Šta je novo?

PHOTOSHOP+SKENIRANJE problem

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X 12GB
evo o cemu se radi:
skenirao sam neke slike, stampane na ofsetu
i sad kad sliku uvecam na 100% puno je "tufnica"
pokusavao sam sa manjim rezolucijama skeniranja
i problem je slican samo su tackice proporcionalno manje
al u sustini isto
skener je hp3500c
dali ovo moze nekako da se ispravi?
dokumente ne bih ponovo skenirao, ako je moguce, a i probao sam vise kombinacija, isto....
jel postoje resenje za ovaj problem?

Za pocetak, koju rezoluciju si koristio kod skeniranja ? Koje velicine su bile slike ?
Ako se dobro secam maximalna opticka rezolucija tog skenera je 1200dpi jel tako ?
Znaci skeniraj recimo na 300dpi i 600dpi, pa uporedi.
Inace ne znam sta zelis da radis sa tim slikama kasnije, ali jednom rasterizovanu sliku (citaj odstampanu), ne mozes "pretvoriti-vratiti" u original... mozes malko da se igras sa njom u Photoshopu, blur, unsharp itd., ali dobiti kvalitet kao kod fotke tesko.

Vidi ovako:
Ti si skenirao nesto sto je stampano, a sve sto je stampano na ofsetu stampano je u 300 dpi sa tufnicama. Takva je tehnologija.
Zagledaj se u original pa ces jasno videti ogranicenu rezoluciju i tufnice.

Marsovac je napisao(la):
Za pocetak, koju rezoluciju si koristio kod skeniranja ? Koje velicine su bile slike ?
Ako se dobro secam maximalna opticka rezolucija tog skenera je 1200dpi jel tako ?
Znaci skeniraj recimo na 300dpi i 600dpi, pa uporedi.
Inace ne znam sta zelis da radis sa tim slikama kasnije, ali jednom rasterizovanu sliku (citaj odstampanu), ne mozes "pretvoriti-vratiti" u original... mozes malko da se igras sa njom u Photoshopu, blur, unsharp itd., ali dobiti kvalitet kao kod fotke tesko.

e da to nisam rekao, skenirano je u 600dpi, pa posle toga u 300dpi, sa 300 je nesto bilo bolje, al sustina je ostala ista
inace slika bi trebala da se stampa
znacis predlazes kombinaciju filtera?

Geek_master je napisao(la):
Vidi ovako:
Ti si skenirao nesto sto je stampano, a sve sto je stampano na ofsetu stampano je u 300 dpi sa tufnicama. Takva je tehnologija.
Zagledaj se u original pa ces jasno videti ogranicenu rezoluciju i tufnice.

drugim recima, skeniranje preko 300dpi nema smisla?
da ponovim sve ovo u 300? pa da probam sa filterima?

Kakve tufnice? Je li ti čist skener? Postoje li tufnice na predlošku?
Liči na muvlja posla na mestima koja se ne čiste baš često da prostiš, Ne želim da pametujem, ali: skenirana slika može biti neoštra, boje mogu biti pogrešnem itd, ali ne može biti tufnica tamo gde ih nema na originalu.

freehand je napisao(la):
Kakve tufnice? Je li ti čist skener? Postoje li tufnice na predlošku?
Liči na muvlja posla na mestima koja se ne čiste baš često da prostiš, Ne želim da pametujem, ali: skenirana slika može biti neoštra, boje mogu biti pogrešnem itd, ali ne može biti tufnica tamo gde ih nema na originalu.

🙂
o stampi nemam pojma al "tufnice" cenim da su od same stampe, znaci ima ih u par osnovnih boja...kao na tv-u npr
ta je fora, inace skener je manje-vise cist, nisu muve 🙂

Dobro, rekli su ti ljudi šta da probaš, ali ajde pošalji isečak na mejl da vidim kako to izgleda, stvarno mi nije jasna stvar.

freehand je napisao(la):
Dobro, rekli su ti ljudi šta da probaš, ali ajde pošalji isečak na mejl da vidim kako to izgleda, stvarno mi nije jasna stvar.

ok, saljem...

jednostavno rešenje - skeniraj sliku u 600 dpi, pa joj u photoshopu promeni rezoluciju u 300 dpi i tufnica više nema.

dogriz je napisao(la):
jednostavno rešenje - skeniraj sliku u 600 dpi, pa joj u photoshopu promeni rezoluciju u 300 dpi i tufnica više nema.

donekle, da.....probao sam i to, i dosta je bolje, al ih jos uvek
ima, (e jebale me tufnice), tek kad spustim na 150 moz se kaze da ih skoro i nema, tako nesto cu i da uradim, najverovatnije........

Tufnice na koje mislis su od stampe... Poigraj se sa Despeckle, Gaussian Blur i Unsharp Mask filetirma.

