Šta je novo?

Pentium VS Cyrix

stojke2

Cenjen
Učlanjen(a)
19.01.2012
Poena
159
Pozdrav, imam pitanje. Imam dva procesora:

1) Pentium I MMX 233MHz
2) Cyrix 6x86 MX PR233 233MHz

Koji od ova dva procesora ima bolje performance sto se tice windows 98 sistema? Ja sam negde vec citao da je Cyrix bolji sto se tice office aplikacija i tako tih cuda. Planiram da ga koristim za Tracker programe i sample editore iz DOS doba.

Takodje racunar poseduje 128MB RAM-a.

pr233 i bas 233 nije isto.ne secam se na koliko mhz pr233 radi,ali u ovom slucaju sigurno intel ima veliku prednost.
nisi napisao koju plocu imas,ali ako moze da ti radi amd k6-2,k6-3(koga bih voleo da imam)na njoj,gazi prethodna 2 za klasu

Trebalo bi da je intel uvek bio ispred svih ostalih, pogotovo ispred cyrix-a. Jedino je on radio na frekvenciji koja pise, amd i syrix su radili na nizim taktovima a imali su performanse kao intel sa istim nazivom (brojem)

Koliko se sećam, tu su negde po (integer) snazi, koja najviše i treba u običnom radu, ali u float-ing point-u (dakle matematičkim proračunima) Intel je superioran... Dakle, ako možeš da biraš, uzmi Intel PentiumMMX 233MHz.

Ali iako je bolji, prespor je za današnje aplikacije a i 128MB je premalo - jednostavno sve je postalo ogromno i sporo - čim staviš neki antivirus, pa ovo, pa ono, ima da bude samoubistvo... Znam, jer sam pre oko 1godinu probao sestri (trebao joj uglavnom samo za internet i email) da namestim Intel P2 266MHz sa 256MB memorije i Win98 i neki 40Gb HDD i 15" CRT. Nakon što sam sve instalirao, uključujući i antivirus i Office, i još par sitnica, jednostavno je presporo za normalan rad. .Avi filmovi su seckali, Skype video nije hteo da radi, MS office 2007 je bio spor ko puž, ma samo nerviracija...

Ma vidis da coveku treba za editore iz doba dos-a, tako da bilo koji da izabere, radice. Bilo je ovde ljudi koji su poklanjali mnogo jace od gore navedenog, ali ako covek zeli da isproba, sto da ne.

@ Jok & Hektor

Maticna ploca je XT-5IB2 od Ford Liona, podrzava EDO/SD RAM, ima USB 1.0 na sebi, podrsku za OS/2 uredjaje, max 256MB rama (ma da nesto nece, bios je outdated, a kada pokusam da ga flashujem dobija errore), takodje ima 3 ISA i 4 PCI slota. Podrsku za ATX napajanje i ono staro sa 2 ona cuda, kako li se vec zove.

Ploca ima INTEL cipset, i iz 1997 je kako vidi, dakle jedna od najnaprednijih za Socket 7.

Sto se tice procesora, oba mogu da se klokuju uz dzampere na maximum, Cyrix radi na 233MHz, isto kao i pentium. Sto se tice takta potpuno su identicni.
I da, moze da podrzi AMD-k5/AMD-k6 prodesore. Ali ih nazalost nemam.
Secam se mog prvog racunara, AMD-K5 100MHz, pustao AVI filmove kao i SWF animacije, stvarno je bio bruka stvar :)

Uglavnom, sto se tice radnog takta tu su identicni skroz. Stime da kontam da moze da se klokne na 266 ovaj pentium...

@ M M

Citao sam ja da je Cyrix donekle bolji sa nizom frekvencijom od pentiuma sa visom, pa sada zato sto oboje imaju isti takt i pitam pitanje.
I da, znam za sve to, imao sam dosta starih racunara, menjao sam ih od mog prvog pa do sada naj manje 30 :D
Imao sam cak stare laptopove, toshiba 300MHz, radio internet, Opera 5 tabova bez problema, pa sam imao IBM 380ED, pa neki Dell jadni, ali imao je USB port.

U sustini ja zelim samo ove DOS programe da koristim, trackere (samplere), da pravim chiptune muziku i tako malo da se secam tih starih aplikacija (KGEN98).
Nista novije, niti ce biti konektovan na internet, niti ce imati ikakvog dodira sa virusima (sve ide sa glavnog racunara pa na njega, potpuno cisto).

Moj prvi PC je imao Cyrix PR200 procesor. Jednom prilikom sam dobio za dž pentium mmx na 200MHz i gurnuo ga umesto cyrix-a. Pošto sam onda računar korisio isključivo za igre, ubrzanje je bilo veoma primetno.

Inače taj cyrix pr233 radi na 188MHz.

Hmm, ipak ovo jeste intelov chipset, a i programi su za windows, tako da Pentium verovatno jeste bolji.
Hvala za odgovor Mare, najvise mi znaci odgovor iz iskustva.

