Šta je novo?

Performanse memorije na Nforcu 2

• Začetnik teme Začetnik teme Bad MF
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bad MF

Čuven
Učlanjen(a)
26.02.2002
Poena
649
Ajmo nforce-ovce 🙂

Kolika je razlika u performansama na nf2 u dual chanelu sa slabim i jakim tajminzima? Ne interesuje me sandra (znamo njene rezultate). Ajde bacite rezultate u 3dmarku01 na 200mhz-a na slabim tajminzima (recimo 7-3-3-2.5) i na jakim (5-2-2-2), a moze i na nekoj jacoj magistrali, recimo 215 ili 220. Ako vas ne mrzi, moze i single chanel da uporedimo...

Veoma me interesuje, jer kod mene u SC sam dobio razliku od preko 300 poena u 3dmarku izmedju 7-3-3-2.5 i 6-2-2-2.5 (sta bi tek bilo da je moglo 5-2-2-2). Da li DC anulira latentost memorije (bar donekle)?

Bilo je diskusije o ovome, ali nisam video konkretne rezultate nigde, pa ajde par vas sa kvalitetnijim memorijama odradite testove.

Pozdrav

Evo ti jedan konstruktivan predlog jer Dual neces bas lako da primetis (bar ne sa Benchevima koji su aktuelni: razlike su minorne, mozda jedino memtest86 daje 'pravu' sliku donekle jer ono skoro duplira protok kad ploca radi u dual modu).

Uzmi lepo naotvaraj sve i svasta u Single DDR modu (sve sto ti padne na pamet), MBM5 na 1 sec., neki lep veliki rar, muziku, otvori par igara, Prime95,...

E onda lepo setaj iz igre u igru, program, drugi program,... dok ne osetis otprilike kako radi komp.

Sad sve to isto lepo uradi u Dual DDR modu,... razlika je izuzetno neverovatna (ako nisi ubio windows pre ili u toku eksperimenta :mrgreen: )

Bez zezanja, Dual DDR vredi u radu, masina radi sa nevidjenom lakocom (bar sto se tice WinXP-a, od 98-ice na ASUS A7N8X sam odustao zbog ocajnog zvucnog drajvera).

Hmm, bojim se da nisi razumeo ono sto mene interesuje. Zanima me razlika sa razlicitim tajminzima. A teoretski protok od 6400mb/s na 200mhz neces dobiti koju god aplikaciju da koristis, jer athlon to jednostavno nije u stanju da iskoristi. Problem je sto rezultati u sandri mnoge prevare 🙂

Razlike jesu u procentima, ali su to ipak vredni procenti 🙂

Pozdrav

Nisi ni ti mene razumeo 🙂

Ako te interesuje cisti benchmark (koji jeste lep, ono, mislim dobre brojke... 😀 ) onda je ok, neces da vidis veliku razliku u tome.
Kod mene 3Dmark2001 pravi razliku oko 1100 od single channel sa 3-4-4-8 do dual sa 2-2-2-2 (da sve dvojke, imam A7N8X sa 2*kingston hyperX 3500 nova verzija, tj. 012, nastimovana za asus nForce2 plocu), ali to je samo benchmark koji nema blage veze sa radom( ili igranjem 🙂 ).

Dual DDR je predvidjen da ti oslobodi procesor od rada (bukvalno). DMA moze da salje podatke ostalim uredjajima bez ucesca procesora (tu su HDD, CD, CDR, FDD...) sto mnogo puta puno ubrzava realan rad.

nForce2 je prva ploca na kojoj sam uspeo da formatiram floppy (on inace skroz ukopa Win dok ne zavrsi), rezem CD i teram sandru istovremeno i znas sta ??

Sandra je dala skoro isti rezultat kao i bez rezanja i ostalog (znaci ono 'Please do not move mouse...' za dual DDR ne vazi 🙂 ). Nisam probao Intela sa novim chipovima ali verujem da to isto tako dobro sljaka.

E pa posto imas odgovarajucu aparaturu 😀 ajde odradi 3dmark01 sa dual ddr, a samo promeni tajminge 2.5 3 3 7 i 2 2 2 5 i baci rezultate. Moze 200mhz, a moze i maksimalni fsb koji mozes. Ta me razlika interesuje, dakle ne single chanel.

Recimo sem 3dmarka i q3 veoma zavisi od memorijskih tajminga, sto sam i sam proverio, cak je i procentualna razlika jos veca nego u 3dmarku.

Pozdrav

Bude cim stignem (3Dmark).

Nego zaboravih da ti kazem gde da gledas razliku u brzini memorije kod Sandre. Iskljuci u opcijama za modul sva kesiranja (sse,mmx,...) i pusti benchmark. Tu ces najbolje da vidis sirovu brzinu memorije, i razlika izmedju single i dual DDR je na 166MHz/ 2-3-3-6 konkretno: ALU 938 FPU 973 prema ALU 1249 FPU 1314. Prakticno receno kad procesor baferuje memoriju razlika je mnogo manja. Sirova brzina ti je bitnaza sve sto moze da radi bez ucesca procesora.

Inace ovako ces da vidis mnogo vecu razliku sa razlicitim tajminzima za RAM.

Evo za nesto mirnija setovanja:

5-2-2-2 / 166*12.5 / MSI ti 4200 8x @stock / 3Dmark2001 = 12172

7-3-3-2.5 / 166*12.5 / MSI ti 4200 8x @stock / 3Dmark2001 = 11970

Na 200Mhz prodje sa 5-2-2-2 (to je stabilno) = 12430

ali je interesantno da nece sa 7-3-3-2.5, stalno puca i vraca se u desktop.

Inace imam 2*Kyngston HyperX PC3500, koji izgleda ne voli CL 2.5 (narocito na velikim freq.)

Nazad
Vrh Dno