Šta je novo?

Phone ili PDA?

• Začetnik teme Začetnik teme exste
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

exste

Čuven
Učlanjen(a)
24.01.2005
Poena
660
Moja oprema  
Laptop
ASUS Rog Strix G513 QR, Ryzen 5800H, RTX 3070 8GB
Cao svima,
Iamam dilemu: kupujem novi mob (pda) oko 400 evra.Od mobilnih samo nokia - da li da uzimam mob ili neki pda sa funkcijom mob sto mi zvuci logicnije..recimao hp ipaq rw 6815 koji sam video i ekstra izgleda doduse i kosta oko 500 evra ali mislim da se moze naci i malo jeftinije.
Moja dilema je vezana za trajanje aparata i u njegovoj multifunkcionalnosti tj. nemam nameru da menjam svake godine aparat (trajanje minimum 3 godine) a za to vreme da tehnoloski ne zastari...
Ovi noviji aparati nokie n95..n80 koji mi se dopadaju su super ali valjda PDA nudi vise za iste pare (u odnosu na n95)...
Sta mi preporucujete i koji model PDA ili je optimalnije n95 ili n80?

P.S. izvinjavam se na mozda konfuznoj postavci pitanja ali verujem u vas !

Odgovor nije lak, i pre svega zavis od toga da li si obican ili napredan korisnik, da li imas neke specificne zahteve ili ne.
Sta znaci tehnoloski zastareo. Na promer moj Qtek 9090 je star tri godine, i po nekim stvarima jeste zastareo (nema 3G, kamera samo 640x480) ali je po nekima bio uveliko ispred svog vremena - ima Wi-Fi i punu qwerty tastaturu. I danas na njemu uz eksterni GPS navigacija radi super, izuzetno je brz jer ima 128 MB memorije, odlicnog kvaliteta izrade - zbog drzanja u futroli i zastite ekrana od prvog dana i dan danas izgleda kao nov.
Ako si napredni ili poslovni korisnik i zanima te da se bakces sa Windowsom i na mobilnom, onda uzmi neki HTC model. Ako su ti telefoniranje i slanje poruka sve sto ti treba od mobilnog onda su ti previse.
Posto koristim i jednu i drugu platformu, evo nekoliko mojih zapazanja.

-ekran osetljiv na dodir i rad sa olovcicom - velika prednost, ali uvek zahteva potez vise i da znas gde ti je olovcica
-Za ekran pda ti je potrebna zastitna folija od prvog dana jer ce se brzo umusaviti, i jako se tesko cisti jer nije zasticen nikakvom plastikom
-vece dimanzije pda ce te naterati da nekad nosis i torbicu iako to ne zelis.
-baterija im nesto krace traje nego na mobilnom, duze se puni i teze ces naci da kupis rezervnu.
- domet im je nesto slabiji nego kod klasicnih mobilnih
- koriscenje interneta i svega drugog je mnogo lakse na pda, ali ces za skoro svaku operaciju - gledanje propustenog poziva, citanje poruka morati da vadis olovcicu.
- za koriscenje pda ce ti skoro uvek trebati dve ruke.

s druge strane, mobilni su manji, imaju vecu autonomju, bolji prijem, lakse ih je nositi, popraviti....
Generalno, mislim da mobilni telefoni prave bolje slike od PDA uredjaja, ako ti je to bitno.

PC podrska je dobra i kod jednih i kod drugih, mada bih malu prednost dao ActiveSync-u koji je barem meni odlicno radio jer omogucava sinhronizovanje ne samo kalendara i imenika, vec i nezavisnih aplikacija, dok mi se MobileCenter u Visti apsolutno nioje svideo i imam utisak da je problematican.
sa PCSuite-om nisam odavno radio, ali koliko se secam imao je ok sinhronizaciju sa outlook-om ali mi je uvek delovao nezgrapno i trapavo.

ako si poslovni ili napredni korisnik - definitvno WM, ali tu ti onda savetujem da DOBRO proucis tehnicke podatke - procesor i kolicina memorije, jer to su najbitniji podaci koji uticu na njihovu brzinu, potom da li je lako staviti memorijsku karticu. Od sekundarnog znacaja su rezolucija i velicina ekrana (VGA ili QVGA)
VGA nemora da znaci obavezno i bolje resenje jer se onda dobar deo procesorkog vremena trosi na njegovo iscrtavanje, sto znaci da ceo sistem sporije radi,a i neke aplikacije ne rade u VGA rezimu.
Obrati paznju na kolicinu RAM memorije, kao i kod klasicnog racunara ona je bitna za brzinu rada.

Nadam se da sam ti pomogao, i otvori cetvore oci, dobro prouci sto vise opisa onoga sto te zanima, pa tek onda donesi konacnu odluku.
Ipak, NOKIA je najveci proizvdjac mobilnih, nije to bas bez razloga.

...

Nešo, HVALA na iscrpnom komentaru i trudu!
Dosta si mi pomogao, mislim da cu ipak ici na mobilni a ostaje jos samo da vidim da li n95 ili n80.Odlucio sam se obzirom da mi mob zadovoljava sve sto mi treba, a to je: telefon, internet, office viewer, radio, diktafon, foto.Upotreba ovoga ne bi bila tako intezivna da bi mi PDA bio pozeljnija kupovina, vec klasicna upotreba do 1h u totalu po danu...

nema na cemu

iskeno, ne znam cene telefona u Srbiji, pa cu ti pomalo napamet preporuciti N81 8GB, vrlo brz procesor i 8 GB memorije, dobar ekran i dobar telefon za slusanje muzike sa ne bas sjajnom kamerom.

Nazad
Vrh Dno