Šta je novo?

PentiumD 805

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Koliki je max. napon preko koga ne bi bilo zdravo ici?

Ja sam sa 1.4375V i Asus P5LD2 stigao do 3.8GHz (190MHz FSB i memorija) ali ne radi 100% stabilno - prilikom kompresovanja u DivX posle nekog vremena hoce da se restartuje.

Temperatura ide do 72C a AsusAI util za OC pokazuje napon od oko 1.4V za CPU pri 2x 100% opterecenju (DivX kompresija).

Da li preterujem ili moze josh?

kovacm je napisao(la):

Ja sam sa 1.4375V i Asus P5LD2 stigao do 3.8GHz (190MHz FSB i memorija) ali ne radi 100% stabilno - prilikom kompresovanja u DivX posle nekog vremena hoce da se restartuje.

Temperatura ide do 72C a AsusAI util za OC pokazuje napon od oko 1.4V za CPU pri 2x 100% opterecenju (DivX kompresija).

Za vise napona postoji samo jedan lijek -> bolje hladjenje !

ok, ajde da preformulisem pitanje: do koje temperature bi trebalo da je bezbedno? U Asus-ovom AI utilu 72C je vec u crvenom pojasu...

Nekih 80 stepeni bi vec bilo vrlo zabrinjavajuce.Bolje hladjenje ti je moja preporuka.Do tada smanji klok i strpi se.

kovacm je napisao(la):
ok, ajde da preformulisem pitanje: do koje temperature bi trebalo da je bezbedno? U Asus-ovom AI utilu 72C je vec u crvenom pojasu...

Intel navodi granicu od 85° samo moras da znas da je pouzdanost termalnih senzora za ocitavanje temperature razlicita na ponekoj ploci je realna temp priblizna ocitanoj na nekim zna da varira i po 10° tako da rezervu od 10° treba uvijek osigurati.

Preko 75° nebih isao na tvoje mjesto !

Koristi neku noviju verziju S&M da zagrejes ta dva jezgra dobro u kombinaciji sa Speedfanom mozes da vidis Log radnih temperatura pusti to tako odredjeno vrijeme da radi i ostavi ambijent okolnosti kakve imas svakodnevno !

poz....

Poslednja izmena:
ok:
na 1.50V radi na 3.9GHz, 74C, ali throttluje
na 1.45V radi na 3.8GHz, 74C, ali throttluje
na 1.43V radi na 3.6GHz, 72C, ok

sve navedene frekvencije su pri 100% opterecenju (DivX kompresija) i to bez pucanja, koliko je stabilno ne znam ali sam procesor drzao 100% opterecen bar 20 minuta. Cooler je intel box.

milsim da cu ga ostaviti na 3.6GHz samo josh da vidim koliko mogu ventilatori da se utisaju...

Pre 805 sam imao Bartona, Preshota, Semprona.

Svojevremeno sam prodao Preshota da bih kupio Semprona (zbog boljeg FPU-a/3D Max i razlike u parama koju sam pretocio u 6600 😀) ali sam ovim izgubio HT sto, po meni, mnogo znaci.

E sad: 805 je DC, znaci jos bolje se ponasa nego HT procesor (pri 100% opterecenju u radu sa vise programa) a posto je DC tuce i Semprona u 3D Maxu. I pored toga cini mi se da se manje greje nego Preshot.

Sve u svemu skoro pa idealno 🙂 (neki A64 X2 bi bio idealan ali za 150e. tesko 🙂)

BTW @monty sta je S&M?

Poslednja izmena:
kovacm je napisao(la):

Koliko sam ja razumeo, problem sa tom Asusovom plocom (kao i P5WD2 i P5WD2-E i Deluxe varijantama) je u variranju Vcore napona (Vdroop) i do 80mV (mozda i vise) pri opterecenju procesora sto dovodi do nestabilnosti narocito pri O/C.

