Šta je novo?

Phenom II x4 b40 OC - gde gresim?

domcale

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2009
Poena
380
Pozdrav,
Citam vec ko zna koji tutorijal za OC AMD procesora, i u sustini sam ja shvatio sta treba da radim, ali (kad nebi bilo tog ali)...
Lepo ja podignem napon nazad na 1.35v, spustim HT i NB mnozilac na 9 (za svaki slucaj, samo da probam), i memoriju spustim na 1066 MHz, podizem FSB na 215, save and quit, lupim enter, i nece da prodje hebeni POST :wall:. Mogu u BIOS, ali nece da krene dalje da butuje u Win. U toj situaciji, HT radi na 1935MHz (naravno i NB radi na istoj frekvenciji), a CPU na 3.2GHz.
Cisto sumnjam da mi nije dosta 1.35v za 3.2GHz (na 3GHz radi na 1.2v ,)).
Gde gresim?
Hvala unapred na odgovorima

Poslednja izmena:
Mozda ti nisu stabilna sva jezgra za oc (posto je otkljucan procesor),
sreca je da si otkljucao sva, a sad oc.....

Jel si proveravao stabilnost posle otkljucivanja jezgra? Moguce je da te i napajanje koci..

Poslednja izmena:
@ rhher
Moguce je. Vraticu ga na 3 jezgra i probati OC ponovo.

@Tr0pIcAn0
Cisto sumnjam da je do napajanja, jer je pre teralo masinu koja je troslia i vise od ove. Da, sve je stabilno pod LinX-om, drzao sam test celu noc. Imas sliku u attach-u.

Edit: isto se desava i na 3 jezgra, ali ovaj put sam uspeo da zahebem plocu :D, tako sto sam usao u BIOS, izasao iz biosa ne sacuvavsi podesavanja (pre toga sam stavio na 3.2GHz), i onda je krenuo da butuje u win, ali dzaba kad se masina restartovala. Da l' da dizem napon za NB i koliko smem?

Prilozi

• 1.2v 6h run.jpg
    1.2v 6h run.jpg
    325.4 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
ja ne volim da dizem napon na ploci,
posebno ne na msi-u, tako da bi bilo bolje da stavis 1.45V na procesor, (otkljucanim procesorima malo veca voltaza zna da pomogne) i probaj na 3.2 GHz,
takodje proveri latencije rama, jer i to zna da predstavlja problem:)
ako ti je konfa iz popisa, poigraj se malo sa ramom, 1333MHz na cl9, je dosta lose, stavi mu 7 i malo digni voltazu, sigurno te to koci

Poslednja izmena:
1.45v na TX2 bas i nije pametno, al' ajd, probacu. Podignucu i voltazu za ram na 1.6v (necu da spustam latencije za sad)
Edit: uspeo sam sa podizanjem napona za ram, i kad sam usao u win i CPU-z, video sam nesto sto me je poprilicno iznerviralo... ploca je sama spustila latencie na 7-7-7-20, umesto da zadrzi na 9-9-9-20. Ko joj je rekao da to uradi? :mad:
Moram rucno da setujem latencije i krecem u OC :)

Poslednja izmena:
drago mi je da sam pomogao:)
javi sta si uradio, i kolike su ti temp.

Nisam uradio nista pametno, jer ga nisam ni terao dalje od tih 3.4GHz, mozda ga za vikend malo poteram. Nemam screenshot, ali je bilo 49*C pod opterecenjem (bilo je dosta hladno u sobi) na 1.36v naponu.

Vratio sam ga na default i 1.2v, u cilju mi je da smanjim potrosnju i zagrevanje (tacnije, da mu produzim radni vek), cisto sam hteo da vidim kako ide klokovanje ovih novih procesora :).

BTW, kad vec pisem ovo, da pitam. U BIOSu imam 2 "mesta" (neznam kako da ih nazovem) za povecanje napona CPU-a, jedno je "CPU VDD Voltage", a drugo "CPU Voltage". E sad, ja podizem i spustam napon preko onog "CPU VDD Voltage", medjutim, kada sam hteo da povecam napon na 1.45v, video sam da je max napon 1.375v. Za ovo CPU Voltage nisam ni gledao dokle ide. Pitanje: preko koje opcije da dizem/spustam napon?

Poslednja izmena:
Evo veceras sam se malo igrao sa ovim mojim x3 435
OC sam ga na 3.6GHz |1.4v|1.25|1.55 - Ovako OC daje 34 GFlops-a
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1432997
42C je max temperatura koju je LinX uspeo da mu "nabije" :-devil-:
Inace u leru je temperatura 25-28C [tj dok surfujem, download-ujem neki glupi film za ortakinju i gledam Two and Half Men :D]

edit.
P.S. I ja sam noob sto se OC tice ali CPU VDD Voltage bi trebalo da ti pomogne da napon za cpu ide vise od maximuma stavljenom u biosu [valjda je max 1.55] Znaci ako zelis da ga bas nasviras, a vidim da tebi to nije cilj zato nemoj da mu dajes toliki napon.

Poslednja izmena:
Pa help u biosu kaze da je to "Same as CPU Vcore", sto bi reklo da je to ustvari to sto meni treba.

Nisam uradio nista pametno, jer ga nisam ni terao dalje od tih 3.4GHz, mozda ga za vikend malo poteram. Nemam screenshot, ali je bilo 49*C pod opterecenjem (bilo je dosta hladno u sobi) na 1.36v naponu.

Vratio sam ga na default i 1.2v, u cilju mi je da smanjim potrosnju i zagrevanje (tacnije, da mu produzim radni vek), cisto sam hteo da vidim kako ide klokovanje ovih novih procesora :).

BTW, kad vec pisem ovo, da pitam. U BIOSu imam 2 "mesta" (neznam kako da ih nazovem) za povecanje napona CPU-a, jedno je "CPU VDD Voltage", a drugo "CPU Voltage". E sad, ja podizem i spustam napon preko onog "CPU VDD Voltage", medjutim, kada sam hteo da povecam napon na 1.45v, video sam da je max napon 1.375v. Za ovo CPU Voltage nisam ni gledao dokle ide. Pitanje: preko koje opcije da dizem/spustam napon?

Ne "skracujes" mu zivot overklokom.
proc mozes da "ubijes" samo velikom vostazom(preko 1.45V preko toga polako degradira), i temperaturom(za amd-a preko 62C), tako da opusteno:)

http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2009/05/11/overclocking-amd-s-phenom-ii-x3-720-be/3

~ CPU VDD Voltage (V) : [Auto, MIN-1.1000, incremental by 0.0125, MAX-1.5500]
~ CPU-NB VDD Voltage (V) : [Auto, MIN-1.1000, incremental by 0.0125, MAX-1.5500]
~ CPU Voltage (V) : [Auto, MIN-1.360, incremental by 0.010, MAX-1.600]
~ CPU-NB Voltage (V) : [Auto, MIN-1.185, incremental by 0.010, MAX-1.595]
~ DRAM Voltage (V) : [Auto, MIN-1.80, incremental by 0.05, MAX-2.30]
~ NB Voltage (V) : [Auto, MIN-1.20, incremental by 0.05, MAX-1.50]
~ HT Link Voltage (V) : [Auto, MIN-1.25, incremental by 0.05, MAX-1.50]

@ rhher
OK, ali ono za potrosnju stoji :)
Po ovome sto je postavio Don Workinson, to podesavanje bi trebalo da ide do 1.55v, ali kod mene ide do najvise 1.375v. Mozda da probam sa gasenjem C'n'Q (posle cu ipak da ga ukljucim) ?

Edit: gledam ostala podesavanja: recimo, kod mene za memoriju je max podesavanje 2.42v, a u spoileru stoji 2.30. Ocigledno da se ne radi o istoj ploci.

Poslednja izmena:
Sad mi je jasno. Znaci, ako podignem napon na 1.45v (CPU voltage), oktljucace mi se i veci naponi u CPU VDD voltage.
Znaci, po def-u cpu radi na 1.35v, a ja drzim "ventil" na 1.2v.

Poslednja izmena:
I meni je birnije da je procesor hladan, stabilan i da je tisina u kucistu :D
Tvoja tema me cisto zainteresovala i zeleo sam da vidim koliko moj primerak moze da se OC za 24/7.
Mislio sam da ga spustim na 3.2 sa def naponima mada vidim da je i ovako ladan i da mu nista ne smeta. Videcu jos... nisam probavao da ga undervoltujem - radio je na 1.325 na defu i 3.2GHz.

Nemoj da stavljas ta podesavanja jer to nisu iste ploce, ako hoces vece voltaze, stavi najnoviji BIOS, mada ako volis svoj procesor, ne prelazi 1.45V

I meni je birnije da je procesor hladan, stabilan i da je tisina u kucistu :D
Tvoja tema me cisto zainteresovala i zeleo sam da vidim koliko moj primerak moze da se OC za 24/7.
Mislio sam da ga spustim na 3.2 sa def naponima mada vidim da je i ovako ladan i da mu nista ne smeta. Videcu jos... nisam probavao da ga undervoltujem - radio je na 1.325 na defu i 3.2GHz.

na 3.2GHz radi na 1.25v

@ Don Workinson
Spusti ga na 3GHz (posto 200 mhz ionako ne donosi nista), i stavi mu napon na 1.2v. Moj otkljucan radi na 3GHz @ 1.18~1.19v pod opterecenjem stabilno.

Poslednja izmena:
domcale je vec cini mi se rekao da ga nece drzati oc za svaki dan i da zeli samo da proba domet procesora. Tako da nisu toliko bitne voltaze i temperature jer zeli samo da proba, a ne da ga przi svaki dan. Ona setovanja u spoileru su od msi 790 i nisu setovanja vec min - max voltaze. - nebitno zaboravi kad nisu ista za tvoju plocu .

@domcale
Da, znam da je razlika izmedju 3.2 i 3.0 nikakva i da nema potrebe. Bio mi je na 3.0 do pre neki dan dok nisam uzeo CM Hyper 212 pa reko aj barem da ga stavim na 3.2 kad je ionako isti napon i isto je ladan.
Rekoh da nisam probavao sa undervoltovanjem jel me mrzelo posle da testiram stabilnost - da mi se ne desi u toku rada kad ga opteretim da popijem BSOD pa da mi ode sve u nepovrat...mrzelo me i da probam OC do sinoc [a ovaj comp imam vec nekih 4,5 meseca] Sad stoji tako na 3.6 1.4v , drugi put kad me ne bude mrzelo cu proveriti koliko mogu da mu spustim cpu voltazu ;)

@Luka Hvala da znam da okvirno "jurim" 1.25v ;)

Poslednja izmena:
obrati paznju kad menjas posesavanja na jezgrima tipa orkljucavas i slicno bios hoce da ti poremeti latencije memorije!
B40 fsb moze da ide i do 270(barem moj x3 440)

Nakon skoro 6 meseci budim temu :D

Buduci da sam resio hladjenje naponske :D :
attachment.php

attachment.php

Nemam vise problem pregrevanja iste, i mogu da poteram CPU klok vise. Sad radi na 3.6GHz, 1.456~1.464v. To je sasvim ok, ali ima problem sa OC-om NBa. Kada ga podignem na 2.4GHz, OS pada posle par sati opterecenja u vidu BSoD-a. Pitanje:
Koliko smem da idem sa podizanjem napona za CPU-NB i NB? Bilo bi jos bolje kada bi ga stabilizovao na 2.5GHz, pa da mogu da drzim CPU na 3.5GHz (1.4v) a nb na 2.5GHz.

Prilozi

• DSC02858.jpg
    DSC02858.jpg
    257.4 KB · Pregleda: 93
  • DSC02860.jpg
    DSC02860.jpg
    190.6 KB · Pregleda: 90
Vrh Dno