Šta je novo?

performanse monitora

planetbox

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2005
Poena
304
zdravo svima

da li je neko voljan da mi objasni kako kupovati monitor, tj na sta treba obratiti paznju.
Sta je to dinamicki kontrast i koji je onaj drugi kontrast :) , cesto na nekim sajtovima u prikazanim performansama monitora stoji kontrast 1000:1 a pored drugog recimo jeftinijeg monitora stoji 20000:1 ( da li se ovde radi o istim kontrastima ili ne ).
Koji odziv daje najbolje performanse itd

hvala svima

To sto se tice kontrasta je malo teze objasniti zato sto ne postoji neki standard po kome bi proizvodjaci ispisivali vrednost konstrasta na monitorima. Inace konstrast predstavlja razliku izmedju kako bih rekao najcrnje crne i najbelje bele boje koju monitor moze da prikaze. Na tu stavku danas ne obracaj previse paznje zato sto svi iole bolji monitori imaju ok kontrast.
Pored toga trebas obratiti paznju da monitor obavezno ima dvi (pogotovo ako kupujes 22 ili veci monitor), trebas obratiti paznju i na probijanje osvetljenje, najbolje bi bilo da ga nema ali se vrlo cesto nalazi i na skupljim monitorima, manifestuje se u vidu tanke bele crte po obodu monitora(uglavnom gornja ivica) kada je na monitoru kompletno crna slika.
Naravno i vreme odziva je bitno ali sve sto je manje od 4ms je odlicno. Uglavno ovi jeftiniji monitori su deklarisani na 5ms sto jeok ali po meni to i nije bas 5 ms, mada opet retko ces prmetiti neki ghosting.
Najbolje bi bilo da gledas u cenovnom rangu od 150-220e tu ima puno odlicnih monitora.
Bilo bi dobro kad bi nam rekao kolio para si spreman da izdvojis pa bi ti mi nesto preporucili.

pozz

Nisam expert, ali evo kako ja to kapiram. Gledaj samo staticki kontrast. Dinamicki kontrast se postize softverski i zbog toga taj broj u principu ne znaci nista. Ima brdo monitora koji imaju kontrast 1000:1, a na njima pise dinamicki 20000:1..mada kako sto rece covek, manje vise, svaki monitor danas sa kontrastom 1000:1 ima skroz ok sliku.
Samo se za DVI ne bih slozio sa njim, ali to je vec prica stara koliko i Nv vs ATI :)))
Ja sam npr imao samsunga 940n, 19" tft bez DVI i bio sam skroz zadovoljan slikom, a sad imam Acera x233h, takodje bez dvi, i isti slucaj. Kod ortaka sam bas osta vremena proveo pred 226bw sa DVI i veruj mi kad ti kazem da moje neistrenirano oko znacajniju razliku nije primetilo. Slazem se da je sa rastom dijagonale DVI sve neophodniji, ali opet, ja tu razliku jos uvek nisam primetio.
Ono na sta bih ti ja rekao da obratis paznju jesu paneli, ako uzimas samsunga ( ne zato sto ostali proizvodjaci ne muvaju sa panelima, nego zato sto jedino kod samsunga, bar koliko sam ja cuo, mozes na licu mesta i da se uveris koji je panel u pitanju) i da li monitor ima mrtvih pixela ili drugih defekata.
E sad problem na koji ces cesto naici jesu prodavci koji nece da ti otvore monitor pre kupovine, tako da se malo potrudi i nadji neke koji hoce ili se bar dogovori sa njima da ti dozvole da monitor istestiras kod kuce par dana, pa da ga ako nadjes neki mrtvi, ti lepo vratis i zamenis za novi :)) Verovao ili ne, ima ljudi koji hoce tako da ti izadju u susret.

Poslednja izmena:
I da, kao sto kolega gore i rece, obrati paznju na probijanje pozadinskog osvetljenja..mada je to vise stvar toga koliko tebe licno to probijanje nervira..mislim ionako se vidi samo na skroz crnim pozadinama..Ja sam se npr na to navikao kod starog samsunga, dok kod ovog acera probijanja nema skoro uopste.

Rezolucija, osvetljenje i vreme odziva, to je meni makar najbitnije. Kontrasti su uglavnom svima dobri, s tim da kao sto je vec pomenuto, ne zavaravaj se ovim dinamickim kontrastima koje nakrcaju na tipa 10000:1.
Pored toga bitni su i ulazi koje monitor ima a volim i kada ne trosi previse energije :)

Ajde molim nekoliko predloga za odlicne 22" i 21" monitore za oko 200€ i druga varijenta do oko 300€.
Hvala svima na brzom odgovoru unapred, jer bratu je hitno ...

Vrh Dno