Šta je novo?

PHENOM II 545 + asus M4A785TD-V EVO OC

fingon82

Čuven
Učlanjen(a)
17.05.2009
Poena
585
Pokusao sam da klokujem phenom II 545 3.0ghz na ASUS M4A785TD-V EVO ploci, i ne mogu nikako da nateram magistralu na vise od 210 mhz?!

Cak i kad smanjim mnozilac sa 15 na 12 recimo(12*220); dizanje napona procesora ne pomaze(probao na 1.4v).

U pitanju je najnovija revizija biosa. Sta da radim,nadao sam se bar 3.6???
Sta znace VDDNB OVER VOLTAGE(na 1.15v) i CPU VDDA VOLTAGE(2.5-2.8V),nisam menjao jer ne znam sta je?

Pokusao sam cak i 12*220,nece. Iako je to mnogo manje od default radnog takta

Dajte molim vas neke predloge,ja nisam pametan sta da radim:mad::crash:

Poslednja izmena:
Smanjivao sam i ht mnozilac, povecavao voltazu rama, smanjivao ferkvecniju ram-a, latencije, ali magistrala radi samo do 212,na 213 plavi ekran na ulazu u win, na 214 nece da boot-uje sistem.

Eh, lepo onaj lik dade naslov temi - Komp sluzi samo da bi te nervirao...

probaj da ides na jump free configuration pa tu bi trebalo da imas ASUS O.C. PROFILE gde je podeseno na auto.stavis na overclock profile pa ce se pojaviti ispod podesavanja koji ces profil.tu namestis na 10% i podici ces procesor i memoriju za tih 10%.to ti auto overklokovanje da ne cackas magistrale i sl.

To je premali klok,podigne magistralu za 10mhz,pa radi na 3150. Premalo je,da je bar na 3.5. Radi do 213 magistrala,to je problem. Ne znam da li je do ploce,procesora,ili biosa. Stari amd 7850 sam klokovao preko magistrale na biostar 790gxb ploci,iako je bio BE primerak, stavio sam ga na 13.5*237=~3.2ghz, na 1.375v. E sad, ovo je znatno robusnija ploca,tako da ne verujem da je u njoj problem,zato sutra nosim proc kod drugara da probam,mozda je neki katastrofa primerak za oc.Sto me ne bi cudilo, uvek sam bio baksuzan,ja se nadao otkljucavanju bar 1 jezgra,a sad,vidis,strepim i za klok :)

Problem je uspesno lociran, i radi se o procesoru
Probao sam ga na svojoj staroj biostar gxb ploci, sada otudjenoj, i ni na njoj proc ne radi na magistrali vecoj od 212mhz, iako sam na njoj postizao i preko 270mhz uz mnozilac 9 na 7850+ procesoru.

Toliko o tome da se svi procesori iz novih amd serija dobro klokuju, moj hoce plafon 180mhz, sto na 3.0 ghz iznosi o-clock od ravno 6%
Baksuz, sta da se radi :)

kada mi stigne ploča, da mi pomogneš oko o.c.

Ma oc je jako prosta stvar, i na ovoj kombinaciji cpu+mb, a pogotovo sa be procesorima (ne extremni, da naglasim).Nemas frke, poslacu ti broj na pp

Poslednja izmena:
stigao, videcemo kada stigne ploca

Pozdrav,

fingon, iako pises da si locirao problem evo ti slicna tema vezana za tvoju plocu M4A785TD-EVO sa xtreme systemsa:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=237544

Potpuno ista stvar, samo sa Athlon II X4 procesorima. Cuveni overkloker Chew je napisao da ce da nabavi doticnu plocu i proveri da li je do nekog buga u BIOSu ili nesto drugo.

