Šta je novo?

Pentax K110D

Silverrider

Čuven
Učlanjen(a)
30.09.2003
Poena
619
Vasa misljenja, iskustva, komentari o ovom Digital SLR aparatu?

Tesko da ces cuti iskustva iz prve ruke, jer je jos uvek Pentax retka zverka kod nas... To je model koji je identican sa K100D samo bez stabilizacije slike, sto je i jedina veca mana tog aparata... Inace K100D je jedan od najboljih ulaznih modela u DSLR svet, sa odlicnim kvalitetom slike. Jedna od velikih prednosti Pentaxa je kompatibilnost unazad sa svim objektivima koje je pentax napravio, i mogucnost upotrebe merenja svetla na aparatu i sa starim objektivima... Od mana, nesto sporiji AF (ne korisiti USM motore u objektivima) u odnosu na C&N konkurenciju. Svaki review na netu za K100D odgovara i K110D, slika i primera imas dovoljno...

Dobar fotoaparat, ali ga ipak batali... Ovde ćeš teško naći servisnu podršku za njega, verovatno je isti slučaj i sa objektivima...

Za naše uslove samo Canon ili Nikon...

Sa objektivima i nije tako strasno, jeste da ih ima manje u odnosu na C&N, ali mogu da se nadju, narocito stari sa manuelnim fokusom iz serije M i A... Sa servis nemam pojma, ali znam da Pentax ima zvanicnog distributera u SRB, pa bi trebalo kod njih proveriti za servis

Objektivi sa manuelnim fokusom se bash i ne rachunaju mnogo :) U tom sluchaju na Canona mozesh da nakachish skoro svaki objektiv iz proteklih 50 godina :)

Poslednja izmena:
Naravno da moze, kao shto rekoh skoro svi :) Canon EOS je najzahvalniji shto se toga tiche zbog konstrukcije, pa sve moze preko adaptera.

Naravno da moze

Pa sad... Ako koristis adapter bez optike gubis fokus na beskonacno a ako koristis adapter sa staklencetom gubis kvalitet slike... FD i EOS su u praksi dva razlicita sveta. Nazalost.

Pentax pravi odlične slr aparate, ali se ipak slažem se da nađeš neki od nikon modela u istoj klasi.

U tom cenovnom rangu moze se naci samo Nikon D40. Prvi Canon, model EOS 400d je oko 700 eura sto je za 200 eura skuplje od ova dva aparata a i sami znate da za te pare moze da se uzme solidan objektiv. Pentax deluje kao jedan od najboljeih modela za ulazak u DSLR svet. Za naprednijeg amatera ovo predstavlja, barem po testovima koje sam ja procitao i po primerima fotografija koje pravi, sjajan izbor. Nisam imao prilike da ga isprobam te zato sam i postavio pitanje da li je neko imao bliski susret sa ovom spravicom.

^^^^: Koji solidan objektiv kosta 200 eura ili manje?

Poslednja izmena:
U tom cenovnom rangu moze se naci samo Nikon D40. Prvi Canon, model EOS 400d je oko 700 eura sto je za 200 eura skuplje od ova dva aparata a i sami znate da za te pare moze da se uzme solidan objektiv. Pentax deluje kao jedan od najboljeih modela za ulazak u DSLR svet. Za naprednijeg amatera ovo predstavlja, barem po testovima koje sam ja procitao i po primerima fotografija koje pravi, sjajan izbor. Nisam imao prilike da ga isprobam te zato sam i postavio pitanje da li je neko imao bliski susret sa ovom spravicom.

Problem je u tome shto te "solidne" objektive za 200e ne mozesh da kachish na D40 (nemaju AF), vec morash da kupish mnogo skuplji objektiv, a razlika od 200e do 400D je vishe nego opravdana, dobijesh aparat vishe klase sa neuporedivo boljom podrshkom.

Sigma 55-200 f4-5.6 DC, objektiv kosta nesto ispod 200 eura a daje solidne rezultate. Tu su i Canon EF 100-300mm f/4.5-5.6 USM takodje ispod 200 eura i da ne nabrajam dalje.
Da zaobidjemo pricu, to je objektiv iz amaterske klase, bla bla bla. Ipak sam poveo temu o Pentax-u K110D, prvom u seriji DSLR aparata po ceni, zanima opsti utisak korisnika koji poseduje taj aparat.

Znam da ima i Nikon D2Xs i objektivi tipa Canon EF 300mm f/2.8L IS USM ili Nikon AF S VR 70-200/2.8G IF-ED, da ne nabrajam bliceve i ostale dzidza bidze koje daju impozantu cifru u EU jedinicama, ovde je ipak rec o low cost uredjajima koji su veoma interesanti siroj populaciji a verujem da bi mnogi voleli da cuju iskustva o ovakvim aparatima.