Ako neko ima da doda jos, uvek sam otvoren za razgovor i nove informacije :)

Trebalo bi da je intel uvek bio ispred svih ostalih, pogotovo ispred cyrix-a. Jedino je on radio na frekvenciji koja pise, amd i syrix su radili na nizim taktovima a imali su performanse kao intel sa istim nazivom (brojem)
k6 i k6-2,k6-2+,k6-3 nisu imali pr oznake.
modeli sa on dye kesom su koristili onboard kes kao level3 kes i ozbiljno se klali sa p3 procesorom

http://www.cpu-world.com/CPUs/6x86/index.html
http://www.cpu-world.com/CPUs/6x86/MANUF-Cyrix.html

ali sta reci intel je intel mada tesko ali istina je da je bolji izbor u bitci MHz na MHz . Ima bolju cooprocesor jedinicu od oba pandana pogotovo u odnosu na cyrixa. Ali je zato amd najdalje razvijao k6 procesore tako da je to najbrze sto postoji za te ploce.

http://www.cpu-world.com/CPUs/K6/TYPE-Desktop K6.html
http://www.cpu-world.com/CPUs/K6-2/TYPE-Desktop K6-2.html
http://www.cpu-world.com/CPUs/K6-III/TYPE-K6-III.html

Poslednja izmena:
ovoje moja mala zaliha, koja na žalost sada ne služi ničemu - jedina socket 7 ploča koju sam imao je ciknula... ako ti treba nešto od ovoga, javi ;)

dole levo je K6-2 na 200Mhz
gore levo je k6-2 na celih 475Mhz, ali njega ne bih otuđivao...
dole desno neki pentium, mrzi me da tumačim oznake :)
i gore desno IBM PR200+,što stvarno ne znam šta je :d

Prilozi

• DSC_7342.jpg
    DSC_7342.jpg
    82.3 KB · Pregleda: 97
^ i gore desno IBM PR200+,što stvarno ne znam šta je
isto sto i cyrix 6x86 te procesore je izradjivalo vise njih na kraju ih je kupila via pa imas eden procesore koji mu dodju najbrzi p1 procesori danas :)

Cyrix all the way :D pogledaj moju konfu iz potpisa :d

ovoje moja mala zaliha, koja na žalost sada ne služi ničemu - jedina socket 7 ploča koju sam imao je ciknula... ako ti treba nešto od ovoga, javi ;)

dole levo je K6-2 na 200Mhz
gore levo je k6-2 na celih 475Mhz, ali njega ne bih otuđivao...
dole desno neki pentium, mrzi me da tumačim oznake :)
i gore desno IBM PR200+,što stvarno ne znam šta je :d

Pozdrav! Mogli bi smo da popricamo :)
Ako imas Skype, ili preko Email, posalji mi PM.
Inace, ja sam posedovao K6, ali ne mogu da ga pronadjem nikako... Eh, da sam ko klinac znao sta sve imam, ne bi ja cekicem lupao 4004ke :D

Ibm je izradjivao procesore za Cyrix kako sam citao, tako da je slicnost verovatno tu.

Cyrix all the way :D pogledaj moju konfu iz potpisa :d

Hehe, sada probavam jednu plocu sto imam sa VX PRO cipsetom, M537 je model, pa cu da vidim bas kakve su im uporedne performance :)

Mi smo vozili svojevremeno Cyrix 166 (koji nije radio na 166MHz) i bio je znacajno sporiji od Intela na 166MHz (kojeg smo kasnije probali). Tako da ako hoces lep rad, uzmi Intel i vozi.

Texas Instruments je izdradjivao Cyrix procesore.

Stojke juri bre ovo....

cpu_mc68ec020.jpg

Poslednja izmena:
Naigrao bi se i vise od te sege, samo sto je to bila lepa proslost i tako treba da ostane. Ne treba dirati. Sada je novo vreme i nove tehnologije. Lepa secanja treba da ostanu lepa...

Haha, koju Sega igru da igram sa time :D

Pa to je CPU na goloj Amigi 1200. To bi ti bilo dovoljno za pocetak. A Sega je dolazila sa MC 68000 procesorom. Ovo je daleko ozbiljniji CPU.

Naigrao bi se i vise od te sege, samo sto je to bila lepa proslost i tako treba da ostane. Ne treba dirati. Sada je novo vreme i nove tehnologije. Lepa secanja treba da ostanu lepa...

Pa i jeste lepa proslost. A sve to apropo njegove zelje da uzme retro masinu za module i semplove ja sam mu predlozio Amigu 1200 ili Atari Falcon 030

Poslednja izmena:
izvukao sam ploču iz ormara, samo da bih probao da li se i dalje glupira ili je proradila, ali ništa.... svaki put se uključi i zatim me počasti kratki bipovima u nizu bez kraja, a nemam pojma šta joj je, niti šta signalizira

Usput sam spekao prst kad sam slučajno kroz K6-2 koji radi na 2.4V propustio 3.3V struje, za nepune 3 sekunde postigao je temperaturu od koje mi je ostala opekotina :d

P.S. @Stojke2, poslao sam ti PM ;)

Pa to je CPU na goloj Amigi 1200. To bi ti bilo dovoljno za pocetak. A Sega je dolazila sa MC 68000 procesorom. Ovo je daleko ozbiljniji CPU.
Pa i jeste lepa proslost. A sve to apropo njegove zelje da uzme retro masinu za module i semplove ja sam mu predlozio Amigu 1200 ili Atari Falcon 030

Heh, vidim ja to, 25 MHz je daleko mocnije od seginih 8MHz :)
Ali ipak, necu da odmah uletim u nesto u sta se u potpunosti trenutno ne razumem, Assembly, stare konzole i nacin na koji rade.

