Šta je novo?

Philips televizori

Ono sto smo u sustini i znali DV nije podrzan i nema Ambilight ali za one pare vise nego odlicna kupovina 😉😁
Dolby Vision nemaju ni Samsung televizori od par hiljada € već forsiraju HDR10+, tako da ebg morali su uštede da prave za tu cenu 🙂
Ambilight šteta, ali dobro nije nešto bitno, a ima rešenja i za to, ako hoćeš naknadno da se zezaš...

Sve u svemu 55" (TV iz 2025) za 35000 din puna kapa 🙂

Poslednja izmena:
@shamanNS
Hvala Bogu 2026. godina je, internet je stigao u svakom selu, tako da sada svako moze da izgugla sta je to lazni MiniLED.

@MaxBgd
Jel' ima MEMC?

Druze ja u mom selu gledam OLED , i dalje plačem za Plazmom trudim se i da druzenje sa Googlom svedem na minimum ( dovoljno mi "ovaj" bivsi banovani 😂🤣😂🤣)
Poenta cele price je da su nas iznenadili sa cenom i mislim da se svi slazu da ce se dobiti sasvim solidan Tv za te pare i jos jednom ponovo hvala @Bakary za info ( a on se premisljao da je tada cuo za lazni i MEMC ne bi uzeo sigurno 😂🤣😂🤣 zato je i pitao al se nadam da je mene poslusao za ono sto je napisao zasta mu je nov tv potreban 😉😁)
Sve ovo posle toga je bilo da se zadovolje i oni clanovi sto su pisali da se malo pise na ovoj temi 😂🤣😂🤣
Eto da ne bude da ne guglam vrv zbog naseg pisanja u ovih par dana u svajcarskoj ( ozbiljani prodavci ) je taj isti sa "laznim" ledom 420chf skocio na 720chf a kod drugih koji su culi za MEMC na 520chf u exyu nisu menjali ( 420€ -500€ ) a jedino sto je meni bilo cudno da kod nas je samo 🍍imao ponudu , drugi nisu prodavali vrv vec znate zbog cega 😂🤣😂🤣

Poslednja izmena:
Nemoj da iskljucujes 100% podrsku za Dolby Vision.
Tako TCL nije navodio podrsku za DV na jeftinom V6C modelu (osim tipa na modelu za UK trziste), znaci nigde na kutiji, uputstvu i ti fazoni pa TV pusta DV sadrzaj bez problema. 🙂
Iako ovaj Philips verovatno nema DV podrsku, nije 100% iskljuceno dok ne probas sam u praksi da li pusta DV (bez obzira sto Philips na sajtu, kutiji i slicno ne navodi DV podrsku).

EDIT: Ionako ja, licno, preferiram SDR na jeftinijim TV-ima jer HDR/DV nema bas smisla jer jeftini televizori nemaju dovoljno jako osvetljenje (malo nita) da prikazu HDR/DV sadrzaj kako treba.
Sto se tice tog TCLa, samo me zanimalo da li moze TV ipak da pusti DV iako to TCL ne navodi.

Ma to naravno , samo se plasim da ako tipa pustim na Netflixu nesto i ako iskoci ono Dolby Vision pa necete moci da zivite od mene ( barem oni koji citaju ovu temu ) 🤣😂🤣😂🤣😂 a tako i onaj "bivsi banovani " je gotov ima njega i "taskera" da vratim u troslovnu temu 🤣😂🤣😂

Nemoj da iskljucujes 100% podrsku za Dolby Vision.
Tako TCL nije navodio podrsku za DV na jeftinom V6C modelu (osim tipa na modelu za UK trziste), znaci nigde na kutiji, uputstvu i ti fazoni pa TV pusta DV sadrzaj bez problema. 🙂
Iako ovaj Philips verovatno nema DV podrsku, nije 100% iskljuceno dok ne probas sam u praksi da li pusta DV (bez obzira sto Philips na sajtu, kutiji i slicno ne navodi DV podrsku).

EDIT: Ionako ja, licno, preferiram SDR na jeftinijim TV-ima jer HDR/DV nema bas smisla jer jeftini televizori nemaju dovoljno jako osvetljenje (malo nita) da prikazu HDR/DV sadrzaj kako treba.
Sto se tice tog TCLa, samo me zanimalo da li moze TV ipak da pusti DV iako to TCL ne navodi.
Juce kod kolege probao doticni tcl v6c iz Gi...trona! 35 hiljade 55incha, ja sam mu preporucio da uzme, nije zahtevan korisnik! Oduisevio me je tv, pusta DV i HDR i ima odlican MEMC!

Eto stigla i kant traka i kao sto sam ocekivao domacin gde ce biti TV mi tacno namestio da imam vrlo malo vremena da malo bolje pogledam mogucnosti tv-a , u svakom slucaju ono sto sam i ocekivao za one pare TV je odlican i sigurno preporuka , a za ono "lazno" dovoljno sam dobio poena i dugo ce da traju pa ne bi da nastavim da ih skupljam jer naravno da je sve ok i sa mini ledom i itd ...

Bilo bi lepo da objasnis kako si zakljucio da je pravi MiniLED, a to da li je pravi Qled ne mozes nikako znati dok ne izvrsis merenja opremom koju malo ko ima.
Pitanje postavljam, ne zbog sebe, ja ga necu sigurno kupiti (da mi je trebao sporedni tv od 55" kupio bih tcl 55cks za 37000, ali to nije tema pa da ne duzim), pitanje postavljam jer je ovo forum koji prati mnogo ljudi i verujem da ce mnogima znaciti te informacije koje o Philipsu nije lako naci

Verovatno misle na televizore EdgeLED tipom osvetljenja. U par zadnjih generacija ih koriste LG i Samsung u svojim MiniLED reklamiranim televizorima.

Kod televizora se razlikuje tip osvetljenja i tip dioda koje cine osvetljenje. Pored obicnih LED dioda postoje Mini LED i najnovije Micro LED a tip osvetljenja Edge LED, Direct LED i Full Array.

E ono sto se smatra pravim "Mini LED" TV-om je TV koji koristi Mini LED diode sa Full Array tipom osvetljenja jer samo tako mozes da dobijes pravi i efikasan local dimming.

LG (a ni Samsung nije bolji) vara/laze nazovite kako hocete, svoje kupce da je LG QNED serija Mini LED. Tehnicki koriste Mini LED kao izvor svetlosti ali samo unutar LED trake pozicionirane duz donje ivice ekrana eventualno donje i gornje (kod skupljih QNED serija).

Tako je. Lepo objasnjeno.
Zato sam i pitao da li i ovaj Philips spada u tu grupu.

Kolko citam Philips ne spada u grupu ( TCL ( za mene odlicna marka preporucio i uzeto par ali onih C serije znaci skupljih ) i LG ) koji su i tuzeni za to "lazno" na kraju spremih i srafciger da otvorim i moj Oled da vidim da nije lazan ali **** ga samo staklo i pozadi 🤣😂🤣😂 ono sto sam mogao za kratko vreme sa Mled820 je da odem na YT pustim onih raznih par test snimaka i moje ne profesionalne oci nisu primetile neko isijavanje ( cvetanje kako neki pisu ) belih prikaza na crnoj podlozi , pustao u par onih modova slike koje philips daje i meni i osobama kojima sam odneo TV su vise nego zadovoljni ( sad vec mi i dosadno da pisem da je cena na kraju ispala 300€ i bila odlucujuca za kupovinu ) nadam se da ce taj primerak tv-a dospeti u necije ruke ko ce moci vise i ozbiljnije da napise nesto o njemu tipa ko sto je na ovom sajtu pisano o 65Mled920 ( gde i brojase broj tih zona za zatamnjenje za mini led i da iako je mali broj zona ipak pravi razliku u odnosu na druge )
@Pegazbre hvala na objasnjenju
Nekako uvek bilo kolko para tolko i muzike pa biras i meris za iste pare da li ima razlike i da li je nesto bolje ili nije

Poslednja izmena:
Edge LED televizori se mogu prepoznati (tj posumljati na njih) na osnovu dizajna. Edge LED je nastao zbog tanjeg dizajna tako da su ti televizori obicno tanki.

Jos jedan test, ako imaju local dimming, je test sa belom kockom koja se krece preko crne pozadine. Moce se primetiti kako se ukljucuje horizontala gde se nalazi kocka. Ovo se mora probati u mrklom mraku a pojacati osvetljenje.

Čemu ovolika sumnja? Pa nije philips kao tcl koji lažira svoju tehnologiju, pa čak i sud u Nemačkoj im zabranjuje korišćenje lažnih naziva za pojedine tehnologije

Podseti me iz koje je države firma koja sad rentira Philips brend? 😅

Neznam što se ovako uporedjuje ovaj philips od 300e dal je pravi miniled ili nije?Da li treba da bude "pravi" za te pare?Da ga uporedimo sa duplo skupljim miniledom,pa ako je lošiji onda ne valja.Ili da ga uporedimo u cenovnoj klasi koji pripada,vox,fox,tesle itd led.
Ako ima bolji tv 55' za 300-350e,daj da vidimo koji su.

