Šta je novo?

Phenom II za mase

Mirise, mirise a i lepo radi. Nego... treba dobro obrati paznju na 910tku koja ima 6M L3 i disipira 95W. Zanaci razlika izmedju 810ke i 910ke je u 3M L3 kesha u kosrist 910ke a taj kesh ipak znaci. Ne bi dzaba bio tu !!!

:wall:

Nije, nego u 2MB L3 kesha. 810 ima 4 MB L3, a 910 ima 6MB L3. Deneb 4MB je negde izmedju Agene i Deneba sa 6MB kesha klok za klok.

Mirise, mirise a i lepo radi. Nego... treba dobro obrati paznju na 910tku koja ima 6M L3 i disipira 95W. Zanaci razlika izmedju 810ke i 910ke je u 3M L3 kesha u kosrist 910ke a taj kesh ipak znaci. Ne bi dzaba bio tu !!!

:wall:

Da ne bih interpretirao pogresno :wall: ajde mi objasni koja je svrha tog smajlija?

Meni licno 910 nije preko potreban tako da bi mi 810 bolje legao ako je osetno jeftiniji. ;)

Jesi li probao ako znas da lepo radi?

Nije, nego u 2MB L3 kesha. 810 ima 4 MB L3, a 910 ima 6MB L3. Deneb 4MB je negde izmedju Agene i Deneba sa 6MB kesha klok za klok.

To sam i mislio ali ...

Fedja, koliko lose utice na o/c velicina L3 kesha i da li uopste ima uticaja?

Poslednja izmena:
Kod Deneba ne utice skoro uopste. Rekao bih da se ovaj sa 4MB kesha nista bolje, a ni losije ne klokuje nego onaj sa 6MB kesha. Mnogo veci problem predstavlja zakljucan mnozilac i zakljucan nb_vid za preko 1.3v. Kod non-black edition modela neces moci nb da dignes na vise od 2.5-2.6 ghz, zbog nemogucnosti dodavanja napona na northbridgeu na vise od 1.3v.
Drugi problem je sama memorija i asinhroni rad. Na DFI ploci koja je ekstremno fleksibilna u tom pogledu, putem HTT-a i setovanjem HyperX-a na 800 Mhz sam uspeo da izvucem stabilan klok od 1100 Mhz za memoriju. Pri tom je vrednost HTT linka bila setovana na 277 Mhz. Dakle. 3600 Mhz za CPU, vcore je 1.4v, nb i HTT link su 2500 Mhz, a memorija je 1100 na CL4. To je najoptimalnije za svaki dan.
CPU moze da izgura 3800 Mhz stabilno, ali u tom slucaju memorija mora da ide na 800 Mhz i manje, sto srozava performanse. Pored toga, NB ce morati da ide na 8x, sto daje samo 2338 Mhz za NB. Memorija mora da ide na 533 Mhz u biosu, pa je onda stvarni klok 292x8/6 = 390 Mhz, sto je nesto malo manje od DDR2 800, a to je premalo za toliko klokovan quad core CPU.
Pri DDR2 400 setovanju, moguce je nagurati HTT i do 340 Mhz, ali tada RAM relno nece raditi na preko 700 Mhz. Cak ni CL3 3-3-6 latencije nece mnogo pomoci da se izvuku bolje performanse.

Sto se tice tweakovanja i izvlacenja performansi, Black Edition je nezamenjiv, a 810 i 910 racunaj da mogu da rade na 3.6 Ghz na relativno niskim naponima, prilicno brzo, za svaki dan. Svakako 1 Ghz overkloka nije za bacanje.

Poslednja izmena:
Kod Deneba ne utice skoro uopste. Rekao bih da se ovaj sa 4MB kesha nista bolje, a ni losije ne klokuje nego onaj sa 6MB kesha. Mnogo veci problem predstavlja zakljucan mnozilac i zakljucan nb_vid za preko 1.3v. Kod non-black edition modela neces moci nb da dignes na vise od 2.5-2.6 ghz, zbog nemogucnosti dodavanja napona na northbridgeu na vise od 1.3v.
Drugi problem je sama memorija i asinhroni rad. Na DFI ploci koja je ekstremno fleksibilna u tom pogledu, putem HTT-a i setovanjem HyperX-a na 800 Mhz sam uspeo da izvucem stabilan klok od 1100 Mhz za memoriju. Pri tom je vrednost HTT linka bila setovana na 277 Mhz. Dakle. 3600 Mhz za CPU, vcore je 1.4v, nb i HTT link su 2500 Mhz, a memorija je 1100 na CL4. To je najoptimalnije za svaki dan.
CPU moze da izgura 3800 Mhz stabilno, ali u tom slucaju memorija mora da ide na 800 Mhz i manje, sto srozava performanse. Pored toga, NB ce morati da ide na 8x, sto daje samo 2338 Mhz za NB. Memorija mora da ide na 533 Mhz u biosu, pa je onda stvarni klok 292x8/6 = 390 Mhz, sto je nesto malo manje od DDR2 800, a to je premalo za toliko klokovan quad core CPU.
Pri DDR2 400 setovanju, moguce je nagurati HTT i do 340 Mhz, ali tada RAM relno nece raditi na preko 700 Mhz. Cak ni CL3 3-3-6 latencije nece mnogo pomoci da se izvuku bolje performanse.