Ukljuci opciju 'Descreen' u softveru za skeniranje i namesti minimalni nivo ostrine. Iz mog iskustva sa HP skenerima, oni uvek daju nesto ostriju sliku nego sto bi trebalo (sto opet dovodi do pojave tih tvojih 'tufnica' 😀 ).
U photoshop-u probaj despeckle (kao sto su rekli), mali Gaussian Blur (pogledaj sliku po kanalima i bluruj najostriji kanal) ili Median filter sa malim setovanjem (1 ili eventualno 2)...
Takodje probaj da skeniras sliku pod nekim uglom, znaci ne pod 90 stepeni, vec je iskosi, jer su te tvoje tufnice pod tacno odredjenim uglom, mogao bi da dobijes bolji sken slike...

Javi kakvi su rezultati,
Pozdrav :wave:

hvala svima na pomoci
ovih par filtera ce dobro pomoci+resize
i to je to
sta je tu je...
:wave:

okmijun je napisao(la):
e da to nisam rekao, skenirano je u 600dpi, pa posle toga u 300dpi, sa 300 je nesto bilo bolje, al sustina je ostala ista
inace slika bi trebala da se stampa
znacis predlazes kombinaciju filtera?

Uh, ako mislis da stampas te skenirane slike, mogu ti odmah reci da se necete bas proslaviti. :S:
Dakle ponovicu ono sto sam napisao u svom prvom postu, neces dobiti zadovoljavajuci kvalitet od jednom rasterizovane (odstampane) slike koliko god se patio sa photoshopom... nazalost... :S:
Da, probaj se poigrati sa filterima, ali ako su recimo te slike bile "raspasovane" prilikom stampe (sto i sumnjam da ti vidis kao tufnice), bojim se da ces potrositi puno vremena, a neces dobiti zeljeni rezultat... :S:

E ljudi, da se ne zamarate mnogo, pošto mi je Okmijun poslao isečak da pogledam: U pitanju je fotografija nekog tekstila, ili takog nečeg; ono što se vidi su struktura materijala (inače se čini loše odštampano, mada ne tvrdim), i rasterske tačke. Rekao b ih da ni predložak, časopis je u pitanju, nije nešto naročito, tako da tu nema leba od nekih sjajnih rezultata. Moglo bi nešto da se radi da bude blizu vrlo dobrog, al da traje tri dana. Momak je skapirao, a vi ste mu gore dali desetak korisnih instant saveta, pa ako ništa - na ovom nek vežba, a sledeći neka bije sam.

Poslednja izmena:
freehand je napisao(la):
E ljudi, da se ne zamarate mnogo, pošto mi je Okmijun poslao isečak da pogledam: U pitanju je fotografija nekog tekstila, ili takog nečeg; ono što se vidi su struktura materijala (inače se čini loše odštampano, mada ne tvrdim), i rasterske tačke. Rekao b ih da ni predložak, časopis je u pitanju, nije nešto naročito, tako da tu nema leba od nekih sjajnih rezultata. Moglo bi nešto da se radi da bude blizu vrlo dobrog, al da traje tri dana. Momak je skapirao, a vi ste mu gore dali desetak korisnih instant saveta, pa ako ništa - na ovom nek vežba, a sledeći neka bije sam.

e pa shinko da je textil, NIJE
hehehehe, sta si mislio da sam pitao kako da ispeglam
GOBLEN?!
nisam naravno, ofset je ..... 😀 😀 😉
hval svima i poz xaveru
poz

Slušaj, druže, ne bežim ni ja od toga da priznam kad i ako lupim, ali... Šta je MOTIV na slici?

freehand je napisao(la):
Slušaj, druže, ne bežim ni ja od toga da priznam kad i ako lupim, ali... Šta je MOTIV na slici?

heh u tome i jeste fora
sto je motiv neki duborez na drvetu
pa ono i izgleda bas kao Vinkler goblen
sa onim labudovima i drvecem
Poz
:wave:

Pa i struktura mu je krajnje čudna za duborez. Ajde, ako te ne mrzi, pošalji celu sliku da vidim šta je.

ako je slika veca od 10x10 cm probaj da odskenirash u 600 dpi pa joj uradi u photoshopu filter Noise/Dust&Scratches - on definitivno ubija "flekice" od shtampe mada se pri tom gubi na detaljnosti... U svakom sluchaju na vecim slikama sa visokom rezolucijom skeniranja bi trebalo da da zeljeni rezultat.

uz pomoc Blura+Resiza+jos neki filteri+malo senke
po layerima+jos neke dzidza bidze ("dizajn"), otisak ofseta se vise nije video previse,tako od onoga sto sam imao, moze verovatno i bolje, al ovo vrsi poso za sad, nadam se
Pozdrav svima i hvala jos jedanput na pomoci

da, jedino sto ti svi filteri lagano uniste detalje na slici.
Ne znam sta slici fali onakvoj kakva je?

Fali to što je u pitanju puška, već skenirana, ubačena u časopis, skeniran iz časopisa... Snašo se čovek, dopeglao malo i u redu.
Zamisli kakav je kvalitet štampe kad se meni od rastera na duborezu učinilo da je laneno platno!

Ma znam tacno kakva je offset stampa kad se skenira 🙂
Pitanje je za sta ce on da koristi tu sliku... ja sam skenirao pa stampao u foto radnji, dovoljno je 600 dpi uz resize, filteri samo ubiju detalje, a kad stampas u foto radnji jako je bitno da slika bude sto ostrija.

Nazad
Vrh Dno