Za cenu od 700 eura imate u ponudi i Sony Alpha100, Nikon D70s, D80...

Ja ne kupujem ovaj aparat vec me interesuje kakva je to spravica, dobre strane, lose strane...

Ja ne kupujem ovaj aparat vec me interesuje kakva je to spravica, dobre strane, lose strane...

Drugar ima K100D (koji je isti kao i K110D osim sto K100D ima i stabilizaciju u telu), i kao prva stepenica iznad prosumer i kompakt aparata jako je dobar. Ima senzor od 6mpix PS-C velicine i daje odlicne slike i u uslovima slabijeg svetla sa (zacudjujuce) malo suma (mnogo bolje od npr.Nikona D70)

Od dobrih strana K100/110D bih izdvojio:
- Ubedljivo napravljen i odlicno lezi u ruci, za klasu bolje od recimo EOS-a 350D
- Kvalitet slike sjajan za svoju klasu (cak i pri visim ISO vrednostima).
- Stabilizacija u telu (K110D je nema!)
- Solidan kit objektiv, solidniji i od Nikon-a 18-55, a kamoli od Canon kit plastikanera.
- Precizan AF, doduse malo bucniji i sporiji od npr. Nikona D40 sa kit objektivom
- Najjeftiniji DSLR na trzistu

Od losih strana:
- 4xAA ipak relativno kratko izdrze. Uz poveremeni pregled na LCD-u upravo slikane fotografije, 4x2500mAh baterije izdrze samo oko 200-250 snimaka maksimalno.
- bafer od samo 4 JPEG (ili 3 RAW) snimka. Uzas!
- ne moze istovremeno RAW+JPG
- jako slaba raspolozivost dodatne opreme (objektiva i bliceva) u Srbiji

Sve u svemu, dobar DSLR za pocetnike i "povremene fotografe", ali ce ga zahtevniji korisnici brzo prerasti. Njima bih stoga, ako bas zele Pentax, preporucio K10D, koji je sve sto K100D nije i mnogo vise od toga...

P.S. Za jesen je najavljen naslednik K100D/K110D serije, pa mozda vredi ili njega sacekati, ili tada kupiti K100D po bagatelnoj ceni... . Pored AF-a u telu, naslednici ce podrzavati i nove SDM (nesto nalik Canon-ovom UltraSonic-u) objektive koje je Pentax najavio. Takodje, vrlo je verovatno da ce imati 10-tak mpix kako bi se marketinsko takmicenje u megapikselima nastavilo. :(

Sve u svemu, tvoj drugar je zadovoljan, sto me je u nacelu i zanimalo. Hvala.

Sve u svemu, tvoj drugar je zadovoljan, sto me je u nacelu i zanimalo. Hvala.

Zadovoljan je, ali posto nije bas zagrizeni entuzijasta za fotografiju vec vise "casual" photographer i zeleo je samo nesto bolje od prosumera (narocito za low-light uslove), verujem da bi bio zadovoljan i sa npr Nikon-om D40. Ali posto je K100D sa kit objektivom bio em povoljniji (skoro 100e), em ima stabilizaciju u telu (sto ume da znaci u low-light uslovima, a takodje i pri telezoom-u), opredelio se za K100D i nije zazalio. Uz aparat je dobio kit objektiv 18-55 i dokupio je jos 50-200 za nekih 150e, i sve zajedno za nekih 650e ima odlican sistem za korisnika kakav je on.

Poslednja izmena:
Zadovoljan je, ali posto nije bas zagrizeni entuzijasta za fotografiju vec vise "casual" photographer i zeleo je samo nesto bolje od prosumera (narocito za low-light uslove), verujem da bi bio zadovoljan i sa npr Nikon-om D40. Ali posto je K100D sa kit objektivom bio em povoljniji (skoro 100e), em ima stabilizaciju u telu (sto ume da znaci u low-light uslovima, a takodje i pri telezoom-u), opredelio se za K100D i nije zazalio. Uz aparat je dobio kit objektiv 18-55 i dokupio je jos 50-200 za nekih 150e, i sve zajedno za nekih 650e ima odlican sistem za korisnika kakav je on.

I mene zanima K100D, bas kao vise od prosumera, i za '"casual" primenu, te u tom smislu hvala na informacijama. Na testovima je taj aparat sasvim lepo ocenjen, koliko sam ja video. K100D je vec sad oko 430$, iliti 300E, kit sa 18-55, u Americi, sto je ultra povoljno. sve mi se cini da cu ugnjaviti rodjaku koja dolazi uskoro. :banana: Mislim da se zbog stabilizacije ipak isplati vise K100 od K110D modela.
U avgustu izlazi K100D super, taj ima i ciscenje senzora plus. Cena ce navodno biti slicna.
http://www.pentaxslr.com/bodies/k100super
Milsite li da vredi cekati taj?
Poz.

Poslednja izmena:
Uzmi slobodno "obican" K100 za te pare i ne cekaj nista... Ciscenje prasine pomocu AS mehanizma bas i ne radi kako treba. Posto uzimas u USA, mozda ne bi bilo lose da ga uparis sa nekim malo boljim objektivom, recimo Sigmom 17-70 ili 18-50 F2.8.

Ok, hvala, ako je tako, tj da efekat tog ciscenja i nije neki, onda je prosto (zato i pitam, nemam iskustva sa tim nikakvog).
Za objektiv, ja mislio da zadrzim taj iz kit-a, i dodam neki...Problem je sto mogu da
gnjavim za recimo jednu radnju, ne mogu da saljem tu rodjaku na 5 adresa, ili da narucuje iz par radnji. :D
Pa je izbor ovaj - http://www.beachcamera.com/shop/searchresults.aspx?cti=2121&pti=
Sigma 55-200mm valja? Ja mislio to npr, nemam neke profi zahteve, te...pogotovo za te pare, mislim to tamo stvarno povoljno, narocito sad, sa 1,35 odnosom za E/$, vise mi to rezon, i eto, sto je prilika nazovi.
Poz.

Ta Sigma 55-200 je OK ali imas za slicne pare i Pentax 50-200 koji je nesto malo bolji. Razmisli, veruj mi, i o Tamronu 17-50 F2.8 koji ne kosta onoliko koliko pruza.

Tamron 17-50/F2.8 se ne pravi za Pentax mount, ali tu je recimo Sigma 18-50/F2.8 Macro. Sto se telca tice, svaka preporuka za Pentax 50-200/F4-5.6, znatno bolji od Sigme 55-200.

Tamron 17-50/F2.8 se ne pravi za Pentax mount

Uhhh... A citao sam na stranim forumima da hoce... Sve je to Sony zamesio :) Vi i vasi nesvrstani sistemi...

Nego ima i ona Tokina 16-50 F2.8 koja je isto mnogo dobra...

Nego ima i ona Tokina 16-50 F2.8 koja je isto mnogo dobra...

Mislis ona koju je Tokina razvila u saradnji s Pentax-om, pri cemu ce Pentax verzija da ima i SDM (P verzija ring ultrasonica) kao i zaptivenost, sa cenom oko 750e? Koliko vidim, covek je na budzetu, pa bih mu savetovao Sigmu 18-50/F2.8 Macro (ako mu treba brzina) ili 17-70/F2.8-4.5 ako mu je bitniji domet...

E, ljudi hvala na savetima, jos jednom, al ja gledam da se docepam tog pentaxa jer
prilika, a cena extra povoljna. Drugo, i nije budzet toliko u pitanju, nego prost rezon, a sto da platim vise ako ne moram :D, ako to tamo najpovoljnije, a nit me zanima, lupicu, Nikon D2, kome svaka cast, pretpostavljam, al meni prosto ne treba. Nego mi taj K100 taman.
Ma dodacu na kit samo taj 50-200 Pentax, taman neki rebate na tu komb, i sto prostije.
Gde matoru zenu koja pojma nema, da saljem sa Tamron, Sigma, Tokina i sl spiskovima, :banana: izgubice se samo, uvalice joj ko zna sta, izbor u toj navedenoj radnji relativan, nema bas sve, tj ima samo to sa linka :smash: Ma to kasnije, ako treba, kupim dodatno...
Poz.

Ntduke, potpuno si u pravu. Za pocetak kit + 50-200 ce ti biti vise nego dovoljno, a posle ces vec videti... zavisno od interesovanja, budzeta i ko zna cega jos...

Nek' ti je sa srecom i naravno pohvali se kada napravis neku dobru fotogafiju...

Ntduke, potpuno si u pravu. Za pocetak kit + 50-200 ce ti biti vise nego dovoljno, a posle ces vec videti... zavisno od interesovanja, budzeta i ko zna cega jos...

Nek' ti je sa srecom i naravno pohvali se kada napravis neku dobru fotografiju...

P.S. Ako nisi upoznat, ima (barem) dva nasa zaista dobra foruma foto entuzijasta.

Poslednja izmena:
Verujem da ste i ti i Abdee u pravu, ima tu sigurno sjajnih objektiva koji mogu da se proberu, ali ovo je varijanta "sto prostija - to izvodljivija". :D, te bolje da ne komplikujem, ma kako povoljnije bilo. Ja sam jos jedino elitesecurity tu i tamo gledao, koji su jos zanimljivi foto forumi?
Poz.

Nazad
Vrh Dno