Šta je novo?

Phenom II X3 -> X4 otključavanje :)

Procesor je bio stabilan nekih 20-ak minuta prime stabilan, a prilikom prime smo pustili da vrti 3dmark06 CPU testove

Probali smo ga i na 3600MHz i izvrteo je cpu testove
Stavili su noviji bios pustili prime na difoltu sa 4 jezgra, da vidimo da li je stabilan... bio je nekih 2h stabilan i ostavljen je da radi :)

:wave:

Cim je hladjen?
Temp 51C u full-u mi se cini odlicnom (ako sam dobro skont'o). Moze pojasnjenje koje su ono temperature na HW Monitoru (CPU, MB i sta jos...?)

Poslednja izmena:
;1744465 je napisao(la):
Cim je hladjen?
Temp 51C u full-u mi se cini odlicnom (ako sam dobro skont'o). Moze pojasnjenje koje su ono temperature na HW Monitoru (CPU, MB i sta jos...?)

Box kuler, sobna ili "kancelarijska" temp, čak bih rekao da je kod Joke ekstra dobro grejanje.
Core temp nije čitao temp, a Biostarov softver za monitoring je transparentan pa ne može da se slika, morao sam sa HW monitorom da slikam temperature. Prva je senzor na ploči koji čita temp CPU, a druga temp je čipset ili sitem...ne sećam se baš 100%

Nisam siguran koliko tačno čita napone cpu-z na amd sistemima, taj primerak je na 1.3v dok je zorzov na 1.23-1.25v, možda je njegov još hladniji :trust:

Ne vidim isplatljivost namernog ili nenamernog AMD propusta oko ovog otključavanja, kada treba da se i pojavi AMD Phenom II X4 810 koji ima manje keša od ovog, a za ove male pare skoro pa dobijete AMD Phenom II X4 920, sa samo malo manje L2 keša

:wave:

Poslednja izmena:
??? Zar nije 4X512KB?

Da, u pravu si. Po difoltu ima 3x512KB, ali kad se otključa 4 jezgro prema cpu-z pokazuje da ima 4x512kb. U samom CPU test 3dmark06 je na difoltu( x3 vs x4) imao negde oko 900 poena više sa 4 jezgra

Nisam siguran u ovo, nemam mnogo iskustva sa AMD-om, ali možda je čak bolji izbor od 920 u slučaju da je 4 jezgo ok , zbog lakšeg OC, jer ima otključan množilac.

Poslednja izmena:
Samo da se nadovezem na svoj gornji odgovor (iako me niko nije nista pitao :D).
Otkljucavanjem procesora dotsa se smanji HT frekvenca i NB frekvenca. Difoltno za ovaj CPU (odnosno za AM3 seriju) te frekvence iznose, respektivno, 2000MHz dok se otkljucavanjem dobije HT i NB frekvenca od 1600MHz (kako, zasto???).
Sve ostalo je OK...

Moze li "neko ucen" da pojasni ovu promenu frekvence HTa i NBa???

Poslednja izmena:
Otkljucavanjem procesora dotsa se smanji HT frekvenca i NB frekvenca. Difoltno za ovaj CPU (odnosno za AM3 seriju) te frekvence iznose, respektivno, 2000MHz dok se otkljucavanjem dobije HT i NB frekvenca od 1600MHz (kako, zasto???).
Sve ostalo je OK...

HT link ti je oboren, ali NB ti je na odlicnih 2600 Mhz. 1600 Mhz za HTT ne utice bitno na performanse, a verovatno mozes rucno iz AOD-a da kloknes na 2600 Mhz. Vazi pravilo HTT<= NB. :D

HT link ti je oboren, ali NB ti je na odlicnih 2600 Mhz. 1600 Mhz za HTT ne utice bitno na performanse, a verovatno mozes rucno iz AOD-a da kloknes na 2600 Mhz. Vazi pravilo HTT<= NB. :D

Da li je mocuce otkljucati X3 720 na nekoj AM3 ploci? Ja sam probao na Asus-u M4A78T-E i nista. Da li mora da bude AM2+ ploca?

@Hector Ruiz:

- Ne mora biti AM2+ ploca uopste. I ta tvoja je OK ali nesto ne stima, ili BIOS ili jednostavno CPU nece da se otkljuca...

Nece svaki cpu. Neki lik sa xtremesys-a se zalio da x3 720 kao ovaj moj (ista nedelja i oznaka) i ista ploca kao moja (sa istom BIOS revizijom) nece ni da cucju da otkljucaju 4to jezgro. Posle restarta se zaglupi ploca i nece da POSTuje pa mora da vadi bateriju...