Philips je iz Holandije. mnogi su (bili) u zabludi da je iz Nemačke
TP Vision, koja je u okviru TPV koji je nastao na Tajvanu, stoji iza današnjeg Philips-a. koliko se sećam, razvoj modela je u Holandiji. TPV je kupio od Philips-a ceo deo koji se bavi televizorima uz pravo korišćenja brenda. nije u pitanju klasično iznajmljivanje brenda

Poslednja izmena:
Izvorno da, tj. bi(l)o nekad.
Vlasnici su Kinezi/"Hongkonđani" već 12+ godina, a za naše/EU tržište (broj_modela/12) bi trebalo da se proizvode u Poljskoj (barem tri koje ja imam su odande).

TPV Technology Limited (informally TPV, Chinese: 冠捷科技) is a Fortune China 500 multinational electronics manufacturing company headquartered in Kwun Tong, Hong Kong, and incorporated in Bermuda.
...
It owns brands such as AOC, Envision, and Philips for some products (TPV obtained the brand name of Philips from Koninklijke Philips N.V.). It is also an original design manufacturer for other companies.
...
In April 2011, TPV Technology and Philips agreed to form a Netherlands-based television manufacturing joint venture comprising all of Philips' television operations, and owned 70% by TPV Technology and 30% by Philips. Creation of the joint venture, named TP Vision, was completed in April 2012. In January 2014, TPV Technology announced an agreement with Philips to transfer the remaining 30% shares to TPV, which was completed in May 2014, making TP Vision a wholly owned subsidiary of TPV Technology.

Prilozi

• IMG_20260309_123920.jpg
    IMG_20260309_123920.jpg
    209.4 KB · Pregleda: 29
Ne pise da je proizveden u Poljskoj vec da je sklopljen u Poljskoj, a to nije isto.

Generalno, razlika između "Made in" i "Assembled in" bi trebala biti pre svega tehnička s obzirom da bi made in trebalo da se odnosi na to da je čitav proizvod napravljen u toj konkretnoj zemlji a assembled in da je samo sklopljen u toj zemlji od delova koji se proizvode u raznim zemljama ali u praksi se najčešće u oba slučaja sastavni delovi proizvode u više država i sklapaju u jednoj konkretnoj državi samo što neko napiše "Assembled in" što je realno ispravnije a neko još uvek koristi "Made in".

Ne pise da je proizveden u Poljskoj vec da je sklopljen u Poljskoj, a to nije isto.

Naravno, mada koju bi pa razliku pravilo i da piše da je proizveden tamo. Svakako je većina delova iz Kine, ako ne i svi.....

2026 је, потпуно небитно где је шта произведено или склопљено, као и одакле (шта год то опет данас значило) је бренд. На овом мом сиротињском Philips-у никако нисам успео да подесим боје у HDR/HDR+ режиму, па сам на крају потпуно искључио исти. Ионако ничему не служи у тој класи телевизора. У HDR моду нема чисту црвену, већ неку нијансу наранџасте, пробао сам да штелујем и нека RGB подешавања, али без успеха. Колико пара толико музике, Samsung и у тој најслабијој класи макар ради како треба без потребе да се параметри подешавају у ситна цревца.

Pošto pojedincima nije jasno zašto generalno u praksi nema neke razlike da li piše "Made in" ili "Assembled in" pronaći da objasnim slikovito na primeru Samsung televizora...

Samsung televizori tokom svih ovih godina koriste ekrane različitih proizvođača (China Star Optoelectronics Technology, AU Optronics, Innolux, LG Display, Sharp) koji se proizvode u različitim zemljama, pri čemu je dobro poznato da čak i u iste modele znaju da ugrade panele različitih proizvođača (tzv Panel lottery).

Kao kada je reč o ekranima takođe često koriste kondenzatore japanskih proizvođača (Nichicon, Rubycon) ili južnokorejskog (Samwha) koji se opet proizvode izvan matičnih zemalja (Japan, Malezija, Indonezija, Vijetnam, Tajvan, J. Koreja...).

Da ne idem dalje, za ostale elemente, ali korišćenjem ovih napred navedenih delova televizori se sklapaju u više zemalja (Slovačka, Mađarska, Vijetnam, Meksiko) i ti televizori gotovo uvek dobijaju oznaku recimo Made in Slovakia ili Made in Hungary (ovo su oznake na dva Samsung televizora koje posedujem) a u ređim slučajevima Manufactured in Slovakia, ali na Samsung televizorima faktički nikada ne stoji "Assembled in _______" iako se on sklapa u jednoj državi korišćenjem delova koji potiču iz više drugih država.

Long story short, iako komponente dolaze iz raznih zemalja (panel iz Kine ili Koreje, elektronika od više dobavljača i iz više), po međunarodnim pravilima proizvod dobija oznaku „Made in“ zemlje gde je finalno sastavljen i prošao kontrolu kvaliteta.

Za 99,99% članova će ovo biti dovoljno da shvate da je apsolutno nebitno da li stoji "Made in" ili "Assembled in" jer se osim teksta na nalepnici u praksi radi o potpuno istoj stvari...[/B]

Uglavnom si u pravu sve sto si napisao.Ja bih samo dodao da Philips a i mnogi drugi brendovi kao i domaci u ono vreme{Ei Nis}imali su apsolutnu pojedinacnu kontrolu svih elektronskih komponenti.I na kraju gotov proizvod bio je testiran 24sata i posle kres testa upakovan i isao na trziste.Danas u komercijalnoj elektronici komponente kao i paneli stizu sa svih strana i serijski se ugradjuju.Pa sada vidi isti modeli u istoj seriji sasvim drugojacije se podesavaju i postoji razlika u slici. Onaj koji bas hoce malo dublje da se igra a usput ima neko znanje i adekvatne instrumente vidi da su uglavnom sva merenja ispod kriterijuma ili na samoj granici.A tek da ne govorim o led ili mini led tehnologiji koja je najbitnija a ustvari najslabija karika.

99,9 posto ce proguglati malo i saznace da ipak ima razlike izmedju made in Poland i assembled in Poland, definisano Zakonom iz 2017.god., a onaj 0,1 posto bih zamolio da se malo vise edukuje. Hvala.

99,9 posto ce proguglati malo i saznace da ipak ima razlike izmedju made in Poland i assembled in Poland, definisano Zakonom iz 2017.god., a onaj 0,1 posto bih zamolio da se malo vise edukuje. Hvala.
Nemoj da ti se smeju i na ovoj temi kao što ti se smeju na svim ostalim temama pošto je sve lepo objašnjeno, skoro nacrtano a to što ti nisi razumeo je već tvoj problem, naročito jer za pismene lepo piše "faktički u praksi je isto"...

Btw, slažem se sa tobom da onih 0,1% treba da se edukuje, ali sam očekivao da bar imaš kapaciteta da shvatiš da si upravo TI tih 0,1%...😂

Mada uvek možeš da napišeš šta je pogrešno napisano u tome da se neki TV sklapa u jednoj državi od delova koji potiču iz više država i na tom TV piše Made in Poland i po čemu se to u praksi razlikuje od toga da se neki TV sklapa u jednoj državi od delova koji potiču iz više država i na tom TV piše Assembled in Poland!? Ponavljam - u praksi pošto ja sve vreme pričam o tome, samo što neko to ne može da shvati.

Naravno, ovo je hipotetičko pitanje na koje ne očekujem odgovor kao što ni na šta si sada nisi konkretno odgovorito pa bi bilo iluzorno očekivati da to sada uradiš...

Btw po pravilima o poreklu robe nije bitno odakle dolaze svi delovi, već gde je izvršena poslednja značajna proizvodna faza. Ako se ta faza desi u nekoj zemlji, proizvod sme da nosi oznaku “Made in” te zemlje, iako su komponente iz drugih država.
To pravilo se u međunarodnoj trgovini zove “substantial transformation” (značajna transformacija proizvoda).

Drugim rečima pošto se TV faktički skoro uvek pravi od delova iz više zemalja, npr. LCD/OLED panel – Kina ili Južna Koreja, procesor i čipovi – Tajvan, napajanje – Kina, kućište – Poljska a recimo konačna proizvodnja i testiranje – Slovačka, ako se u Slovačkoj uradi montaža svih komponenti, instalacija softvera, kalibracija slike, završno testiranje i pakovanje onda televizor može da nosi oznaku Made in Slovakia, iako su delovi iz Azije.

***, neki napišu konkretno i razumljivo za 99,9% ljudi, neki palamude a bukvalno ništa konkretno da kažu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno