Šta je novo?

Pentium D 805 + throttle-ovanje

shunjal0

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2006
Poena
319
Heh. Resih da vidim koliko se greje moja nova igracka...

Temperatura na idle-u je ~ 56 stepeni sa zatvorenim kucistem, ~ 51 sa otvorenim.

Pri 100% opterecenju skace na ~ 71... i naravno throttluje (cim dostigne 65 - 66 stepeni... posle par sekundi). Ovo je praceno ThrottleWatch-om. Inace, opterecivao sam ga S&M-om . Taj program mi nije bas najjasniji. Na tabu "Monitoring" prikazuje tri reda sa temperaturama. Prvi je temperatura u kucistu (pretpostavljam), drugi je procesor, ali sta predstavlja treci red? Sta god da je, kod mene UVEK stoji na 48... ne treba biti genije pa videti da tu nesto nije u redu.

Maticna ploca je MSI i945p Neo2-F. Nema punu podrsku za 805-icu. Da li je moguce da je to razlog ovakvog ponasanja? Voltaza je pro propisu, a i sve frekvencije. Tesko da je to, ali ipak...

Jesi li ga OC-ovao? Da li kuler dobro naleze na CPU? Da li si stavio neku dobru pastu izmedju? U normalnim uslovima, dakle normalno kuciste (ne SFF), i u ne OC-uslovima ne bi trebalno da dodje do throthling-a, naravno pod uslovom da kuler radi kao sto je i propisano i dobro naleze na CPU. Obavezno proveri ovo poslednje!

Poslednja izmena:
shunjal0 je napisao(la):
Heh. Resih da vidim koliko se greje moja nova igracka...

Temperatura na idle-u je ~ 56 stepeni sa zatvorenim kucistem, ~ 51 sa otvorenim.

Pri 100% opterecenju skace na ~ 71... i naravno throttluje (cim dostigne 65 - 66 stepeni... posle par sekundi). Ovo je praceno ThrottleWatch-om. Inace, opterecivao sam ga S&M-om . Taj program mi nije bas najjasniji. Na tabu "Monitoring" prikazuje tri reda sa temperaturama. Prvi je temperatura u kucistu (pretpostavljam), drugi je procesor, ali sta predstavlja treci red? Sta god da je, kod mene UVEK stoji na 48... ne treba biti genije pa videti da tu nesto nije u redu.

Maticna ploca je MSI i945p Neo2-F. Nema punu podrsku za 805-icu. Da li je moguce da je to razlog ovakvog ponasanja? Voltaza je pro propisu, a i sve frekvencije. Tesko da je to, ali ipak...

Da li ti je kuler dobro nalegao na CPU, 775 BOX kuleri umeju da prave te probleme (proveri da li su sve 4 strane "kliknule" kako treba).

Nisam ga overklokovao, stavio sam pastu (prethodno sam pazljivo skinuo zvaku), ali pri stavljanju kulera jedna strana nije "kliknula" (ili bar ja nisam cuo). Pritiskao sam je k'o lud, ali klika nema. Takodje, taj taster mi deluje malo (ali malo) labavije od ostalih. Da li da skidam kuler (BOX je), i da pokusam ponovo, ili moze da se desi da ne klikne? Kad pokusam da ga mrdnem, ne popusta ni za deo milimetra.

Proveri kuler.Kod mene je temp u idle 38 i pri max opterecenju S&M nije dosao do 56.

Elem, sva cetiri "tastera" treba da kliknu. Mozda je malo zavrnut na levo pa zato nece. Nemoj preterivati sa silom svakako. Jos nesto moze da bude, osnova kulera je okrugla a rupa u ramu koji drzi CPU je cetvrtasta i velicina je jako blizu. Moguce je da je kuler "seo" na unutrasnju ivicu od rama pa ne lezi do kraja na procesoru.

shunjal0 je napisao(la):
Nisam ga overklokovao, stavio sam pastu (prethodno sam pazljivo skinuo zvaku), ali pri stavljanju kulera jedna strana nije "kliknula" (ili bar ja nisam cuo). Pritiskao sam je k'o lud, ali klika nema. Takodje, taj taster mi deluje malo (ali malo) labavije od ostalih. Da li da skidam kuler (BOX je), i da pokusam ponovo, ili moze da se desi da ne klikne? Kad pokusam da ga mrdnem, ne popusta ni za deo milimetra.

Ako imaš vremena i živaca, izvadi ploču i pogledaj sve ispočetka. Na svakom od četiri "tastera" imaš mali jezičak koji mora da se zakači za nosač.. E sad, ako je slučajno "taster" okrenut u stranu, jezičak nema za šta da se zakači, možda zato nisi čuo klik. Najbolje je da proveriš sve još jednom..
Poz.

Doticni CPU se inace jako greje ali ne bas toliko kao sto je napisano. Meni na ASUS P5PL2 mbo i Intel D805 temp. ide na IDLE 47 a na MAX LOAD 68 sa box kulerom. Prvi korak kod vadjenja kulera je okretanje sav a4 osiguraca u smeru nacrtanih strelica na njima i to je to. Kada budes skinuo kuler vrati osigurace u smeru suprotnom od strelice na njima, spusti lagano kuler na CPU i stiskaj unakrsne osigurace dok ne kliknu... POZDRAV!

Sinoc sam primetio jos nesto... hteo sam da vidim verziju BIOS-a, pa sam na POST ekranu (koji proleti tako brzo da nisam u staju da vidim ni koje je uredjaje ploca detektovala) pritisnuo "Pause/Break". I red iznad podataka o BIOS-u je pisalo "EVALUATION ONLY. NOT FOR SALE." Ha! Da li proizvodjaci posebno biraju primerke koje salju na test? Mozda je ovaj moj primerak (ploce) malo kvalitetniji od drugih. A mozda je i losiji... ko zna?

U svakom slucaju, ploca nije kupljena ispod zita. Ima tri godine garancije. Sacekacu novi BIOS, pa cu onda da vidim sta cu.

A kuler cu da proverim jos jednom, od pocetka.

Skinuo sam kuler i obrisao (po mom misljenju) visak paste sa njega. Ostao je tanak sloj na procesoru. Nista nisam postigao.

Primetio sam i da maticna ploca *****ava. Nece da startuje racunar preko tastature, kada je prikljucena na USB port, a samo ponekad ga startuje kad je prikljucena na PS/2. Takodje, sada ventilator na procesoru vise ne ubrzava sa porastom temperature, a ranije (do juce) je to radio. Inace, revizija maticne je 2A1. Koliko vidim na MSI-jevom sajtu, trebalo bi da bude 2.0. Reklamiracu je.

Jos nesto... koliki sloj paste se obicno stavlja? Mislim, znam da treba da je tanak, ali koliko? Da li tek toliko da prekrije povrsinu, ili malo vise. Znam da je tesko objasniti recima, ali pokusajte. :D

Stavlja se jako tanak sloj paste.Ja to radim ziletom a mozes i nechim jako tankim.Sloj treba da je ravnomeran,koliko je to moguce.Ja sam uvek stavljao pastu toliko tanku da se po malo i providi.Dobijao sam par stepeni bolje rezultate.
Kod tog box kulera treba samo videti na dnu ploche(montiraj ga van kaucista zbog izvijanja ploche) dali crni deo tipla prolazi skroz do vrha providnog dela.Ako je tako-onda je ok.
TAj CPU je inache malo vruc pa treba ocekivati temperature do 70c u zavisnosti od opterecenja, ergonomije kucista,postavljenih ventilatora,kvaliteta napajanja,ploche,temperature vazduha u prostoriji....Previshe chinilaca da bih mogao da ti odgovorim shta je u pitanju tj.dali ti je temp.cpu ok.

Ja jos jednom da upozorim ljude da ako imaju kuciste manje po gabaritu od Chieftec Dragon i Intel DC da mogu ocekivati probleme sa temperaturom. Sto prostranije kuciste, sto urednije kabliranje, ispravna orijentacija ventilatora i sto bolje provetravanje je veoma bitno.

Tako je audio..upravu si...Moje kucishte jeste malo manje..ali sam kablove dobrano spakovao...iako je 24-pinski konektor iznad AGP-a...sproveo sam napajanje...pored osmice..uglavio izmedju samog kucishta i ivice kucishta..tako da je velika praznina oko CPU-a.....Izgleda da sam preterao sa pastom...pa meni pokazuje ovoliku temperaturu iako kada pipnem kuler u podnozju bude mlako. Ovo moze da bude losh znak..jer ako je cooler hladan a cpu vruc(kako kaze BIOS) onda nema dovoljno protoka toplote. Dobro je kad se cooler ugreje poprilichno...to znachi da odlazi toplota sa CPU-a

Ne znam da li bi valjalo da se cooler malo ishmirgla sa najfinijom shmirglom...ili ne raditi to?

Shto se tiche temperature u prostoriji....kod mene je isto to problem...dosta je toplo.
Ventilatori kod mene su ok orijentisani...8-mica pozadi..da izbacuje van....LC 14" od napajanja sa gornje stane...Imam josh jednu osmicu ispod hdd-a..koja uvlachi unutra...vazduh. Ovako se javlja protok kada je zatvoreno kucishte...?? E sad ovaj pozadi...se bojim da uvlachi topao vazduh nazad...ali po sistemu ako topao ide gore ne bi trebalo...tj. ne verujem da mi se iza kucishta javlja vazdushni polukrug koji vruc vazduh ponovo vraca u kucishte iz LC u 8-micu. Uzgred imam i Vulcano 9 koji cuvam iz vremena klokovanja 6200 i koji kad se pojacha na max..pravi promaju ali i buku dojaja.
On moze da se montira umesto 8-mice....ali zbog buke to ne bih radio..