Znaci ploca ti je verovatno u redu...

iskustva ludi sa xtremesystemsa pokazuju da otkljucavanje ne radi na AM3 plocama... e sad, ajd znaj... sve je to lutrija ;)

iskustva ludi sa xtremesystemsa pokazuju da otkljucavanje ne radi na AM3 plocama... e sad, ajd znaj... sve je to lutrija ;)

Meni je, laicki, nelogicno. ACC opcija je mogucnost implementirana u SB750 i njom se direktno deluje na sam CPU... Ma ko ce ga znati. Ja takodje videh na xtremu da su otkljucavali i sa AM3 plocama. Hm.

Mislim da sam negde procitao da na asusovim plocama ne radi.

Na XS neki lik je počeo da kači modovane biose za asusove ploče koji omogućavaju otključavanje
XS je trenutno down, pa probajte kasnije da nadjete tred

Sve ostalo je OK...

To je povezano sa bios-om na Biostar plocama,imas na rebels havenu nekolicinu ljudi sa istim problemom,ako se to moze tako nazvati.

Mislim da ne bi bilo lose da Bench useri postuju svoje uspjesno otkljucane X3 procesore, tj. kombinaciju CPU-a (batch) i ploce (eventualno i verzija BIOS-a).

Ovo je sada glavna zezancija, a mene ovo interesuje posto bi na "nevidjeno" uzeo jedan primjerak i plocu.
Pokusao bi izvesti neki recimo "zakljucak" sta je potencijalna dobitna koombinacija.
Mogla bi se napraviti i neka tabelica pa je zakaciti da ljudi imaju uvid (naravno koga to zanima).

edit: Koja je procedura kada se 4. jezgro ne moze otkljucati vec npr. nema slike na ekranu.
Da li je samo potrebno disejblovati ACC u BIOS-u ili je potrebno jos nesto?

Poslednja izmena:
AMD Phenom II X3 720 BlackEdittion, 0851 FPAW
Biostar TA790GXB A2+, BIOS 78DDA113.BST, Upload Date: 2009-01-13

Blaga korekcija frekvence (sve voltaze na defaultu):
Untitled.jpg i Untitled2.jpg
I vuci siti i ovce na broju. :D:D:D

:smoke:

Naaaaaajs... :)

A stabilnost?

Pa naravno. To se podrazumeva.
Ako klinci igraju puna 2h LostPlanet (sva 4 jezgra ukljucena u igrici) i sve tece uredno, za mene je to stabilno (razni Prajmovi, zajmovi i ostali ajmovi me ne zanimaju, samo realan rad tj. kada ga klinci samaraju :d:d:d).

:smoke:

Poslednja izmena:
Koliko realno moze stabilno da se izvuche iz ovog X3 720 BE ?? I jel se granica overclockabilnosti pomera na dole ako se ukljuchi 4-to jezgro...

Poslednja izmena:
Ne,mislim realno je ocekivati okolo 30 procenata od nominalnog takta sa vazdusnim hladjenjem(3.6-3.7).Naravno,uvek ce biti primeraka koji mogu vise,ali...
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=506068
@crossfire temp su oko 25-30 u toku neobaveznog rada i oko 50-ak u loadu dok radi prime.Sto se tice 790GX,mozda za neko vreme,za sad ne.Kad sam porucio proc,jos se nije znalo za otkljucavanje,tako da mi to i nije bio cilj,samo upgrade.O tom,potom...:wave:

Ne,mislim realno je ocekivati okolo 30 procenata od nominalnog takta sa vazdusnim hladjenjem(3.6-3.7).Naravno,uvek ce biti primeraka koji mogu vise,ali...
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=506068
@crossfire temp su oko 25-30 u toku neobaveznog rada i oko 50-ak u loadu dok radi prime.Sto se tice 790GX,mozda za neko vreme,za sad ne.Kad sam porucio proc,jos se nije znalo za otkljucavanje,tako da mi to i nije bio cilj,samo upgrade.O tom,potom...:wave:

Moja greska, mislio sam da je def 2.6.

Pade mi na pamet sledece:
S obzirom da su AMD procesori "volili" niske latencije memorije, kako bi se X3 720BE snasao sa DDR2 800 CL3? (3-3-3-10). Ploca ce biti Biostar TA-790GXB A2+ (nemam pojma koliko daje napon za memoriju jer je potrebno 2.3-2.35V za CL3.
Ova memara (iz Moja masina) moze ~1100MHz sa latencijama 4-5-4-13 pa ce vjerovatno tako nekako i raditi.

Ako Bog da uskoro sam vlasnik jednog od gore pomenutih X3 720BE koji se mogu "otkljucati" :banana:

mali off: Moze li se ova ploca kupiti kod nas?
http://www.sapphiretech.com/us/products/products_overview.php?gpid=276&grp=6

Negdje sam procitao da Sapphire plocu pravi DFI!? Mada, meni vise lici na pominjani Jetway HA-07 Ultra ili tako nesto...
Ima isti chipset cooler na SB

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno