Šta je novo?

Photoshop tips, tricks, other stuff

Photoshop - Kako obojiti selektovan deo odjednom?

Imam veliki broj malih selektovanih povrsina koje zelim da obojim istom bojom pomocu paint bucket toola.
Photoshop mi omogucava da bojim jednu po jednu (ostale ostaju selektovane) ali je to ogroman posao. Moze li sve selektovano odjednom da se oboji?

edit -> fill ili...
ctrl+backspace (background color fill) ili...
alt+backspace (foreground color fill)

Poslednja izmena:
Photoshop - selektovati sve unutar krive zatvorene linije

Da li je moguce na neki laksi nacin selektovati sve unutar zatvorene crne linije (vidi attach). Ja koristim pen tool kojim pratim liniju i onda selektujem sve unutar linije.
Hvala unapred :)

Prilozi

• 6.11.jpg
    6.11.jpg
    32.5 KB · Pregleda: 41
ima i jos jedna super fora - selektujes crnu liniju, jer je jasan kontrast u odnosu na zeleno, sa wand-om, i onda select inverse, i obrises gornji deo inverzne selekcije sa minus quick selection tool. tako bih ja, da ocu najbrze.

Magnetic laso, magic wand
Hvala, prilicno brzo odradjuje posao :)

ima i jos jedna super fora - selektujes crnu liniju, jer je jasan kontrast u odnosu na zeleno, sa wand-om, i onda select inverse, i obrises gornji deo inverzne selekcije sa minus quick selection tool. tako bih ja, da ocu najbrze.

Objasni molim te, po koracima kako koristiti minus quick selection tool u ovoj situaciji.

Selektuješ crnu linuju, recimo sa magic wand-om. Onda ideš ctrl-shift-i i inverzuješ selekciju (sada je selektovano osim crne linije). Onda uzmeš, recimo, polygonal lasso tool(
select-poly-lasso.gif
) i držiš alt i selektuješ onaj deo selekcije koji želiš da izbrišeš. Nadam se da si razumeo...:)

Poslednja izmena:
qucik selection tool radi kao chetka - ima svoj piksel parametar. u zavisnosti od "debljine cetke" zavisi i tolerancija - ako si recimo stavio 4 piksela shirinu, tool ce da bira samo najslicnije piksele oko cetke u trenutku selektovanja. ako si stavio 25 - birace ono u krugu plus ono okolo sto je priblizno srednjoj vrednosti piksela u tih 25 na kvadrat x Pi)

minus quick selection tool - oduzima od postojece selekcije, po istom principu.

quick selection tool je od CS4 verzije, samo da se razumemo.

Jel ima neka precica na tastaturi da stavim trenutno selektovan layer na vrh? U pitanju je CS5.

to ne bi trebala da bude funkcija koja se izvodi jako cesto, pa bih te ja pitao za sta ce ti ? ako oces da gledas samo lejer koji obradjujes, koristi "oci", a ako oces da ga maknes na vrh, uradi to misem, zaista ne vidim kako ta funkcija treba cesto da se koristi, da bi ti trebala komanda na tastaturi

Igoritze... :) Pusti čoveka.

Pomeranje lejera na gore Ctrl + ]
Pomeranje lejera na dole Ctrl + [

Ako hoćeš isti da baciš na vrh/dno steka, dodaš Shift u kombinaciju.

to ne bi trebala da bude funkcija koja se izvodi jako cesto, pa bih te ja pitao za sta ce ti ? ako oces da gledas samo lejer koji obradjujes, koristi "oci", a ako oces da ga maknes na vrh, uradi to misem, zaista ne vidim kako ta funkcija treba cesto da se koristi, da bi ti trebala komanda na tastaturi

Pa ja tu opciju koristim svaki dan po jedno 50 puta dnevno, pa kad imam npr. 20 layera, mnogo me smara da ga vucem na vrh.

@sirNemanjapro
Hvala.

nismo se razumeli izgleda .. izvinjavam se. new layer se stvara iznad selektovanog po default-u, i ja bas nisam dosao u situaciju da moram cesto neki lejer koji cackam, da teram na vr'. uglavnom sam povezan u glavi da lejere stavljam u startu na svoja mesta.

pitanje za one koji praktikuju PS -

da li koristite layer mask ?

ja znam da ga koristim, ali manje vise, nikad ne dolazim u situaciju, odnosno smatram da mogu svako resenje da napravim bez toga, jer je sve zapravo kvalitetno mozdano organizovanje lejera i ideja u glavi kojim redom ces da uradis stvari.

vi ?

Nazad
Vrh Dno