napominjem da radim u Photoshopu CS2,ova zadnje verzija,možda je drugačije u ovim prethodnim verzijama?

Naravno da okvir ne izlazi sa .gif formatom, potpuno je drugaciji nacin kompresije .gif i .jpeg. Okvir koji se pojavljuje za jpg slike je samo za jpg. Ako hoces u gif formatu da podesavas kompresiju najbolje da ides na Save For Web kao sto je neko vec preporucio, samo se plasim da se neces snaci, obzirom na tvoja pitanja. Uglavnom, probaj...

Ne bih da ulazim toliko u obradu slika,jer mi toliko opcija koliko ih ima u image ready mi trenutno nije potrebno da se opterećujem...
Mene je interesovalo ovo ako neko zna što sam pitao,jer mi je dovoljno za ono što mi treba.Hvala na odgovorima...

Evo najprostije,kako da dodjem do prozorčića u centru slike u atachmentu,tj.onog gde piše u title JPEG options?Mislim da je moje pitanje dovoljno jasno

Prilozi

• ScreenShot001.gif
    ScreenShot001.gif
    58.5 KB · Pregleda: 72
Pa ne mozes da dodjes do JPEG options ako radis sa GIF ekstenzijom. Ako radis sa JPEG-om ili GIF-om idi na Save for Web a ne na Save i dobices opciju da biras kvalitet slike.

Poslednja izmena:
E ukapirao sam,kad već pišem,može li se promeniti .gif u .jpg,a da to liči na nešto...ovo što dobijem u photoshopu kad smanjim .gif,bolje da ga ne radim...

drpiga je napisao(la):
E ukapirao sam,kad već pišem,može li se promeniti .gif u .jpg,a da to liči na nešto...ovo što dobijem u photoshopu kad smanjim .gif,bolje da ga ne radim...

'Save For Web' kao sto su ljudi vec preporucili, klikni na tab 4-up, imaces pogled kako ti slika izgleda i u .jpg i sa .gif varijanti, i naravno, imaces opcije da podesavas do mile volje.
To sto ti slika izgleda drugacije kad se smanji zavisi od toga kako si je uradio. Inace, PS ne zna bas uvek da se snadje sa malim grafikama, moraces malo original da editujes kako bi bolje izgledao smanjen. MOzes recimo da probas da uradis neke ivice bez antialiasing-a za pocetak...

:wave:

Ja čoeka. 10 puta isto ponavlja.

1. Kako da se pokvari kvalitet kad smanjiš sliku? Nemoguće!
2. Opcija ta se ne javlja kod gifa
3. Poslušaj ljude - kada smanjiš sliku, idi na Save For Web koji se nalazi u File meniju, tako možeš i konvertovati i u gif ako hoćeš

drpiga je napisao(la):
E ukapirao sam,kad vec pišem,može li se promeniti .gif u .jpg,a da to lici na nešto...ovo što dobijem u photoshopu kad smanjim .gif,bolje da ga ne radim...
prvo ga promenis iz indexed color u rgb: image>mode>rgb
ponekad pomaze prvo da ga uvelicas, npr 200, 400% pa tek onda smanjis. probaj da ga uvelicas sa i bez filtriranja - nearest neighbor (iskljucen filter) i neki od ostalih (tipa bicubic smoother, cenim da je taj najbolji za situaciju).

@ostali: pa ima preview i u obicnom save as dijalogu, ne mora save for web...

Pa to sto ti hoces ta skala od 1-12 vazi samo za Jpeg.. ali ne mora ta slika koju ti imas da bude Jpeg, moze da bude .tiff, .gif, .psd, .tga.. ali opet mozes da je snimis kao .JPEG
Ides na File-Save as, i izaberes .Jpeg, i stavis 12 ako hoces da bude sto bolja. Imas i da stikliras "preview", znaci kad je stiklirano, on ti pokazuje direktno na slici kako ce da izgleda, npr. stavi 1 na slideru, pa ces da vidis kako je lose, i tako lepo namestis sta tebi odgovara, pa onda stikliras i odstiliras da vidis kako je bilo i kako ce biti..

Da,evo probao sam i ovo što je rekao Bahati i Boris i bolji su rezultati,sa tim da tek kad ga stavim na rgb color imam opciju da ga sačuvam u .JPEG i da biram kvalitet,e to je ta caka,kada je na indexed color i kad idem na save as,u onoj koloni nema opcije da je sačuvam u .JPEG...Dobio sam odgovor na pitanje...hvala

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno