Šta je novo?

Phillipsova konzola? (Phillips CDi)

Pa pise ti bas na ovom linku sto si dao bas se tako i zvala Philips CDI po najavama je zvucalo kao ubica amige cdtv.Tako nekako je bilo opisano dal u svetu kompjutera ili u svetu igara.Igrom slucaja proizvod je propao kao i cdtv ,a na red su dosle ozbiljnije konzole.Neverujem da je nesto rasprostranjena bila kao ni da je imala neki veci izbor igara.U sustini konzola je bila zamisljena na principu arkadnog aparata koji je terao dragons lord(ili slicno davno bese).

da CD-I, docnije sam nasao na WikiPedia chlanak o njoj. Nadje se i oko 100-injak igara, koliko sam video. 8 - kanalni zvuk. Nije loshe za ono vreme.

Pitam se koje su te konzole koje su sa'ranile ovo i CDTV? Koja je to konzola imala CD onda osim njih dve

Poslednja izmena:
da, pre nego sto se pojavio Sony Playstation bilo je dosta pokusaja :)

kasnije je dosao i 3DO, u cijem je stvaranju ucestvovao i Dave Morris (ne znam kako se pravilno pise njegovo ime i prezime - ima 100 i 1 varijanta na netu) jedan od tvoraca Amige ;)

naravno tu je i fiasko sa Atari Jaguarom (kupljen od dvojice inzinjera ZX Spectruma), kasnije je ta ekipa napravila Nuon - chip koji je trebao da se nadje u svakom DVD playeru, koji je mogao da vrti igre u klasi npr. PlayStation ali je i to propalo (PS je vec uzeo zamah)...

dok se nisu pojavile full 3D konzole (Sega Saturn, Playstation) sve je bilo budzevina, ljudi jednostavno nisu bili zainteresovani za igrae sa full-motion animacijom sa CD-a + 2D sprajtovima.

EDIT: sad pogledaj Panasonic M2, naslednika 3DO, i mogu reci da izgleda odlicno za 1996. :) a i sam 3DO je imao super grafiku za 1993.!

Poslednja izmena:
da, pre nego sto se pojavio Sony Playstation bilo je dosta pokusaja :)

kasnije je dosao i 3DO, u cijem je stvaranju ucestvovao i Dave Morris (ne znam kako se pravilno pise njegovo ime i prezime - ima 100 i 1 varijanta na netu) jedan od tvoraca Amige ;)

naravno tu je i fiasko sa Atari Jaguarom (kupljen od dvojice inzinjera ZX Spectruma), kasnije je ta ekipa napravila Nuon - chip koji je trebao da se nadje u svakom DVD playeru, koji je mogao da vrti igre u klasi npr. PlayStation ali je i to propalo (PS je vec uzeo zamah)...

dok se nisu pojavile full 3D konzole (Sega Saturn, Playstation) sve je bilo budzevina, ljudi jednostavno nisu bili zainteresovani za igrae sa full-motion animacijom sa CD-a + 2D sprajtovima.

EDIT: sad pogledaj Panasonic M2, naslednika 3DO, i mogu reci da izgleda odlicno za 1996. :) a i sam 3DO je imao super grafiku za 1993.!

Sve znas,samo ono sto bi trebalo ne znas :)

pa kako ne znam :) znam da je Atari JAguar bio katastrofa :) eto vidis da i ja znam ponesto o Atariju :d

da CD-I, docnije sam nasao na WikiPedia chlanak o njoj. Nadje se i oko 100-injak igara, koliko sam video. 8 - kanalni zvuk. Nije loshe za ono vreme.

Pitam se koje su te konzole koje su sa'ranile ovo i CDTV? Koja je to konzola imala CD onda osim njih dve

E pazi to ni meni nije jasno nase trziste nije bas bilo preterano interesantno za konzole posto je pirata bilo maltene u svim novinama,a roditelji su ovde radije deci kupovali kompjutere da dete nauci da programira i da sutra postane bogat covek.
Konzole su kod nas popularne od sege mega drive i istovremeno gomila kineskih kopija osmobitnih ninteto konzola NES (raznorazni terminatori i slicne konzole za siromasnije).

E pazi to ni meni nije jasno nase trziste nije bas bilo preterano interesantno za konzole posto je pirata bilo maltene u svim novinama,a roditelji su ovde radije deci kupovali kompjutere da dete nauci da programira i da sutra postane bogat covek.
Konzole su kod nas popularne od sege mega drive i istovremeno gomila kineskih kopija osmobitnih ninteto konzola NES (raznorazni terminatori i slicne konzole za siromasnije).

CD je bio jos nova i ne bas jeftina tehnologija - za pustanje audio materijala su se koristili kasicji i ploce a za video - Vhs. Slabo ko se odlucivao sa neispitane stvari.
Nije bilo nacina da se iskopira CD , pa za to nije bilo pirata. (Prvi CD rezaci su isto bili skupi a dosli su znatno kasnije, negde kad i PS1 valjda, secam se da je neki moj fensi rodjak pazario za 700 dem)

Mada.. ja se slabo koga secam da je imao i taj NES i te konzole sa ogromnim ketridzima

Pa naravno da se nije mogao kopirti cd pocetkom 90 cini mi se da je to i bila prednost za proizvodjace softwera (citaj igrica) mada tehnologija realno uzima zamah tek kada se omasovi a tu bogme pirati opasno pomazu hardwersku industriju.Prvi CD rezac je koji sam video kod drugara placen je nesto preko 1000DM jednobrzinac i neverovatno da je sredine devedesetih ,a da je pre godinu dana jos uvek radio,doduse citanje posto je tesko naci prazne cdrove koje bi podrzao.

Pa naravno da se nije mogao kopirti cd pocetkom 90 cini mi se da je to i bila prednost za proizvodjace softwera (citaj igrica) mada tehnologija realno uzima zamah tek kada se omasovi a tu bogme pirati opasno pomazu hardwersku industriju.Prvi CD rezac je koji sam video kod drugara placen je nesto preko 1000DM jednobrzinac i neverovatno da je sredine devedesetih ,a da je pre godinu dana jos uvek radio,doduse citanje posto je tesko naci prazne cdrove koje bi podrzao.

To je , beshe , marka MITSUI? Chini mi se da su oni bili prvi CD- romi
Nedavno sam se vrlo iznenadio kad sam , otvorivsi moj prvi Walkman -marka Unisef, naleteo na Mitsui motor.

Phillips je bio prvi sa audio Cd plejerima , ja imam jedan kupljen 1990 za 400 ili 430 dem i jos radi. Obrnuo je na hiljade diskova. A nije neka retkost , video sam bar jos 3 ta ili slicna modela.

Meni su CD-i i CDTV super stvar posto izgledaju kao komponenta za stub.

Poslednja izmena:
Ne ovo je ipak i kupljeno da bude dobro, neki od plehtorovih modela nisam bas mislio prvi cdrezac koji se pojavio na trzistu vec sam ja tada video prvi rezac.

Kad vec pomenuste te rezace, to nisu bili klasicni rezaci sa tray-om nego su imali kako da kazem - kasetu u koju se ubaci cd pa se onda ta cela kaseta ubaci u rezac, ne secam se tacnog termina sad ne zamerite (caddy mozda, nesto mi je sad sinulo).
A sto se tice konzola, secam se da je jedan moj drug kada je imao CD-32 koji se pojavio pre Sony PS-a kupovao piratske kopije igrica, tada je jedna igrica na 1 cd-u kostala 40 dem, rezaci su kostali oko 1000 dem, prazan cd je bio negde oko 20-ak valjda??

E, a glavna stvar je sto meni i dan danas nije jasno zasto je npr. CD-32 propala? U ono vreme je bila priznacete ispred svog vremena, a imala je i velikog keca u rukavu a to je da je to u stvari sa povezanom tastaturom bio pravi pravcati kompjuter, bez ikakvog dodatnog budzenja... U stvari, mozda je problem bio u nasem mentalitetu jer niko nije mogao da ukapira da "ozbiljan" kompjuter koji ne sluzi za igranje igrica ne mora da bude kanturina od 1-og metra kubnog kao sto je to bio IBM PC XT u to vreme (Cak je i legendarni Commodore imao jedan izlet u PC kompatibilac vode ali je i to propalo, napravili su PC masinu...), nego moze da bude i kompakt klasa, npr. Amiga, Atari...

A Philips CD-I i Amiga CDTV tek sada dozivljavaju svoju pravu evoluciju, pocinju da se pojavljuju u vidu SetTopBoxova ili nekih slabijih HTPC sistema... Ipak je ono vreme kada su se pojavili bilo previse rano za takve neke stvari, mada meni i te stare masine i dan danas izgledaju opasno opasno dobro.

Poslednja izmena:
Kad vec pomenuste te rezace, to nisu bili klasicni rezaci sa tray-om nego su imali kako da kazem - kasetu u koju se ubaci cd pa se onda ta cela kaseta ubaci u rezac, ne secam se tacnog termina sad ne zamerite (caddy mozda, nesto mi je sad sinulo).

da nisi napisao ne bih se nikada setio tih uredjaja :D secam se da je neko doneo kod mene SCSI CD rezac sa tom kutijom za CD da bi prebacili neki podatke... neka '94... ?

Eeee, bravo majstore, to su tada i bili iskljucivo SCSI rezaci, nije bilo IDE... Morao si da imas SCSI adapter u vidu ISA ili PCI slotova...

Poslednja izmena:
^
ili Atari Falcon '93 ili Mac ... :type:

btw mislim da PCI nije postojao 93. tad su jos carovali IRQ portovi i DMA kanali na PC-ju :D dok je Mac imao NuBus slotove a Amiga Zorro slotove...

Poslednja izmena:
Pa nije u pravu si, ali je bilo ISA, EISA i ostalih gluposti...

