Nisam expert, ali evo kako ja to kapiram. Gledaj samo staticki kontrast. Dinamicki kontrast se postize softverski i zbog toga taj broj u principu ne znaci nista. Ima brdo monitora koji imaju kontrast 1000:1, a na njima pise dinamicki 20000:1..mada kako sto rece covek, manje vise, svaki monitor danas sa kontrastom 1000:1 ima skroz ok sliku.
Samo se za DVI ne bih slozio sa njim, ali to je vec prica stara koliko i Nv vs ATI

))
Ja sam npr imao samsunga 940n, 19" tft bez DVI i bio sam skroz zadovoljan slikom, a sad imam Acera x233h, takodje bez dvi, i isti slucaj. Kod ortaka sam bas osta vremena proveo pred 226bw sa DVI i veruj mi kad ti kazem da moje neistrenirano oko znacajniju razliku nije primetilo. Slazem se da je sa rastom dijagonale DVI sve neophodniji, ali opet, ja tu razliku jos uvek nisam primetio.
Ono na sta bih ti ja rekao da obratis paznju jesu paneli, ako uzimas samsunga ( ne zato sto ostali proizvodjaci ne muvaju sa panelima, nego zato sto jedino kod samsunga, bar koliko sam ja cuo, mozes na licu mesta i da se uveris koji je panel u pitanju) i da li monitor ima mrtvih pixela ili drugih defekata.
E sad problem na koji ces cesto naici jesu prodavci koji nece da ti otvore monitor pre kupovine, tako da se malo potrudi i nadji neke koji hoce ili se bar dogovori sa njima da ti dozvole da monitor istestiras kod kuce par dana, pa da ga ako nadjes neki mrtvi, ti lepo vratis i zamenis za novi

) Verovao ili ne, ima ljudi koji hoce tako da ti izadju u susret.