Šta je novo?

Photoshop/grafikoni pitanje

  • Začetnik teme Začetnik teme demios
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poruke
5,051
Poena
770
Cao poshtovane kolege!

Jedan prijatelj mi je dao zadatak da prenesem grafikone iz njegove doktorske disertacije, koja je u pisanoj formi, u excell. Ali, problem je u tome shto ne postoji digitalna varijanta grafikona, i shto je josh mozda i gore, nema nigde vrednosti, samo tachke i krive. Njemu nije bitno da se bukvalno preslika u excell, ali mislio sam da li moze nekako da se u fotoshopu milimetarski "papir" postavi preko iskeniranog grafikona, pa da se onako odokativno prichitaju vrednosti i posle da se one unose u excell. Ili pak, ako to ne moze, onda da se kopiraju grafikoni na paus pa da se podbaci ispod milimetarski papir.

Pozdrav i u napred hvala!
 
odradi ovo u ACAD-u. ubaci sliku grafikona u crtez, skaliraj je po potrebi (najbolje ga upasuj u rezmeru 1:1), crtaj points na referentnim tackama grafika i procitaj njihove koordinate
 
Hvala ti puno. Samo kad bi ja to znao da uradim 🙂. Valjda cu da provalim nekako. Pozdrav!
 
>- View > Extras ( CTRL + H )
>- View > Show > Grid
>- View > Snap To (dečekiraj) ( CTRL + SHIFT + ; )
>- View > Rulers ( CTRL + R )

>- Sa gornjeg levog ugla Rulera (lenjira) povuci mišem centralnu tačku koordinatnog sistema (0,0) i postavi je na tačnu lokaciju gde se seku x-y ose na tvom crtežu; koristi Zoom.

>- Measure Tool (u meniju sa Eyedropper Tool-om) koristi da izmeriš podeok (jedinica zavisi od toga kako si definisao Units & Rulers u Edit > Preferences)

>- Edit > Preferences > Guides, Grid & Slices

# Gridlines: every X pixels (ako radiš u pikselima, koristi Measuring Tool da utvrdiš veličine podeoka, bez obzira što nisu obeleženi na grafiku uradi to odokativno, ovim npr. definišeš "centimetre na grafiku")

# Subdivisions: Y (neimenovani broj), ovim naprimer definišeš milimetre tj. broj podela glavnih podeoka (ako 1cm ima 10 milimetra, ovde upisuješ 10).

>- Happy reading (i koristi Zoom)
 

Prilozi

  • Grid.webp
    Grid.webp
    145.9 KB · Pregleda: 105
Moze jos jednostavnije u Corelu.
 
ooooo....hvala momci. bash ste kraljevi! dodjem vam pice 🙂
 
jel znas imalo ACAD?

mogu da ti napisem dobar postupak ako se imalo snalazis
 
nemam pojma u acadu. upravo ga downloadujem. zar nije andjelko kralj vec to uradio? aj ako te ne mrzi care 🙂

evo pustio sam corel 12, mislim da ce moci i tu dosta jednostavnije.
 
Poslednja izmena:
Andjelko ti je objasnio kako foru mozes da izvedes u Photoshop-u. Moze i jedno i drugo, ali... ako budes radio u Photoshopu, ceka te mnogo rucnog rada. Kad sliku uvezes u ACADu, mozes da "poklopis" koordinatni pocetak svog grafika sa koordinatnim pocetkom ACAD-a, zatim da skaliras dijagram tako da ti se razmera tvojih osa poklopi u 1:1 sa grid-om u ACAD-u. kad zavrsis ovaj deo, iscrtas koliko ti je potrebno tacaka za dovoljno priblizno definisanje tvog dijagrama. posle ovoga treba samo da selektujes sve tacke i da zadas komandu LIST - u Text window ce ti izbaciti spisak svih tacaka sa njihovim koordinatama. tekst mozes da snimis u zaseban file i da ga posle malo editovanja direktno ubacis u Excel.
 
Poslednja izmena:
vidi samo sta ti vise lezi 😉
 
ma meni bi sad najbolje legla jedna......khm. hvala po ko zna koji put 🙂
 
Mislim da je najbolje ovu stvar uraditi u Originu. Program je (skoro) iskljucivo namenjen za crtanje grafika i prilicno je jednostavan za koriscenje, a starije verzije su samo par megabajta. Mogu da ti napravim i video tutorial. Ako si zainteresovan, javi se na PM.
 
Mislim da je najbolje ovu stvar uraditi u Originu. Program je (skoro) iskljucivo namenjen za crtanje grafika i prilicno je jednostavan za koriscenje, a starije verzije su samo par megabajta. Mogu da ti napravim i video tutorial. Ako si zainteresovan, javi se na PM.

Veoma dobar predlog. 😉

To je program koji smo nekada na fakultetu koristili upravo za crtanje grafika različitih podataka dobijenih ekperimentalnim vežbama.



Ako možeš napravi uputstvo, postavi u zasebnu temu.

Koristiće mnogima.
 
Poslednja izmena:
Moze moze 🙂 samo...KOL'KO JE TO PARA? 🙂
 
pa javi se coveku na PM. mozda dobijes za dva piva 😀
 
Ako nekoga zanima, evo tutorijala za precrtavanje grafika pomocu Origina.
 
jesil' ti neki pantomimicar ili sta 😉

sala mala. dobra je sprava ovaj origin...

vidim ja da ce da bude cheers
 
Poslednja izmena:
Hoce hoce, samo da gi odradim. Probacu sve varijante pa koja mi najlegne 🙂 Pozdrav momci!
 
Evo odluchih da krenem sa acadom. ali ne znam kako da uvezem jpg sliku?
 
Insert>Raster image

ostavi sve postavke po dafault podesavanjima. sve moze da se dopunski setuje kasnije
 
Cao poshtovane kolege!

Jedan prijatelj mi je dao zadatak da prenesem grafikone iz njegove doktorske disertacije, koja je u pisanoj formi, u excell. Ali, problem je u tome shto ne postoji digitalna varijanta grafikona, i shto je josh mozda i gore, nema nigde vrednosti, samo tachke i krive. Njemu nije bitno da se bukvalno preslika u excell, ali mislio sam da li moze nekako da se u fotoshopu milimetarski "papir" postavi preko iskeniranog grafikona, pa da se onako odokativno prichitaju vrednosti i posle da se one unose u excell. Ili pak, ako to ne moze, onda da se kopiraju grafikoni na paus pa da se podbaci ispod milimetarski papir.

Pozdrav i u napred hvala!

Cemu toliko muke ako mozes lepo da uzmes lenjir i odokativno coveku to odradis? Koliko sam razumeo ACAD ne znas? Ne ide to u glodalicu pa da mora da bude mm tacno, jel tako? Uzmi i radi odoka do sad bi vec pola zavrsio?
Ako nema nigde vrednosti da li i on zna koje su tacne?
 
Poslednja izmena:
hmm.....ni to nije losha ideja. lik je neshto zauzet trenutno, pa josh uvek nisam uzeo te grafikone, ali sam probao sa acadom i radi. za nekoliko min posla imam grafik u excellu.
 
Nazad
Vrh Dno