Znate kako neko je ipak morao da upali sibicu u mraku i pokaze put kojim treba ici.Bez zelje za prepucavanjem proroci su oduvek bili Aple,Comodore,Atari(mozda sam trebao da napisem atari) mozda ne bas takvim redosledom.Od sve tri kompanije samo aple jos uvek "postoji".Atari je uveo 16-bita u kucne racunare po ne basnoslovnoj ceni i finom kolor grafikom u vreme kada je u pc svetu vladao MDA(monochrome display adapter sposoban da prikazuje samo slova i graficke karaktere kao c64 u text modu) hercules kao nadogradnja prethodnog i izuzetno popularan jer je trosio isti monitor i prikazivao pravu pravcatu grafiku(pa onda ludilo od monitora zeleni,beli,zuti i cini mi se neki oranz nema sta kolor grafika)i cuveni CGA predstavljen skoro istovremeno kada i MGA od strane IBM-a kao mozda ce nekome trebati racunar s kolor grafikom iz palete od 16 boja (wow).E da da ne bude sve bas sjajno CGA je trazio poseban monitor koji je primao digitalni input za boje(ovo je valjda trebalo da bude poboljsanje u odnosu na c64 i c128).Iz commodore tabora stize prva amiga koja podize granice koje je postavio atari i kucni sesnaestobitnici postaju zlatna sredina izmedju skupih grafickih stanica i PC tabora.Deo publike koja zalazi ovde im je i dan danas zahvalna za te poteze.Aple ,cini mi se je prvi uveo u pricu scsi kontrolere za hdd u pricu normalno uskoro ih slede amiga i atari iako mozda ne direktno od maticnih fabrika ono preko 3rd proizvodjaca hardvera.Commodore i atari postaju titani proizvodnje kucnih kompjutera uz par igraca sa strane.Zlatno vreme za nas ,a uz to motrola pravi bolje procesore od intela ,trend koji se nastavlja do vremena prvih pentiuma.
Devedesete stize amiga cdtv nova vizija kucne zabave uskoro stize i philips sa svojim cdi,valjda je hteo deo kolaca kao tvorac cd standarda.Nazalost ispalo je prerano za takvo sto.
Atari predstavlja falcona ,citam opis u svetu kompjutera i balavim ko dete ispred izloga poslasticarnice.Konfiguracija kavu bi onda svako pozeleo za kucni kompjuter.Treba li da pominjem da narednih mesec dana svaki dan citam opis bar jednom dnevno.Kovac se sada zadovoljno smeska al nece dugo.Tara-ra-ra stize i amiga 1200.Dobro de nije kao falcon ali tu je negde zadovoljava moje zelje,mada je moglo i malo bolje.Normalno a1200 se mora imati , ipak sam ja amigista i sujeta mora biti zadovoljena.U skorije vreme predstavljaju se atari jaguar i amiga cd32.
Dosao je crni petak za kucne racunare lideri trzista odlaze pod led,a oko nas sve veca navala PC-a.Srecom pa najezdu pomalo sputavaju nintedo i sega svojim konzolama inace mi se cini da bi udar bio jos jaci.Polako smo svi ulazili u PC pricu .Ako zelis zvuk platis 100 DM neku adlib zvucnu ili za vise neki od prvih soundblastera.Od tada se stalno menjaju neki standardi prvo oko magistrala ISA,EISA,VLB i PCI jedno vreme paralelno,zatim tipovi ram memorija sim,edo,sdram.......
Posle pentiuma 1 potreba za razlicitim plocama za intela i amd-a.
To bi otprilike bio nekakav skraceni pregled desavanja kako ga ja vidim.I da nije prvi put da gori pobedi jer je rklama cudo.Medjutim nije ni sve tako crno ,omasovljenjem PC-a mnogo novog hardvera je postalo dostupno nama smrtnicima po mozda ipak previsokoj ceni.

Ovako, nisam hteo da otvaram novu temu.
Naisao sam u Srbiji na jednu izuzetno ocuvanu CD-i konzolu, a obzirom da mi treba i muzicki CD plejer
mislio sam da je uzmem.
- Koliko je univerzalan laser u Phillips smislu na takvoj konzoli ? (Ispravno je i znam da kod Phillipsa to prilicno dugo traje ali hocu da znam)
- Konzola koja se prodaje ima daljinac ali nema dzojped - Da li je moguce lako prepraviti neki dzojped da pashe takvoj konzoli? Ulaz na samom cd-i je nekakav chetvrtast koliko vidim sa slike.

Poslednja izmena:
koliko je para taj CDi? i da li dobijas i neku igru?

proveri i cene na ebayju...

koliko je para taj CDi? i da li dobijas i neku igru?

proveri i cene na ebayju...

50e ali izgleda bas vrhchina ocuvan (Ako se izuzme dzojped, koji nije ocuvan nimalo jer ga nema :D) . Ne dobija se igra ali koliko sam listao po netu , nije problem doci do igara.

Nazad
Vrh Dno