Tako da nisi jedini u svojoj muci :)

Hvala ti mnogo, bas cu da bacim pogled, ali kao sto rekoh, tako je bilo i na biostar 790 gxb am2+ ploci, nece pa nece

Zanimljiv "update"

Zahvaljujuci useru kull kome se i ovaj put zahvaljujem, sam uspeo da nadjem resenje problema koje na zalost, nije zadovoljavajuce, bar dok ne izadje nova revizija BIOS-a za ovu plocu

Naime, izgleda da postoji neki problem u biosu kod ove i jos nekih asus ploca. OC preko magistrale nije moguc za mnoge korisnike, i ne zna se u cemu je problem. Tacnije, moguc je, ali memorija( recimo moja) ddr3 1333 mhz mora da se spusti na najnizu vrednost, tj na 400(800mhz efektivno) da bi uopste hteo da post-uje sistem. Vec na 533 (1066) nece da post-uje. Takodje, ht link mora da se obori-meni je na 1400.

Postigao sam 3740 mhz klok, 258*14.5, @1.4v, ali mi memorija radi na 1020mhz :cuss:

Ne dobijam posebno bolje rezultate, zbog niske ferq rama, pretpostavljam.

Na biostar ploci oc verovatno nije uspeo jer nisam smanjio ht, ne secam se, i a razocaran sam procesor odmah vratio u moju plocu.

Toliko, pozdrav

Poslednja izmena:
Ovo veoma lici na probleme koje su rane AM2 ploce imale sa nekim memorijskim modulima. Ploca moze daleko preko 300, procesor to prati bez problema, ali sa nekim memorijama nece ni da makne sa 220, 240 i slicno.

Nema na cemu fingone82, :)

Nego, da se ne bi ova prica zavrsila bezuspesno zbog bugovitog BIOSa, probaj da zamenis plocu za neki Gigabyte model koji garantovano hoce da overklokuje valjano. (u tom cenovnom rangu)

npr. GigaByte MA770T-UD3P ili GigaByte MA785GT-UD3H.

Takodje DDR3 memorija radi jako lepo na svim AMD Gigabyte plocama cak i pri granici AMD IMCa od DDR3-1600 do 1800 MHz. (podesavanja u BIOSu vezana za memoriju su pregledna i jasna)

Iz tvog potpisa vidim da imas Geil DDR3-1333 CL9, a to je poprilicno spora memorija tako da mislim da je mozda bolje da probas da zategnes latencije pri tom postignutom overkloku od 3740MHz. Trebalo bi da bude brze nego pri defaultu bez obzira sto je memorija naizgled sporija.
Nisi napisao na koliko si postavio takt NBa posto je u njemu IMC.Ako overklokujes NB na 2600-2700MHz sto uspeva kod vecine Phenoma II, cak i sa DDR3-1020 (npr CL6) trebalo bi da imas solidan rezultat.
Ako imas Everest odradi onaj Cache and memory benchmark pa da vidimo koliko dobijas memory bandwith.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Kako da je zamenim, a da ne izgubim na vrednosti? Onda mogu da uzmem i B.E. procesor, i onda nece biti nikakvih problema. A to sam i planirao i onako: za 8-10 meseci neki quad, 955 be ili slicno, i onda ta anomalija nece doci do izrazaja, cepim preko mnozioca i to je to :)

A sto se mem tice, nije bas spora, recimo na samo 1.6v radi oc-ovana na ~>1600mhz i cl9, sa magistralom 210. Bazni napon joj je samo 1.5v, pa moze dosta da se ubrza dizanjem napona.

sad i jeste na cl 6, 1.65v. Dobro, nije toliko sporo, brze je od default 10ak %, ali manje nego sto sam ocekivao. Ali dici cu nb sa sadasnjih oko 1900, pa cemo da vidimo, donece par %.

Hteo sam da uzmem gigabyte 790xt-ud4p, ali posto imam chieftec 650cs,negativna iskustva user-a sa ovog foruma su me odgovorila ( kazu da pravi probleme ta kombinacija ).

Odradicu everest benchmark veceras pa se javljam sa rezultatima, pozdrav ekipo :)

Poslednja izmena:
Istekla mi licenca za everest, javljam se kao ga nabavim, ili neki drugi test program. J` ga, modem...:S:

Pozdrav

Vrh Dno