Pogledajte prilog 450077
Za sada sam resio na ovaj nacin, ali kako, nije mi jasno,
To je upravo ono što sam ti rekao u postovima od gore. Nisi imao NAT rule za PIA VPN. Posle si napravio rule, ali si odabrao pogrešan interface. Onda si i to ispravio, ali ti nije bio odabran dobar gateway u firewall rule-u.
na LAN subnetu mi je zakacen unraid koji izmedju ostalog skida torrente, on treba da ide preko VPN-a, a u slucaju da se izgubi jedan NET preuzme drugi preko Failovera, ili druga mogucnost kako si naveo da moze simultano da skida sa oba WAN porta.
Ovo kako si podesio sada i dalje ne valja bez obzira što radi. VPN ti ne ide preko failover gateway-a. A onaj firewall rule što imaš ispod gde ti je selektovan FAILOVER nema nikakvu ulogu. Treba da uradiš sledeće:
Idi na Interfaces / Interface Groups.
Klikni na Add i napravi novi group interface koji treba da izgleda ovako:

Pritisni i drži Ctrl na tastaturi i klikni prvo na WAN a onda na WAN2 interfejs kako bi selektovao oba. Klikni save, i trebalo bi da dobiješ ovako nešto.

Nakon toga, idi na VPN / OpenVPN / Clients i u sekciji Endpoint Configuration kao interface odaberi VPN_FAILOVER.
Gde se odredjuje koji WAN port da koristi odredjeni Vlanu Firewall / Rules
U Firewall / Rules i odabereš tab za VLAN koji hoćeš da podesiš i onda u okviru tog taba sa firewall rulom odrediš gateway.
ili u NAT / Outbound. Ja sam podesio kroz Firewall.
Da bi to radilo, mora da postoji NAT rule za taj VLAN subnet. Možeš da napraviš novi NAT rule eksplicitno za taj VLAN subnet, ili taj subnet dodaš u onaj Alias što smo napravili gore. Ako za određeni VLAN subnet ne postoji NAT rule, firewall rule nema nikakvu funkciju.
Ovo je neki grubi flow: NAT > Firewall rule > Gateway > internet.
Pogledajte prilog 450078
Ako podesim ovako ja nemam internet, da li treba da se resetuje nesto da bi radilo.
Ne treba da se resetuje, ali treba dodatno podešavanje. Idi u Services / DNS Resolver i uključi opciju DNS Query Forwarding. A onda idi u System / General setup i stavi da prvi DNS bude 10.0.0.242 i odaberi PIA VPN interface kao gateway.