Chiptune donekle i razumem sto se tice samog principa radi, reprodukcija samplova preko izlazne jedinice.
Volim da cujem sinteticki zvuk, odgovara mi jednostavnost zvuka i kolicine tonova. Sada, sum nije tolko jednostavan, ali moze da prodje xD
Polako, mislim, volim racunarsku tehniku i lakse mi je razumeti sve tako sto cu razumeti kako je sve pocelo, kako rade stare masine, tako mnogo jednostavnije od ovoga danas, a tako nogo komplikovane.
Jeste da sam slabo naucio ista u srednjoj skoli zbog neozbiljnosti celoga razreda, a samim time i smaog sebe, ali verujem da je ovo jedan odlican hobi a i odlicna profesija.

izvukao sam ploču iz ormara, samo da bih probao da li se i dalje glupira ili je proradila, ali ništa.... svaki put se uključi i zatim me počasti kratki bipovima u nizu bez kraja, a nemam pojma šta joj je, niti šta signalizira
Usput sam spekao prst kad sam slučajno kroz K6-2 koji radi na 2.4V propustio 3.3V struje, za nepune 3 sekunde postigao je temperaturu od koje mi je ostala opekotina :d
P.S. @Stojke2, poslao sam ti PM ;)

OK! Cika samuraj :)
Procitao sam tvoj PM. Poslao sam ti zahtev.
Takodje, i mene je jednom opekao procesor, samo sto je ovaj bio AMD Athlon (mnogo su se grejali onda, malo vruce i puf crkne).

Nisam ja skontao da mu treba za module. Napisao je da mu treba za DOS editore, odn. editore iz doba DOSa

Da, za module, trackere za chiptune.

--

Evo jedan odlican modul za onog ko ima software za reprodukciju (XMPlayer, Foobar2000): Click me!
I izgrice Streat of Rage 2 je, ako se neko seca.

Gola Amiga 1200 radi na 14MHz. Takva gola Amiga 1200 dostize i prestize u mnogim stvarima Intel 386SX 33MHz CPU. Stavljanjem blizzard 1260 akcelatora sa Motorolom MC 68060 koja zonglira na 50 MHz masina postaje brza od Intel P1 100 MHz CPU-a*
Samo tesko ko da proda taj blizz ispod 400 eura

blizzard1260.jpg

Poslednja izmena:
Sad ce neki strucnjak da dodje ovde sa odgovorom "ja za 400e kupim Quad".... :D
Nisam znao da upgradeovana Amiga 1200 moze da se nosi sa P1 100 MHz.
Steta, nikad mi se kao klincu nije dalo da dodjem u posed jedne takve masine... Sve sto sam video od Amige bilo je igranje na Amigi 500 kod drugara iz kraja..

Eto vidis sad znas da moze :D

Samo da dodam da ja nisam imao 060 ,ALI sam zato imao prilike da gostujem gde je bilo 060 kartice na stolu i mocno,vrlo mocno. S druge strane ja sam svoju 1200 bio opremio s PPC karticom + 040 sto je opet moglo fino da se davi s P1 masinama stvar koja je uvek falila je graficka kartica koja bi stvari dodatno dovela u jos ravnopravniji polozaj.

Jednostavno zveri od procesora . PPC na 160 mhz je uspevao na aga grafici da pusti poneki div-x film ppc na 200 je to radio jos bolje graficka karta samo pojednostavljuje stvari.

Poslednja izmena:
Gola Amiga 1200 radi na 14MHz. Takva gola Amiga 1200 dostize i prestize u mnogim stvarima Intel 386SX 33MHz CPU. Stavljanjem blizzard 1260 akcelatora sa Motorolom MC 68060 koja zonglira na 50 MHz masina postaje brza od Intel P1 100 MHz CPU-a*
Samo tesko ko da proda taj blizz ispod 400 eura

blizzard1260.jpg

Samo sto je upotrebna vrednost takvog hardvera ravna nuli :)

Koja je bila fora sa tim karticama? Ne znam strukturu workbencha, jel su postojale neke sistemske biblioteke na koje su se oslanjali svi programi (kao npr deljena C runtime biblioteka) ili kako? I šta se dobijalo ubacivanjem ovakve kartice u tom smislu, jel uz nju dođu rekompajlirane biblioteke tako da svi programi osete ubrzanje ili šta?

Nazad
Vrh Dno