Sto se tice tweakovanja i izvlacenja performansi, Black Edition je nezamenjiv, a 810 i 910 racunaj da mogu da rade na 3.6 Ghz na relativno niskim naponima, prilicno brzo, za svaki dan. Svakako 1 Ghz overkloka nije za bacanje.

:zgran::zgran::zgran:
:wall::wall::wall:

P.S. Sto jes' jes'.

Poslednja izmena:
Tacan datum mi se cini da je 9. februar. Tada ce biti predstavljeni novi procesori i DDR3 platforma.

Jedva cekam 810 :)

To onda znači da bi PHENOM II X3 720 BE AM3 možda bio best bay za oko 150 eu koliko računam da će da košta jer ima 6 mb L3 i sve osobine starijeg BE brata mada manjak jednog jezgra u svoj ovoj frci za quadovima stvarno stvara loš trip .

Probao sam taj X3 720 i ne klokuje se nista bolje nego 810 ili 940 iako ima jezgro manjka. Ako mene pitas uvek je imati bolje jezgro vise, nego 2 MB L3 kesha vise. Dodatni L3 kes ce mozda doneti koji FPS u igrama, ali dodatno jezgro ce mnogo vise rasteretiti rad i ubrzati zahtevne aplikacije. Primera radi kompresija videa na 3.6 Ghz na X3 je u rangu 2.6 Ghz X4. X4 takodje moze da se klokne na 3.6-3.8 Ghz bez problema iako je zakljucan. Za iste pare x4 810 je bolja kupovina nego x3 720. Ako X3 720 bude do 120 € to ce biti dobra kupovina.

Poslednja izmena:
Jedna je stvar kad neko nagađa šta kupiti a potpuno druga stvar imati priliku i čuti kako se nešto ponaša u realnom radu zato sam zahvalan što imam priliku da saznam takve podatke od ljudi kao što je npr. drfedja i zato hvala i jedno pitanje . Interesuje me kako se 720 u odnosu na 810 oba 3.6 Ghz ponaša u igrama jer mi je to najbitnije pogotovo u onim koje bolje koriste više jezgara ?

Jedna je stvar kad neko nagađa šta kupiti a potpuno druga stvar imati priliku i čuti kako se nešto ponaša u realnom radu zato sam zahvalan što imam priliku da saznam takve podatke od ljudi kao što je npr. drfedja i zato hvala i jedno pitanje . Interesuje me kako se 720 u odnosu na 810 oba 3.6 Ghz ponaša u igrama jer mi je to najbitnije pogotovo u onim koje bolje koriste više jezgara ?

Prvo, sam drajver koristi vise jezgara, pa ces na visejezgarnom procesoru imati bolje performanse nego na jednojezgarnom. Recimo da ce X3 720 klok za klok biti u igrama isti ili nesto brzi od X4 810.

@drfedja
Posto ti imas vise znanja o ovim procesorima od vecine, moze par pitanja

Koliko se po tvojoj proceni moze ocekivati max oc 810.
A koliko na def naponu?
Pretpostavljam da je najveci problem sa NB, koliko od njega ocekivati?

Kad se to uporedi sa 940 kolika je razlika (u freq) i gde?

Hvala.

Poslednja izmena:
@drfedja
Posto ti imas vise znanja o ovim procesorima od vecine, moze par pitanja

Koliko se po tvojoj proceni moze ocekivati max oc 810.
A koliko na def naponu?
Pretpostavljam da je najveci problem sa NB, koliko od njega ocekivati?

Kad se to uporedi sa 940 kolika je razlika (u freq) i gde?

Hvala.
cenim da ce Fedja odgovoriti, ali evo ti moje iskustvo:

default V - 3.5 GHz, max OC 3.9 GHz.

Sto se NB-a tice, treba ciljati na ploce koje mogu da obaraju NB multi.

Hvala na odgovoru, ja ciljam na DFI Lanparty DK 790GX-M2RS, nadam se da ona ima te opcije u biosu...
Dvoumim se izmedju 940 i 810, ne znam vredi li doplatiti za 940, obzirom da ce veliku vecinu vremena cpu provoditi na def taktu (tj jos nizem zbog c'n'q). Verovatno ne, ali sam radoznao :)

Izasli du testovi, za tvoje potrebe bice dovoljan i 810 ;) I ja sam mislio da sebi maznem jedan 8xx ali nekako me X3 710 mami svojom cenom i performansama narocito u igrama.

Hvala na odgovoru, ja ciljam na DFI Lanparty DK 790GX-M2RS, nadam se da ona ima te opcije u biosu...
Dvoumim se izmedju 940 i 810, ne znam vredi li doplatiti za 940, obzirom da ce veliku vecinu vremena cpu provoditi na def taktu (tj jos nizem zbog c'n'q). Verovatno ne, ali sam radoznao :)

Jel planiras koriscenje integrisane grafe bar u pocetku? Videh zale se na ne funcionisanje iste, na nekoliko mesta a i ja sam bacio oko na tu plocu. Sve je extra odradjeno samo malo smara onaj kabal za povezivanje integrisane, jer ja planiram da je koristim.

Planiram, posto igrice gotovo da ne igram uopste, a one koje igram moze da gura :)
Nisam cuo da zeza ta grafika, hm... Video sam da ima dvi bracket, mozda se zale na nepostojanje D-SUB? Meni to nije problem jer svakako povezujem monitor preko DVI. Ako bude nekih problema, mogu da koristim i trenutnu graficku...

Isto i kod mene. :)

Jesu na nepostojanje, ali su se zalili i na nemogucnost aktiviranja integrisane, mada kazu da se novijim biosom, odnosno kod "svezijih" modela to ne desava. Mislim na nemogucnost aktiviranja grafe i sa DVI.

Ocigledno su planirali da niko nece da je koristi, jer je to dfi ploca :)
Nadam se da su to sredili, ne bih voleo da se neprijatno iznenadim.
Meni za sad deluje super, ne zbog overkloka i sl vec zbog stabilnosti. Treba mi ploca koja jednostavno radi, bez nekih problema, zato ne bih isao na ove jeftinije tipa asus, gigabyte i sl...

Jel zna neko moze li ona da obori NB multi?

Ok, pojavili su se AM3 "osakaćeni" Phenomi II, ali da li se zna nešto o Phenomu II 925, da li će se on pojaviti u februaru?

Jel planiras koriscenje integrisane grafe bar u pocetku? Videh zale se na ne funcionisanje iste, na nekoliko mesta a i ja sam bacio oko na tu plocu. Sve je extra odradjeno samo malo smara onaj kabal za povezivanje integrisane, jer ja planiram da je koristim.
ta ploca je trenutno najbolja AM2+ ploca na trzistu... u ovom tredu mozete videti sta sam ja sa njom izvukao iz 810-ke...

ako ti je bitna integrisana, onda je moj savet da ides na JR model, koji na sebi ima sve izlaze i prakticno se po nicemu drugom, sem po dimenzijama, ne razlikuje u odnosu na DK!

cenim da ce Fedja odgovoriti, ali evo ti moje iskustvo:

default V - 3.5 GHz, max OC 3.9 GHz.

Sto se NB-a tice, treba ciljati na ploce koje mogu da obaraju NB multi.

Primerak koji je bio kod mene je mogao da radi na 3.8 Ghz stabilno. Za screenshot sam ga poterao i na 4 Ghz. Medjutim tu ima jedan problem. Prvo, RAM ne moze da se natera na visoke frekvencije. Ako si stavio DDR2 533 rezim, izvucices max 800 Mhz, ako si stavio 667 izvucices 900 Mhz, a ako si stavio DDR2 800 izvucices 1066-1100 Mhz, mada generalno mnogo zavisi od RAM-a koji koristis.

Drugi problem je sto ne moze da se digne napon na northbridgeu vise od 1.3 v, zakljucan je ;) pa je zbog toga NB brzina limitirana na max. 2.5 Ghz za svaki dan.
Najbolje rezultate sam postigao na 3600 Mhz, na 1.4v, NB na 2500 Mhz na 1.3v i DDR2 na 12/6 na 1110 Mhz na CL4 5-4-12 2T.

Prilozi

• spi1m.jpg
    spi1m.jpg
    276.5 KB · Pregleda: 50
Bilo je i ovakvih izleta... ali memorija je radila max na 667 Mhz cl3-3-3-6. :d

Definitivno za svaki dan najbolje je 3600-3700 Mhz sa nasviranom memorijom na 1100-1150 Mhz, iako CPU moze vise. Da je CPU kojim slucajem imao mnozilac 13.5 moglo bi da se izvuce 3800 Mhz sa DDR2 1100.

U tabeli se nalaze uporedni rezultati izmedju 9950BE i X4 810, kao i skaliranje overklokovanog X4 810 na 3600 Mhz. Mislim da ce biti zanimljivo...

Prilozi

• deneb4M_4ghz.jpg
    deneb4M_4ghz.jpg
    243.3 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Vrh Dno