Sto se tice procesora, ABS MAX je 1.55V. Ja ti ne savetujem preko 1.45V bez vodenog, phase change ili LN2.

Sto se tice testiranja stabilnosti, poteraj OCCT na oba jezgra (moraces da nadjes patch jer ne dozvoljava da se startuje dva puta) i videces da ce ti se restartovati mnogo brze, mozda cak i odmah.

Sto se tice temperature MAX Tcase = 69°C. Senzor cita temperaturu u jezgru (citaj vecu temperaturu) tako da postoji razlika 10-20 stepeni. U svakom slucaju treba ga drzati ispod granice na kojoj pocinje da throttle-uje.

Poslednja izmena:
Kako se pokazala P5P800 SE za OC?
ako se stave i hladnjaci na mosfetove.

radi i to savrseno meni radi na 1.32V CPU na 3,6 GHz i ima oko 40-47 stepeni u ZATVORENOM BIG TOWER KUCISTU sa otvorenim imam 10-tak stepeni manje, a prilikom pakovanja DiVX-a temp ide do 60-64 stepena
,)

@Phoenix257

nisi lepio hladnjake na mosfete?
3.6GHz za svaki dan je super, a vidim da nisi ni dizao voltazu skoro uopste, i 60-65C za full load je poprilicno pristojno, jel ti Box hladnjak ili nesto bolje, e da koje ti je napajanje? jel ga pustas 24h/7 da radi? kako se pokazao? nema reseta i to?

@Phoenix257 xexe... meni je sa otvorenim kucistem temperatura veca!
hint: Coolermaster Centurinon kuciste organizovano kao Mac G5 - busna prednja maska sa ventilatorima koji duvaju vazduh kroz celo kuciste.

Izgleda da 805 ide samo u B0 varijanti stepinga, nema ih u drugim.

kod drugara sam instalirao doticni proc i onako ofrlje malo da ga kloknemo i na default naponu na gygabajtovoj 945p ploci mali je poleteo na 190 magistralu ko iz sale ... tu negde oko 3.8ghz temp je oko 45 stepeni ..malo me buni podesavanja memorije koja je uzgred TwinMos ddr2 667 koja kada se podesi na setovanja bliska taktu na kome treba da radi malo zeza inace proc je prava bruka za te pare...

da, i moj je B0 steping... probaj da ga opteretis 100% ako throtluje na 3.9 nema nista od brzine... radice brze ako ga spustis na 3.6 bez throtlinga (boze glupog li izraza 🙂)

Perica_Barii, koja Gigabyt plocaje je bila u pitanju ako se secas.

I kod mene na mojoj ploci je Ivicin D805 radio na 3.6GHz na default naponu, dok kod njega na asusu p5p800se mora da podigne napon.Mozda je bas mislio na ovu plocu koju ja imam.
Mada kod mene moj celeron nece bas da radi ultrastabilno na 3.6GHz, dok na 3.5GHz prolazi OCCT na pola sata ako mu dignem voltazu na preko 1.45v.

Ma i kod mene podigne win na 3,6GHz ali nije stabilan u testu dok ne podignem malo napon...Imam utisak da mi ova p5p800se malo downvoltuje...tako da sve svodi sve na isto..a mozda je i do hvaljenog LC-a...550W v2...😀

A shto se tiche GA i945p pro..po meni on je bolji jer dolazi i onaj ventilator na severnjaku..

Samo ja ne mogu nikako da se izborim sa grejanjem i pochinjem da sumnjam da ili je to kucishta..problem..najverovatnije ili do toga shto mi izgleda dolazi do vitoperenja ploche i onda one zabice za cooler ne drze bash najbolje.tj smanji se pritisak coolera na CPU...mada sve je to..nagadjenje..?

Evo napolju je ~30 stepeni i meni pochinje da se roshtilja mashina...na idlu na 2,8Ghz..sa ~55C. Morace da padne neki cooler uskoro..nema mi druge.

Nazad
Vrh Dno