Kucishte je matoro....ali sam navikao na njega i ne smeta mi toliko..ali valjalo bi ga zameniti.

Uspeo sam da smanjim temperaturu na ~47 na idle-u, i ~69 pri 100% opterecenju. Juce sam se od devet ujutru do pola dva popodne zezao sa tim (jedan sam od onih sto sve rade nedeljom... :D). Za to vreme sam skinuo kuler bar cetiri puta... nadam se da nece osecati posledice tog varvarskog cina! ;)

Primetio sam da hladnjak ne naleze najbolje. Kad stavim malo paste, naleze samo ivicom... odnosno, kad ga skinem, na procesoru ostane iscrtan tanak krug, a u sredini nista, ni tackice. Na kraju sam stavio malo deblji sloj, a sa ivice (hladnjaka) sam je skinuo, tako da je tu nema. To je ispala najbolja kombinacija, i ovako ce ostati dok ne kupim novi kuler.

Koji preporucujete za socket 775, a da nije previse bucan? Ne mora da bude necujan, samo da se ne dere k'o lud. Hladjenje procesora ce tek biti problem, kad stigne leto, pa moram da mislim i malo unapred... :p

Poznato je da su Intelovi box kuleri generalno losi, te da je za pristojne temperature neophodno nabaviti neki "trd parti" kuler. Dobro je da mislis u napred, sad je samo pitanje koliko para zelis da potrosis na kuler?

Oko 40 eura, najvise 50. Nisam kupovao kuler ne pamtim (pet godina sigurno). S obzirom da radim upgrade (procesora, graficku ne racunam... :D) par puta u deceniji, zelim da traje. Ova svota je nadam se dovoljna za pristojan primerak.

Ako znate za neki kvalitetniji model, a malo skuplji, slobodno recite.

A ima i Hyper 6...

TITAN Vanessa-L Type ili ASUS SilentSquare. Laki su za montazu, ukusni slatki a ne goje...!
S tim da je Vanessa-L Type po meni bolje resenje tj. bolje odradjuje svoj posao. Trenutno imam doticnog ASUSA ali o njemu nesto vise za koji dan.

Poslednja izmena:
ivica je napisao(la):
A ima i Hyper 6...

Al ce da bude buke. Vezite se, polecemo.

Intel 3.0Ghz prescott, stock Intel Hs.
Artcic silver 5
Idle 41C
Full load 62C
2 80x80 uduvavaju
1x 80x80 izduvava

ASUS SilentSquare+Intel D 805=36C Idle, MaxLoad=44C...2*80mm Exhaust 1*80mm Inhaust

Pozdrav svima
Testirao sam Intel Pentium D 805 koristeci dve konfiguracije.1 asus P5nd2-Sli plocu, kingMax ddr2 533 Mhz 2x 512 module u duall Channel-u.2 Gigabyte G1-Turbo (G1975X) plocu, Kingston Hyper X DDR2 2x 512 module na 900 Mhz.
Dovoljno je Chieftec napajanje ATX 2.0 od 420w uz upotrebu ATI X 1800 XL graf kartice.
Procesor je perfektan i pri default ferkvencijama sa box cooler-om ne ide preko 39 stemeni.Na Gigabyte ploci koristio sam Titan Vanessa S-Type kuler koji ste ukoliko sam dobro primetio naveli i nije bas neka razlika. Maksimalan klok sa box cooler-om je 3.9, medjutim puca u Oblivion-u.Na 3.7 radi perfektno,42 stepena i 68 pri maksimalnom opterecenju, prosao je sve testove i oduvao je Pentium D 840 koji sam takodje stavio na obe ploce zbog poredjenja.Kao sto se da videti radi i sa nForce4 SLI Intel Edition cipsetom sa oba jezgra bez ikakvih problema.Izgleda da je jedino 920 bolja kupovina ukoliko se gleda sa strane overkloka medjutim ukoliko se razmotre cena i performanse 805 je na prvom mestu.Potpuno stabilna setovanja za magistralu su i na Asusu i na Gigabyte-u 185-740 uz Overvoltage +0.35v.Na Asusu nisam dizao memoriju-ostala je na 133Mhz, sa HyperX-om i g1975X plocom izvukao je skoro maksimum iz modula-blizu 900Mhz.Radi i sa 945 cipsetom bez ikakvih problema.Proveri bios i plocu, nije do box-a, nije ti potreban bolji kuler.

Vrh Dno