Koristio sam ja VM preko gigabitne mreže i sasvim radi OK. Osnova kućne mreže mi je TP-Link TL-WR1043ND ruter, LAN Speed test pokazuje preko 800Mbps između računara na njemu.
Sa jedne stane PC na kome je ESXi host (skoro sve verzije, 3.5, 4.0, 4.1, 5.1), sa druge strane PC na kome je NAS - prvo sam koristio OpenFiler, posle OpenMediaVault. Na OF sam koristio isključivo iSCSI target, na OMV-u sam se igrao i sa iSCSI i sa NFS-om. Malo mi se više sviđa iSCSI, nekako više liči na pravi SAN 🙂
Radi sasvim lepo i korektno, imao sam više VM upaljenih istovremeno, nije bio neki preveliki load, uglavnom sam ja bio jedini korisnik na više VM-a.
Pre neki dan sam nabavio NAS D-Link DNS-345, probaću VM preko NFS-a na njemu, pa ću ti javiti utiske.
Ako te zanimaju VM iz Vmware workstation-a ili VirtualBox-a, najbolje je da dodaš na sam host računar iSCSI target sa NAS-a, ako ga NAS podržava, na njemu napraviš particiju/fajl sistem pa da na njemu kreiraš VM-ove.
Malo ću da se poigram ovih dana sa mojim NAS-om, pa ću ti javiti i neke druge alternative.
EDIT: ajd da budem malo brži na odgovoru, jer i mene ovo interesuje. Napravio sam na NAS-u folder na kome je CIFS share, mapirao ga kao network drive i iz Workstationa 9.0 napravio na njemu Win 7 64 mašinu, evo upravo ide instalacijija i za sada jako brzo ide. Javiću malo rezultate kad završi instalaciju. Uh dok sam kuckao, već gotovo 🙂